Ми да де, това е sandbox игра. Класове няма, а ти сам си избираш кои статистики да развиваш. Mortal Online и Darkfall са такива (с различни вариации), а и Earthrise ще бъде подобна. В Earthrise няма да има и нива.Sentry написа:А бе честно да ти кажа FFXIV е най-неудобната игра, която съм играл. Толкова глупаво управление няма никъде, но пък за сметка на това е странно зарибяваща и историята кефи.
Иначе sandbox според мен е игра без типичните куестове, в която почти всичко се движи от играчите - производство на оръжия, брони, материали за тях, дори в някаква степен градовете и събитията, които стават в света да са контролирани от тях. В много от тях има свободна система за развитие, тоест няма класове, но пък в някои има. Сега ми идва на ум точно Guild Wars 2, в която има много sandbox елементи, но пък е с класове система.
FFXIV донякъде е sandbox игра, тъй като много от нещата могат да се произведат само от играчите - все пак половината от класовете са работнически и има по един куест на всеки 10 ранка, като всичко останало са работи, които ти се дават от гилдиите като те може да са както работнически, така и бойни.
Общо взето вариациите в sandbox игрите при класовете, нивата, крафтинг, къщи и т.н. са различни и всяка игра си има свои особености.