Здравейте отново!
Продължавам едита на разказчето!
ПП:Добавил съм в края на всяка част карта с детайлно обяснение какво се е случило накратко в тази част.
Рано сутринта старшият издуха прахта от разнебитената масичка в стаята и придърпа доста старинен стол, за да седне. Реших, че ще запали цигара, но вместо това той дръпна манерката от униформата си, отвинти капачката и изпи половината й съдържание. Премлясна и се обърна към нас, поставяйки манерката обратно на мястото й:
-Е, момчета, чухте главния командир от Плевен. Ще трябва да се придвижим бързо до село Джайкери. Според разузнавачите ни, хех, ако имаме такива, в селото се намират три противовъздушни оръдия.
Те пречат на нашите бомбардировачи и по-специализирани разузнавачи да опознаят терена и да набавят помощен материал за мисиите ни.
Старшият погледна часовника си, после го покри с ръкава си и продължи:
Момчета, сега е 0630 по военно време. След половин час трябва да потегляме. Ще ви помоля да хапнете, за да имате сили, и да ми помогнете да намерим превозно средство. Все някъде в това село трябва да има. Също така, контролът на тази щаб квартира, в която се намираме в момента, ще бъде поета от момчета от 6-ти екип. Не се притеснявайте, всичко ще върви като по вода.
Нямахме желание да ядем нищо, но бе нужно само заради енергията. Самите провизии не бяха първокласна храна, но поддържаха организма здрав и буден. Дневната дажба представляваше гнусен пастетовиден крем в тенекия. Думите на старшия, че когато завземем Търну, ще доставят по-вкусни хранителни продукти, ни мотивираха да си изядем порциите. Разчистихме наоколо и по команда на Слави излязохме навън.
-Проверете си оръжията и вижте дали имате достатъчно патрони. Уредих сандък с амуниции да ни чака тук когато се върнем от Джайкери.
Иво се отдалечи от групата и отиде да надникне в двора на една къща. След няколко секунди ни помаха да дойдем:
-Ей, сержант! Мисля, че намерихме звяра!
Слави се обърна към нас и прошепна:
-Какъв звяр е намерил пък сега?
Четиримата бавно приближавахме двора, когато Симо викна възхитено:
-По дяволите, този чешит е намерил цял камион!
Затича се до Иво и го потупа по рамото.
-Знаеш ли, мой човек... Май войната не е чак толкова гадно нещо.
Старшия отвори вратата на камиона и облегна полуавтоматичния си "Филипов" на рамо, добавяйки шеговито:
-Ей, да не скачаме на заключения. Всъщност, ще си промените мнението когато стигнем Джайкери.
Всички се спогледахме плахо.
-О, хайде, безполезни патроногризачи такива, качвайте се отзад и да потегляме!
Симо огледа таблото на камиона и възкликна:
-Хехе, тия румънци са ни оставили ключовете дори!
Старшия се качи вътре и запали, а Еди се изправи и потупа задницата на камиона:
-И цял резервоар с петрол!
Понесоха се викове като "С тоя камион ще минем през цялата Румъния, бе!"
Всички се наредихме отзад и сложихме оръжията си до нас. Времето минаваше неусетно в приказки... Иво тъкмо разказваше за това как със Симо са се приземили в двора на една жена, когато...
Нещо жестоко хлопна на полето до нас, огромен облак от прах се разстла над камиона и старшия направи рязък завой.
-По дяволите, намираме се на километри от селото, а вече ни обстрелват с минохвъргачки?!? Тия румънци са ни приели доста насериозно!
Еди стисна оръжието си и процепи стресирано:
-М...м...минохвъргачки?
Симо и Иво се разположиха от двете страни на задницата и се целеха в далечината.
Старшия извика громко:
-Димитров, трябва ни прикриващ огън! Стягай ония тримата мърши отзад и стреляйте САМО КОГАТО по вас се стреля! Има много цивилни в селото! Разбра ли?
От вълнение успях само да поклатя глава. Дадох команда:
-Еди, прикривай ни гърбовете, Симо, поеми лявата част, Иво - дясната! Аз ще се заема с разчистването отпред!
-Да, сър! - Подхилна се Иво.
Усещах как кожата ми сякаш на вълни бива залята от лава. Ставаше ми все по-горещо... Виждах входа на селото... Силният селски глас на старшия ме стресна и аз натиснах леко спусъка но за щастие, не стрелях.
