Автор |
Съобщение |
|
Заглавие: Re: Към кандидат-студентите:накъде ви вее вятъра? Публикувано на: 27 Фев 2010 10:10
Рико, мога да ти кажа само-евалата!! На такива хора се възхищавам. Които отиват в чужбина с ясната цел да постигнат нещо. Ако човек иска добър живот, просто няма начин да не замине!
|
|
 |
Vermic
|
 |
В момента играе: опаааааа
|
|
Заглавие: Re: Към кандидат-студентите:накъде ви вее вятъра? Публикувано на: 27 Фев 2010 10:37
THE KING OF TIME написа: Рико, мога да ти кажа само-евалата!! На такива хора се възхищавам. Които отиват в чужбина с ясната цел да постигнат нещо. Ако човек иска добър живот, просто няма начин да не замине! Е то това си е ясно от 20 години.
___________________________________ Where The Eagles Fly I Will Soon Be There
|
|
|
|
 |
Rico
|
 |
|
|
Заглавие: Re: Към кандидат-студентите:накъде ви вее вятъра? Публикувано на: 27 Фев 2010 10:53
Изход написа: Rico, а как стоят нещата с търсенето на работа като си емигрант? Усеща ли се някаква дискриминация, признават ли се дипломите от българските университети или трябва да завършваш наново в тяхно учебно заведение? И ако може някой да даде информация по тези въпроси и за други страни  Зависи много от самият университет. Всеки университет общо взето си има собствени изисквания за прием, собствени изисквания за стипендия и има ли такава стипендия изобщо и по какви параграфи се дава и колко на големина. Когато аз кандидатсвах преди 2 години щатите просто си даваха най-много стипендии за чуждестранни ученици. Предполагам сега е така също. Иначе стипендията се определя на базата на финансовите ти нужди (попълват се форми заедно с нужната информация доказваща доходи и прочие, семейно положение, разведени, неразведени родители, братя, сестри и тн.) както и естествено от успеха. Специално за щатите ти трябва SAT и ТOEFL. Първото е задължително, второто е препоръчително. Вече от самият университет си зависи колко иска за да те приемат. В Англия почти е абсурд да получиш каквато и да е стипендия, поне така беше когато аз гледах, а животът там е адски скъп (цигарите само например са ти 8-10 паунда). Сега нямам личен опит тъй че може и да греша за Англия но от това което чувам от приятели, които в момента учат там е че е доста трудно финансово. Повечето университети поне в щатите ти дават право да работиш в кампуса. Легално нямаш право да работиш извън университета поне една година, докато не получиш social security number. Естествено можеш да работиш нелегално но просто не си струва за някакви мижави екстра кинти да си компроментираш визата и прочие проблеми да си създадеш ако те хванат. Първото нещо което научаваш е че закона се спазва просто и няма заобиоколки. Пък и няма да имаш време да работиш извън уни-то честно казано. Аз сега като втора година имам право да работя извън университета легално щото имам social security номе но просто няма кога. Лекции, работа, лекции, работа, учене и евентуално уикенда поне като човек петък и събота вечер да излизам. Неделя пак се учи и просто единственият вариант е да работя извън през уикенда което и да се лиша от цигари и от алкохол няма да стане. Иначе цените тук са изненадващо евтини, има доста неща които даже са по евтини от България особено най основните като храна, дрехи, лекарства. Дискриминация, стереотипи и генерализация винаги има навсякъде  Но тук фокуса пада върху нелегални имигранти мексиканци. В смисъл бял си  освен акцента няма да се различаваш много. И пак дискриминация на работно място или учебна до сега не съм видял. Даже напротив много често интернационалните студенти им се дава предимство или се оценяват по леко от американците. Стереотипи има, ама то навсякъде има. В смисъл мисълта ми е че човек се климатизира, запознава се с хора и рано или късно научаваш от тия хора и те от теб и стереотипите падат. Иначе ебавки с Mother Russia/Motherland редовно или How are you doing comrade - това щото знаят че се дразнят като ме бъркат с руснаците и нарочно го правят Но пак ти казвам зависи къде, как и с какво искаш да кандидатстваш. Разглеждаш университети, какво изискват, какво предлагат. THE KING OF TIME - Мерси, ама няма кой знае колко за възхищаване. В смисъл човек свиква просто и си влиза в режима. Иначе е като два паралелни живота тук и там. Все едно си два различни човека.
