Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Аватар
Заглавие: Помощ!
Публикувано на: 16 Ное 2006 18:46

Спешно ми трябва литературноинтерпретативно съчинение(ЛИС) върху темата "Лщбовта-причина за трансформацията на примитива в морално-извисен индивид" от разказа "Дервичево семе" на Николай Хайтов!!!

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 16 Ное 2006 18:49

А на мен-20 000 $ и жълто (със патенца отляво и лисица на капака) ферари самара. Пишете на ЛС ако имате

Профил WWW

Аватар
Заглавие: Re: Помощ!
Публикувано на: 16 Ное 2006 18:50

sweet_pearl написа:
Спешно ми трябва литературноинтерпретативно съчинение(ЛИС) върху темата "Лщбовта-причина за трансформацията на примитива в морално-извисен индивид" от разказа "Дервичево семе" на Николай Хайтов!!!

Първо си оправи правописа.После ще поговорим.

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 16 Ное 2006 19:09

Ако тоя малоумник на снимката си ти,го раздавай по-скромно

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 16 Ное 2006 19:16

Кaрък написа:
Ако тоя малоумник на снимката си ти,го раздавай по-скромно

А защо не твоя аватар не си ти? Пича си има смелостта да се покаже, въпреки че и Брат Пит да е пак ще му казваме че е грозен. Сложи си ти твойта и тогава критикувай :twisted:

Профил WWW

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 17 Ное 2006 10:18

хаха

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 17 Ное 2006 10:21

хаха намери каде да пишеш .То аз ся съшто съм на дербишово семе .Провери в kaladata

Профил

Аватар
В момента играе: Medieval 2: Total War
Заглавие:
Публикувано на: 17 Ное 2006 10:39

Или... кой знае, предполагам идеята звучи налудничаво, но пък в днешно време какви ли не аномалии се срещат, та какво ще кажеш (поеми дълбоко дъх)... ох, не мога да го напиша, сърцето ми се разтуптя, а ръцете - разтрепериха. Лудост, това е пълна лудост, но... дали случайно... не би опитал... да си го напишеш сам?
Ето, казах го!
Now I'm enemy of the state № 1 ;)

Пък темата е елементарна. Ще ми се на мен да ми даваха така формулирани теми. Няма как...
Сядайте си на пъпчивите задници и пишете! :doh:

The jingle is complete

Fading gently,
Jingling through

Nothing else can jingle

Профил

Аватар
В момента играе: Игрътъ
Заглавие:
Публикувано на: 17 Ное 2006 10:43

Така формулирана тема на такъв разказ?
Образованието е помияр.
На такова нещо аз много трудно бих написал ЛИС.
За есе темата е брилянтна, но дори така, пак звучи абсурдно.
Самочет потресен.

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 17 Ное 2006 10:48

Трябва да го пощипнеш тук-там и ще се получи.

Поривите на сърцето срещу оковите на родовия свят
(литературно-интерпретатативно съчинение)

