Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 15 Мар 2007 19:44

И аз бих уствал в конкурса ма нещо нямам вдъхновение.Накратко мързи ме :(

[25.9.2007 г. 20:45:20] Bator каза: милчо е ибаси калашника уа
http://goroz.forumotion.com/
^Нов адрес
Пънко

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 17 Мар 2007 09:40

Starfisha написа:
И аз бих уствал в конкурса ма нещо нямам вдъхновение.Накратко мързи ме :(

Лоша работа.
Мен не ме мързи, но не смятам да се занимавам.

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 18 Мар 2007 15:39

Имам 1-2 идея,обаче няма време.Идеята ми е отностно развитието на този град през погледа на един от щастливците да се "преродят", а другата идея си беше чист Alians Vs Predator. :D

[25.9.2007 г. 20:45:20] Bator каза: милчо е ибаси калашника уа
http://goroz.forumotion.com/
^Нов адрес
Пънко

Профил

Аватар
В момента играе: GTA IV, Heroes 6
Заглавие:
Публикувано на: 01 Апр 2007 04:14

Андрей, разказът ти ми хареса. За разлика от Ледник май не държа толкова много на подробността (макар че я ценя също) и кратките ти, но сполучливи описания ми харесаха. Междувпрочем, съгласен съм с теб в спора ти с Ледника, поне по отношение на второстепенните персонажи. Виж, главните герои мисля, че трябва да са по-подробно описани. Идеята е добра, а представящата я история не е никак лоша.
Обаче, като един "примерен" критик, ще се заям за някои слаби моменти. Например е много недомислено, че нашите хора ще слязат от лодката на необитаем плаж. Навсякъде, където се напредва в опасна среда, се подсигурява най-напред мястото на пристигане, т.е. 100% ще имат безопасно място, за "паркиране". Също така мислиш ли, че някакво същество, било то и мутирало, ще оцелее няколкостотин (а май се говореше и за хиляди) години? Говорим за конкретен индивид? Лично се съмнявам много. Между другото, последно любимият на героинята "Адриан" или "Адриян" се казва? Айде поне за себе си да го изясниш това! ;)
И още нещо... бойната сцена. Ясно ми е, че не е била най-важното за теб, но я погледни само. Започва уж добре, но после е прекалено тривиална - нашите пуцат, пак пуцат, пааак пуцат и... мдам, пуцат. Без абсолютно никакви описания на ставащото, кой, какво, как, защо... И накрая, ей така, просто мутантите да не са капо, един от войниците бива захапан между краката. (!?! свирка?) Не мисля, че тук отново трябва да оставиш всичко на въображението на читателя, това е доста повече от едно леко описание на външен вид. Кратката "кът сцена" между двете части от битката пък беше точно като за някой герой от долнопробен американски екшън да каже някой "умен" лаф, ала "много сме добри". Продължението пък е повече от ламаво - биха се, победиха... ми забърсаха ги на половин ред. Дай малко повече действие. :)
Иначе пак повтарям, като цяло не беше никак зле. :)

Алминаторе, Ламинаторе ( ;) )... Както казва професора ми по Анализ, "от самолет се вижда", че си искал да представиш филм. Или даже по-скоро игра - онова "представяме ви" и като в таблица написани персонажите беше повече от зле. И на теб ще кажа, че в художествен текст не е много удачно да ползваш цифри. Също така добре си измислил "бекграунда" на историята си (откъде идва прякорът на главния герой, защо ще се бутат на тази мисия в канализациите и т.н.), но има някои неща, които са малко зле. Например ни запознаваш с прекалено много за кратък разказ герои. То се вижда, че върви на нещо доста по-дълго от 2-4 страници, но все пак уж за конкурса е писано. И не само героите, но и събитията предразполага един доста по-дълъг разказ. Надявам се, дори и този да не участва на конкурса, да го довършиш! :)
Малко грешки от твоя страна - имаш ли представа каква експлозия би трябвало да се получи от сблъскването на материя с антиматерия? БАЯ голяма!!! Също така на едно място пишеш нещо от сорта на "ако не бяха следите от нокти по вратите, Уейн би си помислил, че всичко е наред", а след малко заявяваш, че лабораториите са истинска касапница. За теб също се отнася забележката ми към Андрей - мислиш ли, че нещо би оцеляло векове и дори хилядолетия? Говорим за отделен индивид? Защото ти споменаваш учения от НАСА, а и някакви мутанти тип "бивши военни"... На едно място също така споменаваш, че "Излишните би трябвало да са не повече от 100", а пък само един от войниците имал "над 2500 убити мутанти още преди да го бележат". Доопиши бойната сцена, понеже, без да се обиждаш, но тя засега е най-интересното нещо в разказа, така че я доразвий и дори направи още! :) И накрая - има някои доооооста големи неясноти. Например този учен от НАСА, за когото говориш, Главата ли е или само така си мислим? И как така покосява хората от нищото? Телекенеза? :)
Иначе е добре. Само го завърши (надявам се и да си го направил преди крайния срок за изпращане на разкази. :)

