Да програмираме!

Проблеми, съвети, ъпгрейд
sormanov
Обратна връзка:

Да програмираме!

Мнение от sormanov »

Някой може ли да ми каже как се програмират програми :)
Аватар
---
Обратна връзка:

Мнение от --- »

ти не можеш точка
Аватар
NeO_Zealot

Мнение от NeO_Zealot »

Трябва да знаеш програмен език. Не е толкова лесно. Рови се в google, чети много и дерзай, като за начало започни оттук - http://webmake.org/tutorials.html. А поста ти отива в бисерите :lol:
Аватар
iddqd

Мнение от iddqd »

Ми зависи какво ще програмираш избираш подходящ език купуваш книги четеш учиш се и след 3 4 5 години почваш да програмираш
Аватар
Морт
Обратна връзка:

Мнение от Морт »

Всъщност и след 2 седмици можеш. След до половин година ще се справяш относително добре.

Какво искаш да правиш всъщност? Така като гледам надали сериозно си се насочил към това.
Chris написа:
Vermic написа:Тъъъъъ тъъъъ дъъъъ дъъъъъъъъъъъ дъ дъ да да да па па да па па да дъъъъъ дааааааааааааааа!
Музиката от Star Wars ли е това или бъркам? Щото тя е Търъдъдъъън дъъън дъръдъдъъън а твойта версия някво различно ми звучи :?
Cherry Lips

Мнение от Cherry Lips »

Най лесния език за започване е -
Python - http://www.python.org/
А за да се научиш да го използваш - http://docs.python.org/tut/
NeO_Zealot,сайта който си дал е за Уеб-Програмиране.С него не се правят програми.
Аватар
NeO_Zealot

Мнение от NeO_Zealot »

Хм, верно, ама остави това ами и сайтът нещо не ще да ми се отваря :shock: Май и моя пост -> бисерите :lol:
Аватар
Морт
Обратна връзка:

Мнение от Морт »

С риск да започна flame war,но да твърдиш, че python е най-лесният за започване език е... Недообмислено.
Chris написа:
Vermic написа:Тъъъъъ тъъъъ дъъъъ дъъъъъъъъъъъ дъ дъ да да да па па да па па да дъъъъъ дааааааааааааааа!
Музиката от Star Wars ли е това или бъркам? Щото тя е Търъдъдъъън дъъън дъръдъдъъън а твойта версия някво различно ми звучи :?
Аватар
Гиро мекицата

Мнение от Гиро мекицата »

С мерак и знание се програмират програми според мен :lol:
Cherry Lips

Мнение от Cherry Lips »

LordOfDarkness написа:С риск да започна flame war,но да твърдиш, че python е най-лесният за започване език е... Недообмислено.
Не разбирам много от програмиране,но навсякъде са ми казвали ,че Python е най лесния.Все пак става за начало.
Аватар
Tiny
но с големо съ̀рце
В момента играе: A dance with rogues
Обратна връзка:

Мнение от Tiny »

OMFG написа: Не разбирам много от програмиране,но навсякъде са ми казвали ,че Python е най лесния.Все пак става за начало.
Няма смисъл. Може да е най-лесен, но за какво да го учи като реално не се използва. Според мен требва да си почне някой С, нищо, че ще му е по-трудно отначало :roll:
A man was hospitalized with 6 plastic horses up his ass. The doctors described his condition as stable.
Аватар
Морт
Обратна връзка:

Мнение от Морт »

Поредното неподготвено изказване (:
Chris написа:
Аватар
Tiny
но с големо съ̀рце
В момента играе: A dance with rogues
Обратна връзка:

Мнение от Tiny »

Признавам, тази тема му е болнава, но не виждам смисъл да се трудиш няколко месеца(примерно) в повече, за да ти е по-лесно да схванеш основите на някои функции, променливи и прочие като почнеш С? :?
A man was hospitalized with 6 plastic horses up his ass. The doctors described his condition as stable.
Аватар
Undead Dude
Обратна връзка:

Мнение от Undead Dude »

Logo <- откъдето сме почнали всички :o
flickr flickr.com/photos/georgeoftheearth
Аватар
Морт
Обратна връзка:

Мнение от Морт »

Всъщност С# е не-лош избор. Нали всички сте Windows фенове, а в следващият Windows или с някой ServicePack е твърде вероятно всичкият unmanaged код да бъде напъхан в managed sandbox-ове. А и се пише лесно. Доста по-лесно от С. Или от С++. Това, че не е по-хубав, а в някои отношения дори напротив е друга тема.

А да, за да пишеш на С# определено не е нужно да минаваш през С. Дори може да се каже напротив.
Chris написа:
Аватар
ivanatora
Обратна връзка:

Мнение от ivanatora »

ВЪЪЪЙ, питони, анаконди, сита, дот нети :shock:
Flame mode on! :twisted:
Добри стартови езици са Pascal и Basic. Да не чувам 'ненормален ли си, какво се пише на паскал и бейсик'! (И да не говорим че и двете имат съвременни версии с които могат да се програмират шарени прозорчета)
Не говорим за най-добрия език за програмиране въобще (защото такъв няма), а най-добрия за започване.
Мани езика, трябва ти основна идея какво е алгоритъм и как се описва една програма на компютъра така че да те разбере.
Книги не си купувай - имаш интернет под ръка + (ще ти трябва) добър английски език.
Свали си примерни програмки на някой език и разгледай какво представляват - да имаш идея какво се пише и как изглежда един source. После си свали среда за разработка на съответния език и документацията му. От там нататък четеш, пускаш и се учиш.

Едно упражнение е да пишеш на псевдокод - формален език. Примерно решаване на задачата 'иди до училище':

Код за потвърждение: Избери целия код

път_до_даскалото := 20;
изминат_път := 0;
докато изминат_път < път_до_даскалото
         изминат_път := изминат_път + 1;
Аватар
Морт
Обратна връзка:

Мнение от Морт »

В интерес на истината аз не смята, че човек задал въпроса по подобен начин в подобен форум има сериозната идея да се занимава с програмиране.

Да се започва с Pascal и Basic e доста.... от 90те. Средата. Да, имат съвременни версии, но съвременни парни локомотиви също има.
Chris написа:
Българина

Мнение от Българина »

Ъ-ъ-ъ-ъ с програма за правене на програми?
"Не е честно!! Те ни замерят с камъни, а ние разполагаме само с картечници!!"

Поздрав за всички левскари
Аватар
ivanatora
Обратна връзка:

Мнение от ivanatora »

LordOfDarkness написа: но съвременни парни локомотиви също има.
Къде си виждал парен локомотив бе :P Има дизелови! Мммм, мотрисите на Дизеро... мечта :)
Ontopic - да, добре е да се започне с Паскал и Бъзик, и веднъж като се схванат основните принципи на програмирането да се спре с тези. За начало тези са добре, защото развиват мисленето на ниско ниво и създават настроение за програмиране.
Признавам че е адски удобно е да направиш

Код за потвърждение: Избери целия код

<?php
$arr = array('ala','bala','portokala');
sort($arr);
print_r($arr);
?>
вместо да пишеш педесе реда процедури за сортиране и обработка на масиви. Но един започващ програмист не трябва да се учи на разкош, защото ще си остане и там.
C става за започване - но като се стигне до указатели, 90% от пишман програмистите вдигат ръце. А да се пише на С без да знаеш указатели е все едно да ходиш с кофи на краката.
Публикувай отговор