Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Аватар
Заглавие: Свeтата Инквизиция
Публикувано на: 12 Апр 2008 18:44

Искам да ви представя първа глава на моя разказ,свързан с инквизицията.Това е първата и доста кратка глава,която е уводът на целият разказ.Не очаквам първата глава да ви очарова с нещо,защото е прекалено кратка и като цяло даже безинтересна,но все пак се надявам да ви хареса.

Свeтата Инквизиция
Глава първа:Създаването на Инквизицията

Годината бе 1019,година която щеше да се запомни с голямото събиране на всички влиятелни свещеници в Мадрид.На огромна кръгла маса,създадена от камък в местната църква Свети Йоан II,щяха да се обсъдят важни моменти в историята на вярата и живота на много хора.
Центърът на Мадрид бе оживен денонощно което поднасяше на крадците златни мигове в техния живот,вятърът духаше на запад а двама млади мъже прекосяваха центъра с цел достигане на църквата Свети Йоан II и двамата носеха червени наметала,който покриваха целите им тела.
-Кристиан мислиш ли,че сте приемат идеята на баща ти?-Попита единят мъж ,като се опитваше да си проправи път към церквата.
-Разбира се!Как можеш да се съмняваш в това Адриан!Това е много лошо провинение!-Отвърна му Крисиан като го погледна със суров поглед.Крисиан бе мъж на двадесет и една години за разлика от Адриан който наскоро бе навършил пълнолетие.
-Не знам,започвам да си мисля,че няма да се получи.Но лично съм изпълнен с надежда.-Той се колебаеше,защото съветът на дваисетимата велики свещеници в Испания беше твърд и суров,а що ставаше дума за това което щеше да предложи бащата на Кристиан то Адриан губеше надежда.-Мисля че светът отива на зле.Много невярващи се събраха напоследък.Трябва да направим нещо което да спре това,иначе краят който е предписал Апостол Йоан ще се сбъдне!
-Бъди спокоен!Всичко ще се нареди.-Кристиан вярваше,че баща му ще убеди съвета.
Стигаики до църквата забеляха четирима стражи отпред и затворената голяма врата на църквата.Разбраха че няма да влязат вътре без да е завършила срешата.Адриан вдигна глава нагоре за да огледа огромната църква и гледката му хареса,архетектурата на църквата беше повече от прекрасна с две високи кули и много камбани в тях,кулите имаха остри върхове и по един кръст от злато на върха си.
-Ще се наложи да почака ме.-Каза сърдито Кристиан и свали качулката си като показа едно сурово но красиво лице с дълга кестенява коса.Адриан не последва неговия пример да свали качулката си а само се оглеждаше.
Дебатът вътре в църквата,едва сега започваше.Всички се бяха настани удобно с прекрасни столове от дърворезба и много възглавници по тях.Един възрастен свещеник се изправи на крака и каза на висок глас.
-Добре дошли на този извънреден събор!Тук и сега трябва да обсъдим какво ще правим с всички неверници!Ако това продължява така,скоро краят на светът ни е гарантиран!Добре че нашият колега,свещеник Галермо Ломен има една идея ,която се надявам да ни се понрави!-След като свърши той вдигна дясната си ръка към втория човек от негово дясно подканваики го да стане и да говори след което той седна.
Мъжът изгледждаше стар,но лицето му беше изпълнено с мъртвешка усмивка дългата му бяла коса беше рошаво разпръсната по главата и лицето му.
-Здравейте братя мой!Днес аз имам едно предложение,което се надявам вие да приемете!-Каза високо той и огледа лицата на всички.-Имам една идея,имам една мечта!Мечта която ще донесе вяра в хората и ще ликвидира неверниците!-Той спря речта си защото бе прекъснат от бурни аплодисменти,думите се харесаха на всички и по лицата им блеснаха алчни усмивки,защото колкото повече вярващи имаше,толкова по богата щеше да е църквата.-Идеята ми е да основем орден на святи войни!Този орден ще се нарече Инквизиция,орден който ще се бори с ересите по земята,той няма да бъде повлиян от Ватикана,той ще е нашата сила за запазване на твърдата вяра!-Бурни аплодисменти го прекъснаха отново,сега той знаеше че държи всички на масата в ръцете си.-Това ще е независима институция!Ние сами сте подбираме святите войни!-Бурни викове и аплодисменти го прекъснаха за трети път,но на него това не му пречеше той се усмихваше доволно.-Предлагам от днес да почнем да градим основите на новата вяра!С мен ли сте или против мен?!-Въпросът му беше повече от глупав,дори и неуместен но той го зададе за да е сигурен че всичко ще е шест.