Профил ICQ Skype

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 01 Апр 2007 04:16

И за да не бъда голословен и да не предложа възможност за ответен удар (демек критика ;) ), ето го и моя разказ:

Рекреативност вместо репродукция

Индустриалната зона на Сал Витас беше притихнала почти напълно. Нощта беше обгърнала този вече поизоставен район на града и единственото, което нарушаваше пълната тишина, беше слабото жужене, идващо от електроцентралите. В тази мъртвешка обстановка една фигура безшумно, но не и прикрито, се придвижваше из бетонната джунгла.
Давид беше леко притеснен. Тревожеше го реакцията на тези, с които щеше да се срещне, щом чуеха предложението му.
Но изведнъж цялата му неувереност и страх се изпариха, щом през ума му мина една мисъл. Тази мисъл беше за Бог! Да, той беше вярващ, колкото и странно да звучеше в свят, в който това бе почти забравено. Давид беше запазил вярата си в Него след Пречистването за разлика от повечето други.
След като човечеството беше изобретило технологията на клонирането, способността му да се размножава изгуби важността си за запазване съществуването му. Поради тази или друга причина клонингите се бяха оказали стерилни. Така след Пречистването човечеството беше изгубило тази си така важна способност, съхранила го хилядолетия наред. Същото междувпрочем се отнасяше и за всичко друго живо, запазено чрез програмата за Втори Ноев Ковчег – всички животни и растения също не можеха да се размножават свободно и затова се налагаше те също да бъдат клонирани постоянно.
Разликата обаче бе, че в клонингите се имплантираше съзнанието на вече съществувал човек. Копираше се не само неговото тяло, но и съзнание. Това бе довело до възникване на усещане за безвремие и величие у това съзнание. Хората вече можеха да се реинкарнират винаги в случай на смърт. Това ги бе направило уверени в себе си и своето съществуване. Чувстваха се отново господари на света, такива каквито са били и преди Третата Световна Война, но също така вече и над времето, факторът всявал страх и ужас у всеки човек от миналото, притеснен от своето остаряване и неминуема смърт. Преодолели това, хората от новото време се чувстваха... богове!
Тази мисъл ужасяваше Давид, понеже Бог бе един и никой не биваше да се съизмерява с Него. Още повече някой, който в крайна сметка бе създаден именно от Всевишния.
Още по-отвратен Давид се чувстваше от факта, че хората бяха започнали да се създават един друг, а от това и да се чувстват “създатели на живот”. Това бе огромно богохулство, защото само Той, вселявайки душа и дух, можеше да вдъхне живот у нещо материално. Както гласеше Битие, глава 2, стих 7: “И Господ Бог образува човека от пръст из земята, и вдъхна в ноздрите му дъха на живота; и човекът стана живо същество”. Да, хората от миналото се размножаваха, но те просто създаваха материалната обвивка на най-важното – душата, дело единствено на Бог.
Откакто клонирането бе започнало, хората напълно бяха иззели божиите функции. Но не беше точно така – те просто репродуцираха вече съществуващите личности, докато появата на нови такива отдавна бе спряла. Това можеше да прави само Бог по начина, по който бе създал още най-първите хора и им бе дал душа, вдъхвайки живот у тях.
Клонирането беше един много погрешен подход за възпроизвеждане и Давид бе прекарал немалко време размишлявайки над дилемата дали да участва в проекта за Втори Ноев Ковчег, да се подложи на клониране и по този начин да преживее опустошението настанало на Земята. В крайна сметка реши да го направи, именно защото знаеше, че малцина други вярващи щяха да постъпят по този начин, а така вярата в Бог би била застрашена от изчезване. Без вяра Бог не можеше да помогне на човечеството. А без Него, то нямаше никакъв шанс да оцелее.
