то всичко на този полуостров си е наше така че да не се карат да не си го вземем
Най-новата държава на Балканите - Косово, е с българско име
23 Февруари 2008
Много преди сърбите да се настанят в Косово, то е било българска територия, а името й идва от "кос", "на косо" заради стръмния релеф на котловината.
Косово става българска територия през VI-VII век, а през 863 година, по времето на цар Борис, Косово е християнизирано.
Проф. Божидар Димитров: "Около 70% от църквите и манастирите, които сега се обявяват за сръбски, за люлка на сръбската духовност, са български църкви и манастири."
Българска е и дарохранителницата, изработена от български чипровски златари за сръбския манастир в град Дечани, в Косово.
Проф. Божидар Димитров: "Както пише един македонски учен Живко Аджия, сърбите само удариха една бяла варна боя на българските църкви отвътре и нарисуваха своите светии."
България губи Косово в края на XIII век. Сега пък Сърбия губи от албанците същите църкви и манастири, които преди това са били български.
Проф. Божидар Димитров: "Е, на кого е Косово, аз съм патриот и националист, но признавам, че владеенето на една територия през средните векове не означава, че трябва да имаш претенции върху нея, мисля, че Сърбия трябва да се смири, тя преживява сега своя Ньойски договор."
Заради Ньойския договор стотици български светини преминават в чужди ръце. Ако не беше изнесена от български войници, окупирали Косово през Първата световна война, тази златна дарохранителница, изработена от чипровски майстори, щеше да е сръбска, а сега вече и албанска собственост.
http://btv.bg/news/?magic=bulgaria&story=63960