Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Заглавие:
Публикувано на: 24 Мар 2004 09:31

Аз обаче едно нещо не можах да схвана. Клетките, които изграждат организмите ни са триизмерни, нали? В нашия 3Д свят няма двуизмерни форми на живот, следователно в 4Д светът няма триизмерни форми на живот. Което означава, че:
а) дори и да съществува такъв свят, ние няма да можем да го видим НИКОГА
б) Дори да има четириизмерни същества, то те няма да са изградени от клетките, които познаваме или дори в този свят няма да съществуват химичните елементи, които познаваме. Предполагам, че и въздухът там не съществува. Но на тези същества не би им трябвал въздух тъй като, както вече казах, самата им конструкция ще е по-различна от нашата.

Спирам да говоря, че сам започнах да се обърквам. :wink:

Профил

Аватар
В момента играе: Няма време да играе...
Заглавие:
Публикувано на: 24 Мар 2004 10:25

GBoyWoW, ако нещо не е открито, това не значи, че го няма. Антрактида нали е съществувала преди да бъде открита? Но както и да е, аз не казвам и дори не си мисля, че има двуизмерни форми на живот. Просто се опитах да покажа, че двуизмерното същество си живее в двуизмерната равнина. Ние можем да го поместим в третото измерение, както ти каза, но то само не може и не му и трябва. Това означава, че и ние можем да бъдем преместени в една нова за нас посока, но ние не я "виждаме", не знаем за нея, за да извършим движение по нея. Едно евентуално 4Д същество може да ни хване и да ни премести в новата посока.
Цитат:
...вече всички посоки съществуват...

Нямаш никакво основание за това твърдение. Това, че не можем да видим или да си представим повече посоки, не означава, че такива няма. Напълно възможно е да има още две посоки и ето ти четириизмерен свят. В него ние играем ролята на двуизмерната хлебарка, ограничена в своята си равнина, въпреки че незабелязано от нея съществуват още две посоки и тя всъщност се намира в една съвкупност от 2Д светове, а именно нашият 3Д свят.

МаНВе:
Че не е доказано, че времето е четвъртото измерение спор няма. Според мен не е. Но всъщност тук се опитвам да разгледам пространствените измерения.
За съществуването на черни дупки също си прав, че не е доказано, но вече почти всички приемат, че такива има. (Това естествено не значи, че действитело същестуват, но е много вероятно).
За белите дупки и аз не знам как точно ще стане това да изхвърлят всичко. Просто някъде прочетох, че е възможно да съществуват такива противоположности на черни дупки и именно те да са отговора на въпроса "къде отива материята като влезе в черно дупка" - излиза от бяла дупка. По-нататък (прескачаме за малко гравитацията) казваш, че дупките не са портал. Наистина е наивно да смятаме, че отваряш някакъв тунел. На всъщност какво е изкривяване на пространството? За да изкривиш един лист хартия ти трябва трето измерение, в което да го прегънеш. Така че влизайки в изкривеното пространстово в-и-около черната дупка може би започваш да се движиш в четвъртото измерение.
Предполагам си виждал следното нещо:

Да вземем правоъгълен лист хартия и да си представим, че сме двуизмерни в двуизмерна кола. Искаме да пропътуваме от ъгъл А (долу-вляво) до ъгъл С (горе-вдясно), обаче разстоянието е твърде голямо и няма да стигне горивото. Ами защо просто не прегънем листа в триизмерното пространство по другия ми диагонал, така че ъглите А и С да са един върху друг? Тогава резстоянието между тях може да се каже, че е много близко до нула, но пък за да се доберем от единия до другия се нуждаем от начин да пътуваме в третата двойка посоки.

Именно така, черните дупки може би изкривяват 3Д-пространството, все едно го прегъват или поне малко го деформират (както се деформира топка в момента, в който е в контакт с крака на играча), но това деформиране става в четири двойки посоки.

