Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Аватар
Заглавие: Re: Студенти на общежитие в София?
Публикувано на: 24 Яну 2009 14:16

Абе какви ги приказвате тука?
Нормален двустаен апартамент в София (с кухня и кенеф) върви между 300 и 500 лв (обзаведен) според локацията и квадратурата (е има и изгъзици от сорта на 500 евро ама алчните хазяи ще го духат щото такива балъци няма)
Двама души със среден доход спокойно могат да си живеят прилично в София

Профил

Аватар
Публикувано на: 24 Яну 2009 14:51

Гаспод написа:
Абе какви ги приказвате тука?
Нормален двустаен апартамент в София (с кухня и кенеф) върви между 300 и 500 лв (обзаведен) според локацията и квадратурата (е има и изгъзици от сорта на 500 евро ама алчните хазяи ще го духат щото такива балъци няма)
Двама души със среден доход спокойно могат да си живеят прилично в София
Говорим за студенти, не за хора "със среден доход".
Към наема прибави и парите за отопление, ток, вода, телефон, кабелна телевизия, интернет - ето ти още поне 200-400 лв. месечно.

Профил

Публикувано на: 25 Яну 2009 02:04

Цитат:
Бтв все пак длъжно е да се каже и нещо положително за общежитията: купона там е 24/7 НА МАКС!!! НЕ СЕ ЗАМИСЛЯЙТЕ АМИ НАПРАВО ВЗИМАЙТЕ ОБЩЕЖИТИЕ В СТУД ГРАД! Да, от начало няма да е много приятно, най-вече заради мизерията! Ама това само ще ви сплути с колегите и с съквартирантите, а и не забравяйте, че вероятността да попаднете на свестни не е малка, и така ще си имате по-голям повод за купонясване. А все пак, не е ли това най-важното?

Е що да съм идиот?

Моля ви, кажете ми коя част от това не е истина, та да поспорим малко ;)

Изобщо имате ли представа за студ град като много се отваряте? Или може и да сте някъде там, ама толкова сте игнорирани от другите, че такива неща не се случват около вас?

Профил

Публикувано на: 25 Яну 2009 16:04

Ами щом всички казват, че си идиот, значи трабва да си идиот. За такива неща не се спори.

Профил

The King of Kings
Аватар
Публикувано на: 25 Яну 2009 16:46

Не е идиот. Просто е неосъзнато хлапе и си няма понятие от такива неща. Явно и никога не е стъпвал в общежитие, нито е търсил квартира.
Момче, спри прахчетата и престани да се излагаш като форумен малоумник от нова генерация.
По принцип, както Гаспод написа, зависи от локацията, състоянието и квадратурата, като аз лично бих завишил малко дори и неговите оферти (кога ще доживеем така говорения "спад" на софийските имоти, които според мен е чиста глупост, необоснована дори от базова икономическа гледна точка)
Има си толкова сайтове за недвижими имоти, че да ти се завие свят.
Аз лично съм на квартира, собствена стая, краен югозападен квартал, обзаведена и броя 200лв на месец. Отделно консумативи 50-100лв, храната ми варира между 200-300лв, други разходи и глезотии - още 200-250лв и накрая правя равносметка, че ми трябват 650-850лв на месец за нормален студентски живот, макар че си е доста индивидуално от самия период на годината и според самия човек - имам познати, които едва "оцеляват" с 1500лв на месец, имам и такива, на които и 500лв им стигат.

Профил ICQ

Публикувано на: 25 Яну 2009 17:40

А сам ли живееш, че не разбрах. :lol:

Профил

Публикувано на: 25 Яну 2009 20:44

AcTivE написа:
Не е идиот. Просто е неосъзнато хлапе и си няма понятие от такива неща. Явно и никога не е стъпвал в общежитие, нито е търсил квартира.
Момче, спри прахчетата и престани да се излагаш като форумен малоумник от нова генерация.

