Така, дойде (май) заветния ден, когато и аз (може би) ще си правя ъпгрейд. Разбира се, компа ми е толкова стар, че почти всичко ще е напълно ново. Та разполагам с 600лв и ето какво искам да си взема за тях: дъно, процесор, рам, видео, кутия+захранване, вентилатор и клавиатура. Хард, СД и флопи, мишка и колонки си имам от старото РС (сегашното т.е.).
Ето какво си сглобих днеска от ценовата листа на фирма Аргус: (компонент, марка, модел, гаранция, цена)
CPU INTEL P IV-511 2.80GHz/533 1MB TRAY, LGA775 2 Месеца $112.7
MBD ASRock 775XFIRE-RAID - s.LGA775, Intel 925X/ ICH6R, HT, 800/533, 4xDDR2 533 Dual ch., PCI-EXPRESS x16 and A.G.I Express slot, 8ch. HD Audio, LAN, ATA100+ 4*SATA 1.5Gb/s, RAID(0,1), 4xUSB2.0, ATX 24 Месеца $73.0
MEM PQI DDR2 512MB/533 PQI 64*8 36 Месеца $41.6
VGA GALAXY GF 7300GT- PCI Express, 128MB DDR3, TV OUT, DVI, HDTV 24 Месеца $113.9
CASE CODEGEN ATX 3307-CA w/atx 350W, P4, USB & AUDIO 12 Месеца $25.4
Искам да си взема ДДР2 памет (донякъде и да се възползвам, че засега са на цената на обикновените) и заради това си взимам Интел процесор. Също така предпочитам да не е фирмено клокнат, че да мога без притеснения да си го клокна сам, ако реша, че имам нужда. Възнамерявам засега да си взема само една РАМ платка, а по-късно да взема още една и да се възползвам от "двойния канал" на дъното. Също така съм привърженик на нВидиа, но ако успеете да ме убедите, че АТИ имат по-добър модел, може и такава да си взема. Разбира се, искам да е ПСИ-Експрес карта. Сами се сещате, че не ми стигат парите да си взема две видеота или пък двуядрен процесор и т.н. За монитор се надявам, че родителите ми ще купят.
Всичко това е $366.6, което по курс 1.57лв/долар излиза 575.562лв. Така ми остават още около 25лв за вентилатор и клавиатура. Лошото е, че това са цени без ДДС. Разглеждам тази ценова листа, защото мисля, че ще мога да го взема именно без ДДС през една фирма в Сливен.
Харда ми (ако го мислите за важен) е 80GB 7200 MAXTOR ATA133 2MB Cache Slim, но сигурно ще навия въпросния продавач (с който сме приятели) да го заменя с доплащане от $4 с 80GB 7200 MAXTOR 8MB Cache SATA II, най-вече за да мога да си го сложа заедно със СД-то на новото дъно.
Въпросите ми са какво мислите за тази конфигурация? Какво бихте предложили да се замени по нея (тя е съвсем скалъпена и не съм казал "това ще е"!) и с какво точно? А също така и може да предложите други фирми за закупуване от тях. В този аспект как мислите е по-правилно да постъпя - да си взема компа от Сливен от въпросния ми приятел (т.е. по-скъпо, отколкото от София, но без ДДС със сигурност и наистина добър сервиз, но все пак във Сливен) или от София (т.е. по-евтин, но пък може би с ДДС и не знам доколко им го бива сервиза). Всичко това, имайки предвид, че октомври месец ще ходя в София студент и ще си взема компютъра. Накрая бих ви бил благодарен, ако ми разясните някои от по-сложните характеристики на видеотата и процесорите или поне да дадете някой сайт, където да мога да ги прочета и схвана, имайки предвид, че не съм много навътре в момента.
Не съм хукнал да си вземам компютъра, така че може да се подискутира.
Относно монитора - надявам се, че нашите ще ми вземат (надявам се ЛСД), но ако се наложи сам да си го купувам, ще бъде някой по-евтин ЦРТ, но тогава направо ще говорим за друг компютър за други пари. Същото се отнася и ако успея да ги накарам да ме спонсорират и не само с монитор. И в двата случая ще пиша наново.
Благодаря ви предварително!
ЕДИТ: Така, днеска вече цял ден се ровя по ценови листи и няколко ревюта и тестови статии (предимно за видеота). Първо да си кажа, че пак ми прави впечатление разликата между АТИ и нВидиа - първите вадят по-добра графика и са по-добри при големи резолюции с много детайли, докато вторите са по-бързо и ги бият при по-ниски качества на картината. Имайки предвид че съм от тоя тип геймъри, които искат да изиграят играта, а не да я гледат колко е красива, т.е. търся бързина, а не големи графични прелести, лично предпочитам картите на нВидиа. Ето още няколко неща, които искам да попитам:
С оглед на почти сходната им цена, коя карта е може би по-добрата - 7300GT или 7600GS? Разбира се, едната е от ниския клас, а другата от средния, но все пак коя по си струва? Също така кое е по-доброто 256MB GDDR2 или 128MB GDDR3 щото така и не можах да разбера. В крайна сметка общо взето въпросът ми се свежда до коя карта е най-добра - GF 7300GT 128МВ GDDR3, GF 7300GT 256MB GDDR2, GF 7600GS 128МВ GDDR3, GF 7600GS 256MB GDDR2?
Друго - охлаждането! Някои видео карти (а същото се отнася и за процесорите де) вървят с активно охлаждане (демек "фърколатор"), което е по-добро от пасивното (само радиатор). Но цената им е малко по-висока. От друга страна, ако се спестят тези пари, може да се вземе добро "отделно" охлаждане, което не е в комплекта. Кой от двата варианта е по-добър и може би да ми посочите конкретни примери (демек модели), защото както се вижда, не съм уточнил вентилатора. А, и също така за мен е доста важно вентилаторът да е тих, понеже не си спирам компа през ноща, а искам да спя.
Чувал съм, че Титан вентилаторите са доста добри.
Следващият ми въпрос е кое е може би по-правилно - да си взема един наистина доста добър компонент за сметка на останалите (1 или 2) с оглед на скорошен ъпгрейд на слабия или всичко да е общо взето "средна хубост" и постепенно да се обменя всичко (защото дъното, което съм избрал например, има не малък потенциал откъм възможни процесори, видеота и повече РАМ)?
Следващ въпрос - кои марки в различните компоненти са добри? Тук може би е важно да спомена, че все пак парите са малко и става дума за по-"кучите" марки, но все пак коя от тях си я бива? Тези които съм посочил?
И накрая - има ли смисъл и какви са перспективите да изчакам още 1-2-3 месеца преди да пазарувам. Например ще излиза моделът на АМД пригоден към ДДР2 памет, скоро ще излиза новата серия ГФорс 8... Как мислите?
Стана вече май твърде дълго, ама все пак уж тука се правят всички на големи разбирачи, пък аз се имам за лаик, та...
ЕДИТ 2: Мда, пак забравих нещо. Ето го сайта на въпросната фирма Аргус, от чиито ценови листи съм гледал:
http://argus.bg/ - листите са отляво, ще се ориентирате.