А какво ме кара да мисля, че влизането в черна дупка води до излизане другаде?
Има физични закони за запазване на масата и енергията, според които масата и енергията във Вселената не се губят. Каквито и физични и химични реакции да стават масата на изходните вещества е равна на масата на "входните", от което следва и че общата маса на 'всичко' е константна. Същото важи и за енергията. С други думи - енергията не се появява и не се губи, тя само преминава от една форма в друга.
Ако нещо влезе в черна дупка и ако не си остане вътре-в-центъра-на-дупката (което някога би довело до препълване на дупката, за което не сме чували), то се изгубва. Това противоречи на факта, че масата на 'всичко' остава една и съща. За да се запази това свойство, трябва изгубеният в черната дупка предмет да се върне, а именно да излезе от някъде (което автоматично означава, че черната дупка е използвана като портал). А щом ще излиза от някъде, защо да не е от бяла дупка? Ето откъде тя си набавя материал за изхвърляне, при положение, че към нея нищо не може да се приближи. За мен бялата дупка има отрицателна гравитация и служи за изход на черна дупка.

Цитат:
...гравитацията не е ПОЛЕ...

Не си ли чувал за гравитационно поле?
Гравитацията е СИЛА, която, както ти каза, привлича всички тела едно към друго. И аз не разбирам точно, пък и още не са изяснени и доказани различните Теории на полето (разглеждащи както гравитационното, така и електро-магнитното поле), но не е грешно да се използва термина "гравитационно поле" или "гравитация" в смисъл на поле. Какво точно занчи това, обаче и аз не знам. Може би колкото по-далече са две тела, толкова по слабо се притеглят (привличат) и на дадено разстояние вече спират изобщо да си взаимодействат и именно това е полето на действие на гравитацията на дадено тяло. (Не съм сигурен дали това е вярно, поправете ме ако греша)
Колкото до това, че ти и лорд Леголас се привличате - само по-тежкият(не по тегло, а по маса - има разлика) от вас привлича другия. Земята не привлича Слънцето, а само обратното. В противен случай би трявало да се приближаваме постоянно до Слънцето.

Ако някой е гледал "Вавилон 5" (сего го гледам - препоръчвам го на всички), пък и не само там, има така наречените Jumpgates, които служат скачане в-и-от Хиперпространството. Според мен те са един вид самоделни черни дупки, осигураващи пътуването между две-долепени-точки-на-листа(само че разгледано в триизмерност) през четвъртото измерение, което е именно Хиперпространството.
Пътувайки по този съкратен път, те отново не могат да се движат със скорост по-голяма от светлината, но пък всъщност могат да се придвижат от единия край на Вселената до другия (образно казано де, знам, че Вселената няма край) за секунди ако използват трика с изкривяването. Така хем не нарушават ограничението на скоростта :), хем фактически изминават една светлинна година за секунди. Просто се движат по пряк път.

Профил ICQ

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 24 Мар 2004 20:46

:) Така, "поправете ме ако греша" е... поправям те. Гравитационно поле, да има такъв термин и аз не съм сигурен какво ТОЧНО значи, но не е така както ти казваш. Дори аз и галактиката М13 се привличаме, независимо, че тя е на светлинни години. Просто привличането е тооооооолкооооова мааалкоооооо, че няма достатъчно малко число, което да изрази това привличане. И земята и слънцето се привличат, но това привличане не е по-силно от скороста на земята. И затова се образува едно безкрайно въртене. А за черните дупки... не забравяй, че те се образуват от звезди. Това, коет във фарскейп, вавилон и секви там серияли правят е пътуване в хипер пространството, което може да има подобни свойства на черната дупка ама не мога да си обясня как чрез натискане на едно копче на един малък кораб можеш да изкривиш пространството. Това са така наречените Пространствени Тунели или Пътуване в хиперпространството.
Теориятата ти за листа има логика, но смятам, че имаш грешка. Една отсечка, колкото и да я кривиш тя си остава със същата дължина. Т.е. ако листа се огъне някак си, колата няма как да мине напряко, тя пак ще мине по същия лист независимо, че е огънат. Ако можеше да мине през 3тото измерение, то тя нямаше да е двуизмерна. Но като се замисля ако теорията е правилна тогава можем да си правим извода, че и ние можем да пътуваме през 4тото измерение. Но в такъв случай не ни трябва огъване на пространството. Както ако колата може да се движи в 3тото измерение то тя може да се движи и без листа да е огънат. Разлика няма... Но по вероятно е да правим извода, че както колата не може да мине на пряко дори на огънат лист, тогава и ние няма да можем да ходим в 4тото измерение дори при огънато пространство. Иначе примера ти е хубав и има логика. Забелязах нещо - във Фарскейп на Пространствените тунели им викат уормхоуз (wormholes), а така викат и на същинската част на черната дупка. Сега ми идва на ум. Теорията ти за листа :) може да се разглежда и по друг начин. Огънеш ли листа колата пада. Тоест както ти каза тя не може сама да мине през третото пространство, но огънеш ли листа, тя пада и отива в точка С. По тази логика ако ни огънат пространството ние можем да "паднем" например в паралелна вселена или нещо такова. Всъщност, помня, че някой пита какво е хипер куб. Хиперкубът е куб с 4 измерения където в 4тото измерение се смесват паралелните вселени. По тази логика човечето в точката в 0измерението може да живее в 2Д измерение но да не може да се мести в съседна точка. Така ние живеем в 3Д свят но не можем да се местим в паралелна вселена пак с 3Д свят. Т.е. 4тото пространство е възможността да минеш в паралелна вселена.

