Нека и аз да си дам оценката. Ако Злото си беше довършил разказа щеше той да е победител вероятно. Но при сегашното положение на мен най-много ми допадна разказа на МГР и за мен той е победител(въпреки, че и моя си ми харесва:))
Това, което не ми хареса в разказите на другите:
@Demented макар и да ползваш любимия ми свят(остават ми към 40 страници да препрочета властелина за втори път, а другите книги за средната земя съм ги чел всичките поне по един път, а "До там и обратно" два) разказа ти не ми хареса главно с това, че не се вмества в представите ми за разказ-прекалено много разкъсани мисли... губи ми се удоволствието от четенето
@denik, ти ползваш пък другата ми любима вселена-тази на междузвездни войни:). Въпреки това имаш нужда доста да подобриш стила си на писане(не казвам, че аз пиша по-добре, всичките ми критики тук са като на читател). А и всичко описано от теб някак си не е по моите представи за Ситовете. Иначе интересна история.
@phr34k-твоят пък е прекалено кратък по моите критерии за да бъде разказ. Но разбира се не ми е това главния критерий-беше някак депресиращо, малко объркано(добре де много объркано). Липсваше му история или поне това, което аз имам впредвид като казвам история(все пак в този пост аз оценявам

)
@Sentry интересно, много интересно даже. Финалът не ми хареса. Това така важно в състезанието изречение за връщането на меча ми стои някак си набързо напаснато и не на място. Изведнъж се появяват мемоарите на адаша...
Така че за мен това на МГР беше най-увлекателно от тези, които отговаряха на критериите на състезанието. Историйката с дракона малко ме шашна, а също и смъртта на бащата на четири деца, но не винаги нещата се нареждат добре в света. Просто всичко беше написано с нужния детайл без да се прекалява. Единствената ми забележка е кражбата на меча. Добре замислено с делтапланера и всичкото ама кой нормален музей ще има за охрана на вещ оценявана на милиони и безценна откъм историческо значение само една единствена мижава камерка. В днешно време дори и по стълбите на сградите поставят детектори за движение за да може още крака ти като се появи в обхвата и да се цъкне лампата. Две такива правят една средноголяма стая перфектно охранявана и никой не би могъл да се промъкне вътре. Още повече една аларма на стъклото на експоната(ако е имало такова, а това е почти задължително след като няма да се пипа:)) прави рязането му граничещо с научната фантастика:). Иначе всичко останало беше добре.
Като си чета разказа и си мисля, че(ако на някого му пука де) историята не е съвсем ясна и трябва да се замисли човек за да разбере, че няма някакви тъпи грешки(според мен де). За това реших да си поразясня разказа:
Първо-както тези, които са го прочели внимателно са забелязали-съучастникът не е хванат. Един диск може да се копира до припадък и т.н. За това е и последната част на завършека-или поне така изглеждаше(или нещо такова-без скрол съм в момента:(). Какво става всъщност? Съучастникът влиза, изключва алармата(която е евентуално някъде край канцеларията) и чопва нещо ненужно. По този начин отклонява вниманието от горните етажи и не позволява аларми там да се задействат. Скрития предварително украинец в килера на предпоследния етаж отива с парашута, изсценира насилването на прозореца, качва се и тика парашута някъде. Взима информацията, трие копията и се скрива обратно в килера с надеждата да излезе още сутринта на следващия ден, когато дребната кражба се забрави. Но не става така и той трябва да чака взапечатаната сграда. По-късно идват и детектива и ректора. Тогава съучастника, който е до сградата(може би пазача на паркинга:)) звънка и другия слиза докато е изключена алармата, трие записите от камерите за последните дни(никой не е гледал тези на горните етажи, защото е нямало защо) и ги изключва. Изнизва се и готово.
Единствената ми издънка е, че крадеца е можело да избяга още докато ректора е бил сам в сградата преди да викне детектива. Но нека кажем, че не са били сигурни дали наистина сградата е била празна и са се уверили чак, след като алармата е включена или пък нещо друго.
Все пак бих искал някой да си каже мнението за моя разказ, да даде някакви критики и препоръки, да каже кое му е харесало и кое не е и т.н.
пп. Я гледай ти написах едно малко разказче току що:)