Ся да ви опишем впечатленията си от Македония...
По същото време миналата година у същата тая тема писах едни пътеписи докато бях в Швеция за няколко седмици. Тази година скромно, Македония за уийкенд, ама те - КРИЗА Е!
Време ми беше да усетя обратната страна на оня "културен шок". Европата нема да я споменавам, там... си е друг свят и разликата е много по-осезаема, но оправдана. Из Балканите не съм обикалял много, досега наоколо бях излизал само към Гърция и Турция, и ми нагарчаше като мина границата и си се прибера дома да се почувствам на по-гадно място от това, от което се връщам. Докато Европа е далече, това са съседни държави, някак е неприятно да са толкова по-развити от нас.
Но вчера вечерта на прибиране минахме Гюешево, влезнахме си у България, и на мен ми стана готино. Почувствах се Европеец!
Македония не е много по-различна от България. Не само заради езика, а и от културна гледна точка. Общо взето всичко дето там ше видиш - и тука си го виждал, не ми беше като в Турция и Гърция, тепърва да се сблъсквам с манталитети, мисления, култури, и да се чувствам чужденец. Само че квито мизерии има България - Македония ги има в бая повече. Минаваш границата и гледаш едни стари порутени къщи, навсякъде стари коли, а цигани - бол! Ония ебани "патарини" (toll booth) по магистралата дето първо като ги видиш си викаш "брей, туй кат по филмите", стигаш до тях, нареждаш се на опашката, и орда мангали налитат я да ти мият джама, я да ти просят стотинки, пък в най-добрия случай когато е около населено място - да ти продават пъпеши и сливи, отгледани на домашната нивичка в двора на къщето.
Пристигнахме в Охрид, там също мизерия, ама си е като курорт, има живец и чужденци, особено вечерта. Жените искаха хотел на крайбрежната - намерихме с бая зор, 50 евра нощувката. А май в града почти нямаше къща, която да не предлага стаи под наем. За радост или не, бяхме в хотел. Обиколихме центъра, главната, прилично си беше, не лошо, ама нищо особено. Седнахме в ресторант, на крайбрежната, жива музика и всичко, ама обслужването беше... нема такива педераси. Не беше така навсякъде, не знам тоя сервитьор дали принципно е такъв или щото ни виде че сме българи, ма ни понадигна кръвното. Ма си се наядохме, напихме и изнесохме за по питие в един бар точно пред езерото за по питие, там си беше много готино. Хотела обаче беше... идеше ми да го подпалим. Имаше някакъв от ония "подвижни" климатици, дето не само не духаше хлад, ами и бръмчеше яко като работи. Съответно през нощта отворихме вратата на терасата, че иначе ше измрем. Малко шумно отдолу, но си заспахме към 12 и половина, уморени от 7те часа път до Охрид. Да ама, дейба мамицата им, в 4:10 се събуждам от някакви басии навънка, някъде в далечината, дочувам много слабо глас, има паузи между песните, значи е жива музика, не дискотека, ама баса така надънен, че си кънти и в стаята. Оказа се някакъв концерт пред езерото, на сутринта разбрахме, ама дейба майка ви македонска, кой разрешава концерти по това време бе? В София до след 12 не им дават разрешение от общината. Успях да заспя пак чак към 6, след което навън се разбуди народа, разни коли и моторетки ми бръмчаха, хора говореха, абе хуйня пълна, та затворих вратата, но след още половин час ме събудиха и аре към закуската. Мисля че никога не съм спал толкова зле през живота си. Станахме, обиколихме, бихме път към разни ебани манастири, дето поне мръвки имаше та да се нарадваме на плескавици, и вече като трябваше да потегляме към България бяхме пред заспиване, кой да ти шофира 7 часа до София...
Друсахме кафета, коли и редбули, та се прибрахме все пак успешно. Сигурно бих отишъл пак до Охрид, ама... не си струваше пътя за една нощувка. Все пак готино изкарах де...
В крайна сметка - нищо особено. Всичко лошо в България там го има значително повече. Да, горивото им е под 2 лева, пътищата им нямат дупки, данъците са по-ниски, ДДС на храната е 5%, но всичко останало... заеби.

А че македонките били хубави - глупости! По нищо не отстъпват на българките, нито по бройка, нито по качество, че даже нашенките по ми харесват!