Еми някой програмист трябва да ти ги изясни тези неща с подробности, аз имам бегла представа. Примерно, срещу лична карта ти дават няква усб пишка, чрез която (и само чрез нея) може да гласуваш. Така никой друг няма да може да гласува от твое име, докато това устройство е у теб. Ще имаш парола/пин код, който да предотврати използването на устройството при кражба/загуба и т.н., като след това ще заявиш, че си го изгубил, системата ще го деактивира по някакъв начин и ще ти дадат друго. Що се отнася до хакване - мисля, че сме достигнали доста високи нива на компютърната сигурност. Замисли се, щом банките използват електронни системи да оперират с парите си, значи нивото на сигурност може да е на много високи нива, което обаче не може да каже за хартиените бюлетини. И не само банките, в днешно време в почти всяка една сфера, нещата се извършват по електронен път.
И аз преди бях на мнение, че ако гласуването е електронно може да има много шашми, просто защото не си го представях как може да стане и защото не бях чел нищо по въпроса. Ето тази статия ми я препоръчаха по въпроса (не съм я чел още) -
http://techblog.bozho.net/why-all-the-f ... ic-voting/
Вече не съм сигурен ако самите хора (програмисти), които правят системата, са корумпирани дали по някакъв начин могат да манипулират вота, но това може да се случи и при нормално гласуване.
Друг проблем е това, което и ти, и Андрей изтъкнахте, че ще се купуват по-лесно гласове. Защото нямаш тъмна стаичка в която гласуваш и всеки може да те накара да гласуваш пред него. Но сигурно има начини и това да се избегне. То идеята на референдума е да почне да се обсъжда самото нещо как може да стане, никой не е казал, че от утре почва.