В момента играе: No man's sky
Заглавие: Re: Мото Мания
Публикувано на: 25 Ное 2021 16:05
Аз винаги съм бил - и ще остана - на мнението че най-хубавата кола е новата кола. Дори и да е нисък клас за 25к лева.
Кола втора употреба бих си купил, само и единствено ако не мога да си позволя чисто нова (както сега), и никога не бих си дал парите за премиум кола втора употреба.
Нека ми се смеят гъзарите, докато си карам малката количка, разминавайки ме по пътя за поредния сервиз, където трябва да налеят няколко бона.
___________________________________ [02:11:17] Алминатора: mejdu drugoto sym si mislel [02:11:19] Алминатора: che imam leka forma [02:11:22] Алминатора: na auizym ponqkoga
Gipo
21 Мар 2002 19:51 Мнения: 10936 Местоположение: София
Публикувано на: 25 Ное 2021 18:00
Премиум автомобил на 5-6 години = нямаш вече гаранция за абсолютно нищо по колата, чупи се като не премиум автомобил и цената е в пъти по-висока на ремонтите. Това е само за гъзария и за показване на неумение да управляваш финансите си На 100 метра от вкъщи има един, който живее в долнопробна панелка, но кара джипка мазерати. Ето това е абсолютен тупан
___________________________________ Гипчо ( ◕ Y ◕ )
The Grim Reaper
Шефа на Кенефа
30 Ное 2003 14:14 Мнения: 7903 Местоположение: Троянски манастир
В момента играе: на троянска чушка
Публикувано на: 25 Ное 2021 19:51
На кое викаме "премиум автомобил" на 5-6? На някоя наводнена C-класа? На базова X6-ца с червени мигачи? А4-ка с изгърмели колани? Ако е така, няма държава на запад в която да се чувстваш "премиум" със старата си бангия - и по селата ги карат, ама са си ги купили нови. А ако не е така, няма дилема, щото стария истински премиум струва много повече от не-премиум на две години. Иначе има причина Дачия Сандеро да е към момента най-продавания модел в Европа, ма няма нужда да повтарям квото Дидко и Гипо казаха.
Има хора които са авто ентусиасти и не могат да си позволят нова "гъзарска" кола, но пък имат достатъчно пари да поддържат стара такава. Аз лично ги разбирам. Не е казано, че винаги трябва да се търси практичното и рационалното.
Маце Борко
В момента играе: Російський військовий корабель? Іди нахуй!
Публикувано на: 29 Ное 2021 10:28
vanmx написа:
Не е казано, че винаги трябва да се търси практичното и рационалното.
Всъщност е казано - Arrow така си зададе въпроса, който породи горните мнения.
Иначе всеки е свободен да си угажда на нуждите както пожелае и да си влага парите в каквото пожелае, само че това е дифолт състоянието на нещата и затова никой не изпитва нуждата да го коментира. Освен този, който е прочел мнение във форум и се е почувствал атакуван
___________________________________ "Моридина, който по принцип е човек интелигентен с богата обща култура, но в същността си е комплексиран простак..." - Алминатора
"напарфюмиран печен ебач" - кримсънчето
vanmx
Публикувано на: 29 Ное 2021 20:45
Маце Борко написа:
vanmx написа:
Не е казано, че винаги трябва да се търси практичното и рационалното.
Всъщност е казано - Arrow така си зададе въпроса, който породи горните мнения.
Иначе всеки е свободен да си угажда на нуждите както пожелае и да си влага парите в каквото пожелае, само че това е дифолт състоянието на нещата и затова никой не изпитва нуждата да го коментира. Освен този, който е прочел мнение във форум и се е почувствал атакуван
Оф мамка му, напоследък доста хора ми казват че съм станал много сприхав и явно има нещо щом и от писането ми у тоя форум се усеща. Прав си са всичко което написа.
Liberty
01 Окт 2005 20:03 Мнения: 6136 Местоположение: Sofia/Bulgaria/EU
В момента играе: League of Legends
Публикувано на: 29 Ное 2021 21:07
За съжаление такова състоянието на индустрията в момента, че каквото и да изберете общо взето сте прецакани, аз за това не бързам да сменям моята кола, която е от преди 2000г. Ако си вземеш евтина кола от типа "Дачия", или нещо такова, нейната стойност намалява скоростремително и като дойде време да я продадеш ще има стойността на лайно. Никога няма да си на "кяр" от това че си взел колата нова, защото колкото и да е евтина все ще струва много пари.
