Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Аватар
Заглавие: Re: Голямото четене
Публикувано на: 02 Мар 2009 04:30

Цитат:
"Майстора и Маргарита" на Михаил Булгаков

"Малкият принц" на Антоан дьо Сент-Екзюпери

+

Цитат:
"Пътеводител на галактическия стопаджия" на Дъглас Адамс

:D

Ако трябва да избера само един - "Майстора и Маргарита" ми е любим.

HEIL БУЛГАКОВ !!

ANTI ANTIFA

Профил WWW

Аватар
Публикувано на: 02 Мар 2009 05:34

Ами, при положение, че само Графа съм чел(е и Малкият Принц естествено, на около 5-6 години), мисля че е ясно за кое гласувам :D

А като стана дума, ще ме светнете ли отде да свалям книги без пари(очевидно), че съм решил да наваксвам?

Профил ICQ

Аватар
В момента играе: Knight online
Публикувано на: 02 Мар 2009 06:12

Като се замисля от първите 10 съм чела само 1, 3, 6 и 10. И все пак "Граф Монте Кристо" е една невероятна книга и го казвам като човек, който 3 години ме увещаваха да я прочета, а аз бях решила че е скучна и се дърпах, в последствие я изадох за 2 седмици (беше лято и по цял ден бях на плаж :Ь).

От книгите до 100 позиция, за жалост съм чела само 18 заглавия. Все пак се израдвах на имена като "Винету" и особено много на "Синовете на Великата мечка". За втората, който обича индиански книги - "Синовете" са 1 трилогия, която ако не сте чели- обезателно поправете грешката - изключително силна книга с доста необичаен за жанра край( лично мнение).

^.^ Все пак е хубаво да се разбере, че все още има хора четящи книги, че и класики.

Лека Нощ на всички!

Профил

Публикувано на: 02 Мар 2009 11:59

Сещам се за "Антихрист" на Емилиян Станев, макар че я няма в класацията. "Майстора и Маргарита" много познати го харесват, но не съм го чел.

PS: "Малкият принц" не е роман.

Профил Skype

Цар
Аватар
Публикувано на: 02 Мар 2009 12:01

Отдавна гласувах.

QVOD
·EST·INFERIVS

Профил WWW

Аватар
Публикувано на: 02 Мар 2009 12:05

Леле,да не повярва човек.Повечето книги съм ги чел като дете.А се смятам за невероятно тъп. :lol:

Профил

Публикувано на: 02 Мар 2009 12:36

One Vision написа:
От изброените доста се колебах между "Властелинът на пръстените", "Време разделно" и "Железният светилник".

Чудовищно добри книги и две от българските произведения, достойни да се наредят до шедъоврите на световната класика.

И все пак, гласът ми най-вероятно ще отиде при "Властелинът на пръстените" - просто досега не съм попадал на по-прекрасно-тъжно-приказна любовна история от разказаната в "Легенда за Арагорн и Арвен". Толкова е недостижима в своята минорна романтичност, че винаги ме трогва безкрайно, когато я препрочитам.

Ала Арвен напуснала Дома, светлината в очите й погаснала и на хората им се струвало, че тя е станала хладна и сива като беззвезден зимен здрач. После се сбогувала с Елдарион, с дъщерите си и всички, които обичала, напуснала Минас Тирит, заминала в Лориен и самотно заживяла там под посърналите дървета, докато настанала зима. Нямало я Галадриел, изчезнал бил и Келеборн и безмълвие тегнело над земите.

И там накрая, когато се ронели листата на малорните, ала още не била дошла пролетта, тя легнала да почива навръх Серин Амрот и там ще е зеленият й гроб, додето светът се промени, додето родените сетне забравят последната думица за нейния живот и вече никога не разцъфнат еланор и нифредил на изток от Морето.

Тук свършва този разказ, както е стигнал до нас от Юга и подир залеза на Вечерницата не е писано нищо друго в тази книга за древни времена.

Наистина, тази част беше доста впечатляваща. Хареса ми и как беше предадено смъртното му ложе във филма.

При тия слова той поел ръката й, целунал я и заспал. Велика хубост се разкрила в лика му и всички, що идвали да се преклонят, гледали изумени - пред тях се сливали в едно изяществото на младостта, храбростта на зрелия мъж и мъдростта и достолепието на старостта. И дълго лежал той там, въплътил блясъка на кралете човешки с непомръкнала слава чак до края на света.

Колебаех се между "Властелина" и "Под игото", но в крайна сметка гласувах за първото.

http://en.wikipedia.org/wiki/Autism

Профил Skype

Публикувано на: 02 Мар 2009 12:42

От изброените във линка се колебая между "Полет над кукувичето гнездо" на Киси и "По пътя" на Керуак :) иначе има страшно добри книги.
П.С. Забравих и "На изток от рая" на Стайнбек :) ах сега видях,че от тия книги мога само за тази на Стайнбек да гласувам :lol:

а.к.а State of mind
a.k.a Jamaican Herbman

Профил

Аватар
Публикувано на: 05 Мар 2009 10:31

"Майстора и Маргарита" смърди. :lol:
"Граф Монте Кристо" смърди също. :lol:

На финала на първи кръг авторът на "Време разделно" Антон Дончев, беше поканен в студиото и каза че неговия фаворит е "Властелинът на пръстените". :lol:

В стотицата имаше книги, които повече заслужаваха да са в 12-тицата от "Майстора и Маргарита", "Граф Монте Кристо" и "Сто години самота".

