Изчаквах малко да пооправят бъговете в сайта, за да напиша коментара си по него
Така, какво ни поднасят PCMania в замяна на любимото хартиено издание? Един огромен портал със страшно много информация (за нейното качество коментарите са излишни) относно компютрите, игрите и т.н.
Идеален и опростен дизайн - навигацията е изключително лесна, а а-ла Ютуб търсачката е просто великолепна. Намира всичко!
Дизайна не е революционен, наистина, не ни предлага нищо ново, което да не сме виждали досега (познатия патърн - хедър, под него флаш скрипт с главни новини, под него другата информация). Не бих казал, че е скучен или постен... просто е леко дървен, но на мен си ми харесвa (а я вижте дизайна на един от доайените в световната гейм журналистика - Gamershell... ами IGN? - и там дизайна не блести кой знае колко много, но това не пречи на сайта да е един от най-добрите). Пък и в краен случай шапките на всяка секция лесно могат да се променят. Белият фон е удобен за четене и няма разни зелени блинк-блинк изгъзици като в gamerzhut. А пък 3Dzone с цялата тая шарения по техния сайт, ще кажете че е все едно магазин за плодове и зеленчуци. Точно това ми харесва в пцм, че сайта е сравнително сериозно изглеждащ, с това стилно сиво в хедъра, дори леко официален.
Относно въпросните черни "линии". До колкото разбрах става дума за празното черно пространство от двете страни на сайта. Някои писнаха защо сайта не бил на фул скрийн като преди. Последният редизайн на предишния сайт беше от преди 4-5 години, а от тогава много неща се промениха. В момента огромна част от сайтовете (не само за игри) ползват тази резолюция и е нормално да остава празно място отстрани. А и на всичкото отгоре на всички мониторите ни порастнаха в последно време. Сигурно на тръбната седемнайстка на 1024х този сайт би изглеждал на фул скрийн, но много малко хора останаха с мали резолюции на мониторите си. А относно черното - какво искате като геймързхът да направят грозната цигания (заимствана от геймспот) с някаква картинка от игра, която да изпълва бакграунда? Кво, бял фон ли да сложат? Черното се връзва идеално.
Както на повечето хора, и на мен хедъра не ми се хареса много-много, но съм наясно, че е невъзможно да се прави редизайн на сайта и то, само защото не ни харесва. То е ясно, че ще му свикнем. Но логото ви е в отвратително качество и се надявам да го оправите. Работа за 30 минути на фотошоп е. Самия хедър ми е много раздут и широк. Бутоните си ми харесват, но буквите в тях не се връзват с цялостната типография. Това огромното сиво поле под бутоните, отредено за търсенето обаче просто ме размаза. За една проста търсачка, дето в момента намирам поне 2 места къде да се сложи, сте окъкали така хедъра. А и че във форума си седи това поле, но без търсачката също е грозно (наясно съм, че няма как по друг начин да е). Другото голямо черно поле при всяка секция с огромните бели букви, някакси не ме дразни. Аз лично го свързвам с хартиената журналистика - както по вестниците различните рубрики ги пише с големи букви най-отгоре, така е и тук. Не ме дразни много, а до тях можете да сложите много по-големи и доходоносни банери.
Като стана дума за банерите. Кой идиот се оплака от банерите бе, ваш'та мама недна?! Кво очаквате? Че от списанието са спечелили толкова много пари, че могат да работят до края на живота си безплатно? Или се заинмават с търговия на дрога и са се уредили в живота? Или искаш да ни турят месечен абонамен 2-3 лв. смс? И броят на посетителите да падне с 3/4 ? Не мога да ви разбера. Нали фирмата трябва да има някакви доходи. Откъде да ги изкопае? Онлайн рекламата се превръща в голям бизнес и тепърва ще търпи още по-голямо развитие. За доста голям сайт като този, поставянето на банери е съвсем нормално, при положение, че трябва да плащат заплати на автори, редактори, коректори, администратори, модератори, съврвъри, домейн... Нямам представа, но гледайки някои от най-големите сайтове в България, които повечето от тях се издържат от рекламни банери, нямат финансови проблеми. Дано работата с банерите не западне и наистина носи необходимите доходи на екипа, иначе работата става лоша.
Относно функционалността на сайта.
Един от сериозните минуси на синия рай беше, че статиите и новините не можеха да се коментират. Това беше една от причините много от нас да го подминават по пътя за форума и я видят някоя новина на индекса, я не. Коментарите са задължителни за всеки един себеуважаващ се портал. Трябва да се оправят линковете под аватарие за профил и мнения. И също така така към датата (само на коментарите, за статиите няма смисъл) да се добави час, защото според мен си е доста важно. В началото бяха отдолу нагоре, но сега ги оправихте както си му е реда и са отгоре надолу подредени. Също така при отговор на коментар се отваря цяла нова страница с формата, а не малко прозорче. Това е един от малкото останали неоправени бъгове.
Както казах, няма смисъл да коментирам статиите и новините, защото всички сме наясно с качеството им. И форума няма да коментирам все още, защото прочетох някъде, че едва сега екипа се захващал сериозно с него и превръщането му на едно по-добро място. (САМО ДА СЕ ЗАПАЗИ СИНИЯ СКИН, всичко ще е наред!

)
В заключение, мога да заявя, че сте направили страхотен сайт със страхотни навигация, търсачка и филтри, дизайн не по-различен от всичко на небосклона, но определено не лош и се надявам с времето да продължите да се развивате.