Tron Uprising - първа серия, първи сезон.
Изгледах пилотната серия, на серияла, който почва през юни.
От анимационна гледна точка ми хареса много - прекрасен beckground art, шантав и интересен character design, красиви и динамични екшън сцени (между другото, защо са откраднали mugen punch-а от Aquarion?). Някой може би няма да хареса странните издължени физиономии и дървената им лицева анимация, но не и аз. Те ми напомнят малко за един от сегментите в Animatrix, а и все пак говорим за виртуален свят и за визуализиране на изкуствени интелекти. Реализмът не е задължителен.
Това, което не харесах е историята - някакво там "бла-бла бори се срещу потисничеството" на което хич не мога да хвана вяра. Не че съм някакъв отявлен конформист или пък фен на потисничеството, но авторите на Uprising хич не могат да представят емоцията или да предизвикат симпатия към главния герой. Бих дал анимето Freedom за положителен пример, как се прави това. Вярно, че в случая не говорим за хора и "емоция" е малко относително, но мисля че трябваше да отделят повече време на отношенията в групата на главния герой и промяната в тях след появата на армията на Clu.
Другото, което не харесвам е концепцията на целия френчайз Tron. За мен той заедно с The Matrix или примерно Johnny Mnemonic са не особено успешни опити за визуална симулация на тока как биха изглеждали битки и сражения във виртуалния свят. Пак за положителен пример бих дал едно японско заглавие - Ghost In The Shell (анимационни фирми, анимационни ТВ серии, спешъли...пък и мангата), макар че там имаме относително малки дози виртуален свят, а повечето от действието е в реалността.
Музиката в Uprising също не ме хареса. Не че не е добра, но покрай филмите вече сме слушали тези мотиви множество пъти и почват да ми писват.
Като стана дума за звук - звуковите ефекти и играта на актьорите бяха добри. Elijah Wood не ме впечатли толкова, но играеше прилично.
Ще следя поредицата, но само заради красивите картинки и най-вече заради секси злодейката Paige (ако гласът ви е познат, тя в момента играе една друга супер-секси героиня - Cheetara от Thundercats 2011).
Имам известни подозрения, че анимацията в първи епизод беше толкова добра само с цел зарибяване на зрителите. Прогнозирам, че качеството ще падне нататък.
Е, дано да съм лош пророк.
Iron Man Armored Adventures - първа и втора серия, първи сезон.
Първата ми мисъл, когато видях графиката беше за Skyland.
Ако не знаете това е sci-fi 3D CGI френско-канадска анимационна коопродукция. Сюжетът и е пълна бъркотия от постапокалипитични елементи, психически сили, въздушни пирати, глуповати диалози и наистина ужасно замислени приключения. Керъктър дизайнът е отвратителен, а анимацията на героите дървена. Единственото, заради което си струваше гледането бяха фоновете (комбинация между 2D и 3D - понякога красива, понякога нелепа). Не го издържах дори до края на първи сезон.
Подхващайки първите две серии на Armored Adventures установих, че това уж Marvel-ско заглавие е още от Skyland.
Моята хипотеза е следната - Marvel са сключили една супер евтина сделка, а Teletoon и NickToons са рециклирали маса неща и инструменти от Skyland, присаждайки и трансформирайки насила герои от комиксите за Iron Man.
Резултатът е грозен и глупав. Не смятам да се изтезавам повече с него.
Voltron Force - от първа до осма серия, първи сезон.
Не съм гледал "оригиналния" Voltron, но имам известна представа какво е - невероятен миш-маш от дърти аниме серияли, които нямат нищо общо помежду си, а са обединени в едно, чрез адаптирани и пренаписване на диалозите, като и с дървено премонтиране на ключови сцени.
Сещате се, че при такъв подход в края на сезонните аркове главните герои неочаквано се сменят с други. Мястото на действие също.
В резултат историята е пълна бъркотия.
Апропо, запознат съм с едно друго осакатяване на стари анимета известно под името Robotech. То ме направи фен на основния ниградиент - Macross (но с оригиналните диалози, дублаж и ...аххх...имена на героите...), както и на целия му френчайз. Не че и в него няма боклуци (Macross 7), но примерно Macross Zero и Macross Frontier са прилични заглавия.
След години нагла експлоатация и грубо прекрояване, явно съвестта на компаниите собственици на Voltron и Robotech се обади (по-скоро феновете загубиха вяра в тях) и те решиха да започнат начисто.
Harmony Gold се опита да стартира нов скъп ТВ сериял, който да обедини героите, да обясни абсурдния край на историята и да започне ново и оригинално космическо приключение. Robotech: The Shadow Chronicles беше пълен с грешки, но забавен и интересен пилотен филм, който обаче не успя да предизвика интерес и да привлече спонсори. Сериял засега няма, а игралният филм е в така наречения development hell.
World Events решиха да минат доста по-евтино. Voltron Force е нискобюджетен проект, който не се опитва да обедини всички сюжетни линии да сега, а е само продължение на първия сезон с първия Voltron екип.
Добра идея - хем най-накрая феновете ще получат нова история с най-любимите им герои, хем ще се заобиколи невъзможната задача, да се съберат в едно несъвместимите елементи натрупани през годините.
За съжаление резултатът, не е впечатляващ.
Вече отбелязах, че продукцията е евтина - mecha-лъвове са на ръба на поносимостта, а самият Voltron е изключително грозна и нелепа гледка.
Прибавете и перманентните повторения на анимациите с трансформирането. Да, това е част от 80-тарския дух, но можеха малко да ги съкратят или да ги направят по-символични. Комбинация 2D/3D също не е от най-красивите.
Първите три епизода са донякъде интересни, но от там нататък нещата тръгват надолу.
Историите и диалозите са като взети от 80-те години. Обърнете внимание, не "вдъхновени" а взети!
Сценаристите "малко са се объркали", вместо да ни дадат приключение в старовремски и носталгичен стил, те са копирали наготово, някои от най-тъпите и безсмислени формули от периода:
1. Глупави антагонисти.
2. Но за сметка на това още по-глупави и враждуващи помежду си протагонисти.
3. В резултат непреодолима криза.
4. Протагонистите в крайно сметка се сдобряват, а и лошите са победени с неминуемия deus ex machina power up.
Да не говорим, че главните герои постоянно подобряват уменията си не след тренировки, а след систематично неспазване на правилата, а понякога просто уменията им падат от небето.
Не че такъв тип история не може да бъде интересна (Megas XLR anyone? Но там просто героите придобиваха умения и побеждаваха противника с нетрадиционни методи, а не бяха напълно нефункционални.), но тази тук е разказана отвратително и еднообразно.
Не смятам да се изтезавам повече и с това заглавие.
ex1s7
В demonoid ги качват веднага като излязат, с добро качество и се сваля бързо
Понякога там разнообразието на release-и не е достатъчно. Както казах за мен 700-800 MB на епизод е прекалено, а пък малките риповете на C_P и [Oj] са отвратителни.