Corel Painter IX е правилната програма за рисуване. Не защото с Photoshop-a не става, а защото поддържа нива на "натиск" на четката или молива не само за "Wacom" таблети (както е при Photoshop-a), а за всякакви други китайски, корейски и т.н. екзотики, които ги има по пазара и даже работят добре. Аз съм с такъв един тайвански UC Logic WP-5554, който поддържа 512 степени на натиск и само под Painter-a работи на натиск. Photoshop-а го разпознава, но не работи на натиск и контура на четката е с еднаква дебелина, независимо от опитите за промяна на натиска. Както се досещате, не чакайте драйвери от Photoshop за нещо друго, освен за Wacom.
Съветът ми е, ако имате таблет, различен от Wacom, да се снабдите с Corel Painter. Освен това във форумите по света има хиляди допълнителни четки и ефекти за него. Там може да намерите и различни рисунки с Painter-a и да видите какви са му възможностите.
Още нещо. Тази програма е написана САМО И ЕДИНСТВЕНО за рисуване на ръка, с таблет. Което я прави тясноориентирана и специализирана в това. Нищо не пречи след нарисуването на "щедьовъра", той да се прекара през редица филтри, включително и през Photoshop-a. И още нещо - работи директно с филтрите на KPT (Kais Power Tools).
Какво ни трябва повече...
Това, което съм видял нарисувано с него, за мен е не само повече от достатъчно, ами си е направо неразличимо от истинска работа с маслени бои, например. ... Ако не беше на компютър.
Успех!