Всички вдигнаха ръка в знак на съгласие с което накараха най възрастният да се изправи и да проговори отново.
-Значи решихме всичко.От днес въвеждаме нова самостоятелна власт в страната!Събирайте всички святи войни до една седмица искам всичко да е започнало!Инквизитори ще наричаме святите войни те сами сте вземат решение за съдбата на всеки еретик и свяка ерес.Задачата им ще е да да разследват и същевременно да осъждат случаите на ерес.-След което той си пое дълбоко въждух и изкрещя.-В ИМЕТО НА СВЕТАТА ИНКВИЗИЦИЯ!
Всички в помещението се надигнаха и изкрещяха последните му думи с което съветът беше причключил,вземаики важно решение за съдбата на вярата.
Търпението на Кристиан се ичерпа,след половин час чакане той изкачи няколко стъпала,но когато видя стражата да се приближява с насочени към него алебарди той се отказа да започва разговор с тях,но в този момент портите се отвориха и той видя баща си да излиза от църквата разтреперен.
-Татко!-Извика Кристиан и гледаше към баща си изумен.Той си мислеше,че баща му е бил обиждан заради идеята си и даже че са го изгонили от съвета.-Какво се случи?Какво ти направиха?
-Нищо не са ми направи ли сине мой.-Каза неспокоино бащата-Всичко мина като по вода и мед!Съветът прие моята идея!Имаме една седмица за да съберем първите святи войно,който вече ще се наричат инквизитори.Кой е човекът,който те чака?-Оглеждайки Адриан той не го позна заради плаща и качулката на главата му.
Адриан реши,че е крайно време да смъкне качулката и да покаже лицето си пред Галермо.Лицето което се показа от качулката беше младо и красиво,мъжко лице с дълга черна коса и зелени очи.
-Здравейте господин Галермо.-Покланяйки се поздрави Адриан.
-Здравей Адриан не те познах,заради плаща който носеше.Извини ме заради това.-Галермо обичаше и двамата като свой синове,но само единят беше негов.-Ще ви предложа нещо което ще ви хареса искам да сте мойте първи инквизитори!-Той се усмиха и не изпускаше поглед от очите им.
-За мене ще е гордост тате!-Каза Кристиан и падна на колене.
-За мене също господин Галермо!-Отговори Адриан и също панда на колене.
-Страхотно момчетата ми!От днес на татък пред имената ви вие ще слагате думата инквизитор!-Доволен бе Галермо защото всичко отиваше на добре.-Сега аз заминавам за Албаран след което ще ви пишя до няколко дни.В писмата,който ще получите,ще има отговори на всичките ви въпроси,който ще искате сега да ми зададете.
-Ще чакаме с нетърпение татко!-Каза гордо Кристиан и се изправи на крака,след него се изправи и Адриан.
-До нови срещи деца мой!И нека Бог бъде с вас!-Той пое на дясно от църквата,където го чакаше карета.
Двете момчета мълчаха и се гордееха със себе си и с новите си длъжности.
-А сега драги ми инквизитор Адриан да се отпратим към дома ни и да се отдадем на молитви към превеликият ни Бог.-Предложи Кристиан и пое през центърът.
Адриан го последва мълчеливо,защото беше в екстаз и се чустваше повече от всякога изпълнен с сила за да върши добрини.
Когато стигнаха домът си,който беше една малка къща на два етажа Кристиан си мечтаеше за богатство представясе си се в богат дворец като владетел на доброто и съдия на ереса,той беше запознат с идеята на баща си,за това и му харесваше.Вече се свечеряваше и те решиха да прекарат последният си час от деня в молитви и четене на стария завет,след което да се наспът за да имат сила за нови молитви и четения на стария завет.Следващите пет дена за тях щяха да са изпълнени с четене и молене на всевишния Бог и постене.На шестият ден щеше да пристигне голямото писмо от Галермо.Бяха повече от отдадени на вярата си към Бог за тях животът беше вяра а вярата живот,защото само Бог бе великият,който даваше живот за вяра.

