Хм според мен не зависи от фентази книгите,а от човека.Аз лично съм голям почитател на този жанр,но чета тея книги,само за да се "отдалеча" временно от реалността,нещо по-приказно и различно да прочета от поредното убийство или глупави политически кавги.Има хора обаче,които са по срамежливи,не създават повече контакти ,имат много малко приятели и ги базикат в даскало.Този тип хора търсят във фентазито свят,в които да избягат от реалността,но уви не са много тея,които се връщат.Чист пример за този тип хора си е и романа "Дон Кихот де Ла Манча",в която за незнаещите става въпрос за 1 беден идалго разочарован от опорочаването на моралното и ценностната система и намира своя "бряг" спасение в тези рицарски романи(време на достойнство,дженталментство,честност и благородство),които го довеждат и до неговата трагична лудост.Та много се отклоних от темата,пак казвам хора,по-ограничени в контактите си,по-срамежливи,неуверени и които ги ебават по 1 или друга тема,намират този "бряг" спасение във фентазито,където те стават част от епично приключение,но за жалост както скъпия ни Дон Кихот,така и те се загубват в тази иреална действителност.За мен фентазито си е хубав жанр,който ме вълнува,но си имам и други по-приятни занимания

.В крайна сметка отговорът ми,дали читателите на фентази са дебили или не е:Зависи от самия тип човек,а не от книгата!