Профил WWW

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 29 Мар 2004 17:25

Здравйте!Хубава дискусия сте си спретнали тук.Нямям време в момента да чета целите 5 страници(прочетох първата),но искам да споделя с вас една идея родена в жалкия ми мозък,под частичното влияние на идеите на Любен Дилов баща в книгата "Пътят на Икар".Те са си чиста измислица,но дори като фикция смятам че са интересни
Преминаването към четириизмерност се характеризира с еволюцията на самия човек.Предполага се обаче че силната гравитация на Земята,пречи на това поради естесвото в което се съдържа четвъртото измерение.Напрактика то ще ни обедини със самото пространство.Финалната посока на съществуване(назинг-назонг или както го беше измислил там)ще ни слее със само пространство,като начин на възприятие.Това води до идеята,че наследилата човека форма на разум ще може да отиде където си поиска в съществуващото пространство(следствие от големия взрив) само с мисълта за това,просто защото той ще едно цяло с него.Това води до идеята че ние няма да сме материални,а ще съществуваме само като енергия и разум,която е част от средата си.Напрактика ние ще се превърнем в самото пространство и чрез енергията и разума си,ще определяме сами природните закони,които ни съпътсват във вечното ни съществуване(още не е открита комбинация от фактори,която да доведе до изчезване на пространството,въпреки фикциите за черните дупки).Но тук се появява и друга идея(тва тука вече са си мои глупости)-Коя е формата на съществуване нарекла себе си(макар и в легендите) "Вечносъществуващия"(Яхова или Яхве)?Както и сами сте се досетили това е самия Господ.Възможно ли е той да съществува в тази негова собствена четириизмерна реалност определяйки законите на съществуване на пространството,което е самия той и в което ние живеем.Разбира се тук се застъпва религиозната идея на юдаизма и християнството,но така можем да стигнем до доста интересни размишления.Както знаем още от стария завет,Господ е съвършен. Знаем формата на разум на хората съвсем не е съвършенна.Ако приемем фиктивната идея че Господ е еволюирала по някакъв начин форма на нашия собствен разум,ак тогава евентуалното пространство на разума ни ще бъде със съвършенни природни закони,както се предполага че са съвършенни нашите...Този въпрос води до пораждането на нов:Нашите природни закони са съвършенни от гледна точка на нашето съществуване,но съвършенни ли ще бъдат по отношение на разума на самото пространство като такова?Това води до косвения извод,че може би Господ съсем не е съвършенн спрямо пространството и разума,което представлява като форма на интелект...
Ако отново се върнем към фиктивната идея,че Господ е еволюиралия човешки разум,отговора определено ще бъде не.А може би самото преминаване към четириизмерноста води до съвършенностМожем да направим въпроса,още по интересен ако приемем още една фиктивна идея-Когато един отделен разум мутира към четириизмерност,той най-вероятно ще създаде едно отделно свое пространство на съществуване,което ще е независимо и несвързваемо от другото и всяко съществува заедно с евентуалното несъвършенство в разума на самото си същество,което ръководи.Но как да обясним съществуването на нашия Господ?Вероятно той е резултат от еволюция в безгравитационната(или слабо гравитационната) среда на друго пространство по старо от нашето,на разум съществувал преди него в триизмерноста на тази триизмерноста(двуизмерноста,едноизмерноста но не и в нулеизмерноста тъй като там нищо не може да съществува) на това прапространство.Това обаче може да създаде и нов въпрос:самото пространство ли избира вида си на съществуване(три,дву или едноизмерност)?Ако приемем това за факт,значи това така наречено свръхсъщество ще избира самия си път.Естествено създаването на закони за 3Д средата ще е много по трудно,отколкото за другите две.Но нека разгледаме съществуването в тази среда.Според Любен Дилов(автора на "Пътят на Икар")ние хората сме съществата от които ще еволюира и четириизмерният разум-пространство,но дали е така...Може би ние няма да сме последното звено в еволюцията...Досегашните мои разсъждения(подпомагани от фиктивните идеи на Дилов) приключват с въпроса "Как ще изглежда петизмерното пространство?".Колкото съм мислел досега,винаги съм достигал до най-лесния извод в мислите си:Вероятно то ще преставлява всичките тези пространства обединени в едно,което представлява своебразна еволюция за всяко едно от тях.Ако прием идеята че тази еволюция вече е започнала,можем да разглеждаме и въпроса дали черните дупки не са първите места от които ще настъпи обединението(никой все още не е доказал дали теглят с свръхгравитацията си към "Нищото" или към нещо друго и неизяснено).Най-вероятно всички разуми на четириизмерноста обединени в един по висш...но това е вече твърде неизяснимо,дори за фикция...

