Заглавие: Ахмед Емин:ПРЕДСМЪРТНОТО ПИСМО Публикувано на: 06 Ное 2008 12:27
Ахмед Емин: Готви се чудовищен сценарий за България ПРЕДСМЪРТНОТО ПИСМО: Не се чувствам жертва или употребен Г-н Доган, Никога не съм бил предател или изменник на родината си Р. България. Всичко това, което става, е един чудовищен сценарий за връщането на България на равнището на 1989 година. Вие сте били и ще бъдете осторожник (сторонник) и защитник на националната сигурност на страната ни. Не се чувствам жертва или употребен. Това, което става - така е било писано...
Това са думите в писмото на Ахмед Емин, които са отправени към Доган и които носят някакво политическо послание. Следват още две-три изречения, посветени на най-близките му. Към съпругата - да се грижи за децата и за дома, който заедно са изградили. Към децата - че няма да може да присъства на рождените им дни. Накрая Емин казва на жена си, че я обича, и я моли да целуне и баща му, когото също обича. После е написал датата - 17.10. 2008 година, и часа -12,30.
Доган недоумява защо от разследването изтичаха недостоверни факти за съдържанието на това писмо.
„Има много голямо разминаване и аз почвам да мисля, че това е нарочно", опитва се той да нареди пъзела на събитията.
Кой пусна в медиите, че Емин е визирал 1985 г., пита Доган. Истинатае, че той е предупредил за възможност от връщане на събития от 1989 г., когато в България се развихри антитурската омраза, и това е новото в писмото, подчертава лидерът на ДПС. „И прокуратурата знае, че за тази година става въпрос, и полицията знае, а защо не изяснява фактически нещата?" - блъска си главата Доган.
Необяснимо е кой е внушил на Емин, че е жертва, че е употребен, и защо? Екипи от експерти са ангажирани да направят неговия психопортрет. Доган подчертава, че Емин никога не е бил издиган до ранг да му бъде дясна ръка или шеф на политическия кабинет, както той по всяка вероятност се е представял. Емин е отговарял за разпределянето на държавната субсидия за партията. Годишно ДПС получава около 460 -470 хил. лв., а след промяната на закона -1,2 млн. лв. Месечно в централата са били разпределяни около 40 000 лв. за фонд работна заплата на секретарки, деловодство, счетоводство, чистачки, охрана - общо 22 души.
„Това беше неговата основна работа", казва Доган. За нея Емин е получавал заплата от 700-800 лева. „Пълни глупости са, че Емин е бил жертва на черна каса - защо да се самоубива за това. Има нещо друго и то е по-дълбоко и по-страшно", подчертава Доган.
Необяснимите мотиви да сложи край на живота си личат в поведението на Емин във фаталния за него 17 октомври. Преди да дойде в сарая, той е в централата на ДПС на бул. Стамболийски, където по обед Касим Дал празнува рождения си ден. Бил е напрегнат, нервен. В 12,30 написва предсмъртното си писмо.
По това време Доган пише в сарая приветствието си до конгреса на НДСВ. Вика секретарката си Биршен да препише текста на компютър. Тя казва на Емин, че трябва да я откара в Бояна. Изненадващо обаче Емин тръгва сам и в 14.05 пристига в сарая. Охраната не го проверява за оръжие, както всеки, който е приближен или идва там с разрешение на Доган. Биршен отново звъни на Емин и настоява да я качи "горе", но той нервно й отвръща: "По-късно."
В 14,21 Емин телефонира на Доган и му казва, че вече е в Бояна. Доган (който си мисли, че той е заедно с Биршен) му отговаря да го почакат, докато завърши работата си. Забавя се около час и половина. В този интервал идва министър Валери Цветанов, който имал предварително уречена среща с лидера си. В ресторанта Цветанов заварва Емин да крачи нервно. Разменят си няколко реплики, с които Емин отпраща министъра. И пак остава сам. Сяда на една малка масичка и започва да пуши. Към 16.25 Доган пита сервитьора Шабан Узун защо Биршен я няма. Той съобщава, че Емин чака, и Доган му казва да го намери. За по-бързо набира мобилния му телефон и по звъна му слиза между третия и четвъртия етаж под кота нула, където намира окървавеното му тяло. Звъни веднага на Доган, който след няколко минути пристига.
Необяснимо е защо Емин избира този ъгъл в най-ниското ниво на комплекса. Сякаш е бягал от нещо, сякаш е бързал да го направи "Задавате ми въпроси, на които аз ня мам отговор", отвръща с леден поглед лидерът на ДПС. Дошлите следователи обследват всяко кътче от комплекса. Четири часа разпитват Доган. Отиват си към 03,30 и в 9,00 пристигат отново... Дълго разпитвана е и съпругата Ферах. Тя споделя, че в рода на Емин преди него има още трима самоубийци.
"Какъв е този чудовищен сценариий, за който пише в писмото си. Ако Емин е имал някаква информация, че нещо се готви, за етническо напрежение, анти-ДПС кампания, защо не ми е казал. Ако е знаел и ако е участвал в това нещо, кой ще го обясни?", пита Доган.
___________________________________ Where The Eagles Fly I Will Soon Be There
|