Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта

Бихте ли дарили кръв?

ДА    56%  56%  [ 22 ]
 НЕ    15%  15%  [ 6 ]
 Само заради парите    18%  18%  [ 7 ]
 Въздържал    10%  10%  [ 4 ]
Общо гласове : 39
Автор Съобщение

Аватар
Заглавие: Re: Кръводаряване.
Публикувано на: 02 Мар 2008 00:33

Бих дарил само за някой много близък човек иначе се1 ще си овреждам здравето доброволно

Профил

Аватар
Публикувано на: 02 Мар 2008 00:40

DirecteX написа:
Бих дарил само за някой много близък човек иначе се1 ще си овреждам здравето доброволно

Увреждаш си здравето?! Ти или си доста ограничен или си най-големия егоист на Земята...

Аз се замислям за едно нещо..., ако има хора от тук които ще искат да помогнат, но по-натам.. да се съберем и да отидем да дарим кръв "пофорумно"

Профил

Аватар
Публикувано на: 02 Мар 2008 01:20

Ми нали на един пич беше писал му станало лошо след това
да не говорим че на активно спортуващите със сигурност ще се отрази

Профил

Публикувано на: 02 Мар 2008 02:28

DirecteX написа:
Ми нали на един пич беше писал му станало лошо след това
да не говорим че на активно спортуващите със сигурност ще се отрази

Става ти лошо за малко, няма никакво увреждане на здравето.На спортистите им се отразява за 1-2 дни максимум.
Единственото, от което можеш да се страхуваш е ъпотребата на нестерилни игли.Другото са само плюсове.

Профил

Аватар
Публикувано на: 02 Мар 2008 03:37

prospero написа:
Става ти лошо за малко, няма никакво увреждане на здравето.На спортистите им се отразява за 1-2 дни максимум.

Това е ПОЧТИ вярно. Няма да те увреди, ако се храниш добре и организма ти получава всичко нужно да възстанови кръвта.
Ако си на диета от банички и сандвичи, без нужните витамини.... последствия ще има.

Профил

Цар
Аватар
Публикувано на: 02 Мар 2008 10:37

Vermic написа:
Сега разбрах...Връщам си думите назад.

Май не си разбрал. ;р

QVOD
·EST·INFERIVS

Профил WWW

Публикувано на: 02 Мар 2008 12:15

Bartelby написа:
Това е ПОЧТИ вярно. Няма да те увреди, ако се храниш добре и организма ти получава всичко нужно да възстанови кръвта.
Ако си на диета от банички и сандвичи, без нужните витамини.... последствия ще има.

В такъв случай ще си имаш проблеми и без да дариш кръв. :)

Профил

Публикувано на: 02 Мар 2008 14:57

Ако кръвта ми е годна ще даря някой ден, даже повече от няколко пъти.Абе направо ще се превирна във фабрика за кръв!

Профил

Аватар
В момента играе: GTA IV, Heroes 6
Публикувано на: 10 Мар 2008 17:12

Gipo написа:
Ситуацията с кръводаряването е следната:
- взимат ти между 400 и 450мл кръв(колкото повече е към 400, толкова по-безвредно(казват, че едно време взимали 400, а сега 450))
- няма абсолютно нищо страшно
- първо попълваш документи
- след това ти правят проба за кръвната група, като те боцкат с едно уредче по пръста(не усещаш нищо)
- след това чакаш малко, докато направят допълнителни изследвания на кръвта
- отиваш в една стая с изключително дружелюбни мед. сестри и лягаш
- боцват те почти безболезнено и те карат да си стягаш юмрука(постоянно, за да изпомваш кръвта по този начин). Само малко е гадно, че заради загубата на кръв по някое време ръката изтръпва и стягането на юмрука си е истинско премеждие :lol:
- по някое време ти става лошо евентуално, но сестрите те оправят за нула време
- слагат ти памук и бинт(който не трябва да махаш 2 часа), дават ти един плик със сладки работи, сокче...
- когато са сигурни, че не ти е лошо те пускат да си ходиш