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 30 Мар 2004 20:25

Харесва ми идеята ти. Смесил си религиозното със физиката и природните закони по един... как да кажа..... разбираем и готин начин. Както казах идеята ти е хубава, но има прекалено много еволюция за недоразвития ми мозък :) Имам само една забележка... Енергията също е материя. Тя също тежи и както всяко нещо (включително ти и аз) изкривява пространството. Енергията и масата са зависими и същност точно това доказва Е=мс2 (енергията = масата по скоростта на светлината на квадрат).

Профил WWW

The King of Kings
Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 30 Авг 2005 15:27

Та... последно? :)

Айде да минаваме в 4-тото измерение, че вече ми писна да живее в това търд дименшън, вече не ми е интересно :)

Иначе много добра дискусия, съжалявам, че съм я пропуснал (сещам се че имаше един период около половин година, в който не посещавах форума никак). Ако искате да я възобновим... дори и с друга тема, поне да има над какво да спорим. Понеже спора ражда истината :)

П.С. Абе забелязвате ли, че нема хора, дето да са си показали простотията в тая тема? :roll:

Профил ICQ

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 30 Авг 2005 18:06

ААА, това е една от любимите ми теми. Бях я забравил. Ех, този АКтив, все се рови из архивите... Може да попаднеш на нещо :-)
Ама аз имам един скрийншот за едно критично изказване на админа, дето няма как де го намерш, щото е изтрито. Шефче съм :lol:

Профил

Заглавие:
Публикувано на: 03 Сеп 2005 09:37

Всъщност, доказано е, че колкото по-бързо се движи даден обект в пространството, толкова по-малко остарява(говорим за скорост близка до скороста на светлината). Ще се опитам да обясня. Ако ракета с астронавт на 30 години се движи в космоса със скорост близка или равна на скороста на светлината в продължение на 20 години примерно, след като се завърне на земята астронавта в ракетата ще е на 50 години, докато всички от екипа на земята, изтрелял ракетата или ще са починали от старост, или ще са на по 200 години.

