Serious Sam написа:Аз не съм фен, а привърженик. Това първо. Второ, за разлика от хората с които съм говорил на тази тем, аз си имам собствено мнение. Не съм тръгнал да си вея байряка, но ще го направя нарочно - ще ми обясниш ли разликата между марксизъм и марксизъм-ленинизъм?
...
Аз да съм казвал че са? Ако сега започна да ти обяснявам разликата, ще стане утре. Просто Маркс, комунизма и социализма, Сталин са ми слабости, не мога да устоя когато стане дума за тях. Да не говоря за Марксизма и ленинската версия на марксизма - която според мен е абсолютно погрешно разбрана и приложена, но с оглед на целите на вожда може да се приеме и за вярна. Което е обърващо, но ако има желаещи ще поясня.
Разбира се!

Марксизма е това което Маркс описва в книжките си, а марксизъм-ленинизъм е съответстващото приложение и движение на марксистка основа по Лениново време в СССР, там нейде около октомврийската революция.

А ако ме болеше курягата какви са политическите и икономически разлики между двете теории щях да си отворя уикипедия и да го прочета.
Само че съм бесен демократ, либертарианец и капиталист, от онези, дето се присмиват на лекенца като тебе дето сблъсъка им с т.нар. "политиконимия" се ограничава до възприетите от дедо си възгледи колко готино нещо е бил комунизма, а "капитализъм" е мръсна дума. Да ама света се върти в друга посока и причината не е че всички сме глупави а ти, със своето адекватно и правилно мнение, си "привърженик" на комунизма и социализма, във време в което под такова управление са онези държавички, които могат да се определят само като кенефа на планетата, а наскоро напусналите го още намирисват на фекалии.
Или както се вика, песента ти е изпята, та забравена, че даже и заменена с нещо ОЧЕВИДНО по-добро, тъй че заеби тия пубертетски стремежи към антагонистичност с радикалното си псевдоинтелектуално но в същността си олигофренски необосновано "лично мнение", порасни малко, хвани някво образование, и осъзнай в кой свят живееш, вместо да се занимаваш с глупости.

Иначе никой не желае хлапашките ти пояснения, а ако кажеш още веднъж "вожда", ще бъдеш позорно охранен. Дори повече отколкото с този ми пост.