Дооообре :lol: :lol: :lol:

Авно наистина форума е пълен със завистливи хейтъри, които не могат да понесат истината ;)

Профил

Аватар
Публикувано на: 25 Яну 2009 22:04

WAN|Georgi написа:
НЕ СЕ ЗАМИСЛЯЙТЕ АМИ НАПРАВО ВЗИМАЙТЕ ОБЩЕЖИТИЕ В СТУД ГРАД!
Ахаха ок бате продавам си апартамента и отивам в студ град ебал сам го

Профил ICQ Skype

The King of Kings
Аватар
Публикувано на: 25 Яну 2009 23:39

човек, в двустайка + wc + кухня + 2 тераси живеем двама човека (е, ако не се броят гостите :lol: ) и се пада по 190лв на човек наем.

Профил ICQ

Шефа на Кенефа
Аватар
В момента играе: на троянска чушка
Публикувано на: 26 Яну 2009 00:02

WAN|Georgi, тъп си! Млъкни!
:lol:

Профил ICQ

Публикувано на: 26 Яну 2009 00:05

The Grim Reaper написа:
WAN|Georgi, тъп си! Млъкни!

Точно така, WAN|Georgi. Млъкни! :x

Профил

Дидко Бандитко
Аватар
В момента играе: No man's sky
Публикувано на: 26 Яну 2009 00:20

AcTivE написа:
човек, в двустайка + wc + кухня + 2 тераси живеем двама човека (е, ако не се броят гостите :lol: ) и се пада по 190лв на човек наем.
d000d, това си е голяма оферта май :shock: :o

[02:11:17] Алминатора: mejdu drugoto sym si mislel
[02:11:19] Алминатора: che imam leka forma
[02:11:22] Алминатора: na auizym ponqkoga :D

Профил

Публикувано на: 26 Яну 2009 09:00

Айде стига пък ти. :x Знам че искаш само да отидеш у тях и веднага да се проснете на леглото. :x
Иначе дидо, оферта е в зависимост от състоянието на помещението. Абе ако те са си доволни, кво повече? :D

Профил

Аватар
Публикувано на: 26 Яну 2009 11:50

Jay Kay написа:
AcTivE написа:
d000d, това си е голяма оферта май :shock: :o
Зависи от квартала основно,както и вида на колперацията.Ако е в лозенец примерно е оферта,ако е в обеля е преебавка

Профил ICQ Skype

Аватар
В момента играе: GTA IV, Heroes 6
Публикувано на: 30 Яну 2009 17:28

В студентски не е чак толкова зле. Най-вече зависи от това как сам ще си го направиш. Ако се напънете малко с успеха, от втората година нататък можете да сте на семейно общежитие (успеха в учението, не с колежките). Там стаите са колкото другите, но за 2-ма души. Аз лично съм в 3-ка, по-голяма от другите стаи, с ОГРОМНА баня, която не знам защо са я направили. Вече въпросът опира до голяма степен до съквартирантите - аз лично съм с двама съученици от родния Сливен и се разбираме добре и си пазим чисто и подредено.
Наемът ми е 30лв., с консумативите отива към 50лв. на месец. Аз лично изкарвам с около малко над 300лв. на месец, но си признавам, че почти не харча за друго освен храна и някоя и друга биричка от време на време. И все пак парното и централната топла вода са си далавера през зимата (и лятото второто).
А на семейните е доста по-спокойно. Няма я въпросната "чалга, с която трябва да свикнеш" (дори най-често май от нашата стая дъни музика). Не знам защо, но май звукоизолацията е на по-добро ниво и доста малко се чува. Хората са по-спокойни и почти няма купони и подобни неща.

Като най-голямо достойноство на студентски град обаче аз лично намирам факта, че повечето колеги са там. Можете да се съберете лесно по-голяма компания - да се повеселите вкъщи или да излезете някъде. Освен това в учебен план се събираме често и си помагаме.

Профил ICQ Skype

Аватар
Публикувано на: 30 Яну 2009 18:22

Аз изкарвам месеца с около 350-400 лв. Но определено не ми стигат за странични работи. Рядко си позволявам да изляза някъде. Затова си мисля да си търся нещо почасово, колкото да имам да харча, но съм още първи курс и се чудя дали е разумно. Иначе студентски най-ме дразни, когато е дъждовно. Деба, един тротоар няма тука, а дори и да има някъде, винаги и тротоарите тънат в кал. Ама кво да се прави и с това се свиква. Общежитието ми е като филм на ужасите, но не е болка зза умиране, предполагам... :roll: Поне наема е нисък. :)