___________________________________ Though they sink through the sea they shall rise again; Though lovers be lost love shall not; And death shall have no dominion.
|
|
|
|
 |
Ред
|
 |
|
|
Заглавие: Re: Към кандидат-студентите:накъде ви вее вятъра? Публикувано на: 27 Фев 2010 11:45
THE KING OF TIME написа: Рико, мога да ти кажа само-евалата!! На такива хора се възхищавам. Които отиват в чужбина с ясната цел да постигнат нещо. Ако човек иска добър живот, просто няма начин да не замине! И друго ако си решил да ходиш в чужбина бъди готов да дадеш 100% от себе си иначе просто нищо няма да излезе. Жертвите са доста но ако си сериозен напълно си заслужава и ще успееш  .
|
 |
shizo123
|
 |
|
|
Заглавие: Re: Към кандидат-студентите:накъде ви вее вятъра? Публикувано на: 27 Фев 2010 12:00
Wannabe написа: А и приема става след класиранията, не след изпита... Тази година във СУ (по специално ФМИ) приемат без допълнително класиране всички, изкарали 5,50 или повече на изпита по математика (без значение редовен или предварителен)
___________________________________ Brenda, LaTisha, Linda, Felicia, Dawn, LeShaun, Ines, and Alicia, Teresa, Monica, Sharron, Nicki, Lisa, Veronica, Karen, Vicky, Cookies, Tonya, Diane, Lori and Carla, Marina, Selena, Katrina, Sabrina, About three Kim's, LaToya, and Tina, Shelley...
|
|
|
|
 |
wannabe
|
 |
|
|
Заглавие: Re: Към кандидат-студентите:накъде ви вее вятъра? Публикувано на: 27 Фев 2010 12:06
Reflect написа: Wannabe написа: А и приема става след класиранията, не след изпита... Тази година във СУ (по специално ФМИ) приемат без допълнително класиране всички, изкарали 5,50 или повече на изпита по математика (без значение редовен или предварителен) Ясно. Еми евала за добрата оценка начи. ФМИ като цяло е най-доброто място в бг за програмиране, мене ме е яд че избрах ТУ, щото и за Софииския ми стигаше бала. В НБУ междо другото програмата също е доста добра, ама не съм наясно самото обучение как е. Има ли го в нета качен изпита някъде да го разгледам?
|
|
|
|
 |
|
Заглавие: Re: Към кандидат-студентите:накъде ви вее вятъра? Публикувано на: 27 Фев 2010 20:27
Рико, би ли описал по-подробно как отиде в Италия и как те приеха в САЩ?Имам предвид:оценки, дипломи, кинти, комуникация, записване, плащане и т.н.. Защото и аз искам да уча в чужбина, но незнам как ще стане с моите оценки в училище, които по дадени предмети са отлични, като БЕЛ и История, но по други са слабички, като Математика и Химия;англиският ми макар и приличен, почва да изостава, а по Немски съм доста зле.Другото ми притеснение са парите, защото е постижимо да ме приемат, но не виждам как бих се добрал до добра стипендия?
___________________________________ Граматика от злато да това ти е познато.
|
|
|
|
 |
shizo123
|
 |
|
|
Заглавие: Re: Към кандидат-студентите:накъде ви вее вятъра? Публикувано на: 28 Фев 2010 14:41
Ако не се лъжа е приет със тестове по математика, химия, английски (поне аз като мислех да кандидатсвам за колежите на обединения свят беше така, и тази химия ме отказа) иначе за кандидастване в чужбина ти трябва съответно за Англия - Тойфел с оценка около 7 и Адвансд сертификат, а за САЩ и САТ-ове(които са прилично лесни), Както и диплома със среден успех към 5,80 за добрите университети, а според мен за другите, по-слаби не си струва да се пробва 
___________________________________ Brenda, LaTisha, Linda, Felicia, Dawn, LeShaun, Ines, and Alicia, Teresa, Monica, Sharron, Nicki, Lisa, Veronica, Karen, Vicky, Cookies, Tonya, Diane, Lori and Carla, Marina, Selena, Katrina, Sabrina, About three Kim's, LaToya, and Tina, Shelley...
|
|
|
|
 |
wannabe
|
 |
|
|
Заглавие: Re: Към кандидат-студентите:накъде ви вее вятъра? Публикувано на: 28 Фев 2010 15:13
Reflect написа: Както и диплома със среден успех към 5,80 за добрите университети, а според мен за другите, по-слаби не си струва да се пробва  Не е така, над 5.80 приемат само в най-най-елитните университети (поне в Англия). За добрите университети и 5.50 ти стига, като дори и 5.20-5.30 да имаш може да направят изключение ако ти харесат мотивационното писмо. На запад 5 от 6 възможни им се струва много висока оценка, нищо че тука почти всеки е с над 5..И Advanced certificate не ти трябва, стига ти тойфел с 80-90 точки.
|
|
|
|
 |
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|