Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Аватар
В момента играе: Няма време да играе...
Заглавие:
Публикувано на: 14 Дек 2003 13:13

Здравейте, радвам се, че темата се е възродила!
Creator, това, което казваш, е доста интересно, но нещо не схванах съвсем идеята за тунела... Може би е по-добре да намериш начин да качиш графиката си...
KO3yE, така е, но не съвсем:
Времето, не е четвъртото измерение в нашият свят, а следващото след първите три (тъпо звучи, но чети нататък).
Според мен, не можем да наредим времето (като измерение) до трите измерения на пространството и да кажем, че то е "четвъртото". Ами представиси разглеждания от мен четири-ПРОСТРАНСТВЕНО-измерен свят. В него времето ще е петото измерение нали? Еми кво е тва измерение, дето ту е четвърто, ту е пето? Времето просто е отделно от бройката на измеренията.
В смисъл аз разглеждам поставянето на безкрай ПРОСТРАНСТВА едно до друго, за да се получи следващоизмерното-ПРОСТРАНСТВО. Аз НЕ нареждам безкрай МОМЕНТИ.
Момент е "единица" за време и при нареждане на моменти настина получаваш "време", но не можеш да наречеш моментите "триизмерни". Всички светове (ако съществуват) - и триизмерният, и четириизмерният, и n-измерният вървят в ЕДНО И СЪЩО време. Тоесто моментът не може да се представи като "-измерен".

Профил ICQ

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 14 Дек 2003 18:25

Това което ще кажа разбира се е доста субективно, но според мен времето е измерение на пространството, просто ние не гледаме на него по този начин. Истина е че без пространство няма време(което е съгласувано с твоята теза - всяко следващо измерение е невъзможно без предходното). Това, което ние наричаме "изменение", всъщност е пространствена характеристика, която човешкият разум и тяло все още не са се приспособили да възприемат като другите три и да ги характеризират пространствено. Това обяснява защо ние не можем да се движим свободно във времето, както можем в триизмерния свят. Така би се получило че петото измерение е натрупване на множество времена - варианти на съществуване на четириизмерни светове. Нещо, което фантастиците вече наричат просто "измерение" - преминаване от една вселена и от един ход на "времето" в друг. Тук ключовата дума е "вариант" - имено тя определя последователността на измеренията в моята теория - "вариант" без време е невъзможен. Сам виждаш колко сме далече от свободно движение, или дори осъзнаване на петото измерение, със сигурност първо трябва да овладеем времето за да мислим за алтернативни вселени.

Профил WWW

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 14 Дек 2003 18:39

Така е, прав си. Дали ще доживеем деня, в който ще можем да видим на живо Втората световна или пък някой динозавър...

Профил ICQ

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 14 Дек 2003 18:52

Реално погледнато ще го доживеем (поне ако не се случи нещо непредвидено), защото единственото важно за биологичната ни природа е постепенното развитие на ДНК молекулата (замислял ли си се че нейния произход в някакъв кратък първоначален вариант спокойно може да е бил и едноизмерен дори (говорим за нейната възможност да се самоидентифицира, не за реалните съществуващи космически измерения -тогава е било възможно и самоидентифицирането на някоя нейна форма като едноизмерна). Та постепенната и еволюция все някога би трябвало да я доведе и до пълното овладяване на четвъртото измерение - времето, че защо не и на петото.

Профил WWW

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 14 Дек 2003 18:57

Имам много кратък коментар - Е тва ме разби :)
Но имах предвид не човечеството, а ние конктретно - аз и ти.

Профил ICQ

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 14 Дек 2003 19:07

Е ние няма да го доживеем освен ако не гръмне "Козлодуй" и нещата не протекат по такъв късметлийски начин че в мутацията вземем да овладеем и четвъртото измерение :) Иначе че в нормални условия "човечеството" няма да го овладее е ясно.. не можем хем да живеем себеосезателно в 4 измерения, хем пак да се наричаме "хора", или ако вземем пак да се наричаме така, дали даже въобще ще има "наричане"... това, ако го има, ще е съвпадение (шанс 1/число с мноооого цифри) . Еволюционната крачка е твърде голяма за да се запази името на определен вид, твърде голяма е дори и за да се запази понятието "име", в този му вид, ако се замислиш.