Ни мъ ибе - It doesn't fuck me
Да еба майка ти, да еба! - To fuck yer mother to fuck!
Лайната се случват - Shit happens

Профил

The King of Kings
Аватар
Публикувано на: 30 Яну 2009 21:41

Jorix написа:
WAN|Georgi написа:
НЕ СЕ ЗАМИСЛЯЙТЕ АМИ НАПРАВО ВЗИМАЙТЕ ОБЩЕЖИТИЕ В СТУД ГРАД!
Ахаха ок бате продавам си апартамента и отивам в студ град ебал сам го

http://forum.unwe.acad.bg/viewtopic.php?f=16&t=6589 (разказа + снимките)

http://forum.unwe.acad.bg/viewtopic.php?f=16&t=1110 ( постовете )
:lol:

Профил ICQ

Публикувано на: 01 Фев 2009 00:15

УНСС... но комент

Ае вие дето се правите на много отворковци студенти ли сте ве? Къде? На общежития ли сте, че толкова смело говорите?

Че хлебарки има в студентски град така е, ама да ви е** в пиклиовците, кво от тва че има хлебарки? По-големи ли са от вас? Ще ви изядат ли? Еми спазвайте хигиена де, не е невъзможно да се отървете от тях (трудно - да...). Така е като сте свикнали вкъщи мама да чисти и всичко да е супер... осъзнайте се малко!

Че купон става по квартирите това всеки го знае, но не всеки (тъпите комплексари дето джитат само уоу (напомня ми на някои фми-сти, без да обиждам никого!)) си го признава, щото го е яд, че при него може би не е така ;)

Това е какво аз мисля, и не само аз. Ако ще тръгвате да оборвате моите твърдения, то поне да сте студенти и ПОНЕ да живеете в общежития ;)

Иначе тъпи комплексарчета дето навън са пишлемета и тука уж студенти ала бала се взимат (дори и изпитите да не са си взели още) много ясно че ще плюят по форумите, то това е техния живот

Профил

Аватар
В момента играе: в момента не играе, довечера може
Публикувано на: 01 Фев 2009 17:17

Дълъг текст, чете се на собствена отговорност.

На общежитие съм, и съм бил, в блокове 51, 50Б и 52Б към Софийски университет. Виждал съм и стаи в блокове на Техническия, но сравнително малко.

За общежитията на СУ имаше фиксирана цена, 2.08 лв на квадратен метър, ако помня правилно - за когото се интересува, тук. Ако има тераса, вероятно се доплаща, но не знам брои ли се в квадратурата. Обичайните стаи за СУ са тройки без тераса, 51 лв месечен наем, което дава около 25 кв. м. жилищна площ. Има и самостоятелни, семейни, двойки и четворки, които се раздават по по-специален режим (самостоятелни - за хора с увреждания, двойки - за семейни, и т.н.), и които, като цяло, са донякъде по-добри от обикновените.
В тройка-стая, обичайните мебели са легло, стол и бюро на човек, етажерка с шкафове за трима, троен гардероб в антрето. Като цяло, остава достатъчно площ за нормален живот. В момента съм в стая двойка и наемът ми е 25.83, което може би компенсира терасата. Електроенергията за стаята се отчита на апартамент и се дели на три; тази за общите части - осветление, асансьор и пр., е разликата до общото потребление, разделена на броя живущи; така се смята и топла вода. Има някаква смешна такса за електромер, а през лятото - за затопляне на вода; през лятото (неучебно време) наемите за стаята са около 2-3 пъти по-високи от учебно. Интересна особеност е, че в сметките няма пера за топла вода и парно, което, според мен, е част от държавната субсидия - което е хубаво за живущите, защото обикновено парното не може да се регулира и стои с максимално отворени кранове. Извън условията на газова криза, парното е силно и вътрешните температури са обикновено над 20 градуса - доколкото знам, по всичките етажи; но и със слабо парно, в ремонтирана и изолирана стая, не е спадала под 17. Относно сметките, наем плюс консумативи, в 51 блок се движеха между 28 и 40 лева; в 50Б, с около 5 лв нагоре, а в 52 - да речем, с 10. При настаняване се плащат допълнителни неща, като такса за пропуск (магнитна карта за външната врата) и още някои дреболии; гадна особеност обаче са двата депозита - семестриален, в размер 15 лв, за покриване щети по общите части, и гаранционен, в размер 3 месечни наема - уж за щети вътре в стаята. От тях се връща някаква (по-голяма уж) част след края на семестъра/годината, но в началото е неприятна изненада.