Давид не вярваше, че Третата Световна Война бе пратена от Бог по същия начин, по който и Потопа, както мнозина побързаха да я определят. Бог беше обещал да не праща втори потоп. Причината за Третата Световна Война бе, че човечеството бе деградирало морално до такива низини, че вярата му в Него, всичко свято и дори всичко човечно бе почти изчезнала, а наместо нея се бе настанил стремеж към пари, власт и лично благополучие – неща, несъмнено инспирирани от нечестивия. Любовта между хората бе изчезнала, никой не спазваше неговите десет наставления. Всеки живееше сам за себе си, вредейки на другите, често и без полза за него самия. Злото бе изместило доброто от човешките души. Краят за човечеството бе причинен от самите хора и изглеждаше неизбежен. Неизбежен, ако нещо не се променеше. И поради това се бе наложило пречистване. Пречистването.
Неслучайно изведнъж като от нищото човечеството бе успяло да развие технологиите си за клониране и съхраняване на съзнанието толкова бързо, учудвайки целия свят, смятал досега това за напълно невъзможно. Но за Давид това не беше точно така. Той знаеше, че Бог им бе помогнал, защото ги обичаше и искаше те да преживеят Пречистването, по същия начин, както бе пожелал Ной и семейството му да преживеят Потопа. Именно затова и Континома бе избирал да бъдат запазени предимно добри хора - човеколюбци и хуманисти, защото Бог се бе погрижил за тези, които му бяха останали верни. Както винаги, Той се грижеше за паството си, както овчарят се грижи за обичното си стадо.
Бог се грижеше за хората и това беше извън всякакво съмнение. Но и ги оставяше да действат, както намерят за добре. Беше им дал и свободата да избират собственото си битие. И именно затова трябваше хората сами да се откажат и да спрат порочното клониране. Защото това бе не само неестествено, но и водеше до нова деградация в човешкия морал – нещото, предизвикало последния катаклизъм на Земята и едвам непогубило човечеството. Това трябваше да се избегне на всяка цена!
В това отношение Давид бе съгласен, че клонирането се бе оказало наложително за съхраняването на човешкия род. Но сега, след като опасността от непосредствено унищожение бе преминала, бе настъпил моментът клонирането да спре и животът да се върне към нормалния си ход.
А за да се спре клонирането, трябваше първо да се изнамери начин хората отново да придобият способността си да се размножават по естествен път.
Поради належащата нужда от спешни действия, учените в миналото нямаха възможността да проведат задълбочени изследвания в причината за стерилността на клонингите и затова се бе наложило пристъпване към клониране, без да бъде отстранен този дефект в процедурата. Сега, когато имаха едва ли не “цялото време на света”, те бяха впрегнали всичките си усилия в отстраняването на дефекта.
Може би мнозина от тях правеха това единствено за да върнат на хората радостта от раждането на дете. Без съмнение липсата на тази възможност бе отслабила неизмеримо много стабилността на семейството. А това от своя страна отново водеше до морална деградация у хората, понеже хората спираха да се чувстват част от някаква група, а единаци срещу целия ги заобикалящ свят. Поради това тези учени намираха каузата си за изключително важна и не пестяха никакви усилия в преследването й.
Самият Давид беше един от тях. Още в миналото той беше смятан за странен, поради факта, че бе вярващ учен в областта на биологията. Според мнозина единственото, което можеше да постигне тази наука в областта на духовността, бе пълното й опровержение. Давид не мислеше по този начин. Той винаги бе разглеждал своето дело като един опит да се разбере по-пълно Божието дело по създаването на човека.
Сега, след Пречистването, Давид бе в екипа по изследване на стерилността на клонингите. Вече над две години той и колегите му се опитваха напразно да разгадаят причината за този дефект в иначе съвършената система. Всичко останало - от съзнанието и мозъчната дейност, до вътреорганната активност и устройство, бе напълно функционираща. Единствено половите клетки, макар и живи, оставаха неспособни да извършват предназначението си. Съществуваше някакъв неразгадаем проблем при свързването на хромозомите на двамата родители.
Самите клонинги се получаваха като от оплодени яйцеклетки се отстраняваха двете негодни, несвързани хромозоми, и на тяхно място се имплантираха хромозомните двойки на подлежащия на клониране индивид.