Край на Глава Първа.

Союз нерушимый республик свободных
Сплотила навеки Великая Русь!
Да здравствует созданный волей народов
Единый, могучий Советский Союз!

Профил

Аватар
Заглавие: Re: Святата Инквизиция
Публикувано на: 12 Апр 2008 21:02

:shock:

Профил

Цар
Аватар
Заглавие: Re: Свeтата Инквизиция
Публикувано на: 13 Апр 2008 09:40

Претендира ли да е исторически достоверно? 'Щото ако е да - да знаеш, че инквизиция по това време няма.

И това "Свети Йоан II" ме изкърти. Това вторият светец с това име ли е?

QVOD
·EST·INFERIVS

Профил WWW

Аватар
Публикувано на: 13 Апр 2008 09:57

Vargg написа:
Претендира ли да е исторически достоверно? 'Щото ако е да - да знаеш, че инквизиция по това време няма.

И това "Свети Йоан II" ме изкърти. Това вторият светец с това име ли е?

Името на църквата беше лично подбрано :Д Сред всички останали от рода на Свети Петър Пети.Не идеята ми е за сериозен разказ свързан с живота на единят инквизитор.
Значи никъде не съм писал че претендира за достоверност :Д Освен може би годината която съм се съобразил с информация от Уикито защото там пишеше началото на 11 век.Имената са моя измислица като и цялото.Много оскъдна информация намирам за това се получа така.

Профил

Цар
Аватар
Публикувано на: 13 Апр 2008 10:48

Цитат:
The Spanish Inquisition was set up by King Ferdinand of Aragon and Queen Isabella of Castile in 1478 with the approval of Pope Sixtus IV.

kk

QVOD
·EST·INFERIVS

Профил WWW

Аватар
Публикувано на: 13 Апр 2008 10:59

Vargg написа:
kk

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0% ... 0%B8%D1%8F

:|

Инквизицията взема най-много жертви в Испания след като от 1480 г. става и кралска институция.

Не искам да го правиме спор просто не знам вече :С

Профил

Curse of the Sands
Аватар
Публикувано на: 17 Апр 2008 12:30

Братле , много е добре разказчето. И е засегната една от любимите ми институции. Дано нататък се покаже и това което си миля.
:)

Профил WWW

Аватар
В момента играе: Singularity
Публикувано на: 17 Апр 2008 14:49

Xахаха помислих , че пише за ДОУ :D :oops:

Профил

Аватар
В момента играе: опаааааа
Публикувано на: 17 Апр 2008 17:25

Vanderveken написа:
Братле , много е добре разказчето. И е засегната една от любимите ми институции. Дано нататък се покаже и това което си миля.
:)

Скоро се захващам с втората глава :)

Профил Skype

Аватар
Публикувано на: 17 Апр 2008 17:36

Късмет със втората част!

Профил

The King of Kings
Аватар
Публикувано на: 17 Апр 2008 17:36

http://auction.bg/item.php?id=51378
Само ако се интересуваш от Испанската инквизиция, де...

Профил ICQ

Аватар
В момента играе: опаааааа
Публикувано на: 18 Апр 2008 16:13

Етоя и втората глава :) Надявам се да ви хареса.
Актив:Тази книга ще си я купя :)

