Хардуер за начинаещи, напреднали и професионалисти!

Проблеми, съвети, ъпгрейд
Публикувай отговор
Аватар
Arathorn
Обратна връзка:

Хардуер за начинаещи, напреднали и професионалисти!

Мнение от Arathorn »

Правя темата с молбата всеки. който разбира нещо от хардуерното устройство на компютъра и на други компоненти на хардуера да напише по нещо и да не се отърве с линк. Ако може и да сложи снимки с или без описания. Всеки да може да разбере функцийте на всеки хардуерен компонент, къде му е мястото в MotherBoard-а. Просто всичко! Надявам се да сте ме разбрали! :D
One ring to rule them all. One ring to find them. One ring to bring them all and in the darkness bind them.
m3mBeR Fr0m th3 Tolkien Club
Аватар
Limp
Обратна връзка:

Мнение от Limp »

Edit:Писна ми! Няма да видите статията ми вече явно на някои не им пука за нищо!
Аватар
Махун

Мнение от Махун »

Видео карта.Служи за обработване на видео и графика.При тях има два стандарта вече застаряващия AGP и новия и по-надежден PCI-Ex(тази карата е със стандарта PCI-Ex)
Само да те поправя - стандартите не са два, а три. Най-стария (на 7 и повече години) е PCI (моето видео е такова :lol: :roll: ). От съвременните карти (да бе..:Р) последния модел с такъв слот е GeForce 2 MX. По-нови такива модели на nVidia не знам (за АTI не знам нищо :Р)
Аватар
Arathorn
Обратна връзка:

Мнение от Arathorn »

Ако знаеш по-вече напиши. Искам да стане много разширена тема!
One ring to rule them all. One ring to find them. One ring to bring them all and in the darkness bind them.
Аватар
Limp
Обратна връзка:

Мнение от Limp »

EDIT
Аватар
---
Обратна връзка:

Мнение от --- »

Не разбирам много от хардуер, но мисля, че има и sdr ram
Един френд е с такава :/
Аватар
Махун

Мнение от Махун »

i_am_not_here написа:Не разбирам много от хардуер, но мисля, че има и sdr ram
Един френд е с такава :/
Да ти кажа.. това е дооооста старо и не ми се вярва :Р На колко години е PC-то му?

@Arathorn спокс има интерес :Р Темата ще се напълни - гарантирам
Аватар
Pileto
Обратна връзка:

Мнение от Pileto »

Като гледам си пропуснал да спомениш и за клока.та процесора може да се клокне,демек да му се вдигне тактовата честота,с повдигане на множителя(ако е тоключен) или с цялостно вдигане на шината.Ако се вдига шината обаче дъното трябва да има AGP/PCi Lock да не стане некой гаф.Видео Картата също може да се клокне и модне,при нВидиа има програма рива ТУнер,а при АТИ има АТИ Тоолс.Но тва вече е софтуерно.Софтуерно могат да се отключат и софтуерно заключени пайпове.

Малко за процесорите.Имат L1 и L2 кеш.L2 кеша е важния в случайи варира от 64К при Дюроните до 512К при Бартоните.Има разлини ядра-Бартон,Морган,Клоухаммър и тн...,при интел по същия начин-Нортууд и тн.,там обаче се залага на по-висок множител,за сметка на по-ниска шина.за сведение тактовата честота на процесора се определя като се умножи множителя по шината.Примерно селерон Нортууд 2.4ГхЗ работи на 24 мвожител по 100 шина.АмД Бартон 2500+ работи на 11 множител 11 по шина 166 и тн...
Яко подписи...х
Аватар
Limp
Обратна връзка:

Мнение от Limp »

EDIT
Аватар
Outstanding

Мнение от Outstanding »

Много добра тема браво!Важна естествено.После ще пусна нещо ивтересно ако мога.
"Revenge is a dish best served cold"
Аватар
---
Обратна връзка:

Мнение от --- »

Pileto повдигна темата, нека някой напише повече
Става въпрос за овърлока
Нека някой, който го е правил да сподели всичко стъпка по стъпка
Не копирайте от чужди сайтове информация
Тази тема ще е доста полезна и е хубаво, че е важна
Аз съм малко скаран с хардуера, но мисля, че благодарение на вас това може да се промени!
Аватар
junglist*