Според Давид причината за продължителните неуспехи на учените бе, че самите те нямаха възможността да правят сравнения с функциониращи размножителни системи. Подобно на търсене на грешка в алгоритъм, който не можеш да изпробваш с реален пример. За Давид тези опити бяха обречени на неуспех, докато не получеха екземпляри с реалната възможност да се размножават.
А единствените, които имаха тази способност в този напълно изкуствено създаден техен свят, бяха Излишните. Отритнатите и заклеймени от своите събратя индивиди, преследвани и унищожавани с всички възможни средства, може би те държаха ключа към човешката цялост и спасение.
Затова Давид бе започнал да се интересува от тях. Беше се опитал да прокара проект за тяхното запазване и изследване, за сътрудничество между двата “вида”, съвместно съществуващи на този свят. Но страхът на хората или може би друг фактор бе попречил на осъществяването на идеите му.
И така на Давид се наложи да търси други начини да проведе своите изследвания. В крайна сметка се оказа, че единствените такива са личния контакт с мутантите. Понеже това бе нелегално, Давид много вминателно подбра малка групичка от други учени, които споделяха вижданията му. Заедно събраха необходимите им суми пари за да платят последователно на няколко сови, помогнали им да се свържат с престъпната организация Ноар, и на самите тях, които пък от своя страна бяха единствените известни с каквито и да било връзки с Излишните.
Кулминацията на няколко месечните им изключително вминателни действия бе тази вечер. Най-сетне бе успял да си уреди среща с мутантите. Не бе успял да се добере до Главата, както му се бе искало, но все пак бе достигнал до един сравнително висшестоящ в тяхната йерархия.
И точно в този момент той се бе притеснил, осъзнавайки какво огромно бреме носеше на плещите си – може би самото бъдеще на човечеството? Помоли се с надежда и усети Неговото одобрение и меката топлина, разнесла се по тялото му в знак на подкрепата Му. Давид отново се почувства уверен в своите способности и вярваше в успеха на това, което бе започнал.
Той наближи една голяма бетонна сграда, боядисана с бяла боя. Мястото на срещата бе завод за строителни панели. Пред входа й имаше двама въоръжени пазачи от СВС, които се оглеждаха за случайни нарушители. Или по-скоро за евентуални други техни колеги, които биха попречили на срещата. Давид се приближи към тях и на въпроса какво търси тук, той отговори, че има среща със стар познат. При споменаването на паролата, пазачът кимна с глава и го пропусна да мине. Давид влезе в притъмнената сграда.
Вътре го очакваше тъмно празно предверие. След като премина през няколко врати и коридори, Давид се озова в стаята за отдих на персонала. Тя представляваше малко квадратно помещение с няколко дивана, столове и разни уреди за разпускане като веломери и телевизор. Имаше и един параван със завеса, където явно имаше легло за спане.
Давид се огледа малко нервно след като не забеляза никой от първия оглед на стаята. Тогава иззад завесата дойде приглушен дрезгав глас:
- Закъсня!
- Трябваше да бъда предпазлив – отвърна Давид като се стараеше да звучи възможно най-уверено.
- Какво искаш от нас – премина направо на въпроса стоящият зад паравана мутант.
- Да ми помогнете в проучванията ми.
- И защо да ти помагаме в проучвания, целящи размножаването на хората? Същите хора, които се стремят да унищожат нас? – отговорът бе незабавен.
Това учуди за момент Давид. Излишните знаеха за неговите цели, макар че той се бе старал много за запазването им в тайна. Явно мутантите имаха много ефективна информаторска мрежа сред хората.
- За да докажете на тези хора, че не сте “излишни” и че е възможно съвместното ни съжителство на тази планета– отговори напълно спокойно Давид.
- И как бихме могли да постигнем това? – поинтересува се мутантът.
- Като бъдете божиите ангели, пратени на земята да изцелят болните ни тела и успокоят неспокойните ни умове! – пламенно отвърна Давид с увереност, пратена му от същия този Бог, за когото говореше. – Като ни помогнете отново да бъдем живи същества, а не подобно на машини репродуциращи се създания!
Последваха няколко мига на мълчание от страна и на двамата. Тогава видимо заинтригуван мутантът каза:
- Ще видим!