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 03 Сеп 2005 10:56

Вижте сега, ето и аз какво мисля (или поне се опитвам) по въпроса. Според мен съществуват безкрайно много измерения. Ако не е така, какво ще образува вселената, която 100% е безкрайна? Нашият мозък не може да мисли в повече от 3 измерения, в това се показва нашата примитивност. Вероятно, но даже почти е сигурно съществуват същесва, мислещи в стотици измерения, но едва ли скоро ще получим отговор. Да, аз мисля, че има хора, които могат да мислят в 4то измерение. Според баща ми това са телепатите. Те мислят в 4тото измерение, а именно времето. Съществува миналото, иначе как те ще се ориентират в това 4то измерение без да изперкат? По теорията за черните дупки. Хора, черните дупки нямат нищо толкова важно свързано с измеренията. Ще ви го кажа така:
Представете си един балон. Сега си представете че го хващате с два пръста от двете страни и го натискате докато вътрешните срещуположни страни не се допрат една до друга. Сега разбирате ли как черните дупки съкращават това разстояние? Те просто намират кратък път, естествено, че е свързано с измеренията. До момента малко си противореча, но ако се замислите, мисля, че ще разберете накъде бия. Черните дупки са изградени от антиматерия, това са теории естествено. Как според вас се образуват те: Когато някоя звезда изгори гоивото си и изчерпи живота си, тя започва да се свива под въздействие на гравитацията си. Свива се до нулевото тегло, обаче по някаква странна причина тя продължава да се свива, понеже няма накъде, тя придобива свойството наречено отрицателно тегло и директно се свързва с измерението на времето. Така се пречупва времето. Що се отнася докъде водят, Бога ми, не знам. Ако някога се осъществи кратко космическо пътешествие с много отдалечена дестинация, поцнаите какво ще ползваме. Обаче същесвтува един проблем. Едва ли корабите (или каквото там ще изплозваме, което има корпус (не съм фен на СтарТрек, даже и не го гледам)) ще могат да не се разпаднат от такава гравитация и сили, за които даже не знаем. Ето затова ще трябва да създадем изкуствен начин.
Бати големия офтопик, сори хора, малк осе отплеснах.
По темата, мисля, че ще ни трябва малко еволюция, за да се занимаваме с такива работи :)
За бели дупки даже не съм чувал, обаче знам, че на всяко действие има противодействие, всяко нещо има нещо обратно на него, затова може би съществуват и бели дупки, но те вероятно ще се образуват от друго измерение.
Нали черната дупка ще се образува в това измерение и ще минава в другото, обаче белите се образуват в другото и минават в това, по този начин до известна степен се решава проблема с тяхната дестинация => пътуването в двете посоки става невъзможно, освен ако не ползваме друга ''дупка на червей'' => не вярвайте на научните фантасмагории, а на мен :)

едит: Сори четох постовете само на първата страница :)

Профил

Аватар
В момента играе: GTA IV
Заглавие:
Публикувано на: 03 Сеп 2005 13:42

В една книжка пишеше следното:"Да приемем, ние 3 измерните хора можем да виждаме три,две и едноизмерни неща. Следователно двуизмерните неща могат да виждат само дву и едноизмерни неща. Едноизмерните неща пък могат да виждат само себеподобни. Е защо да няма 4 измерни същества, които ние да не можем да виждаме. Ако продължим да мислим по тази логика, защо пък да няма и пет, дори шест измерни "хора"..."

Krieg

Профил ICQ Skype

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 03 Сеп 2005 13:53

Айй какви умни неща казахте...

Иначе по темата-

Грозно :lol:

This rare perfurme is the sweet intoxication of love

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 04 Сеп 2005 19:46

IDontForgive написа:
Всъщност, доказано е, че колкото по-бързо се движи даден обект в пространството, толкова по-малко остарява(говорим за скорост близка до скороста на светлината). Ще се опитам да обясня. Ако ракета с астронавт на 30 години се движи в космоса със скорост близка или равна на скороста на светлината в продължение на 20 години примерно, след като се завърне на земята астронавта в ракетата ще е на 50 години, докато всички от екипа на земята, изтрелял ракетата или ще са починали от старост, или ще са на по 200 години.

Въобще при големи скорости. Навремето един астронавт беше в околоземна орбита месеци, движейки се бая бързичко (хиляди км/ч) и беше изостанал с около 5 или 50 (не помня добре) стотни от нас ;)

Музиката от Star Wars ли е това или бъркам? Щото тя е Търъдъдъъън дъъън дъръдъдъъън а твойта версия някво различно ми звучи :?