Мнение от junglist* »

Ето ви линк към една страхотна тема на колегата RIP, която макар и малко позабравена, съдържа доста информация, която би била от полза на някои съфорумци :wink:
+++
Tmac

Мнение от Tmac »

Ако имате САТА хард диск и решите да почистите компа от прахоляк много внимавайте да не откачите кабела му щото е мног леко закачен и като вклучите компа си е много гадно шото седи черне екран а монитора не се вклучва не можете да исклучите компа от бутона му и трябва да дърпате шалтера направо :roll: :evil:
Go hard or go home.
CyberManiak

Мнение от CyberManiak »

Еееееееееееее!!!Разгеле!!!Най-накрая някой да направи такава тема.Имам голямо желание да науча хардуера "по надълбоко" ,а не само така повърхностно!Браво за темата дюд!Stealth евала и на тебе, че я направи важна! ;)
Изображение
Аватар
Arathorn
Обратна връзка:

Мнение от Arathorn »

Pileto написа:Като гледам си пропуснал да спомениш и за клока.та процесора може да се клокне,демек да му се вдигне тактовата честота,с повдигане на множителя(ако е тоключен) или с цялостно вдигане на шината.Ако се вдига шината обаче дъното трябва да има AGP/PCi Lock да не стане некой гаф.Видео Картата също може да се клокне и модне,при нВидиа има програма рива ТУнер,а при АТИ има АТИ Тоолс.Но тва вече е софтуерно.Софтуерно могат да се отключат и софтуерно заключени пайпове.

Малко за процесорите.Имат L1 и L2 кеш.L2 кеша е важния в случайи варира от 64К при Дюроните до 512К при Бартоните.Има разлини ядра-Бартон,Морган,Клоухаммър и тн...,при интел по същия начин-Нортууд и тн.,там обаче се залага на по-висок множител,за сметка на по-ниска шина.за сведение тактовата честота на процесора се определя като се умножи множителя по шината.Примерно селерон Нортууд 2.4ГхЗ работи на 24 мвожител по 100 шина.АмД Бартон 2500+ работи на 11 множител 11 по шина 166 и тн...

Много хубаво, че знаеш толкова много за хардуера, ама брато, какво от това като никой(почти никой де олях се) не може да разбере. Направих темата с намерението от начинаещи(които почти нищо не разбират) да научат доста и да могат да се оправят с хардуера до професионалисти в тази област, за да могат да затвардят знанията си или ако нещо са забравили и дори да научат нещо ново! Искам на всекиго да е интересно да чете темата (независимо от знанията си) за да стане на ти с хардуера. Ще помоля всеки да напише каквото знае ама всички да го разберат. Ще помоля и някой, който му се занимава с това или дори не да направи като малък ХАРДУЕРЕН Речник с колкото се може термини. Искам темата да стане много обширна. Много благодаря! 8) 8) 8)
SummerBeat

Мнение от SummerBeat »

Ето малко линкове и от мене:
Как да оверклокнем nVidia видео карти
Информация за модване на ATI видео карти
Сори,че е толкова малко :oops: после ще потърся още,надявам се това да ви свърши работа :wink:
едит: Хъх,сори,няма повече линкове да пускам,просто смятах,че ще е полезно :? Просто не смятам,че аз ще го напиша по-изчерпателно (това за nVidia (имам предвид с шотове и линкове и т.н.) а за АТИ не знам).И не мисля,че може да се обясни по-добре.Уотевър...
Темата е офтопик
a.k.a. `sp33d`
Аватар
Limp
Обратна връзка:

Мнение от Limp »

EDIT
Tmac

Мнение от Tmac »

Глей ти бахти охладителите -100гр мании :shock: :shock: :shock: :shock: Иначе темата много ми харесва и от доста време чакам такоз нещо Лимп прадължавай само така :wink:
Go hard or go home.
Аватар
Limp
Обратна връзка:

Мнение от Limp »

EDIT
Аватар
Arathorn
Обратна връзка:

Мнение от Arathorn »

Много ти благодя LIMP. Като гледам си единствения, който прави нещо свестно с темата. Продължавай така! 8) 8) 8)
Публикувай отговор