Съжелявам за забавянето но 2 дена бях без интернет.Balerion написа:Втората част на коментара ми беше нарочно по емоционално-язвителна, защото ми беше любопитно как ще реагираш. Поне по първата нямаш възражения, което да разбирам означава, че си съгласен, че поне от историческа гледна точка е безсмислено да се спори кой повече има право да има държава по тези земи.
По първата част на коментара не писах защото темата е твърде обширна. На кратко, съществуването на Израел на тези земи още преди Христа е исторически факт за който има много свидетелства не само Библията. Макар и територията да е била владяна през годините от римляни, кръстоносци, Британската империя и т.н. коренно еврейско население винаги е имало. Палестина от друга страна е името, което римляните са дали на тази провинция, а такава държава никога не е съществувала. Това разбира се НЕ ОЗНАЧАВА че палестинците нямат право на собствена държава. Казах го в отговор на един друг коментар, който нарече евреите "чужденци" по тези земи, което е абсурдно.
Студентите не само в Европа са жертви на заблуда. Левтистката пропаганда, която тардиционно има по-силни позиции в университетите, представя палестинците като жертви, а евреите като агресори. Ето това се опитах да обясня, че не е така в предишните си няколко поста.Добре де нали са студенти какво очакваш да говорят „Браво на Израел ето така се отвръща на удара с удар”.
Прави си че проблема не е от вчера, но не си прав, че не са се опитвали да решат проблема мирно. Напротив имало е безброй много пъти в които са били правени опити и винаги преговорите пропадат след като някой извърши терористично нападение. Просто радикалите са твърде много и за тях мир с Израел е равно на предателство. Последно преди 2007г. имаше сериозен напредък с партията на Ясер Арафат (също бивш терорист), която след 30г. на терор, накрая призна правото на Израел да съществува. Това беше моментът в който палестинците бяха най-близо до това да имат държава. ФАТАХ (Организацията за Освобождение на Палестина) паднаха от власт и бяха заменени от далеч по-радикалните ХАМАС след като влязоха в кратка гражданска война с тях. В крайна сметка Израел няма как да признае държава ръководена от ХАМАС, която не признава Израел и желае нейното унищожение (съвсем официално).Говоря за щетите след началото на самия конфликт, когато са във фаза на открита война, а не преди това. Преди това е ясно че Израел, ще се защитава както може, проблемът е че вместо да се опитат да решат проблема мирно, а той стои като такъв години на ред, а не от вчера, в момента в който една ракета попадне в целта те си казват „Това е вече прекалено. Може да си изстрелват ракетите, но не и да нанасят щета, хайде да ги размажем, вече имаме оправдание да го направим”.
Да в момента между Египет, Йордания и Израел няма проблем. Това се опитвам да обясня, Израел по принцип е цивилизована държава, която е склонна да прави компромиси. Например те върнаха пустинята Синай на Египет в замяна на мирния договор. Ако те имаха насреща нормални хора, а не фанатизирани терористи, каквито са ХАМАС щяха да се разберат и за палестинската държава.В момента нито Египет, нито Йордания не застрашават Израел. Израел няма право да има териториални претенции спрямо съседите, нито те към нея, къде се вписва в цялата картинка Палестина е друг въпрос.
Има и еврейски радикали, вярно е. Но като цяло правителството им е разумно. Както ти казах през 2007г. имаше реални шансове за признаване на Палестина в замяна на признаване на Израел и споразумение за еврейските селища на Западния бряг. Но нещата пропаднаха след като ХАМАС взе властта.Кажи ми един израелски политик, който е имал истинска воля за постигане на това след Рабин, който да не забравяме е убит от еврейски фундаменталист, а не от мюсюлмански.
По принцип мнението ми е, че изобщо не е трябвало да се създава ООН във вида в който е. Диктатурите винаги са имали проблем с легитимността си, както вътре, така и в чужбина. Чрез ООН свободните страни изневеряват на собствените си ценности и дават една легитимност на диктаторите, които те не заслужават. Самото ООН пък никога няма да има тежестта и ролята за която е предназначено, поради смесения характер който обясних в предишните два поста. Т.е. така или иначе всеки си прави каквото си иска ООН е една говорилня.Прочетох го много ясно, просто не ми е ясно как може да казваш подобна глупост. Няма орган, който да определя дали едно правителство е легитимно или не. Ако на едни страни им се разрешават делегати, защото правителствата им са избрани, а на други не, защото са „нелегитимни” – това ще направи самата организация нелегитимна. Защото само една избрана клика ще взима решения касаещи всички.
Последните избори в Русия бяха фарс. Това го потвърдиха външни наблюдатели и имаше свидетелства за много абсурдни неща. Не знам ти къде си бил тогава. Отделно изборите не правят демокрацията. Дори изборите да са формално честни, при липса на свободни медии (на ли не смяташ че медиите в Русия не се контролират), хората са подложени на непрекъсната пропаганда и няма как да вземат информирано решение. Отделно опозицията е преследвана чисто физически. Т.е. имаме всички симптоми за да наречем руското управление диктатура: Контролирани медии, манипулирани избори, преследване на инакомислещи, практически еднопартийно управление.Влез в реалността момче. Погледни резултати от последните президентски избори в страната, ако наистина има такава широка фалшификация и никой не я е разкрил документирано или оперативно евала. Понякога ти самия си говориш на изуст, това което ти се ще да е така. Отиди в Русия и се убеди с очите си кои подкрепят Путин и кои не. Аз дори не знам какво точно се натискаш политически против него предвид, че втора политическа партия в страна е комунистическа, а трета – социалдемократическа. Да и аз не го харесвам, централизира прекалено много властта в неговите ръце, правил е така, че да не позволява създаването на силна опозиция, затегна отношенията си с запада. В пъти повече не харесвам Ердоган, но той подобно на Путин спечели избори си доста убедително.