В студентските столове цените се движат между 1.20 (рядко) и 1.50 (повсеместно) - за столове с блок-меню (първо, второ, трето, например), и различно - за такива на ресторантски принцип (избира се и се плаща на парче). Цените на бързите храни са що-годе като по центъра; относно готвена храна, има поне няколко заведения, в които може да се яде прилично за 3.50 - 4.00 и нагоре. За акохола не мога да кажа, той е област на потребителите си. На пъпа на СГ е хипермаркетът "Фантастико", където цените са сравними или донякъде завишени спрямо вериги като "Била" и "Кауфланд", с изключение на стоките им собствена марка, които са донякъде по-евтини. Подобно е и положението в магазините из СГ, с няколко скъпи изключения. Най-големият доставчик на интернет е Мегалан и тарифите са стандартните 25, 30 и 40 лв за съответно за акаунт за 1, 2 или 3 машини. С цените в други видове магазини и аптеки нямам голям опит, но изглеждат сравними с центъра.

Ако броим и неголямата сметка за телефони, която ми плащат от дома, живея с около 250 лв на месец, но не препоръчвам на никого моя начин на живот. За основни нужди (интернет, храна, наеми, сметки) по статистика би трябвало да са достатъчни между 300 и 500 лв., усреднено - около 400. За практикуващите разни болестни и емоционални зависимости, като например алкохолизъм, числото се увеличава доста.

Относно състоянието на стаите: както доста неща в СГ, е въпрос на късмет. Има и отвратителни стаи, както онези в линка към УНСС, така и доста прилични такива. В сегашната стая се нанесох една седмица след нейния ремонт - ето я и нея:
http://i43.tinypic.com/zvaiww.jpg
http://i43.tinypic.com/2u6cxub.jpg
http://i43.tinypic.com/2u70gmh.jpg
http://i40.tinypic.com/xbbqd0.jpg
http://i39.tinypic.com/dwffv9.jpg
(Държа да отбележа, че ако се стараех, нямаше да е така разхвърляно и непочистено.)
Някои неща, които е хубаво да се проверят в нова стая, в относителен приоритетен ред - от личен и споделен опит:
  • Здрави ли са основните мебели (столове, бюра, маси, легла) - скърцат ли, клатят ли се, имат ли нужда от поправка или подмяна;
  • Изправна ли е ел. инсталацията - работят ли контактите (вероятно най-добре с нескъп уред като нощна лампа, а на когото му се занимава - с фазомер, или, ако има, мултиметър), работят ли бушоните (това се разбира чак в критичния момент, но е хубаво да бъдат автоматични);
  • Здрави ли са тоалетната чиния, душът, умивалникът (лепил съм такъв на 30 декември, питайте Гръчата), плочките в банята;
  • Работят ли лампите - и веригите, и крушките;
  • има ли влага/мухъл по тавана - може да подскаже, например че горният етаж тече;
  • Здрава и надеждна ли са вратата, бравата и касата - при нужда е добре да смени, да се добави резе/верижка, за параноиците - решетка или метална врата (понякога се наследяват от предишния);
  • Здраво ли са закрепени радиаторът и тръбите;
  • Добре ли е уплътнена дограмата (обикновено не е проблем зиме, при силното парно);
  • Съдържанието на чекмеджета и шкафчета - миналата година ми се наложи да опразвам стая за ремонт и в едно чекмедже, неотваряно от месеци, имаше боклуци, стари харддиск и флопи, седем-осем хлебарки и отпадъците им;
  • Видими дефекти, изронени мазилки, големи луфтове между врати, панти и дограми и изобщо (течение, входни точки за хлебарки);
  • Липсва ли нещо от инвентара, което да бъде вписано по погрешка и да създаде проблеми после.
Ако нещо в стаята (или съкилийниците) не е наред, обикновено има възможност за преместване. В началото на настаняването може би е проблемно, не знам, но след класациите има свободни места, става доста лесно.
Хлебарки има поне два вида - немска и "brown-banded" (да го преведе creator). Количествата силно варират: в предишния блок, нашата стая имаше доста стабилна популация, та се стигаше дотам, че се люпеха в телбода ми; това, въпреки относителната чистота, която прилагахме. Пръскахме с вездесъщия (безполезен?) Райд, пръскаха един-два пъти и от служби за борба с вредителите (едно тяхно пръскане обаче траеше около 15 секунди за цялата стая), пръсках и с някаква отрова-домошарка, дадена от колега - занижи се бройката им до приемлива, и толкова. В сегашната стая имаме хранилки с отрова и близките срещи от трети вид по са една-две хлебарки в тъмните часове на нощта, затова и не си даваме зор да чистим. Бях чел за някакво спасение чрез стъклен буркан, в който има утайка от кафе - тя ги привличала и не можели да излязат после - но не я пробвах, че да не ги привикам от съседните стаи. Един приятел ми каза, че си купил от селскостопанска аптека някаква отрова срещу колорадски бръмбари, която се разтваряла в 10 литра вода и била за 1 декар. Той я разтворил в 2 литра, разлял я по пода, като напоил порядъчно мокета, затворил стаята и отсъствал само половин ден вместо препоръчителните 1-2. След това бил малко замаян, но ги разкарал напълно. Действат също разни пудри срещу хлебарки.
Плъхове също има - лично съм виждал два живи и един прегазен. В стария блок имаше вентилационна решетка за мазето, чийто бетонен праг се беше изронил и оттам влизаха. При ремонта явно са ги изгонили. Имайки предвид обаче, че плъхове има във всеки голям град, и то не само под земята, те не са толкова голям проблем и е възможно човек никога да не види един. Въпреки това, прозорците на първите етажи имат решетки не само срещу крадци :) .

Относно съквартирантите - отново, гамбит и въпрос на късмет. Миналата година, например, живях с албанец-магистър и един още по-асоциален от мен колега - не създаваха проблеми, но не бяха особено приятна компания за една година. Тази година се паднах с македонци, пушачи и жизнелюбци, с леки намеци за умствени проблеми и гейски жилки (цитирам, "Любо, кажи убав ли съм. А кой от нас двамата е по-убав?"). Беше ужас, пречеха ми и затова през декември се преместих. Сегашният съквартиран е много разбран и свестен човек. Та, въпрос на късмет е, но не съм съгласен с човека преди мен - студентите в СГ са отчасти като една голяма, хомогенна жива маса, и за хора, които не се чувстват единни с тая маса, е доста голям шансът да им се падне поне един неприятен съквартирант. Затова, когато се кандидатства за общежитие, е добра идея няколко души да се пишат за "желани съквартиранти" - често молбите се удовлетворяват.

res=$(cat f| tr ' ' '\n' |head -n 2 |tr '\n' ' ')$(cat f |tr ' ' '\n' |head -n -2 |tail -n +3 |tr -d ',.' |sort |uniq |grep -v "^and$" |tr '\n' ' ' |sed 's/ /, /g' |sed 's/, \([A-Za-z]\+\), $/ and \1./')$(cat f| tr ' ' '\n' |tail -n 2 |tr '\n' ' ')

Профил

Аватар
В момента играе: GTA IV, Heroes 6
Публикувано на: 05 Фев 2009 14:10

Хубав и обстоен пост, браво!
Иначе си ударил 6-ца от тотото с тази нова стая, супер хубава е! :)

По въпроса с хлебарките ще вметна само, че ако не държите открита храна, то след известно време почти ще изчезнат хлебарките. Вероятно зависи до известна степен и от съседите де. В момента съм в крайна стая на етажа, отсрещната стая е читалнята (т.е. в нея хора не живеят) и бих казал, че хлебарки не виждам с дни (а често седя до късно, когато най-много излизат).
В старата ми стая така и не можахме да накараме единият съквартирант да не оставя открита храна и имаше доста хлебарки (доста е неприятно, докато работиш на компютъра/играеш/гледаш филм, до теб да пълзи нещо гадно.

Профил ICQ Skype
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2025 PC Mania | Реклама | Контакти Хостинг от Actiefhost