И тази вечер смъртта не го пожела.Гадната паплач бе закъсняла да си домъкне плоския задник до града и „непознатия” успя без проблемни да стигне до входа на метрото.Той се огледа преди да слезе надолу.Незнайно защо този пейзаж на развалини му правеше такова впечатление,въпреки че го бе виждал стотици пъти.Някогашната статуя на Св. София лежеше в подножието на пиадестала си счупена през средата,плесенясала от дъжда.Улиците,по който някога кипеше толкова много живот сега бяха затрупани от снега и развалините.Човекът пое дълбоко въздух и слезе надолу.Беше изключително тъмно.Извади джобното си фенерче.Забеляза касите където го бяха хващали с нередовна карта множество пъти.Тихо подмина.Изведнъж пред него се изпречи масивна врата.Той знаеше,че ще намери хора зад нея и за това почука с ръка и извика:
-Има ли някой?-не последва отговор.След това отново:
-Знам,че има някой вътре!Пуснете ме да вляза!Аз съм човек!-но отново никой не се обади.
-Имам оръжие и храна.-каза той.Ненадейно вратата с пронизващ,скърцащ звук се открехна и от там се показа дребен мъж навярно стар.
-Бързо влизай!-рече му той.Той не почака втора покана и бързо влезе.
-Как ти е името?-каза стария човек.
-Казвам се Георги.
-Аха!И какво носиш със себе си?
-Сигурно питаш за оръжие.Ами ето тов...-той не успя да довърши когато стареца му се развика:
-Не млади глупако питам те за храна!!!
-Това е!-и му показа чантата си,в която се виждаха 15-тина консерви.
-Чудесно!
Старецът се казваше Иван.Отдавна бе заселил тези тунели със семейството си и ги пазеше много грижливо.Имаше двама сина,една дъщеря и един внук.
-Трябва да ми помогнеш Георги!Внукът ми е много болен и се нуждае от храна и вода.Честно да ти кажа пуснах те заради храната.Отчаяно се нуждаем от нея,но няма как да си я набавяме.Някога отглеждахме пилета,но те бързо имряха.
-С удоволствие ще ти помогна.А дали има и други хора надолу по тунела?
-О,да има,но това утре сега легни и се наспи.Яно-о-о!!!Оправи едно място за тази вечер за нашия гост.Едно от момичетата подскочи и се запъти на някъде.
Поздрав към всички,които ме подкрепят и ми дават кураж да продължавам да пиша!!!