Профил WWW

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 03 Яну 2004 15:48

1. Учените не са сигурни!
2. Смятат, че четвъртото измерение е времето.
3. Учените смятат още, че има още цели 6 измерения!!!
4. Да те поуча малко за измеренията.
а) Първото измерение е точката ( . ).
б) Второто измерение са линийте ( Рисунките например)
в) Третото измерение е всичко което виждаш. Има и 3D игри. Те заради това изглеждат като реалност.!!

Темата ти е много интересна. Точно от такива теми се нуждае форума. 8) 8) 8)

Профил ICQ WWW

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 08 Яну 2004 16:26

Arathon, нещо не съм съгласен с теб - ако първото измерение, е точката, второто са линиите и третото - всичко, което виждам, къде пропускаш равнината? Или пък ако си имал предвид равнината (щото си казал "рисунките"), къде забравяш линията?

Einherjar, еми не знам... вие казвате, че времето е натрупване на триизмерни реалности, но според мен то е натрупване на моменти, в смисъл това не са няколко пространства(реалности) и ние пътувайки във времето, прескачаме от едно в друго. Ние си седим в нашето си триизмерно пространство(реалност), но се местим в моменти от съществуването на това пространство... същевременно останалите натрупани в четири-пространствено-измерния свят триизмерни светове, също си вървят по техните моменти във времето... във смисъл времето не може да бъде наредено до пространствените измерения (справка - поста ми от 14 Декември) и то е общо за всякакъв вид светове, вселени, пространства, реалности и т.н.

Всички тези видове светове, които съществуват, да наречем обобщително "МЕГАСВЯТ". Според мен времето е нареждане на тези МЕГАСВЕТОВЕ един до друг, тоест то не е четвъртото, ами последното измерение, и, както казах, е общо за всички!

П.П. Може би малко го обърнах на научна фантастика, или пък на твърде задълбочено мислене, но се надявам да ме разберете :wink:

Профил ICQ

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 27 Фев 2004 00:08

http://www.jimloy.com/geometry/tesser.htm
http://www.well.com/~abs/SIGGRAPH96/4Dtess.html
??? ??? ????? ????????? ???? ??-??????.??????? ???? ?????? ,?? ????:)

Профил

Аватар
В момента играе: Белот ...
Заглавие:
Публикувано на: 27 Фев 2004 00:10

LoveSux , interesni saitove ama celite sa na Angliski .... :(

Профил Skype

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 05 Мар 2004 14:05

SLS, в смисъл, как последното измерение - че след него няма други или че то обхваща всички други? За съжаление, отдавна не съм чел нищо ново по темата, тъй като не ми остава време (ех, това четвърто измерение 8) ), обаче тук виждам интересни предположения. А пък, че всички теории са си научна фантастика - ми така си е, докато не се появят научни доказателства, всичко си е фантастика пък била тя и научна.

Профил

Заглавие:
Публикувано на: 05 Мар 2004 23:31

Първото измерение и второто съществуват само като определения защото те са само точка . и много линии от точки :::::::::::::::
:::::::::::::::
но те са във равнина и ако приемем че не са 3д следователно дебелината на тази равнина е 0 следователно те не съществуват.А рисунките които ние правим имат някаква дебелина дори и микрометри.А за 4 измерение май не можем да говорим защото не можем да си го представим следователно го няма и не смятам че човеките мозъци не са достатъчно развити за да си го представят просто то може и да не съществува.Ако съществува 4 то може би е като в игрите от Legacy of Kain поредицата кадето Разиел отиваше в паралелен свят.Така 4 измерение се състои от много 3д светове в които времето върви еднакво и успоредно както и 3д световете се състоят от много 2д,а 2д от много 1д(въпреки че аз немога да си представя 1 д защото когато във всички посоки е 0 площа и обема му са нула следователно то не съществува)

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 06 Мар 2004 11:24

GboyWoW написа:
...Така 4 измерение се състои от много 3д светове в които времето върви еднакво и успоредно както и 3д световете се състоят от много 2д,а 2д от много 1д...