Не еднозначни са посланията в разказа «ДЕРВИШОВО СЕМЕ» на Николай Хайтов. Той ни връща към привидно минали времена , в които се оглежда човешката ни същност.
Творбата поставя сериозни въпроси, свързани с ценностите на рода и формирането на етичния свят в отделния човек. Противоречието между древните закони на рода и свободолюбието, при утвържадаването на личността, пораждат драмата на творбата. Завладяният от законите на родовото общество Рамадан се превръща в личност, едва когато загърбва мъстта и омразата и се научава да обича, дори враговете си. Когато съумява да победи гордостта си, той се превръща в личност. Обичта, която прави от човека – личност, е находката на разказа, а пробуждането й е представено като процес на цивилизоване. Оказва се, че човекът се ражда не само с физическата си поява на този свят, а и с осъзнаването на действителните стойности в живота.
Връщането на героя към света на спомени е мъчително. Иповедната форма е свързана със себепреценката. Тя е навлизане в интимния, вътрешен свят на индивида и поражда съпричастност у читателя.
Най-голямата ценност за родовия свят е животът. Осигуряването, възпроизвеждането и опазването на живота са нравствените начала, които управляват съществуването на общността и нейните членове.
Продължаването на рода е основното призвание на индивида в разказа. Героят разказвач живее “със стар бубайка и с баба”. Останал е като единствен представител на Асен-Дервишовия род и трябва да продължи го продължи и съхрани. Старейшината взема решение да ожени ненавършилия четиринадесет години Рамадан. За такова съдбонвно събитие не се иска мнението на младия човек. Той е лишен от правото на лична позиция, от възможността да изповяда чувствата си. Бъдещето му е в ръцете на стария дядо. Ушитите “вапцани потури с капаци и гайтани” показват, че вече е част от родовото общество, но мирът на неговата индивидуалност е нарушен.
Едва в края на сватбения ден Рамадан разбира коя е неговата съпруга. Притеснението да не наруши родовите традиции е заменено с възторд , изненада възхищение: ...”видех момиче като пеперудка, бяло като мляко, със замиглени очета, ей такива!”
Двамата млади са житейски неопитни. Душевните трепети пред непознатото се заменят с естествената потребност - играта, в която постепенно се заражда любовта им. Рамадан и Силвина бавно вървят към своето съзряване. Обичта им е светла, изгряваща, красива. Тя преобразява живота им и света около тях. Силвина със своята младост, пъргавост и хубост променя дома, променя и живота на Рамадан. Очите му се отварят за красотата, която придава нов смисъл на съществуването му.
Но братята на Силвина я вземат насила Законите на рода са неписани, но железни. Лакомията и възможността, още веднъж да я продадат “разбрали, че си е още мома”, отвързват ръцете на братята й. Отнемането на невестата е кръвна обида, която изисква отмъщение. И това е първото решение на Рамадан. Неговият дядо e на друго мнение, внукът трябва да продължи Дервишовия род, а в търсенето на кръвно отмъщение, той може да загине. Законите на малката затворена общност отново се намесват в съкровения човешки свят. Младият герой няма право на лична разплата, преди да е изпълнил родовия си дълг. Той отново е лишен от позиция, отново друг взема решенията.
Когато братята на Силвина я разменят “за два пърча”, вярата на героя в родовите ценности е силно разколебана. Авторът показва как грубите и примитивни представи за стойностното в живота влизат в противоречие с чувтствата на героя. Той преосмисля родовите традиции, моралните си задължения, учи се на смиреност и търпение. Но душата му е тъжна. Отнетата му красота на Силвина, на която е посегнал Руфат, озлобява героя. Омразата към съперника събужда у Рамадан зверски инстинкти. Мъстта и омразата се настаняват трайно в сърцето му. Той мечтае за отмъщение. Отговорността за спасяането и продължаването на рода надделява у героя. Оженен повторно, Рамадан е вече готов за това и според биологичните закони:.. “смъглиха се по лицето ми и мустаци и брада”.
Асен Дервишов, дядото умира на третия ден след раждането на внучето. Числото три символизира естествената природа на връзката между раждането, живота и смъртта, вечния кръговрат на природата, Кръгът около Рамадан се затваря: “... а на моите ръце остави детето,жената и Руфатя”. Трудностите в новия живот, който води героят, му помагат да се издигне духовно. В сърцето на човека има място, и за зло, и за добро. Единствена любовта има свойството да изтрива следите на злото от сърцата. Така се случва и с Рамадан. Омразата отстъпва все повече на заден план. Надделява любовта, която твори добро. Желанието му, да убие врага, е заменено с грижи към болния Руфат. В действителност, той продължава да го мрази, но именно в това се състои силата на разказа – той показва как поривите на сърцето в човека са много силни, променливи. Промяната не настъпва бързо, а мъчително. Смирението, характерно за любовта, не е лесно дело. Отпърво героят е движен е от обичта си към Силвина. Иска да й помогне в трудностите. Тя облагородява съществуването му. Крепи го мечтата да се върне към щастето и красотата на първата си любов. Постепенно се приучава да вижда хората с добри очи, незаслепени от мъстта и омразата.
Железните закони родовия свят отстъпват на сърдечните пориви за добро. Мисля, че точно в това е силата на разказа. Той не съди, а описва поривите на сърцето, доколкото те изобщо могат да бъдат опикани изцяло. Но мисля, че г-н Хайтов е твърде убедителен в този разказ, как само любовта може да победи злобата.

Профил

Аватар
Публикувано на: 16 Ное 2008 17:26

а

Профил

Публикувано на: 18 Ное 2008 03:24

sweet_pearl написа:

На ти нещо по-полезно!

Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com