Това количество кръв се възстановява за около 60 часа. Имаш право да даряваш кръв най-често през два месеца(има си архив, те знаят кога за последно си дарявал). Следващите два дни трябва да пиеш повечко течности, за да помогнеш на възстановяването на кръвта. 2 часа след кръводаряването не трябва да пушиш(от алкохолите можеш да пиеш само бира и вино).
Не е хубаво да ходиш на фитнес същия ден - хем няма да можеш да направиш нищо, хем ще те боли ръката.
Аз лично съм дарявал кръв за роднина, но предполагам, че заплащането зависи от самия център, в който си отишъл.

Гипо, мисля, че не дават да даряваш отново, ако си дарявал в последните 6 месеца. 2 месеца е в по-екстремни ситуации (например ако е нужна точно определен вид кръв, какъвто е случаят за близък роднина). Освен това не трябва да са ти преливали кръв (май ако са, завинаги ти отказват правото да даряваш, освен отново в по-важни случаи), не трябва да си претърпявал операция в последните 6 месеца (по-скоро вътрешна операция - на мен ми бяха правили операция на един пръст на крака и казаха, че няма проблем), а също така и да не си болен или боледувал от един дългичък списък от заболявания. Не трябва и да си зависим от наркотици (естествено) и (май) да си пил алкохол в последните 24 часа (за да ти е чиста кръвта). Може и да имаше още някои изисквания (разбира се, за физическото ти състояние - килограми спрямо ръст и години и т.н.).
Иначе добре си го описал какво представлява. Аз като дарявах кръв обаче нямах проблем с помпането на юмрука (може би зависи от коя ръка си дарявал ;) ). Нямах никакви проблеми, докато ми се източваше кръвта. След като ми извадиха иглата ми стана малко лошо и полежах десетина минути, докато ми мине. Мисля, че се дължи на промяната в налягането в кръвоносните съдове, но не съм сигурен. Във всеки случай не е главоболие, а завиване на свят, и то за кратко.
По никакъв начин не си увреждаш организма (освен, както някой каза, ако иглите са нестерилни, но мисля, че поне това се прави в България). Дори напротив - караш го да произведе кръв в повече, с което го тренираш и подобряваш метаболизма си. На спортистчето ще кажа, че точно физически активните ще имат най-малко проблеми с възстановяването, а ако не могат да то какви спортисти са. И все пак е по-добре да не се дарява, ако предстои някое мероприятие, за което трябва да си на 100% готов.
Също така правете разлика между "дарявене" и "даване" на кръв, понеже такава има. В България мисля, че го има и второто. За първото не се заплаща, безвъзмездно е (затова и е "даряване"), а за другото се заплаща, мисля, около въпросните 80лв. Изискванията са същите май.
Подаръците в знак на благодарност също май варират. На мен ми дадоха една много куул черна раничка с надпис "Капка по капка - живот!", в която имаше тонизиращ сок, шоколад "Милка", 3 вафли някаква, по консерва със скумрия и русенско варено, прясно плодово мляко, едно голямо найлонче с мед, течен шоколад "Нюкрема" (много хубав!) и разтворимо кафе. Бре доволно, имайки предвид, че едва ли даряваш кръв заради яденето.
И да не забравяме, че така и така правят изследвания на кръвта, можеш да си ги провериш безплатно (а такива иначе струват към 15лв. май) - кръвна група и тестове за СПИН, хепатит и още нещо май беше. Аз поне отдавна исках да си направя изследвания на кръвта и това беше идеална възможност. Не че го направих само заради това, просто си беше бонус. :)

И както каза Трупонарезния, даряването на кръв е нещо доста възвишено, поне според мен. В крайна сметка кръвта е нещо, което човек не може да си набави по никакъв начин, освен от друг човек. А Трупо, бъди спокоен, самият факт, че си искал и си направил всичко възможно да дариш кръв, говори достатъчно и не трябва да се виниш или нещо подобно, че не ти разрешават! :D