Профил ICQ

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 04 Сеп 2005 21:11

Определено бях забравил тази прекрасна тема ( евала Актив ) .

Хареса ми цитата на пича с японския ник . Действително тази идея се среща не в един или два sci-fi кратки разкази и заслужава голямо внимание ... Тази кратичка теза , обединява много от идеите изписани тук в едно и самата и простота показва колко близка до истината може да бъде .

Никога обаче не съм харесвал въпроси за четвъртото измерение да се обръщат към черните дупки . Черните дупки са анти-материя , свити звезди , не представляващи нищо . По мое мнение ( което ест. не е обвързано с почти никакви научни теорий и доказателства ) , това е просто едно "нищо" в "нещото" , което съществува само визуално , за да представлява пространство , в което ние и нищо от нашета вселена не може да съществува или просто преминава през него за да бъде изхвърлена ( парадоксално ще е материя да съществува в анти-материя , ако следваме физични и природни закони ) . Единственото което може да произлезе от цялата тази работа е анти-материални вселена във всяка черна дупка , което води до единственото разсъждение по въпроса което породи интерес в мен - възомжно ли е да сме анти-материя , произлизаща от друг "материален" свят . Тук обаче не съм наясно с едно - разширяват ли се черните дупки ? Надявам се някой по запознат да ми отговори и евентуално да продължим дискусията в малко по друга насока извън "Четвъртото измерение"

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 04 Сеп 2005 22:10

slim_k написа:
Черните дупки са анти-материя , свити звезди , не представляващи нищо . По мое мнение ( което ест. не е обвързано с почти никакви научни теорий и доказателства ) , това е просто едно "нищо" в "нещото" , което съществува само визуално , за да представлява пространство , в което ние и нищо от нашета вселена не може да съществува или просто преминава през него за да бъде изхвърлена ( парадоксално ще е материя да съществува в анти-материя , ако следваме физични и природни закони ).

Черните дупки не са анти материя. Те са останки от звезди, свили се до такава степен и добили такава маса, че почват да се поглъщат сами себе си. А както знаем всеки обект с маса има собствено гравитационно поле. А това на черните дупки е огромно. При тях се получава гравитационен кладенец. Ако разглеждаме нормалното пространство като плоскост, всеки обект го огъва поради масата си и гравитационното си поле. Колкото по-близко е до обекта, толкова по-стръмен е кладенеца. Ако приемем, че едно топче се търкаля в пространството в момента в който достигне до даден обек с достатъчна големина, то влиза в гравитационното му поле и то започва да му въздейства. Или ползвайки аналогията с кладенеца стига до ръба на кладенеца и почва да се търкаля по стените му надолу.
Та черните дупки правят мноооого голям и дълбок кладенец и всичко, което влезе на определена дълбочина просто не може да излезе в един момент, а малко по късно (времето в случая е разтегливо понятие) от огромните гравитационни сили бива разкъсвано
Както има 3 космически скорости:
1ва космичекса: Скоростта нужна на едно тяло да се измъкне от гравитационното поле на земята
2ра космическа: Скоростта нужна да се измъкне от това на Слънцето
3та космическа: Да се измъкне от самата слънчева система (тук не съм сигурен дали беше точно това.
Така и се появява 4та космическа, нужна да се измъкне от гравитационното поле на черната дупка. Проблема е че тази скорост е над тази на светлината е още не е известен начин за постигането на такива скорости.

Та след този доклад по астрофизика мисълта ми е, че черните дупки са си нормална материя, но с огромна плътност

slim_k написа:
Единственото което може да произлезе от цялата тази работа е анти-материални вселена във всяка черна дупка

След като стана ясно, че черните дупки са от нормална материя е нелогично да има анти-материална материя, защото тя ще се анихилира с "нашата" материя.
slim_k написа:
което води до единственото разсъждение по въпроса което породи интерес в мен - възомжно ли е да сме анти-материя , произлизаща от друг "материален" свят . Тук обаче не съм наясно с едно - разширяват ли се черните дупки ? Надявам се някой по запознат да ми отговори и евентуално да продължим дискусията в малко по друга насока извън "Четвъртото измерение"

Това да сме антиматерия е интересно. Помислете навсякъде във вселената има малки образувания от антиматерия, разпръснали се както нормалната вселена след Големия взрив. Тогава нищо не пречи нашата вселена да е просто едно малко образувание получило се от някой по-мащабен голям взрив.