Това може би я най-ясната формулировка на това, което мисля аз по въпроса. Повечето от вас не са съгласни със съществуването на 4Д (отново говорим само за пространствените измерения, защото времето според мен е общо за всички светове) свят, защото нашия вече си е обемен и не му трябват повече посоки на движение. Това мнение, бих казал, е доста субективно (четете нататък).

GBoyWoW написа:
А за 4 измерение май не можем да говорим защото не можем да си го представим следователно го няма и не смятам че човеките мозъци не са достатъчно развити за да си го представят просто то може и да не съществува.

Знаеш ли колко им пука на "съществата" от 4Д светът, че не можем да си представим техния свят, и че бихме живяли еднакво със и без да знаем за тяхното съществуване - това не означава, че такъв свят не съществува. Действително човешкият мозък не е достатъчно развит и затова не може да побере в представите си един "по-обемен" свят от нашия.

ADD: 10х за линковете, LoveSux! Вижте ги задължително и двата. Те малко или много подкрепят това, което казвам и дори почвам да имам чувството, че съм посетил някой такъв сайт и съм забравил :) Е, никога не съм твърдял, че това, което казвам, е лично мое. ;)

Профил ICQ

Заглавие:
Публикувано на: 06 Мар 2004 12:58

SLS напълно си прав човек не може да си представи нещо което никога не е виждал.Но по твойта логика тези от 4 измерение няма да могат да си представят 5тото и т.н. тогава трябва да има безкрай измерения а тогава ми е чудно с какво едно ще е по-различно от друго ако говорим в пространствена гледна точка(не в временна)но поред мен най-много 4 измерения да има и времето в тях ще тече еднакво и не в едно да минат 10 мин а в друго 10 часа просто еднакво ще бъде.

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 13 Мар 2004 10:05

GboyWoW написа:
...а тогава ми е чудно с какво едно ще е по-различно от друго ако говорим в пространствена гледна точка...

Не ги знам колко са, но интересното и различното при тях е, че "същество" от четириизмерен свят може свободно да се движи през различните триизмерни светове и да преминава от един триизмерен свят в друг триизмерен свят, чрез движение по новата четвърта двойка посоки (нашите са напред-назад, наляво-надясно, нагоре-надолу и за 4Д светът има още една двойка). И "същество" от n-измерен свят може свободно да преминава през всички 'по-малко от n'-мерни светове. Това е важно, защото, тъй като сме съставна част от четириизмерния свят, ние бихме могли да го използваме, за да пътуваме в паралелни триизмерни светове и може би на другия край на нашия си свят за секунди, чрез придвижване в новата двойка посоки.
Остава "само" да я открием и да открием начин да пътуваме в четири измерения при положение, че не сме достатъчно обемни за един 4Д свят. Там бихме изглеждали, както на нас ни изглежда лист хартия.

Профил ICQ

Заглавие:
Публикувано на: 13 Мар 2004 10:18

Напротив според мен както вече казах 1 и 2 измерен свят не съществуват защото обемът им е нула следователно не могат да съществуват в пространството нали?А ние сме достатъчно обемни но просто за съществата от 4 измерния свят също са триизмерни с тази разлика че имат способността да минавата през различните 3 измени измерения.Примерно както си ходят без някакъв портал или нещо друго те минават от един свят в друг.Ако сте гледали фарскейп там Джон Крайтън обясняваше как пространствените тунели са с дебелина 0 смисъл той казваше че не се виждат ако ги погледнеш от една страна но ако ги погледнеш директно се виждат и тогава същото и при тях изведнъж все едно че преминават през нещо и се озовават в друг 3 измерен свят поне аз така си го представям.