-Димитров, приготви се, наближаваме!
Истеричния вик на Иво се чу на десетки метри от камиона:
-Серж, какво правиш?!? С тази скорост ще ни разбиеш в някоя къща!
От кабинката се подаде тихо:
-Еми не знам... Но със сигурност се моля да проработи...
Симо подкрепи Иво:
-О, страхотен план, сержант! Сега всички ще умрем!
Яростен вик:
-По-добър план ли имаш, редник?!? Ако можеше да се превърнеш в картечница и да ни помогнеш, със сигурност нямаше да действаме по моя план!
Нахълтахме в селото с поне 50 км/ч. Всичко толкова здраво се тресеше, че бе невъзможно да се стреля.
Поредица от резки завои последваха, когато Еди сподели опасността:
-БОЖЕ, ИДВАТ ОТВСЯКЪДЕ!
Симо падна по гръб и извика:
-Сержант, завий наляво или ще се обърнем...
Преди да довърши, усетих здраво стъргане по асфалта, после целият свят се преобърна и аз ударих главата си в тротоара. Успях да доловя с едно око как Симо, Иво и Еди се разхвърчаха напосоки, а старшия изхвръкна през вратата.
Преди да изпадна в безсъзнание, чух гласа на генерала, който ни надъхваше за битката още когато бяхме в Плевен:
На 16 юни, смели българи-ългари, ще атакуваме Търну Мъгуреле-еле! Успех на всички-сички!
Притъмня ми и не чувах нищо.
До момента, когато сякаш бяха минали няколко минути. Някой ме сръга в стомаха и ми викаше, а ушите ми още бяха заглъхнали:
-Става, итров! руънцит ни обсипват от ички стрни, обгрден сме!
Отлепих очи и сърцето ми подскочи, когато осъзнах какво са ми казали.
Като някакъв старец се изправих със сетни сили и съзрях пред себе си Еди.
Той ме задърпа за ръката и ме помъкна към преобърнатия камион. Там чакаха под прикритие Иво, Симо и старшия. Радвах се да ги видя живи.
-Леле, Митак, ти си жив! Мислехме, че сме те загубили!
Старшият се приближи лазешком до мен и извика:
-Димитров! Едно момче от 3-ти екип е заклещено в онази барака там! Трябва да му помогнем и да очистим центъра! Бягай да му помогнеш, ние ще те прикриваме!
Аз се подготвих да бягам с все сили.
-Готов ли си? ПРИКРИВАЩ ОГЪН!
Моите хора се изправиха и с викове обсипваха прииждащите румънци. Настана ад, а аз не можех да чувам нищо друго освен истеричната мелодия на десетки оръжия.
-ТРЪГВАЙ СЕГА!
Бягах по кална уличка към задънена барака толкова бързо, колкото никога през живота си, носейки близо 20 килограма екипировка.
Всяка секунда сега беше като цял час... Патрони се забиваха пред и около краката ми, разрушаваха каменни огради, чупеха дървени подпори.
Усетих как някой отгоре ме пази. Вярвах в този някой още от малък. Той винаги ме е пазил...
Ударих вратата на бараката и тя се откърти от пантите си. Състоеше се от една стая в чийто ъгъл се бе свило момче в зелена униформа, което ревеше:
-О, Господи! ЩЕ УМРА!
Приближих се и грабнах ръката му:
-Трябва да се изнасяме оттук! Аз ще те измъкна! ХАЙДЕ!
Издърпах го и двамата хукнахме към вратата. Той куцаше, но аз му помогнах като преметнах ръката му през врата си.
Беше наистина трудно да се ходи така...
Още на мига в който излязохме, покрай нас засвириха стотици разярени куршуми, готови да се насадят ту в сърце, ту в мозък.
Момчето стенеше от болка и страх.
Аз го задърпах още по-силно. Щом видях своите хора, се мотивирах на сто процента и затичах към тях, влачейки момчето.
Старшия ми извика:
-БРАВО, ДИМИТРОВ! ОСТАВИ ГО ТУК!
Подпрях ранения на камиона и взех от земята своята БФ06 (5-патронна, неавтоматична) и открих огън по позициите на врага.
Ние се намирахме на задънена улица, която всъщност беше центъра. Пред нас, от 3 къщи ни обстрелваха румънци.
-Гранатааа! Мамка ви, румънци! -Изкрещя старшия и хвърли със страхотна парабула една граната към най-близката къща.
Всички като по часовник залегнахме... Аз запуших ушите си, а след миг ужасяващ трясък и трус като от земетресение запълниха със страх сърцата ни.
Дори гък не се понесе от врага. Прозорците бяха целите в черно, а останалите румънци се събраха на улицата и нададоха боен вик.
-ЩУРМУВАТ! СТРЕЛЯЙТЕ, ДАЙ ДАЙ ДАЙ, АААААААААА!!!
Старшият надаваше още по-страшен шум и пореше въздуха с БалкАК-а си. Един след друг, румънците падаха на земята. От страх, не можах да ги преброя.
Чувствах се като страничен наблюдател... Сякаш гледах някой военен филм. На забавен кадър, врага се строполяваше на земята и кой в гърло, кой в стомах, се прегъваше надве, лягаше на земята и
изстискваше с агония последната капка кръв от вените си. И го правеше само за да защити тази безценна плодовита земя.
Всички освен мен стреляха. Аз изпуснах оръжието си и паднах на земята. Стиснах главата си с ръце и изкрещях колкото ми глас поддържа.
След миг яростно сграбчих оръжието си и се присъединих към отбранителната линия.
-НЯМА ДА УМРЕМ, НЕ И ДНЕС, МЪРШОЯДИ ТАКИВА! - Отцепих напълно незнаейки какво говоря.
Иво добави крещейки:
-УУУХА, фраснах още един!
Старшия поздрави Симо за страхотния изстрел.
Еди продължаваше да скромничи и не хабеше патрони така, както другите.
А аз се замислях за дома и дори не осъзнавах, че презареждам, натискам спусъка...
Всичко напълно се заличи от съзнанието ми.
Усетих как наоколо бавно притихва. Десетки румънски войници лежаха в локви кръв, един върху друг на улицата.
Пушекът се насаждаше в ноздрите ни и ние кашляхме до задавяне.
Това ли бе победата?
Гледах с ококорени очи хоризонта, когато старшия се изкашля зад мен и ми каза:
-Димитров...хххъххх...ти си един голям здравеняк!
Обърнах се да го видя, а той си проправи път през няколко разбити плочки, ритайки ги настрани.
В далечината, старшия се разпореди:
-Иво и Симо, пребройте мъртвите. Еди и Димитров, съберете оръжията им и ги занесете на края на улицата ето там! Няма да очакваме подкрепления скоро...
Съжалявам че не ви съобщих, момчета, но най-вероятно ще последва контраатака... Пригответе се... Войната тепърва е започнала.
Слави седна на тротоара, свали каската си и потърка чело. После се загледа в утринното синьо небе сякаш за последен път ще е с тази си окраска.
Аз и Еди се заехме с оръжията. За пръв път виждах румънски винтовки. Бяха като нашите БФ06, само че по-светлокафяви и с по-дълга цев.
Гледах да не докосвам мъртъвците. Боже, кой ще погребе тези юнаци? Заслужават го, те се биха за земята си, както ние бихме се били за нашата.
На отсрещния край на улицата, Иво и Симо трепетно брояха мъртвите и отскубваха от вратовете им верижките с техните рангове и имена.
Награбвайки по 3-4 пушки наведнъж, ние с Еди си играхме близо 10 минути, носейки ги от единия край на улицата до добре защитена къща на другия край.
Когато свършихме, Иво и Симо протъркаха ръце в гащите си и дойдоха при нас и старшия.
-Сержант... 26 мъртви. Няма оцелели...
Слави ни погледна с червените си очи и обели с пресипнал глас:
-Добра работа, момчета. Еди, Димитров, презаредете вражеските оръжия, Симо, Иво, претърсете къщите за карти или бойни планове и елате в тази барака до половин час.
Този ден няма да е лек, момчета. От нас петимата зависят животите на много наши войници. Приземяването се е оказало тотален хаос. Никой не се е приземил където трябва.
Ранговете и екипите сега нямат значение. Цени се българското.
Ние се насочихме към новите си задачи, а аз пътешком се молех...
Дано надживеем и този ден.
Дано надживеем и този...