Профил ICQ Skype

Аватар
Публикувано на: 10 Мар 2008 19:57

Аз съм се навил да ходя да дарявам, ама сега ако кажете и кой къде е дарявал... мен ме интересува най-вече за София, всъщност не най-вече, а само за София де :)

Профил ICQ Skype

Аватар
Публикувано на: 10 Мар 2008 22:33

Ами аз дарявах кръв в медицинския кабинет във физическия факултет на СУ. :lol: В смисъл, беше една от кръводарителните кампании сред студентите. Малко лошо впечатление прави, защото не съм сигурен, че всичко беше стерилно. Но не вярвам да са толкова немърливо. Една грешка откъм стерилност и целият имидж на тези кампании ще отиде по дяволите. А сестрите не са толкова безхаберни и незаинтересовани.
Иначе потърси за кръвен център. Има такъв в София, а също и в Пловдив, Стара Загора, май Варна и още няколко други града. Доколкото знам, там са единствените места, където разрешават даването на кръв (срещу заплащане). Къде се намира в София обаче не знам. Съветът ми е да изчакаш някоя от многобройните кампании за кръводаряване (особено сред студентите минават 2-3 такива на година) и да отидеш тогава. Тъкмо удовлетворението от даването на кръв за друг човек ще е пълно, защото си я дал доброволно и безвъзмездно. :)

Профил ICQ Skype

Аватар
Публикувано на: 12 Мар 2008 06:34

Дават русенско варено?!?!?! И аз не съм знаел?! :shock:

Профил ICQ

Аватар
Публикувано на: 15 Апр 2008 20:51

Някой май беше питал, та да кажа, че точно в момента във ФМИ на СУ върви поредната кръводарителна кампания. Лошото е, че е от 14-ти до 16-ти, т.е. до утре. Малко късно се сещам да напиша, но както и да е. Поне ако учите в "светата троица" - ХФ, ФМИ, ФЗФ, то отидете в медицинския кабинет на физическия факултет и дарете кръв! :)

Профил ICQ Skype

Аватар
В момента играе: Много и все различни неща :)
Публикувано на: 16 Апр 2008 00:42

Vermic написа:
Значи чух че когато отиде човек да дари кръв и му дават определена сума пари(преди 1 година ми казаха че било 60 лева а тази година ми казаха че е 80)Въпроса ми е имали такова нещо?Колко кръв вземат оказва ли влияние върху организма липсата на взетото количество кръв?

Просто 80 лева не са малко пари :shock: Бихте ли дарили кръв?

Не бих дарил кръв при никакви обстоятелства, освен ако не се наложи на близък човек или приятел. Просто не обичам да ми бодът игли и да ми точат кръвта. Парите в случая не са фактор.

Профил ICQ Skype

Аватар
Публикувано на: 16 Апр 2008 01:59

bYbonЪъЪъ написа:
Дават русенско варено?!?!?! И аз не съм знаел?! :shock:

Да бе, даже си беше много годно на вкус :lol:

Профил

Аватар
Публикувано на: 16 Апр 2008 02:23

Кръвчицата си не я давам
Мразя игли пък и земята взе да се пренаселва :D
Бих склонил само за близък
Но пък за сперма не се стискам
Е, предпочитам да я дарявам по стандартния начин но и чашката си има предимства :)
Някой запознат да каже къде и колко?

Профил

Аватар
Публикувано на: 16 Апр 2008 02:43

Ебаси, последните години карах само на кренвирши и лютеница, една консервица добре щеше да ми дойде :?
А иначе кръв не бих дарил само от мързел, от игли не ме е страх, а хората ме питат как може да гледам докато ми взимат кръв :shock:
Ба ли го, ще ме дупчат с някакви железа и аз няма да гледам?!!?!

Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com