А черните дупки се разширяват бавно, но сигурно. Дори в нашата галактика има черна дупка, която бавно ни "изяжда".

Музиката от Star Wars ли е това или бъркам? Щото тя е Търъдъдъъън дъъън дъръдъдъъън а твойта версия някво различно ми звучи :?

Профил ICQ

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 05 Сеп 2005 00:50

Аз, такова...много не разбирам, но някой може ли да ми каже какво значи анти-материя?
Много се интересувам от физиката и астрофизиката. Необятния космос винаги е пораждал интерес в мен. Та затова питам.
А какво ли има след края на Вселената?... И дали има такъв?...

No CNN or media now ...

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 05 Сеп 2005 01:02

Disturbed написа:
А какво ли има след края на Вселената?

Ест,че една голяма и тлъста паца :)

This rare perfurme is the sweet intoxication of love

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 05 Сеп 2005 01:14

Анти материята е огледалното копие на материята. При нея електрона е положително зареден: позитрон, а протона е отрицателно зареден, но не мога да се сетя в момента как се казваше. При контакт на материя и антиматерия се анихилират (унищожават) и се отделя огромно количество енергия. В книгата на Дан Браун "Шестото Клеймо" има сравнително подробно описание. Смята се, че при Големия взрив са се създали равни количества и от двете, които са се анихилирали и материята във вселената в момента е част от процента от онова което е било в първите мигове на Големия взрив. Също така учените използват антиматерията, за да обяснят черните петна във Вселената. Неща, които са там, но не ги виждаме. Също така от време на време успяват да създадат по някой и друг атом антиматерия.

А на края на Вселената... Ами има ресторант ;)
Иначе наскоро доказаха, че Вселената е с форма на футболна топка. Съставена от петоъгълници. А какво има Отвъд... Никой не знае. Би трябвало да е празно. Но според мен е логично след като е имало един Голям Взрив и имаме нашата разширяваща се Вселена, какъв е проблема някъде другаде да е имало друг Взрив и друга Вселена да се разширява някъде там?

Самата представа, че отвъд края на Вселената няма нищо. само безкрайност те кара да се опиташ да си представиш какво има отвъд онази празнота. Някак си човешкото съзнание е твърде "крайно" за да може да борави с безкрайни предмети.

Аве и аз се отплеснах. Отивам си лягам. Ето какво е влианието на двучасовите разговори със жени през нощта...

Профил ICQ

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 05 Сеп 2005 01:33

LordOfDarkness написа:
Анти материята е огледалното копие на материята. При нея електрона е положително зареден: позитрон, а протона е отрицателно зареден, но не мога да се сетя в момента как се казваше. При контакт на материя и антиматерия се анихилират (унищожават) и се отделя огромно количество енергия. В книгата на Дан Браун "Шестото Клеймо" има сравнително подробно описание. Смята се, че при Големия взрив са се създали равни количества и от двете, които са се анихилирали и материята във вселената в момента е част от процента от онова което е било в първите мигове на Големия взрив. Също така учените използват антиматерията, за да обяснят черните петна във Вселената. Неща, които са там, но не ги виждаме. Също така от време на време успяват да създадат по някой и друг атом антиматерия.

А на края на Вселената... Ами има ресторант ;)
Иначе наскоро доказаха, че Вселената е с форма на футболна топка. Съставена от петоъгълници. А какво има Отвъд... Никой не знае. Би трябвало да е празно. Но според мен е логично след като е имало един Голям Взрив и имаме нашата разширяваща се Вселена, какъв е проблема някъде другаде да е имало друг Взрив и друга Вселена да се разширява някъде там?

Самата представа, че отвъд края на Вселената няма нищо. само безкрайност те кара да се опиташ да си представиш какво има отвъд онази празнота. Някак си човешкото съзнание е твърде "крайно" за да може да борави с безкрайни предмети.

