Цветине, много вярно нещо според мене каза в този пост. И за мен няма значение дали е Коледа (или Великден, или неделя след Петдесетница, или не знам какво още), за да се чувствам добре. Работата с коледния дух не би могла да ми промени настроението - ако е хубаво, хубаво е, ако не - не.
"Коледното настроение", пичове, и мене ме изнервя. Цялата тая истерия с купуването на подаръци, светкащите лампички, запасяването със свинско и месенето на баници. Вчера цял ден по радиото ми надуваха главата, че ястията трябвало да бъдат постни и нечетен брой. Е, не спазих нито една традиция. Не защото нещо се противя. Просто не традициите ми носят удоволствие, а да седна с майка си на една маса, пък да си поприказваме като хора за нещо извън какво съм правил днес и какво ми е било на лекциите. И да се посмеем как се пънах да отворя виното 10 минути и фейлнах.

Вярно е, това може да се случи и всеки друг ден. Коледа според мен не е специален ден нито за веселие, нито пък Нова година е за равносметки. Но като се случва да съм в добро настроение точно тогава - какво, нарочно ли да се вкисвам?