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 13 Мар 2004 13:27

GboyWoW написа:
...А ние сме достатъчно обемни но просто за съществата от 4 измерния свят също са триизмерни с тази разлика че имат способността да минавата през различните 3 измени измерения...

Не ми се вярва съществата в 4Д-света да са триизмерни. Може би, защото си човек и ти е пределно достатъчно да си триизмерен, ти се струва, че не може да има нещо по-обемно и от теб. Тоест на нас трите измерения са ни достатъчни, но това не значи, че не съществуват "по-измерни" предмети и форми на живот.
По-горе някой пусна хубави линкове, Виж за тесеракта (четириизмерен куб - http://www.jimloy.com/geometry/tesser.htm ). Той е съставен от триизмерни кубове и е напълно 4Д обект, "по-обемен" от нас.

Как да се изразя... ето един тъп пример - ако сложиш хлебарка на безкрайно поле и я приемеш за двуизмерна, тя ще си ходи по полето и няма да си има представа, че съществува и трето измерение, но пък то не й и трябва. Така и ние сме огранечени във възможността да се движим само в нашия триизмерен свят, без да си имаме представа за четвърто измерение, което би ни помогнало да се движим по-бързо. Но пък то не ни и трябва - и така си живеем достатъчно добре. :)

Профил ICQ

Заглавие:
Публикувано на: 22 Мар 2004 08:43

Първо досега не са открити още 2Д или 1Д форми на живот следователно бих заключил че такива няма така може и да няма 4 измерение защото трябва както някой преди мен каза да има още 2 посоки на движение но вече всички посоки съществуват и не виждам как ще може да се минава в това измерение защото да си представим че има 2Д същества.Достатъчно е да ги повдигнем от равнината в която живеят и те отиват в 3Д измерението.Така и ние би трябвало само да се преместим на тази двойка посоки и ще попаднем в 4 измерението.А този Тесеракт както го гледам не разбрах нищо но от малкото което видях се разбираше че си е пак 3Д.

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 23 Мар 2004 21:57

Сори, че не съм чел цялата тема ама 5 страници ме мързи да чета. Само 5тата стр прочетох. Така да си кажа мнението, ако е казано, сорри:
1. Не е доказано, че времето е четвъртото измерение.
2. Не е доказано съществуването на черни дупки (видях че нещо ги обсъждате). Въпреки, че много хора ги считат за доказани, те още не са официално доказани. Има 80-90 процентови предположения за невидими обекти със силно гравитационно поле, но това не е доказателство. Доказани са обаче, пулсарите и неотронните звезди. Неотронните звезди са подобни на черните дупки. Масата им е прекалено голяма и за да компенсира това, звездата се свива, но масата е много голяма и ТЕОРЕТИЧНО звездата никога няма да постигне баланс и ще се свива до безкрайност. Това образува мнооого силно гравитационно поле, което пречупва време-пространството и е толкова силно, че дори светлината не може да се измъкне. Затова и дупките са ЧЕРНИ. За бели дупки съм чувал нещо ама не помня какво. Ама теоритично не виждам как те ще изхвърлят всичко... Обясни плийс. и бтв, гравитацията не е ПОЛЕ. :) Гравитацията по най-бебешкия начин обяснено е това, че всички тела се привличат (дори аз и лорд-леголас се привличаме :P). Е всъщност няма какво да обяснявам, защото 100% знаете.... А и ако минеш през черна дупка тва не значи, че минаваш през 4тото измерение. Или поне не е задължително. Това е просто ИЗКРИВЯВАНЕ и пречупване на време-пространството, но не и отваряне на тунел или начин да видиш 4тото измерение. Има теория, че то четвъртото измерение си съществува, но ние не го виждаме и не го разпознаваме. Както едно човече което нарисуваме затворено в един квадрат няма от къде да излезе. Квадрата е 2D фигура и човечето също. То е затворено. А един човек (истински :)) ако е в затворен куб, няма от къде да излезе. Но за "нещо" разпознаващо 4тото измерение ще намери начин да излезе... аре ча0 че фарскейп започва..... :)

Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com