Благодарности към Й. Р. Д. за вдъхновението и помощта!

Профил ICQ Skype

Аватар
В момента играе: League of Legends
Заглавие:
Публикувано на: 03 Апр 2007 09:52

Имам два коментара на разказа ти. Единият е в силата ми на литературен критик, а другата като учен студент по молекулярна биология, който нищо чудно в бъдеще да се занимава с клониране (ако не на хора, на животни и растения със сигурност).

1) Разказът е интересен, макар че в началото според мен малко прекаляваш с филосовстването, което може да отегчи читателят. Все пак трябва да се напише разказ по компютърна игра, а не философско есе. Стилът ти на писане обаче е много добър. ю

2) Това не е отправено към теб а по-скоро към авторите на играта. Принципно клонингите не са стерилни. Няма причини за това. Към днешна дата има много клонирани бозайници и не се наблюдават подобни явления. От там и цялата философска концепция върху която се базира разказа ти издиша. Също така ако главният герой успее да възстанови репродуктивните способности на хората, това пак не означава автоматчно че те ще се откажат от безсмъртието си. Аз лично не бих.
Иначе правилно си отбелязал сблъсъкът между религия и наука. Аз също вярвам в Бог, но смятам че именно защото сме такива каквито сме имаме право да използваме нашите способности. От тази гледна точка не съм съгласен с Папата, който заклеймява генетичните изследвания и клонирането като цяло. Един от последните актове на бифшия Папа Йоан Павел 2, беше да анатемоса генетиката и всички които се занимават с тази наука. Това много ми напомня на времената когато Светата инквизиция е изгаряла на кладата учени твърдящи, че Земята не е плоска и не е център на вселената. За щастие в днешно време Римокатолическата църква, която винаги е била повече политическа отколкото духовна организация, няма тази власт.
В заключение ще кажа, че като учен и философ вярвам, че безсмъртието на хората е само въпрос на време и аз лично ще работя в тази посока, не мисля че ще има повече, отрицателни отколкото положителни ефекти.

Профил ICQ

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 04 Апр 2007 01:23

Ами виж, аз не си поставих за цел да напиша разказ, описващ компютърната игра. Пределно ясно е, че вероятно ще има тонове такива, най-често описващи безмозъчни битки между СВС/Преторианците и Излишните/Ноар и т.н. Ясно е, че ще има много разкази, посветени на различните общества, ще има разкази, описващи даден район. Аз исках да напиша нещо, което е по-важно, нещо общо, генерално... а едно подобно нещо е общия морал на живеещите след Пречистването хора. Именно затова и съм наблегнал на "философстването". Просто ми се струва, че идеята на тези разкази е не да ти опише нещо, което може да стане в играта, а нещо, което ще ти помогне да си представиш света на играта по-пълен и затова по-интересен. В това отношение последните два типа от горепосочените биха били също полезни, но не в такава степен. Следващият фактор да пиша по тази тема е самото вдъхновение. Като прочетох "животът след пречистването" като тема веднага ми изплува идея (която надявам се, ще реализирам все някога), но тя се оказа неподходяща след като прочетох за какво "пречистване" ставало дума. След това въпросната Й. Р. Д. ми даде някаква идея и ме вдъхнови за подобен разказ (тук може би е моментът изрично да спомена, че аз НЕ съм въобще вярващ! Затова се извинявам, ако по някакъв начин съм описал главният герой, който е такъв, по грешен или неправдив начин!). Отделно самата тема за противопоставянето на клонирането срещу естественото размножаване ми е интересна от край време, а да не говорим, че той всъщност е много актуален и в момента. Актуално е и описанието на падението на човечеството, както и заформящото се ново падение след Пречистването. Това са в общи линии причините темата да е такава и разказът да е наистина толкова насочен към размисъл и оценка, демек да е "философски".

Колкото до втората ти забележка, съгласен съм. Аз лично оценям идеята на авторите, клонингите да са стерилни, за доста скалъпена (макар че ги разбирам защо са я използвали за целите на играта). Всъщност все пак това е и една от основните тези в разказа - че без Бог, тези клонинги не могат да създадат пълноценен човек.
Относно втората част от тази ти забелжка ще отговоря, че това е първата, но задължителна крачка в тази борба за "естественост", а не "изкуственост". Никъде не съм казал, че това ще е достатъчно. :D

В заключение ще кажа две неща. Първото е да ти изкажа благодарност, първо за времето, което си отделил в четене на "глупостите ми" и писането на коментар, и второ че аз самият малко се съмнявам да имам сериозен шанс за победа в конкурса, именно защото разказът е доста философски настроен. Това го разбрах още към средата на писането, но какво да се прави, такъв е живота. ;) Пък и не се знае, "дал Бог"... :)

Профил ICQ Skype

Аватар
В момента играе: League of Legends
Заглавие:
Публикувано на: 04 Апр 2007 08:40

Що се отнася до победа в конурса, малко се съмнявам за обективността, тъй като първи кръг ще е гласуване във форума на Мастхед, там ще гласуват самите потребители. Възможно е да спечелят хората с по-голямо лоби, аз например въобще не съм регистриран.

Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com