Едно време беше ясно че като си купиш кола от по-сериозните марки, то тя първо че няма да се чупи толкова много и второ че ще си държи стойността за дълго време и след години ползване ще може пак да я продадеш и да си върнеш голяма част от парите. Това обаче, както беше отбелязано вече не е така. "Премиум" колите са също толкова трошливи в днешно време като "не-премиум" но ремонтите им са на премиум цени.
Общо взето избора се свежда до конкретни модели на различните марки за които се знае че са сполучливи и при купуването им втора ръка имате възможност да уцелите златната среда при която плащате за автомобила малка част от оригиналната му цена, но разполагате с по-голямата част от оставащия му технически ресурс. В някои отношения Toyota все още държат такова качество и са може би най-рационалния избор, но отново трябва си проучване на конкретни модели и т.н. не предоверяване на марката.
И също така, не на последно място рационалността не винаги е единственото нещо което се взима предвид при избора, както vanmx отбеляза. Понякога си заслужава, човек да си вземе кола която го кефи, дори с ясното съзнание че поддръжката ѝ ще е малко по-скъпа.
Публикувано на: 30 Ное 2021 10:10
Първият сняг заваля! Айде всички по колите!
Тази сутрин автобусът ми беше празен, но за сметка на това задръстванията по булевардите бяха двойно или тройно по-големи от стандартното
___________________________________ [02:11:17] Алминатора: mejdu drugoto sym si mislel [02:11:19] Алминатора: che imam leka forma [02:11:22] Алминатора: na auizym ponqkoga
Gen.Toast
31 Май 2010 19:52 Мнения: 1382 Местоположение: бегето
В момента играе: PTSD simulator
Публикувано на: 30 Ное 2021 13:28
Имам чувството че съм урочасан, не мога да си намеря комплект фарове цяла седмица и днес като си чистих колата от сняг си счупих задната чистачка.
Поне смених гумите навреме и все още всички реотани по колата работят.
22 Ное 2006 18:05 Мнения: 4480 Местоположение: София
Публикувано на: 30 Ное 2021 13:49
На чисто новия Нисан от 2018 година на баща ми му умрял акумулатора днес и не можа да запали.
Да чукам на дърво мерджана да не ми дава никакви проблеми още две-три години.
___________________________________ тежки нокаути
Liberty
01 Окт 2005 20:03 Мнения: 6136 Местоположение: Sofia/Bulgaria/EU
В момента играе: League of Legends
Публикувано на: 30 Ное 2021 15:08
Едно от нещата които знам е че акумулаторите с които идват колите от фабриките са относително слаби. С цел пестене на средства. По принцип от 2018г. до сега са си 4 години, което не е супер изненадващо да се е скапал един акумулатор, но също така би могъл да изкара и много повече. Зависи как се ползва и какво му е качеството. Добрата новина е че нов акумулатор е относително евтин консуматив на фона на всичко останало, така че това дори не го броя като "проблем по колата".
Публикувано на: 30 Ное 2021 15:18
Квото Андрей каза, по принцип 4 години си е прилична възраст за акумулатор в държава със сравнително студени зими, особено пък ако не я е и карал много откакто застудя. Ако колата е набор 2018 обаче подозирам че е оборудвана със старт/стоп система, за които се слагат доста по-мощни акумулатори които би трябвало да издържат повече от 4 години уж - съответно и цената за смяна е в диапазона на 400-500 лв и вече може да се усети като проблем по колата вместо като консуматив.
В момента играе: Російський військовий корабель? Іди нахуй!
Публикувано на: 30 Ное 2021 15:37
Момчета, някой от вас има ли всъщност start/stop? При мен първото след като запаля колата е да го изключа. Настроен е добре и не гаси двигателя в неподходящи моменти, но нито усещането от постоянното палене и гасене, нито секундата закъснение при потегляне са приятни неща.
