Автор |
Съобщение |
MetalGearRex
|
|
Мнения: 2086 Местоположение: Alaska secret underground military base
В момента играе: GTA IV, Heroes 6
|
|
Заглавие: Публикувано на: 28 Окт 2007 22:52
The Chameleon написа: " вярващите и невярващите - първите успяват да разберат скрития смисъл в тези думи, а другите не успяват " О, хайде.. това е като даскалката ми по БЕЛ , която обича да казва " Тук авторът е имал в предвид ... " Няма скрит смисъл в Библията.. всичко си е написано чисто и точно.
Всъщност няма скрит смисъл, има тълкувания. И точно това казвам - всеки човек си тълкува нещата, както си иска. Ако си вярващ - намираш желаните от теб неща и се убеждаваш, че си на прав път, а ако не си - намираш някакви противоречия. Но с какво те променя това? С нищо. Т.е. няма смисъл да се чудиш въобще защо нещата са така.
Всъщност е наистина като по БЕЛ - авторът се опитва да каже нещо. Ако го разбереш, се замисляш над това и евентуално се променяш, осъзнавайки го, ако не го схванеш не се променяш с нищо и именно затова тези думи ти изглеждат лишени от смисъл.
___________________________________ Never save anything for the swim back!
|
|
|
|
|
shub niggurat
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 28 Окт 2007 22:52
Помним нечовеко едно време беше рекъл ''Нов вариант на Старио завет Новио завет''
А Библията, ако искате я приемайте като еврейски народни приказки, ако искате като мерило на ценности, морал и действия... Един атеист, който се парви налево и надесно на зъл и богохулник, всъщност неосъзнато спазва що годе нормите, които ги пише и в Библията, връз която би се изпикал. Мисълта ми е, че не виждам защо трябва да е толкова божествена една книга, в която просто може да са написани неща, които трябва да се спазват за благото на народа ( сиреч да се не тепеме, да се не краднеме и т.н... ) От друга страна некой гнусен гей дето се пише яко християнин и носи кръстчета наред с другите ланци и блинг-блинг лайнотии, нарушава поне половината от писаниците у Библията с простотията си ... До какъв извод стигаме ? Че няма християни. Има един идеал и хората го следват и се опитват да го достигнат.
Е може и да не е по темата, ама това ми беше на главата сега, друг път нема се сетим ...
___________________________________ джумерки
|
|
|
|
|
Zero-Blade
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 28 Окт 2007 22:53
AcTivE написа: А, чакай да се разберем. Без такива аргументации "ябълките са зелени, щото не са сини". Мисля, че Божият син не е толкова "ГОТИН" заради произохда си, а заради поведението през земният си път, така да го кажем.
Това, може да е така, но е така само за тези 'дето вярват в него.
___________________________________ Аз спамих форума на PC Mania за да дръпна хора към моя нов форум.
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 28 Окт 2007 22:55
Ахахаха, Кирето е най-прав.
Абе, не се ли отклоняваме от темата. Да не вземе да стане офф-топик
|
|
|
|
|
The Chameleon
|
Eroguro Lolies FTW! |
|
В момента играе: しんじまえ、でぶぶす!~
|
|
Заглавие: Публикувано на: 28 Окт 2007 22:57
MetalGearRex написа: всеки човек си тълкува нещата, както си иска.
Всъщност е наистина като по БЕЛ - авторът се опитва да каже нещо.
Даскалката ми не може да знае какво се е опитвал да каже автора.. т.е. тя го тълкува както си иска.. което не прави нещата правилни.
Ако си вярваш разбира се , че няма да откриваш грешки и ще си мислиш, че си на прав път / познал / верния избор и т.н...
___________________________________ 天皇陛下万歳。。!
Serious Sam написа: Бих ебал японка с кеф... Но с къса подстрижка... Нито дибидюс, нито джунглясала...
