XP-то ми е зависвало рядко, след като се скапе приложение, но все пак се е случвало

Приложенията обаче са за определен хардуер, респективно имат си собствен драйвер, който не е писан от М$. Разбира се, това не е извинение за една ОС, тъй като тя трябва да има механизъм да се предпазва от лош код. Не съм ползвал Vista - по простата причина, че не обичам да се чувствам като бета тестър, иначе след като пуснат SP може и да го пробвам

Сега "стоя" на XP по простата причина, че ОС-а ми е легален (получен заедно с лаптопа).
Проблемът обаче не е толкова прост и далеч не засяга само ОС на М$.
В интерес на истината в 99% от времето ползвам Kubuntu, а преди това Slack. Kubutnu ми е зависвало по начин по който Windows не ми е зависвал от времето на 98! Не рядко имам проблеми с някой приложения под Кubuntu които забиват така стемата, че само дълго натискане на Power бутона оправя работата (проблем с хардуера нямам). Също така power management е ужасен и не работи на голяма част от хардуера (на някой лаптопи работи отлично, на други, с друг чипсет не работи изобщо). Обаче Kubuntu е безплатен и за мен е удоволствие да съм бета тестър...