Апропо "Синовете на великата мечка" се бърка жанрово от доста хора. Всички си мислят, че щом става дума за индианци и е писана от немкиня, значи трябва да е на един рафт с "Винету" от Карл Май, "По границите на далечния запад" от Салгари и "Конникът без глава" от Майн Рийд.
Голяма грешка, авторката е била по местата за които пише и е говорила с истински индианци, запознала се е с бита им и затова книгата звучи толкова реалистично...да не говорим, че е имала амбицията да напише "човешка" история, а не хиперболизиран екшън в стил "Отмъщението на Безухия" (самостоятелна история, която в послествие става част първа от "Винету 3"). За разлика от Карл Май и Салгари, само Майн Рийд е бродил из Дивия запад, но едва ли е имал време (и желание) за етнографски проучвания.
Въпреки това "Синовете на великата мечка" продължава да се смята за младежко-юношески екшън. Може би заради дебилния псевдо-уестърн на DEFA, по мотиви от романа, с бате Гойко Митич в главната роля.

Профил

Аватар
В момента играе: Російський військовий корабель? Іди нахуй!
Публикувано на: 05 Мар 2009 10:51

Цитат:
А като стана дума, ще ме светнете ли отде да свалям книги без пари(очевидно), че съм решил да наваксвам?

http://www.chitanka.info/lib

Иначе аз си гласувам за Властелина, One Vision и Steel дадоха достатъчно ясни обяснения защо - така че няма какво да повтарям.

- Алминатора

"напарфюмиран печен ебач"
- кримсънчето

Профил

The King of Kings
Аватар
Публикувано на: 05 Мар 2009 11:12

Гласувах да Графа, но си признавам, че не съм чел всички изброени. За Стопаджията мога да кажа, че съм го чел три пъти - един път на 11 години, после на 14 и на 17. Всеки път сякаш четях различна книга и определено това е произведение, което не може да бъде разбрано от деца (както и Малкия принц, впрочем). Мога да кажа кои книги не си заслужават - Тютюн и На изток от рая. И двете съм ги чел и ме отегчиха до болка. От ТОП 100 много скучни книги са и : Спасителят в ръжта и На западния фронт нищо ново .

Много се радвам на тази класация, понеже ще ми служи за ориентир какво да чета в свободното време.

Профил ICQ

Аватар
Публикувано на: 05 Мар 2009 17:01

"На западния фронт нищо ново" скучна? :shock:
AcTivE, ти застреля всичко детско в мен... :cry: Аз я глътнах на едно сядане (тя е и доста тънка)...така ме грабна.

ПП В предаването в края на първи кръг доста...хъм...интелектуалци се изказаха в смисъл "то тук са само книги от "канона"...няма екзотики...гледайте само колко са прости тези, които са гласували...".
Аз не виждам нищо лошо в това, че българинът знае поне какво е включено в канона...Това означава, че горе-долу е слушал в училище...

Профил

The King of Kings
Аватар
Публикувано на: 05 Мар 2009 21:03

Учудва ме, че не присъства и "Робинзон Крузо", едно от любимите ми четива като по-малък. Както и "Старецът и морето" на Хемингуей. Не видях нищо и от Жул Верн. Ощетена и много от научната фантастика, а голям реверанс е получила българската такава. За мен Вазов и Димов не струват като литературоведи, лично мнение. Общо взето при класация винаги си има подобните спорове кое трябва да е там и кое не. Както и да е де, гласувайте :)
AlShu на мен не ми хареса, малко тежка ми дойде.

Профил ICQ

Аватар
Публикувано на: 06 Мар 2009 11:00

Тежка? :shock: Ти се майтапиш...аз съм най-лесно депресиращият се тук. Ето сега гледам Clannad, което е обикновена драма и като се случи нещо малко по-тъжно съм готов да се разцивря :lol: , а пък "Нищо ново" ми се видя стандартна антивоенна книга, но от гледната точка на човек, който наистина е преживял събитията (Ремарк е точно такъв)...просто нещо си бил в кофти настроение...
"На западният фронт нищо ново" и "Черният обелиск" ги глътнах съвсем набързо...хем са тъжни, хем донякъде са и смешни...абе еврейски хумор :lol: :lol: :lol: .

Профил

Аватар
В момента играе: опаааааа
Публикувано на: 22 Мар 2009 20:49

Властелина ще спечели :)

Профил Skype

Аватар
Публикувано на: 22 Мар 2009 23:18

Кажи де, кои взеха първите 3 места :)

Профил

Аватар
Публикувано на: 22 Мар 2009 23:25

С риск да бъда наплют бих казал, че 4 са на върха не поради това, че са невероятно по-добри от другите, а защото са български романи в българска класация.

Музиката от Star Wars ли е това или бъркам? Щото тя е Търъдъдъъън дъъън дъръдъдъъън а твойта версия някво различно ми звучи :?

Профил ICQ

Аватар
Публикувано на: 22 Мар 2009 23:38

Морт написа:
С риск да бъда наплют бих казал, че 4 са на върха не поради това, че са невероятно по-добри от другите, а защото са български романи в българска класация.

Прав си, но са българска класика и не отстъпват на другите според мен.
Предвид тежкото ни минало и факта, че сме малка страна, както и комунизма (който е част от миналото ни де), са попречили на шедьовър като Тютюн, примерно, да се превърне и в световна класика.

Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com