Цитат: iskam nqkoq bipolqrna s koqto da ne znam dali 6te se sybudq 6toto mi duha ili mi e otrqzala huq
|
|
|
|
|
MetalGearRex
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 28 Окт 2007 23:00
Кире_Гръчата написа: Мисълта ми е, че не виждам защо трябва да е толкова божествена една книга, в която просто може да са написани неща, които трябва да се спазват за благото на народа ( сиреч да се не тепеме, да се не краднеме и т.н... )
Като разбереш ето това нещо, доста неща ти светват. Защото ако всички спазват нормите, поставени от християнството, човечеството ще живее доста по-добре. А няма значение дали ти си казваш, че като ги следваш, си благ на Бога, или не.
Хамелеоне - именно всеки си ги тълкува нещата, както си иска. И поради това не може да се каже обективно, че написаното е вярно или невярно. Защото ако го тълкуваш по начин, добър за теб и останалите, то написаното е правилно, ако го тълкуваш по начин, изнасящ само на теб (действително предимно нещата, написани в Стария завет), то не е правилно, а ако не можеш да го разтълкуваш, то не значин нищо.
Затова мисля, че всички подобни въпроси се свеждат до един много по-прост - вярващ ли си или не. И лично според мен и да си, и да не си, това не те определя като човек. Трябва да се покажеш с действия. Защото има добри и лоши хора и от едните, и от другите.
|
|
|
|
|
Wile E. C.
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 28 Окт 2007 23:02
Еми то понякога тълкуването е буквално. Каквото пише, такова четеш... после се чудиш тези хора със Стария Завет идиоти ли са. Например това: (от BrickTestament.com)
Deuteronomy 22:28
'If a man happens to meet a virgin woman who is not engaged to be married...'
'...And he seizes her and rapes her...'
'...but is caught in the act...'
Deuteronomy 22:29
'...the rapist must pay the girl's father fifty silver shekels.'
Deuteronomy 22:29
'She must marry the rapist, because he has violated her. And so long as he lives, he may not divorce her.'
|
|
|
|
|
MetalGearRex
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 28 Окт 2007 23:04
The Chameleon написа: Ако си вярваш разбира се , че няма да откриваш грешки и ще си мислиш, че си на прав път / познал / верния избор и т.н...
А има ли нещо лошо в това, ако този ти път те прави добър в човешки план (не религиозен)?
Даскалката ти всъщност може и да знае какво се е опитвал да каже авторът, защото нерядко самите автори го разкриват. От друга страна нещата, които даскалките казват, че "авторът е искал да каже", са точно отново с цел да ни направят по-добри хора като ни показват един правилен път (отново в човешки план), който да следваме. Т.е. и авторът да е искал да каже друго, то е по-добре в училище да ни преподадат това, защото то е по-добро, т.е. и по-важно за нас.
|
|
|
|
|
martinkfreеman
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 28 Окт 2007 23:04
Indulgence instead of abstinence!
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 28 Окт 2007 23:05
MetalGearRex написа: Затова мисля, че всички подобни въпроси се свеждат до един много по-прост - вярващ ли си или не. И лично според мен и да си, и да не си, това не те определя като човек. Трябва да се покажеш с действия. Защото има добри и лоши хора и от едните, и от другите.
Много ми хареса това изказване и го подкрепям напълно.
Аз например дори и да не съм вярващ, това не ме прави по-малко човек от останалите. Ако правиш добри дела (колко изтъркано звучи, ама карай), със сигурност няма как да не се заплатят подобаващо и да се забележат и оценят, разбира се, в този ред на мисли.
|
|
|
|
|
shub niggurat
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 28 Окт 2007 23:08
А какво разбирате под това ''да си вярващ'' ? Исус тръгнал по водата , а Петър искал да го последва. Исус му казал да дойде и Петър потънал. След това Исус казал ''Ти не повярва, Петре''. Нима с едната вяра ще може човек да ходи по вода, да лети и т.н. ? Да приемем, че един човек, краен християнин, спазващ всички ( доколкото му е възможно ) норми, покайващ се за всеки грях и напълно отдал живота си на Бог, реши да скача от десетия етаж с думите ''АЗ ВЯРВАМ И БОГ Е С МЕН''. Е , що за щуротия ...
