Shady написа:
Аз ще имам матура (готвене по литература и англииски), държавен (готвене по икономическите предмети) и кандидантски за университет (математика + още нещо). Значи трябва да се разпукам по тамън 4-5 предмета. И да знам всичко, че Бог знай какво ще ми дадът. Освен това да имам грам социален живот и да си върша работата у нас (селската работа не е кой знае колко трудна, но отнема бая време). Как го виждате това?
Тези 4-5 предмета можеш да си ги съкратиш.
Никой не те кара насила да учиш в икономическа гимназия, освен това и самите изпити не са задължителни. Да не говорим, че, ако имаш висшо образование(гледам, че натам си тръгнал) хартийката за средно специално ще ти върши работа само за печката, е, можеш и да си обършиш гъза с нея.
Матурите не бяха ли 2, първата задължително по БЕЛ, а другата по избор? Ако е така защо втората си я избрал да бъде английски, а за уни математика? По-добре избери един предмет за двете неща. Освен това никой не те задължава да кандидатстваш с 2 предмета, изключение правят по специфични специалности. Примерно МО - все пак посланиците на България по света би трябвало да са по-умнички, с по-голям умствен капацитет; медицина - ми теб, ако те мързи да учиш просто няма да си никакъв лекар; + още няколко такива. Ако искаш да учиш някоя елитна специалност ще трябва да се потрудиш.
Българските училища са толкова различни като качество, че матурата е просто задължителна. Как ще се почувстваш, ако си учил в елитна гимназия, всеки ден си учил здраво, имаш диплома примерно 4.80, и след това да разбереш, че съседа ти(много прост и малоумен човек, завършил в някое много пропаднало училище, или пуснал парички под масата) има по-висока диплома от теб(примерно 5.60)? Трябва да има единна система за оценяване и матурата е точно за това. Изпита е просто доказателство, че си учил. Ако наистина е така просто ще загубиш един ден, даже са няколко часа.