Ех, като съм в добро настроение, пиша фермани, да му се не види

Настроението сигурно е защото се кефя достатъчно много на MEA.
DX4, я сега кажи къде съм казал, че MEA е велика игра, а също и че е добра колкото Witcher 3? Като ми приписваш твърдения, намери ги, цитирай ги. Давай.
DX4, отговорих ти на милионния въпрос, човек, само дето ти явно не можеш да схванеш отговора. Почвам да подозирам, че си като военен или полицай от виц, всичко на малки хапки да ти се дава, ама много бавно. И пак каквото си наизустил веднъж, си го рецитираш ad nauseam, без да аргументираш с нищо друго.
Изобщо очаквал ли е някой MEA да е на нивото на Witcher 3? Уичъра е с два пъти по-голям бюджет от MEA и е правен основно в Полша, а MEA в Канада, заради което може да третираме разликата в бюджета и като тройна, дори да приемем, че голяма част от парите са били за реклама. Пък и всеки с елементарно понятие от икономика може да си направи сметката. Никога не съм и помислял, че може да се доближи до Уичъра, още повече като вземем предвид, че метнаха играта да се прави от BW Монреал, вместо да си остане в Едмънтън. Повечето проблеми на MEA според мен са именно заради студиото от Монреал. Могат да правят мултиплейър, имат добри геймплей идеи (къде реализирани, къде не толкова), но куцат в анимациите, полирането и “pacing”.
И ако имаш проблем с възприемането, да ти смеля накратко мнението ми – MEA не е велика игра. Просто не е боклукът, който се опитваш да я изкараш. Има достатъчно качества, заради който си струва да се изиграе и да достави удоволствие. Но не е нито Уичър 3, нито Mass Effect 2.
Виждаш ли как и ти си се хванал на хорото да критикуваш игра, която реално едва си пипнал? Ей така правят страшно много хора. Десет часа Early Access имало, а? Да, но реално до момента, в който не можеше вече да продължиш, се стигаше и за два часа, така че всъщност какво толкова можеш да видиш от цялата история, героите и сетинга в Early Access? Всеки, който дава оценка (без значение дали нула или 10) само от толкова играене автоматично е трол, да, дори да не се възприема като такъв.
Множество студиа са получавали незаслужено високи и незаслужено ниски оценки за игрите си. Това е кръговрат. Ето, на първият Уичър толкова високи оценки му дадоха, а дори за времето си не беше нищо велико или невиждано. Между другото първия Уичър толкова го критикуваха за анимации, диалози, актьори, бойна система и т.н., ама накрая виж ти, въпреки всички тези недостатъци си струвало да се изиграе. А ако ме питаш защо с Уичъра 3 не е така – ами има и тя предостатъчно нули и единици в Metacritic. А представяш ли си да бяха посмели да сложат гей опция за Гералт? Леле, тогава да видиш колко нули щяха да й дадат. Мисля, че сме съгласни, че е нереално да я оценяват така ниско. Тук идва и нещо интересно обаче - никога не подценявай колко много поляците са готови да подкрепят нещо свое, дори да не са наясно с темата. Ако познаваш поляци знаеш какво имам предвид. Аз за мен съм сигурен, че немалка част от оценките 10 за играта са от поляци, които или едва са поиграли или изобщо не са пипвали или чували за играта, но в който и да е техен форум (включително форум за плетки ако щеш) някой е казал „гласувай за нашто си” и са им дадени линк, указания за регистрация и от три до пет варианта на ревю да копи-пейстнат. И 90 % от потребителите го правят и после рапортуват. Виждал съм как се случва при тях и наистина така действат в задружие. Иначе могат да се плюят един друг и да се мразят в червата, но стане ли дума за общо Полско, всички скачат все едно цял живот са били единствена любов. Правеха такива кампании за Уичър 2 и 3. Не е случайно, че Уичър 3 има повече гласове в Метакритика отколкото други заглавия, които го бият в пъти по продажби (Skyrim, GTA, Fallout 4, Minecraft, Diablo 3, COD, etc, etc, etc). Разбира се не е само това, преди да си почнал да философстваш, че казвам, че Уичъра не струвал. Играта наистина е висококачествена (с изключение на твърде калпавата бойна система), но ми е смешно да тръбиш, че всички нейни ревюта и оценки са абсолютно обективни. Да не говорим колко пари CDPR хвърли в маркетинга, а хората мрънкат, че EA били плащали за ревюта

Това, което CDPR раздаде като пари за реклама на Уичър 3 беше сигурно колкото EA дава общо за 3-4 от най-популярните си заглавия. Така че, хайде да не се водим като овчици по “hype” и ревюта, които толкова лесно се манипулират (лесно, но скъпо) и да си изградим собствено мнение.
MEA изобщо няма такава фенбаза и псевдофенбаза, която да направи инфлация на оценката в положителна посока. Какво говорим, то феновете на трилогията не могат да постигнат съгласие коя от трите игри е най-добрата и коя най-слабата

За мен това е и причината за ниските оценки, а и ти също го каза – изразяват недоволство от играта. Много точно – недоволство. Обаче недоволство от какво? Истината, според мен е, че недоволството е, че не са получили това, което искат в мечтите си. Едни са искали ME1, други МЕ2, други МЕ3, някой си иска МЕ4 с Шепард, друг иска да спасява галактиката, следващият предпочитал МЕ прикуъл, много са недоволни, че е Open World, имало гей опции и т.н. неща, които всъщност не са никакъв критерий за качествата на играта. Новата Зелда се късат да я хвалят, включително племенникът ми, а аз я издържах по-малко от час, защото цялата атмосфера, сетинг, графика, геймплей и т.н. са ми отврат (дори ако игнорирам смотания за мен контролер, ужас). Но не бих дал ниска оценка, даже бих се въздържал от оценка, защото знам, че не е игра, правена за моя вкус. За фенове на поредицата и на този стил явно е манна небесна.
Bioware са променили сетинга в друга галактика, не взимат предвид решенията ни от трилогията, няма Рийпъри и вече има Open World. Ами голям праз, това не е основание да плюеш играта. Оценявай я какво постига в настоящия си вид, а не какво би искал да бъде - друг тип жанр/сетинг/геймплей и т.н. Естествено обаче повечето недоволни няма да признаят истината и ще се хванат за анимации, спътници, диалози и история. Понеже трилогията все едно я биваше толкова много в това отношение, а? (Отговорът е - не, не я биваше повече от MEA в тези четири неща).
Само като прехвърлих ниските оценки на МЕА в Метакритика и се нагледах на „има гейове в играта”, „Байоуеър никога не са правили добри игри”, „има негри в играта”, „има голи сцени в играта”, „графиката е по-зле от МЕ1”, „твърде много прилича на ME1”, „по нищо не прилича на ME1”, „не ми върви добре на картофеното PC отпреди 7 години”, а и личните ми фаворити, които думичка не казват за играта, а неща от сорта на „Метакритик ме мрази и аз ги мразя”. А какви бисери има и сред оценките 10... смях, смях, смях. Как сега да ги взема сериозно тези сайтове и оценки?
TLDR хумористично, но не лично: Говорим, говорим, DX4 не вдява, обясняваме, той пак своето си опява, комай ще се въртим тъдява в омагьосан кръг до забрава