___________________________________ джумерки
|
|
|
|
|
Nocturne
|
Curse of the Sands |
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 28 Окт 2007 23:08
Glory for the Emperor
|
|
|
|
|
Hangwire
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 28 Окт 2007 23:10
|
|
|
|
|
The Chameleon
|
Eroguro Lolies FTW! |
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 28 Окт 2007 23:13
" Защото ако го тълкуваш по начин, добър за теб и останалите, то написаното е правилно,
Затова мисля, че всички подобни въпроси се свеждат до един много по-прост - вярващ ли си или не."
Ако аз си мисля, че моето е вярно и ти си мислиш, че твоето е вярно, а моето е противоположно на твоето и стават 2 верни неща ? вярното - не вярно ? добре - за един вярно за друг не, ама след като за единия едното е вярно, а за другия другото, това не прави ли общо 2 верни неща на брой :О Т.е. всичко е верно и всичко е неверно и разбира се напълно съм съгласен с : всички въпроси се свеждат до един много по-прост - вярващ ли си или не .
Оттам нататък надминаваме Исус, надминаваме и Бог.
Serious Sam написа: Бих ебал японка с кеф... Но с къса подстрижка... Нито дибидюс, нито джунглясала...
Цитат: iskam nqkoq bipolqrna s koqto da ne znam dali 6te se sybudq 6toto mi duha ili mi e otrqzala huq
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 28 Окт 2007 23:13
Кире, смисълът е друг. Твоят пример е много краен. Никой няма да тръгне да скача от небостъргач само защото е изключително вярващ, че няма да се размаже на тротоара. Това са крайности. Смисълът тук, е че ако тръгнеш да вършиш нещо без вяра, че ще успееш, то наистина е малко вероятно да успееш. Един вид ти вече се настройваш, че нищо няма да направиш и се предаваш, без дори и да си опитал. Наистина има много интересни поуки в Книгата.
Лол, тая тема наистина расте със скоростта на светлината Радвам се и стискам ръката на автора за интересната и провокативна тема!
|
|
|
|
|
The Chameleon
|
Eroguro Lolies FTW! |
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 28 Окт 2007 23:14
Кире_Гръчата написа: А какво разбирате под това ''да си вярващ'' ? Исус тръгнал по водата , а Петър искал да го последва. Исус му казал да дойде и Петър потънал. След това Исус казал ''Ти не повярва, Петре''. Нима с едната вяра ще може човек да ходи по вода, да лети и т.н. ? Да приемем, че един човек, краен християнин, спазващ всички ( доколкото му е възможно ) норми, покайващ се за всеки грях и напълно отдал живота си на Бог, реши да скача от десетия етаж с думите ''АЗ ВЯРВАМ И БОГ Е С МЕН''. Е , що за щуротия ...
ДА, ДА , ДА , ДА !!!! ТОВА Е ! И ако повярваш истински ще тръгнеш по вода. И ако повярваш истински ще полетиш. И АКО ПОВЯРВАШ ИСТИНСКИ ЩЕ СТАНЕШ БОГ.
|
|
|
|
|
Kompoth
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 28 Окт 2007 23:15
Кире_Гръчата написа: А какво разбирате под това ''да си вярващ'' ? Исус тръгнал по водата , а Петър искал да го последва. Исус му казал да дойде и Петър потънал. След това Исус казал ''Ти не повярва, Петре''. Нима с едната вяра ще може човек да ходи по вода, да лети и т.н. ? Да приемем, че един човек, краен християнин, спазващ всички ( доколкото му е възможно ) норми, покайващ се за всеки грях и напълно отдал живота си на Бог, реши да скача от десетия етаж с думите ''АЗ ВЯРВАМ И БОГ Е С МЕН''. Е , що за щуротия ...