Също - това не съвсем подготвен ще го кажа, но колкото и да е минимизиран ефекта върху съвременните двигатели, дълбоко ме съмнява дългосрочно тази система да не води до повече разходи по компоненти спрямо спестеното гориво
___________________________________ "Моридина, който по принцип е човек интелигентен с богата обща култура, но в същността си е комплексиран простак..." - Алминатора
"напарфюмиран печен ебач" - кримсънчето
denik
Дидко Бандитко
Публикувано на: 30 Ное 2021 15:52
Ебе майката на стартера
Аз лятото карах известно време една кола със старт/стоп и ми беше същата мъка. Ма на края ми писна постоянно да се занимавам да го изключвам (много тъпо, че не може да се запази настройката) и му свикнах с нежелание
The Grim Reaper
Шефа на Кенефа
Публикувано на: 30 Ное 2021 16:28
Тва го бехме нищили некъде назад бтв, аз имам и я държа включена освен ако не съм в stop & go трафик, където си е дразнещо да угасва за тая половин секунда в която ше си стационарен, иначе не ми пречи. То и честно казано извън есен/пролет рядко и се сещаш за нея, щото зимата не се включва за да грее, а лятото за да охлажда.
Нямам нищо против да седя с изгасен двигател на червен светофар иначе, най-малкото щото намаля разхода, че и емисиите в градски условия, колкото и да съм последния причинител покрай сички свалени катализатори наоколо. Доколкото аз съм ровил няма никакви основателни опасения за допълнително износване по колата, дори да планираш да я караш до 1 млн км - вредни са студените запалвания, да изключиш загрят и смазан двигател за малко не е драма, кат се замислиш хибридните системи го правят по 1000 пъти повече. Ся, естествено, наличието на каквито и да е допълнителни системи по колата означава още нещо което потенциално да може да се развали, ама предвид че е от малкото такива които и спестяват по нещо за да неутрализират, не е грижа. Аз още псувам например за тъпата AdBlue система, която ми струва 2к "ремонт" (монтажа на цял нов модул не е никъв ремонт, шибаняци), а не ми спести нищо освен да махне съобщението от екрана, че колата ше откаже да пали ако не я оправя до 1000 км, щот не отговарям на еко стандартите без впръскана мочка при процеса на изгаряне. Заеби.
Публикувано на: 30 Ное 2021 21:40
Нищихме го, да. Производителите знаят кога ще приключи живота на всеки един компонент и могат да го направят така, че да има живот от ~5 години на кола без старт/стоп система и пак ~5 години на кола със старт/стоп система. Както буталата на кола, която е фабрично на газ са по-издръжливи на високи температури спрямо кола, която не е фабрично на газ. Нали затова се наливат такива пари в ралитата, туринг кар състезанията и тн. Те реално тестват технологии и сплави, за да знаят после производителите какво да сложат в серийните коли. Не съм чул нито един отзив в посока на "със старт/стоп система стартера се чупи повече".
vanmx
Публикувано на: 01 Дек 2021 04:46
Аз съм с някакви всесезонни гуми, които при сняг и поледица са пълна скръб. Това го установих миналата година когато за първи път шофирах в такива условия. В момента в който потеглих, индикаторите за ABS и TCS веднага светнаха и после 15 минутнто пътуване беше като пързаляне с найлон. Дано скоро не ми се налага да търкалям колата
Gipo
Публикувано на: 01 Дек 2021 09:54
Всесезонните гуми са тотална измама. Не са оптимални нито лятото, да не говорим пък за зимата. Защо си взимал изобщо такива?
vanmx
Публикувано на: 01 Дек 2021 13:04
Да, знам че е така, колата като я купих си беше с тия гуми и реших да не ги сменям, защото изглеждаха като нови. При топло време се държат чудесно, ама зимата става пързалката и буксуването на място.
The Grim Reaper
Шефа на Кенефа
Публикувано на: 01 Дек 2021 14:42
Ем, представи си че са летни и си купи едни зимни, пък си ги ползвай тия напролет
Също така "изглеждането" като нови е абсурдно, виж им DOT маркировката и разбери колко са нови, запазения грайфер не е от голямо значение, а всички гуми се втвърдяват с годините, съответно и поведението им особено при студ се влошава точно както го описваш. А предвид че си го установил още миналата година, да не ги смениш и тази е супер странно решение.
По друга тема, в новата реклама на BMW M участва паметника в Шумен и смело мога да кажа, че е най-хубавото нещо в цялата реклама.
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения