Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 07 Дек 2007 00:22

Да не казвам голема приказка, ама ...

нищо ви не разбрах :o

Профил Skype WWW

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 07 Дек 2007 00:37

Кире_Гръчата написа:
Да не казвам голема приказка, ама ...

нищо ви не разбрах :o

Простено ни е на назе Кире, у село религио не ни требе...

Профил

Заглавие:
Публикувано на: 07 Дек 2007 01:15

Само да поясня за гуугълплекса .. или не да поясня , а да доуточня . Не знам откъде си зел твоето инфо , но моето е малко по различно .. а именно , ако пишеш нули по 2 на сантиметър ти трябват 30 пъти разстоянието между Юпитер и Слънцето за да го напишеш. Ако за секунда пишеш 2 нули , ти трябват пъти по възрастта на Вселената (считана за приблизително 15 млрд. години) за да го напишеш .. сам офц.
Не , че това променя нещата толкова много , но все пак има доста голяма разлика.
За верността на моето не мога да гарантирам 100% , но човека , който ми го каза е доста навътре в нещата .. та съм склонен да вярвам.
Ако се пак , Ксайзере (хай бтв :П) , си сто процента сигурен , лет ми нол , та да се накарам на френда за грешното инфо.

И бтв , кат стигнете до квантова физика/механика ме викнете , щото го обичам тваз нещо.

Профил

Аватар
Местоположение: Starship Enterprise_____ Професия: Starfleet Lieutenant Commander
Заглавие:
Публикувано на: 07 Дек 2007 13:09

The Riotmaker написа:
...

Хай Riotmaker :)
Ами аз го взех от Уикипедия - http://en.wikipedia.org/wiki/Googolplex
Прочети частта "How big is a googolplex?"

Не съм се покатерил на върха на ...аната хранителната верига за да ям ...ани моркови.

27B-6

Профил ICQ Skype

Заглавие:
Публикувано на: 07 Дек 2007 13:36

абе тия неща найстина са си много интересни, мога цяла вечер да седя и да чета за такива теории за библията ( не съм религиозен) ама въпроса е че няма как да се докаже, нали така?

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 07 Дек 2007 20:29

The Riotmaker написа:
Само да поясня за гуугълплекса .. или не да поясня , а да доуточня . Не знам откъде си зел твоето инфо , но моето е малко по различно .. а именно , ако пишеш нули по 2 на сантиметър ти трябват 30 пъти разстоянието между Юпитер и Слънцето за да го напишеш. Ако за секунда пишеш 2 нули , ти трябват пъти по възрастта на Вселената (считана за приблизително 15 млрд. години) за да го напишеш .. сам офц.
Не , че това променя нещата толкова много , но все пак има доста голяма разлика.
За верността на моето не мога да гарантирам 100% , но човека , който ми го каза е доста навътре в нещата .. та съм склонен да вярвам.
Ако се пак , Ксайзере (хай бтв :П) , си сто процента сигурен , лет ми нол , та да се накарам на френда за грешното инфо.

И бтв , кат стигнете до квантова физика/механика ме викнете , щото го обичам тваз нещо.

Мисля, че Уикипедия (въпреки възможносста всеки да я редактира) е по-надежден източник от твоя приятел ;)

Pain leads to Awareness.
Awareness is Existence.
Existence is Life.
And Life is full of Pain.

Профил

но с големо съ̀рце
Аватар
В момента играе: A dance with rogues
Заглавие:
Публикувано на: 07 Дек 2007 21:24

Abdominal Pain написа:

Мисля, че Уикипедия (въпреки възможносста всеки да я редактира) е по-надежден източник от твоя приятел ;)

Зависи колко навътре е приятелят му. Не забравяй,че не всяка статия там е писана от професор :?

Профил Skype

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 07 Дек 2007 21:25

Dark-Dragon написа:
абе тия неща найстина са си много интересни, мога цяла вечер да седя и да чета за такива теории за библията ( не съм религиозен) ама въпроса е че няма как да се докаже, нали така?

Ще разбереш всичко, когато умреш.

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 07 Дек 2007 21:25

Някой да разполага с цифрово копие на анализираната книжка, че да проверя софтуерно твърдението.. че някакси това с "19" малко наивно ми звучи. Т.е. нещо което само се разправя по седянки, но никой не може да го потвърди :) Тома неверни... к'во да се прави ;)

Профил

Аватар
Местоположение: Starship Enterprise_____ Професия: Starfleet Lieutenant Commander
Заглавие:
Публикувано на: 08 Дек 2007 01:46

Julian написа:
Някой да разполага с цифрово копие на анализираната книжка, че да проверя софтуерно твърдението.. че някакси това с "19" малко наивно ми звучи. Т.е. нещо което само се разправя по седянки, но никой не може да го потвърди :) Тома неверни... к'во да се прави ;)

Под "анализираната книжка", предполагам имаш в предвид Корана. В интернет можеш да го намериш съвсем лесно, и то на всчики езици. Но този код може да се намери само в оригинала на книгата на Арабски, такова сложно нещо не може да се пренесе с превода, все пак. Иначе "Код 19" не е нещо, което просто "се разпрявя по седянки". За някой от по-простите примери мога да гарантирам, че са правилни, защото съм ги проверил лично. С помощтта на "find text" функциите на някой програми е много лесно да се провери, стига да знаеш Арабски ;)

Не съм се покатерил на върха на ...аната хранителната верига за да ям ...ани моркови.

27B-6

Профил ICQ Skype

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 08 Дек 2007 06:54

Абе Ксайзер, ти си много добър в намирането и представянето на такива интересни религиозни и философски факти. От дългия ти пост ми стана много интерсно и искам да прочета повече такива неща. Сподели с нас още от твоето знание, бре :)

Pain leads to Awareness.
Awareness is Existence.
Existence is Life.

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 08 Дек 2007 09:34

Добро утро, добри хора.
Изпровокиран от заглавието, надникнах тук и останах усмихнат на тукашната разлафка. :D

Позволете, обаче, лека вметка от мен.

---------

В Светата Библия няма нищо закодирано.

Не случайно едно от имената й е Божието Откровение.

Вътре в нея, Сам Господ ни говори чрез устите на вехтозаветните пророци, царе, съдии, патриарси, апостоли, светии и смирени ...

Те надлежно са записвали чутото в книги,
и когато (неизбежно) дошъл мигът на ментетата,
плеяди от най-мъдрите мъже, които са раждани на земята,
са отделили ИСТИННИТЕ писания от фалшивите.

Това е бил дълъг и много труден процес.

Ако се интересувате, отворете православен сайт или истинна богослужебна литература, и се информирайте от църквната история за ЖЕСТОКИТЕ набези на сатанаиловите изчадия,
които всячески са оптвали да пробутат чисто човешки трудове, като "божие откровение" (напр., коптски "евангелие на Йуда" и т.н и т.н. ).
----------

Накратко:

- Библията е най-откровената книга.

Съвсем друга е темата, че за да бъде схваната ПОДОБАВАЩО - тя трябва да бъде четена, и то по специален начин, свързан с учителите от Св. Църква.

Това е много трудна и, едновременно,
много лесна за възприемане книга.

Има хиляди примери на безпросветни овчари, слепи или глухи хора, които блестящо са прихващали Божието Слово от Библията.

Има и супер образовани интелектуалстващи персони, с по 15 дипломи от реномирани училища,
които не успяват да проникнат в Библията, затормозени от тръпката си по интелектуално болсуранстване и търсене на чудатости, математика, логика, кодове, шифри ...
... там където те съвсем липсват. :roll:

-----------

Не се подвеждайте по тези измишльотини,
защото, те са безполезни.

Във всяко нещо можем да "открием" код.

Ето, напр., аз се казвам ТРУПОНАРЕЗЕНинс;
ако съберем числото на съгласните и извадим от него сумата на гласните,
ще получим число, което непременно на нещо ще ни прилича. :D

Разбирате ли,
самото занимание е безполезно,
защото,
целта му е да отвлича човека в неправилна посока.

Весто да се поучим и разберем някоя притча и да я изпълним,
ние ще си губим цял живот времето в "разгадаване кодовете в тази притча".

------

Вижте сега.

Има твърдение във Вехтия завет:

"Слава за Бога е да облича всяко нещо в тайна,
а слава за царете е да разгадават тайните Му."

Наистина, Бог облича в тайни всички неща,
но това е, защото МНОГО ни обича
и добре знае, че
разумът ни не би понесъл повече от това, което ни е открито.

А което на нас ни е нужно и полезно, Той ни е открил вече.

Затова книгагата се нарича Божие Откровение. :D

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 08 Дек 2007 15:02

ТРУПОНАРЕЗЕНинс написа:
Те надлежно са записвали чутото в книги,
и когато (неизбежно) дошъл мигът на ментетата,
плеяди от най-мъдрите мъже, които са раждани на земята,
са отделили ИСТИННИТЕ писания от фалшивите.

Предполагам, че говориш за Вселенския Сбор (The Council of Nicaea). И точно в твоите думи е разковничето, мъже са отсявали, мъже са решавали какво ще има в писанията. Човек, колкото и да е мъдър, пак е далеч от перфектността на Бог. Иначе се радвам, че се присъедини към дискусията (която се надявам да продължи), но очаквах от теб защита в страна на Св. Тройца :)

Pain leads to Awareness.
Awareness is Existence.
Existence is Life.

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 08 Дек 2007 15:17

ТРУПОНАРЕЗЕНинс написа:
...

Къде я намираш тая трева, бе, човек?!?

По темата: Гъз.

Профил

Заглавие:
Публикувано на: 08 Дек 2007 18:41

Abdominal Pain написа:

Аз пък мисля , че приятеля ми е доста по-навътре от някой рандом гай в уикито .. където и аз мога да изтропам редовата простотия "учени откриха , че до 12 дена магнитното поле на земята ще се обърне и ще настъпят необратимите последствия измежду които 49 метрови цунамита и урагани с по-странни имена от американско нарицателно" , оповавайки се на доверието на секи , който прочете "учени откриха" и го взаема за чиста монета :Ь.
Но все пак , прочетох , може и така да е , разликата не е кой знае колко голяма .

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 08 Дек 2007 21:21

Abdominal Pain написа:
Абе Ксайзер, ти си много добър в намирането и представянето на такива интересни религиозни и философски факти. От дългия ти пост ми стана много интерсно и искам да прочета повече такива неща. Сподели с нас още от твоето знание, бре :)

Е щом ви е интересно, с удоволствие :) Ето ви още една лекция, която (според мен) е доста интересна:

Наука и Религия

От стотици години се е считало, че науката е в сериозно противоречие с религията. Преди се е смятало за невъзможно един човек да е религиозен и същевременно - учен. Хиляди, не, стотици хиляди хора на науката са били избити по най-жесток начин от "религиозните", заради своите теории, много от които сега се потвърждават и от модерното знание. В сегашния век, някой дори считат науката за "Убиеца" на вярата, защото "доказва" колко греши тя.

Но дали наистина е така? Не. Има много примери за съвсем научни послания в религията, и сега ще ви представя няколко много заинтригуващи и подтикващи към мисъл примера:

Природа

Ето ви един цитат:

Коран 24:40
"Или (състоянието на неверничество) е като тъмнината на дълбокото море. Покрито е от вълни, покрити от други вълни върху които са облаците. Тъмнина една върху друга. Човек протегне ли ръка, не ще я види..."

Първо, тъмнината в океаните започва на 200 метра под повърхността. На тази дъбочина няма почти никаква светлина, а пълната тъмнина е към 1000 метра (Oceans Elder and Pernetta стр.27).
Човека не може да се гмурка на дълбочина по-дълбока от 40 метра без помощта на специална апаратура (подводници, водолазни костюми - относително нови средства).

Второ, в този цитат се споменават втори вълни, под тези, които виждаме на повърхността на морето (под облаците). Какви ли са те? Учените наскоро са открили, че има "вътрешни вълни", които се появяват "между слоеве с различна плътност" (Oceanography, Gross, стр. 205). Те дейвстват също като горните вълни. Те покриват дълбоките води на океана, защото имат по-голяма плътност от водите над тях. "Вътрешните вълни" са невдими с просто око, но се отчитат със специална компютърна апаратура, технология от 20 век. Как тогава пише за тях в книга от преди 1400 години?

Друг пример. Някои може да си спомнят от училище за този факт. Когато две морета (или море с океан) се срещат, водите им не се смесват една с друга, като че ли между тях има някаква бариера. Пример - водите на Средиземно море са топли, солени и по-малко плътни от водите на Атлантическия океан. Когато Средиземно море се среща с Атлантическия океан при Гибралтар и двете запазват своите характеристики на тази граница, без да се омешват, въпреки вълните и силните течения (Principles of Oceanography стр. 93). Нека сега видим един цитат:

Коран 55:19-20
"И Той (Бог) е пуснал двете морета свободно да се срещнат. Но има граница между тях. Те не я престъпват."

Друг цитат, за срещата не между две морета, а между солена и сладка вода:

Коран 25:53
"Той (Бог) е който пусна свободно двете движещи се маси от вода, едната сладка и питейна, другата солена и горчива. И
Той направи между тях бариера и забранен дял."

Защо в първия цитат не се споменава този "забранен дял". Наскоро (забележете, съвсем наскоро) науката е открила, че има разлика между срещата на море с океан и сладка със солена вода. Между сладката и солената вода има "Пиклоклинова (не знам дали така се превежда) зона със специфични характеритики между двата слоя" (Oceanography стр. 242). Този дял или зона има своята собствена соленост и плътност, различна същевременно и от сладката и от солената вода. И двете води не навлизат в тази зона. "Той направи между тях бариера и забранен дял."

Нека да си поговорим за облаците и формирането на дъжда. В научните книгите "The Atmosphere" (стр. 269) и "Elements of Meteorology" (стр. 141-142) се казва така: Водата от океани и реки се изпарява и от нея се образуват малки облаци. Те от своя страна се свързват с по-голями облачни формирования ... В тях се образуват възходящи течения, които карат облачното тяло да се разрастне вертикално (нещо, което не може да се види с просто око от земята. Бел. Ксай.) и облаците се нареждат в (вертикален) куп. Това вертикално разрастване кара облаците да се разпръснат в по-хладните региони на атмосферата, където започват да се образуват капки вода. Когато капките станат прекалено тежки, възходящите течения не могат да ги задържът и водата започва да пада във формата на дъжд, сняг и град.

А сега един цитат:
Коран 24:43
"Не сте ли видяли как Бог кара облаците да се движат нежно по небето и ги събира, след това ги наслагва (във вертикален) куп и вие виждате дъжда да пада от него?"

Наистина, не виждаме ли? Това са само една съвсем малка част от приемрите за науката за природата в книгата. Сега нека обърнем малко внимание на:

Вселената

Каква е теорията за произхода на вселената? А така, браво на вас, познахте - Големия Взрив. И в тази теория се говори за солидна маса с изключително висока плътност, която инстанто се разширява (взривява) до огромни пропорции и продължава до момента да се разширява. Знаете ли кога е създадена тази теория? През триистетте години на двайсти век. А ако ви кажа, че за нея се говори много, много по-рано? Например 1400 години по-рано?:

Коран 21:30
"Не осъзнават ли неверниците, че небесата* и земята бяха солидна единица, която Ние (Бог) разтрогнахме? Няма ли да повярват?"

*На Арабски "Небесата" се отнася за небето, вселената и за атмосферата.

По-горе споменахме, че част от теорията за големия взрив, е че вселената продължава да се разширява. На едно друго място се казва това:

Коран 51:47
"И сме Ние (Бог) тези, които изградихме Небесата (Вселената) с мощ и в дейвствителност сме Ние тези, които равномерно я разширяваме"

Изгубих ли ви колеги, или още ви е интересно? Ей, кой хърка там на задния ред?

Земята

Такаааа. До къде бях стигнал? А да, атмосферата. Според науката колко слоя има нашата атмосфера? В зависимост от това дали се съди по функцията им, тяхната композиция или тяхната температура, броят им е различен. Съдейки по температурата им, те са 6. Но съдейки по тяхната композиция и функция те са 7:

1. Тропосфера.
2. Стратосфера (Сферата съдържаща озона)
3. Мезосфера.
4. Термосфера.
5. Йоносфера.
6. Ексосфера.
7. Хетеросфера.

Да видим какво пише тук:

Коран 2:29
"Той (Бог) е този, който създаде за вас всичко по земята и после обърна вниманието си към небето и го сформира в седем цялостни слоя. Той в Всезнаещия."

Според науката, всеки един от тези слоеве си има своята функция. Някой ни пазят от ултравиолетови лъчи, други задържат топлината и т.н. На друго място пише:

Коран 41:11-12
"В два дена той предопредели 7 небеса, и издаде, на всяко небе, свое предназначение."

За "небесата" се разбрахме. Ами земята? Колко слоя има тя?

1. Океанска Литосфера (Водна повърхност)
2. Континентална Литосфера (Земна повърхност)
3 Астеносфера
4. Горен Нанос.
5. Долен Нанос.
6. Външно Ядро.
7. Вътрешно Ядро.

И сега:
Коран 65:12
"Бог е този, който създаде седемте небета, и на земята същия брой"

Хайде, още едно, ама последно, че времето за лекцията ни свършва -

Сътворение

Коран 36:36
"Да се слави Той (Бог), който създаде всичко в противоположни двойки - от това, което им произвежда земята (на хората), самите тях (хората) и до това, което е незнайно за тях."

Как да интерпретираме този цитат? Всички знаем и винаги сме знаели, че хората са две противоположни двойки - мъжът и жената. Преди около 100 години ботанистите са открили, че и растенията (в цитата "това, което им произвежда земята") си имат пол, тоест две противоположности. Но кое е това, което е незнайно (поне до сега) за нас. Какво друго може да си има противоположност? Ами всичко. Абсолютно всчико. Е как така, ще кажете вие. Ами така, ще кажа аз. Да сте чували за Антиматерия и Античастици? Всяка материя е съставена от частици. И всяка частица си има своя античастица с противоположен заряд. Всичко около нас е създадено от две противоположности. "Да се слави Той (Бог), който създаде всичко в противоположни двойки"

Надявам се да ви е било интересно. Тази информация, разбира се не е от мен. От мен са само коментарите, превода на текста от английски, превода на Корана от арабски на български (Не използвам българския превод, защото е непълен. За справка съм използвал няколко от най-използваните английски превода.) и събирането на тази информация от 3-4 различни онлайн източника. До понеделник искам от вас, колеги, дисертации на тема "Религия и Наука" и " Ама Колко е Готин Тоя Пич Ксайзер, А?"

27B-6

Профил ICQ Skype

Аватар
В момента играе: GTA IV
Заглавие:
Публикувано на: 08 Дек 2007 21:38

Впрочем, някой ме попита, та, има ли преведена на български версия на Корана?

Krieg

Профил ICQ Skype

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 08 Дек 2007 21:40

Е не Ксайзер, ти ме разби. Това е изключтелно интересно. Много ти благодаря, че го сподели с нас.

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 08 Дек 2007 21:43

Krieg написа:
Впрочем, някой ме попита, та, има ли преведена на български версия на Корана?

Да има, ето тук - http://koran.hit.bg/koran_prevod.html
Но не го препоръчвам на никой, освен на тези, които не знаят никакъв друг език. Не казвам, че разбирам повече от проф. Цветан Теофанов, но когато го сравнявам с преводите на английски и оригининала на арабски има голяма разлика. Не заради нещо друго, а заради изключителната дълбокост и сложност на арабския език.

27B-6

Профил ICQ Skype

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 08 Дек 2007 21:47

Галин Релефа написа:

Еи риазан! Дан та 4увам пое4е 4е шти напрая лифтинг на онуи твоито окастреното! Да сти живи и здравеи другити!

respect

Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2025 PC Mania | Реклама | Контакти Хостинг от Actiefhost