Кой, отново питам, гарантира за истината на Светото писание ? Не може да бъде толкова тъпо, дебилно и смешно да се "отдадеш" на вярата и да вярваш на написаното без да го оспорваш. И точно многото тълкувания на всички неща, писани в Библията, размиват всичката "истинност" на същността на вярването. Не може да има ЕДНА истина и всеки да си я променя както си иска - това е парадокс, защото хората не могат да променят реалността и истината (моля ви, не ми говорете НА МЕН за свръхестествени лайнотии, много мразя тия глупости).
Та да си кажа аз (те го е - отново тълкувание (вероятно без знания)) - Дади спомена за плода, който Адам и Ева не е трябвало да късат от дървото. След като Бог е забранил да го късат, тогава защо змията е дошла и ги е подмамила ? Кой я е пратил тази змия ? Ако не бог, не знам кой, ахахаха. Тогава Бог сам е подтикнал своите създания към "греха". Ако прочета Библията ще ми стане ли ясно това ?
|
|
|
|
|
Nocturne
|
Curse of the Sands |
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 28 Окт 2007 23:15
Blue написа:
По-скоро Loyalist
|
|
|
|
|
martinkfreеman
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 28 Окт 2007 23:17
Nocturno написа: Та да си кажа аз (те го е - отново тълкувание (вероятно без знания)) - Дади спомена за плода, който Адам и Ева не е трябвало да късат от дървото. След като Бог е забранил да го късат, тогава защо змията е дошла и ги е подмамила ? Кой я е пратил тази змия ? Ако не бог, не знам кой, ахахаха. Тогава Бог сам е подтикнал своите създания към "греха". Ако прочета Библията ще ми стане ли ясно това ?
Седемте смъртни гряха са грехове, защото това е самата природа на човек. По този начин задължително ще "съгрешиш" и ще даваш пари на църквата, за да ти опростят греховете.
|
|
|
|
|
The Chameleon
|
Eroguro Lolies FTW! |
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 28 Окт 2007 23:19
Nocturno написа: Кой, отново питам, гарантира за истината на Светото писание ? Не може да бъде толкова тъпо, дебилно и смешно да се "отдадеш" на вярата и да вярваш на написаното без да го оспорваш. И точно многото тълкувания на всички неща, писани в Библията, размиват всичката "истинност" на същността на вярването. Не може да има ЕДНА истина и всеки да си я променя както си иска - това е парадокс, защото хората не могат да променят реалността и истината (моля ви, не ми говорете НА МЕН за свръхестествени лайнотии, много мразя тия глупости).
Та да си кажа аз (те го е - отново тълкувание (вероятно без знания)) - Дади спомена за плода, който Адам и Ева не е трябвало да късат от дървото. След като Бог е забранил да го късат, тогава защо змията е дошла и ги е подмамила ? Кой я е пратил тази змия ? Ако не бог, не знам кой, ахахаха. Тогава Бог сам е подтикнал своите създания към "греха". Ако прочета Библията ще ми стане ли ясно това ?
Нокти - там е работата, ако дори за миг съмнението се появи из съзнанието ти - губиш. рухваш. умираш. както искаш го примери.. Ние променяме реалността, независимо дали го осъзнаваме или не.
Да, Бог е всезнаещ, да Бог е всичко и навсякъде. Да, Бог е знаел, че Сатаната ще ни подмами, да Бог знае, че тази вечер ще си ударя злобарка, да БОГ Е ВСЕЗНАЕЩ и въпреки че знае ВСИЧКО точно какво кога къде ще стане. Той чака, той гледа, ТОЙ Е САДИСТИЧНО И ИЗВРАТЕНО КОПЕЛЕ. това е християнския Бог, който е лъжливо представян за добър. Но какво е добро ? какво е зло ? За един доброто е зло, за друг обратното...
|
|
|
|
|
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|