Засилих се да си излея душицата за тоя сезон в рамките на един пост, но след 20 минути писане осъзнах, че не съм и преполовил това, което имам да кажа и просто се отказах. И сега само с няколко думи. И без това само Митака е на различно мнение, а като му гледам изявите тука, май му липсва не само желанието, ми и капацитета да влезе в някакъв спор с някакви аргументи. Заслужи си хранилката, Мите, влезе по класически дантевски начин от 2008-ма в тая тема.
Не на сто, ми на хиляда процента съм съгласен с каквото казаха Волтажния и Ерик.
За мен, с две думи, макар и по-слаби от предишните, тия две книги, на базата на които писаха сценария за този сезон, имаха достатъчно сюжет, за да е подкована историята. Продуцентите трябваше само да продължават да поддържат същото ниво на интерпретация на оригиналния текст.
И докато не мога да кажа за повечето сюжетни промени дали са оправдани, защото няма как да знам голямата стори арка, съответно няма как да знам дали са решили да опростят някои линии, за да са по-подходящи за телевизионния формат, то спокойно мога да кажа, че
начинът, по който сервират сюжета, смуче топки.
Пример:
Принципно добра идея е това, че пропуснаха голяма част от премеждията на Тирион докато стигне до Денерис. В книгата тоя момент е подложен на отчайващо мъчително протакане - особено за нещо, което всички знаем, че ще се случи и без да сме го видели в сериала. Оттам и смъртта на Баристан - изчистиха полето за Тирион, тъй като двамата се дублират в това, което могат да предложат в тая обстановка. Към момента това изглежда като добре структурирана сюжетна промяна с нелошо изпълнение.
Т.е. нямам абсолютно нищо против това сериала да не следва книгата, защото разбирам, че разликите във форматите изискват промени. Митко. На много места това е направено добре.
Проблемът идва тогава, когато видя промяна, за която не мога да намеря абсолютно никаква причина и телефонът ми почне да звъни от хора, които не са барвали шибаната книга и ме питат "баце, тва толкова ли е ТЪПО и нелогично и в книгата бе, да го еба?".
С други думи - не става дума за промяната, с която Станис гори дъщеря си. Става дума за това, че събитието чупи логиката на самия сериал с желание за евтина шокария и за сметка на качествения сторителинг. Тук нямаш телевизионно опростяване на сюжета. Имаш кошмарен сценарий. Взимаш герой от книгата, развиваш го в духа на книгата и го караш да върши нещо, което той просто не би извършил предвид това, което часове наред си градил за характера му. Като искаш персонажът ти да върши нещо, което е out of character, ПОКАЖИ убедително как и защо човек като Станис стига до тоя момент, да ти еба майката. Въпросът "защо просто не го направихте като в книгата" е логична реакция, просто защото там нещата се развиват органично и логично. Правилният отговор също идва от само себе си: щото така нямаше да има "скандален момент", а такъв ни беше необходим за да поддъжраме тая част от имиджа на сериала, която го изведе до такъв комерсиален успех. Естествено, продуцентите си измиха ръцете с това, че Мартин така им бил казал. Което какво точно значи, никой не може да ти каже. Все едно да ме питаш с какво е най-лесно да се самоубиеш, а аз да ти отговоря "с пистолет". След което ти да си купиш пистолет, да се простреляш в ташаците и в крака, да се разревеш и да се засилиш към долния етаж за аптечка, да се спънеш надолу по стълбите и търкалайки се двайсет стъпала надолу да спреш челно глава в радиатора на площадката, след което безпомощно и бавно да умреш от кръвозагуба. Казах ли ти да си вземеш пистолет? Е, да, казах ти.
Още един пример - Дорн и влачещата се колосална скучнотия през половината от времето там. Не е ОК. Не защото е различно от книгата, а защото е скучно, подбрани са ужасни актьори, изключвайки Доран, които вършат странни неща. На кого му хрумна, че е добра идея чичото/бащата на краля да се промъква нелегално през границата на пустинно васално кралство в обтегнати отношения с короната, за да отвлече единствената гаранция за мира от самия дворец на местния васален владетел, налитайки на бой на половината му стражи?! С един наемник? Копеле... В коя вселена това е материал, достоен за Game of Thrones?
В оригинала впрочем Джон не го убиват, защото е вкарал диваците зад Вала. Това е само едно от нещата, които той върши, преди на всички на им писне на шапката от него. Финалното е обявлението му, че отпътува на юг, за да залови и убие Рамзи Болтън. Командирът на Стражата това. В може би най-трудният за Стражата момент. След като е докарал всичките си хора до границата на способността им да правят компромиси със себе си и с разбиранията си. Ми и аз бих го клал на копеле в такава ситуация.
И логично го убиват. Убиват го и в сериала. Ма трябва наистина да те мързи да си включиш мозъка, за да разбереш каква е разликата, Митаче. Тя не е в резултата, а в това как се стига до него.
Всъщност цялата тъпня на тоя сезон не е в
резултата, а в това как продуцентите решиха, че ще се
стигне до него.
Щях да почна и с по-дребните тъпотии, каквито досега не са си позволявали в тоя сериал, като онова с шматкатаща се Санса и свещта, която Бриен изпусна за някакви секунди, ма така край няма да стигна. Това са евтини трикове, които много силно контрастират с нивото на шоуто досега.
Както беше и изкуственото натрупване на клифхенгъри в последния епизод. И айде, докато с Джон и Денерис е неизбежно, Теон и Санса скачат от ебем ти и високата стена, ма не се вижда къде скачат. Ми логично скачат в двуметров сняг и това ги спасява, щом не показват как се размазват по паважа. Ма нека има клифхенгър, да могат хората да си развиват теориите и да генерират хайп. Бриен замахва да убие Станис, но мечът така и него посича, щото сменят кадъра. Естествено, че не го убива, кога пък в тоя сериал са спествали подобно нещо? МА НЕ, нека има още един изкуствен клифхенгър. Дай да създадем една чиста и затрогваща човешка сцена между Джейми и дъщеря му с единствената цел миг след това да я отровим и да завършим сцената с клифхенгър, щото тоя епизод са ни МАЛКО. Евтиния до шия.
И тва ми е късият пост. Само ме е срам, че го писах адресиран до Митко, който искаше да си пишем "литературни и добре аргументирани анализи", а такъв няма да получа, щото той си се кефи на квото иска и никой не може да му каже нищо, щото е свободен форум. Да те еба в гъза, Мите
P.S. Дидо,
няма да я има Лейди Стоунхарт, приеми го вече