Светата Инквизиция
Глава втора:Инквизицията в действие

Галермо Ломен пристигна в имението си в Албаран.Пет дена той писа писмото си.На шестият ден той прати писмото за Мадрид.
На шестият ден писмото пристигна при Кристиан и Адриан.Двамата бяха повече от доволни,когато го видяха.Адриан го взе в ръце и бе готов да го отвори,но в този момент Кристиан му го отне от ръцете с грубост.
-Това аз ще го прочета,драги ми инквизитор Адриан!-Очите на Кристиан бяха изпълнени със злоба каквато преди Адриан не беше виждал в своят приятел.
-Както кажеш Кристиан,както кажеш.-Той не намери причина да се обиди за тази грубост,а даже се отдалечи и седна на столът в ъгъла на стаята.
Очите на Кристиан бяха светнали като огнювете на ада,той пое дълбоко въждух и почна да чете със задоволство.
-Здравейте,скъпи мой деца!-Той ревнуваше това,че баща му наричаше синко и Адриан,но успя да сдържи гнева си и продължи.-Дълго писах това писмо и се надявам то да ви отговори на въпросите.Нека започнем с началото на нашата нова сила за борба срещу невярващите!Тази моя идея която успях да реализирам,идея за да гради вяра в хората!Чеда мой вие сте от първите който ще се нарекът инквизитори.Каква е ролята на инквизитора:Той трябва да въдворява ред в живота и светът ни,да се бори против ересите и да кове вяра в хората.Всяка проява на ерес се осъжда от инквизитора със смърт!Разбира се ще има и случаи на лъжлива ерес и ще се налага да проверявате за това!Свещениците от съвета ще разпространят новината за новата ни институция и така много хора ще могат да докладват за ереси,който са видяли.Ще има и още два вида инквизитори в йерархията ни те ще са Роял Инквизитор и Гранд Инквизитор те ще получават титлите си и ще имат много повече преимущества спрямо другите благодарение на заслугите си!Предлагам ви от днес да започнете с наказването на невярващите в късните моменти на деня.За всяка заслуга ще получавате специални медали,колкото повече са те толкова по добре за вас.-Кристиан спря да чете и погледна Адриан.-Не показвайте милост към враговете!-след което остви писмото на масата и седна до Адриан.-Какво мислиш?
-Мисля,че тази вечер няма да се забрави.-Адриан стана и хвана друг лист,който също беше към писмото но Кристиан не го прочете,защото беше сметнал за ненужно.Адриан погледна писмото по-подробно и почна да чете.-Не забравяйте,че инквизиторите ни трябва да са добре облечени,скоро ще измисля подходящо облекло но за сега вие може да обличате само червено облекло,задължително и червена широка шапка.Оръжието е верният приятел на инквизитора,а тук вече вие трябва да си изберете!Задължително наказвайте и със кръст!Това е за сега деца мой,дълго мислех това писмо за да знам как да ви зарадвам.Бъдете благословени!-Адриан спря да чете погледна Кристиан и каза.-Тъй да бъде!Тази вечер ще накажем невярващите и ересите!
Кристиан се отправи към своята стая мълчелив и умислен,сега той щеше да потърси подходящо облекло и шапка.Адриан имаше две червени широки шапки и без угризение даде едната на Кристиан,когато двамата бяха готови се огледаха.Кристиан беше в дълга червена роба и широка червена шапка която закриваше половината му лице,оставаща само устата да се усмихва.Адриан беше вдигнал повече шапката като показваше лицето си и доволно се бе усмихнал,двамата изглеждаха като на взаимни копия.Кристиян беше запасал голям кафяв колан на който беше и неговия меч,а Адриан беше с боздуган на който главата беше изцяло от стомана и шипове.Той също имаше колан,но не беше по голям от този на Кристиан и даже беше черен.Вечерта се спусна над Мадрид и двамата сложиха чени ръкавици,след което целунаха кръстовете който носеха и казаха свойте молитви към Бога си.Когато излязоха от къщата на центърът на Мадрид беше оживено с всякакви хора.
-Как мислиш,дали ще намерим някой неверник?-Попита Кристиан като постоянно се оглеждаше.
-Разбира се!-Адрин погледна до еднинят уличен фенер и видя как една жена се беше приготвила за печелене на пари.-Виж там.-посочвайки жената той тръгна към нея.-Това е незаконно според библията.
Кагато двамата се доближиха до жената тя се стресна,тя бе млада жена на дваисет и шест години и изглеждаше разголена.Кристиан я хвана за ръката и я повлече по улицата.
