Откровено казано, хейтът към НБУ идва главно от озлоблението на хора, които откровено никога не са стъпвали в там и едва ли ще стъпят заради финансовата цедка на частния университет, която за мен е много по-ефективна от всеки един кандидат-студентски изпит в държавно ВУЗ.
НБУ има най-модрената база, най-реномираните, млади и мотивирани преподаватели, най-ефективна администрация, най-добро отношение към студента, най-гъвката система на обучение, най-чистите кенефи (

), без корупция - всичко това, доколкото е възможно в държавата България.
Да, в НБУ изпитите се вземат лесно (не всички обаче) и не ти искат заверки за лекции. Това е цената, която трябва да бъде "платена" за гореспоменатите суперлативи, за да има по-голям поток студенти. Това е така, защото
университетът не лежи на гърба на държавата и се изисква добър мениджмънт и финансиране. За споменатия "престиж" на дипломата от държавно ВУЗ ще бъдеш мачкан, бавен и накрая като я закъсаш ще цакаш 200 марки и едно прасе

Накрая излизате с някой от НБУ с еднакви дипломи и работнотно място печели този който е по-голям връзкар

Друго облекчение е, че в НБУ имам привилегията да избегна всекидневен контакт с хайлайф обществото на Студентски град.
Останалото е до
личната мотивация на студента, което е съвсем отделeн и най-важен фактор. Как Омегата пише, университетът дава най-добри условия за учене в България, а това дали ще се възползваш от това си е твоя работа. Само да вметна, че да даваш 3 бона на година за образование си е най-голямата мотивация да оправдаеш тези средства. Убеден съм, че в България изобщо образованието е с остарял механизъм и образованието в чужбина е по-добрата алтернатива, макар че понякога и това не ти гарантира по-специална реализация тук (примерно една позната завърши моден дизайн в Милано и вече три години е безработна). Кофтито е, че за да заминеш в чужбина трябва да оставиш семейство и приятели, което допада не на всеки, но ако това не ти пречи и имаш и финансов гръб за случая това е възможност, която не трябва да се пропуска.
За специалност "право" мога да кажа неща от личен поглед - специалността е регулирана от държавата и затова се учат какви ли не безполезни неща особено първите два курса, т.е общо взето навсякъде учебният процес и повечето преподаватели са еднакви. Аз не виждам каква е разликата в дипломите по право между НБУ и другите университети, но щом толкова много хора я виждат - нека се аргументират, но със съответните доказателства, а не с празни приказки от типа на онова циганче разправяло как чичо му видял някой как ял луканка. На всеки му е ясно, дори на най-големия дебил, че стажовете и конкурсите се печелят от връзкарите и на никой не му пука колко безсънни нощи си имал заради държавния си изпит. Причината да няма много действащи юристи в момента от НБУ е не защото е слаб университет, а защото е специалността е акредитирана през 1998г. ако не се лъжа - физически за толкова време няма как да има топ-юристи на по 30 години от НБУ. Надявам се да не съм засегнал никой колега от другите университети в мнението си, но общо взето ми писна да слушам банални лафчета за НБУ. Ако някой има въпроси за специалността да се обърне към мене или да посети няколко лекции в университета - безплатни са!