Аве и аз се отплеснах. Отивам си лягам. Ето какво е влианието на двучасовите разговори със жени през нощта...

Благодаря за обяснението. Сега се сетих, че по Дискавъри май бях гледал за този въпрос.

Точно това, че не мога да си представя "безкрайността", ме накара да попитам. Ако има "нищо", то какво ще рече "нищо"?
А, ако има втора вселена, тя дали ще е същата? Дали ще е три-измерна? А дали не е възможно да е съставена от друго, а не от атоми? Толкова въпроси...

Черните дупки...
Няма какво да кажа, без да повторя. Те са мъртви звезди, достигнали хипер-маса. Те тънат във вечен мрак, понеже дори и светлината не може да избяга от гравитационното им поле. Само да добавя, че те имат и "точка на анихилация", т.е. точката при която, материята се разпада на съставни части под въздействието на огромната гравитация. Някой ден и Слънцето ще се превърне в черна дупка и ще погълне Слънчевата система, ако някоя друга не го стори преди нея ест. . Слънцете дава живот, но и някой ден, ще бележи нашия край. С други думи, то ще се превърне във червен гигант, увеличавайки обема си много пъти. Така се получава нещо като бомба със закъснител, по силна от милиони водородни бомби... Долавяте ли иронията? Без слънчевата светлина, живота на Земята е невъзможен. Но някой ден, самата тя ще го отнеме... Ирония...

А някой може ли да ми каже, какви бяха измеренията? Аз знам само, че 3-то (В което ние живеем) е на обема, 4-то - времето, 5-то - мисълта... а другите ги знаех, но ги забравих.

А, ако някой ми припомни и какво е перпетуум-мобиле , цена няма ;) Помня само, че е двигателя на живота, и съм виждал и негови рисунки, но нищо друго не помня. Рисунките са плод на фантазията.

П.П. Яд ме е, че съм човек :) Иска ми се да се бях родил някъде другаде из космоса...

No CNN or media now ...

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 05 Сеп 2005 01:59

LordOfDarkness написа:
slim_k написа:
а малко по късно (времето в случая е разтегливо понятие) от огромните гравитационни сили бива разкъсвано

По въпроса с точката на анихилация.
Перпетуум мобиле е вечен двигател. Смисъл работи си сам. Само веднъж му прилагаш външна сила. Например закачаш генератор и ел. двигател. Завърташ само веднъж генератора, той създава ток и се завърта двигателя. Той върти генератора, който прави ток и така...

Слънцето няма нужната маса да стане черна дупка. Но след някакви си 100 000 000 години ще стане червен гигант и ще се раздуе някъде до Юпитер.

А измеренията доказано са си 3. Приема се, че времето е 4то, а за нататък.. Е никой не знае. Нещо имаше за 9 измерения, но ние виждаме реално 3.

Вече наистина отивам да спя. Обещавам!!!

Профил ICQ

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 05 Сеп 2005 02:22

Ох, да верно, че беше така. А, построен ли е такъв двигател? И възможно ли е да се построи?

Като се замислиш 100 000 години, хич не са много във вселенски мащаби. Земята е в пъти по-стара. Но до тогава има доста време, погледнато от човешка гледна точка. Ще се измилят кораби, с които ще пропътуваме до далечните светове и ще ги колонизираме, спасявайки се от гибелта. Сигурен съм...

Приети са 3 измерения, защото не можем да си представим другите... Сигурен съм, че има и други измерения, но ние сме прекалено примитивни, за да си ги представим... :) Аз не мога да си представя 4-тата величина - време, как ще изглежда в един обект... Просто ми е непонятно, как ще има ширина, дължина, обем и време...или пък 5-та величина - мъсил...Това пък изобщо не мога да си го представя...

А за Юпитер е изчислено, че ако е бил 1.5 пъти по-голям от сегашните съ размери, е щял да има всички условия за протичане на атомните, реакцийки, благодарение на които се раждат звездите... Така че имаме доста голям късмет ;) Родени късметлий бих казал...

No CNN or media now ...

Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com