-О-о-о такива мъже харесвам!Страстни и сериозни.-Каза жената без да се противи.-Къде ще ме завеш мъжаго?Струвам само седемдесет и пет гроша.
Кристиан се обърна към нея и я удари с лявата си ръка.Жената се разплака и разкрещя.
-Помощ!Убиец!Помощ!-Паниката в очите и показваше колко много бе уплашена тя.-Помощ!
Адриан я хвана за другата ръка и затисна устата и след което помогна на Кристиан да я завлекат в къщата.На тях не им направи впечатление че целият площат ги гледа.Стражите се бяха затичали и стигнаха точно когато Кристиан отвори входната врата на къщата.
-Какво си мислите,че правите вие двамата?-Попита най възрастният страж.-Пуснете жената веднага!
Кристиан се обърна и заговори.
-Добър вечер господа!Аз и моят приятел сме служители на църквата!-Каза той като не знаеше какво обеснение да даде на стражите нямаше да му се понрави ако баща му разбереше за тази случка.
-Вие ще бъдете арестувани!Не сте служители на църквата!-Ядосано отговаряше стражът.
-Ние сме инквизитори.-Отговори хладно Адриан и гледаше стража.
-О-о извинявам се господа.Днес ни съобщиха за тази нова институция,която ще се бори с неверниците.Извинете ни за безпокойството.-стражите се обътнаха и заминаха към центъра с много шушукане.
-Имах чуството че ще ни арестуват.-Каза с въждишка Кристиан.
-Бъди спокоен баща ти е помислил за всичко.-Усмихнато му отговори Адриан.
Съдбата на жената не беше никак хубава.Вкараха я в мазата на къщата и я вързаха за стол,две факли осветяваха празното помещение,а инквизиторите седяха прави и мълчели.Кристиан отвърза закачения кръст от колана си а Адриан държеше голяма книга в ръката си.Не бяха вързали устата на жената за да чуят какво може да им каже,когато кажят присъдата й.
-Така.-Тежко каза Адриан и разгръщаше книгата когато спря на едната страница и се загледа по-отблизо след което каза.- Седма заповед"Не прелюбодействай”!Е какво ви е мнението инквизитор Кристиан?
-Мнението ми е че тази жена трябва да бъде наказана!Със смърт!-Суровият поглед на Кристиан караше жената да трепери и да усеща края на живота си.
-Моля ви се!Помощ!Защо ще го правите!Помощ!-Крещеше в паника жената,но усещаше,че никой няма да доиде да й помогне.
Кристиан издърпа меча си от колана и се доближи до нея.
-Други прощални думи да имаш?-Попита той със злобната си усмивка.-Ако желаеш да си кажеш молитвата?
-Умри псе!-Изкрещя тя и се изплю в лицето му с което го разгневи още повече.
-Щом така желаеш!-Изкрещя Кристиан и избърса плюнката от лицето си.-Смърта ти няма да е моментална!
Той вдигна левия и крак и го отсече с меча.Адриан не искаше да остава по назад и удари жената в другия крак със своят боздуган като стоши крака.Жената крещеше от болка тя се гърчеше,сълзи се стичаха по лицето й молитви сипеше тя за помощ,но никой не идеше.
-Това е началото на мъките ти!Адът те очаква!-Каза злобно Криситан и заби меча си в сърцето й.
-Дано там й простят за греховете!-Отвърна Адриан и смаза лицето й със своят боздуган след което отвърза тялото от стола като гледаше да не се оцапа с кръв.Той захвърли всички части от тялото в произволни ъгли на стаята.-Добро начало за Светата Инквизиция!Мисля,че е време да вечеряме след което сте се молим!
Кристиан избърса кръвта от меча си и погледна Адриан след което му отговори.
-Не!Не!Не!Вечерта едва сега започва!-Изкрещя той в лицето на Адриан.-Ще накарам градът да пищи в коленете ми!-Запаса своят меч и се отправи към стъпалата за да излезе от мазето и после от къщата.
Адриан избърса кръвта от боздугана си и се усмихна.
-Знаеш ли Кристиан не ми харесва злобното ти държане към мен,това държане е привидно за някой демон!-Каза Адриан и също се запъти към стъпалата.-Но знаеш ли,прав си,че ноща не е свършила!Наказвай който видиш според законите на библията по късно ще се видим аз ще обиколя бедните квартали.-Каза доволно Адриан като това да наказваш грешници и еретици бе все едно е игра.
-Разбрано аз ще поема центъра.До по късно Адриан.
Кристиан излезе от къщата бързаики,а Адриан вървеше спокойно и бавно.Двамата се бяха уговорили и сега щяха да вършат добри дела.

Край на втора глава.
Следваща трета глава:Сълзите на Мадрид.

Профил Skype

Curse of the Sands
Аватар
Публикувано на: 02 Май 2008 21:12

Братле кефи е така :)
Go on brother :)

Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми