Аз съм голям фен, но всъщност списъкът ми с прочетени неща е доста кратък...защото съм още по-голям фен на анимето и то изяжда по-голямата част от свободното ми време.
Ето няколко странни заглавия и какво ми е харесало в тях.
Моля споделете и вие!
Mahou Sensei Negima - странна и небалансирана смесица между харемска училищна ечи комедия и мащабни магически битки. В последната третина набъркване в политически интриги и вековни магически сблъсъци.

От една страна имаме тон училищни простотии, panty shot-ове, комично-еротични инциденти и момичешки сплетни...от друга страна масивни, страхотно планирани и красиво нарисувани битки (магически системи, магически предметиq различни школи и пр. и пр. монументален нърдски труд). Всичко това се развива в десетки доста детайлно замислени и нарисувани локации (академията Махора е лабиринт от сгради, библиотеката и е също е лабиринт, но е пълен и със смъртоносни капани...освен това имаме маса pocket dimension-ни, а картата на магическия свят е бая обширна - градове, джунгли, пустини, левитиращи древни руини...нали се сещате, че ги обхождат всичките

Както казах небалансирано е - имаме томове и томове с училищно ечи (това ги отказа много читатели преди да стигнат до битките), после пък томове с неспирни битки, после отново ечи последвано от още повече битки и така до края.
За какво го чета - картинките са красиви, битките са много добре разиграни, светът е интересен и детайлен, магическата система е замислена дълбоко и логично, голяма част от героите са абсолютни сладури (е, предимно сладурки

До сега за излезли и преведени 352 глави - остават още три и мангата приключва.
Black Cat - приключенски екшън.
За тези които са гледали анимето - то е лошо адаптирано копие на оригинала. Героите в мангата са 100 пъти по-големи симпатяги и приключенията в които участват са 100-ти по-готини и мащабни.
За какво го прочетох - картинките са красиви, битките са добре разиграни, светът в който се развива е интересен и детайлен, атмосферата е много подходяща, хуморът е приятен и героите са абсолютни сладури.
Мангата е приключена в 20 тома.
Death Note - свръхестествено детективско интелектуално надиграване.
За тези които са гледали анимето - то не е пълна адаптация, някои моменти са съкратени. Освен това е съвсем друго да четеш със собствена скорост диалозите, да се връщаш със страници назад, да обмисляш на спокойствие, кою кого е надлъгал и кой блъфира най-нагло и отчаяно.
За какво го прочетох - графиката е приятна, а следенето на сюжета е нещо, като нареждане на пъзел.
Мангата е приключена в 12 тома.
Eat-Man - sci-fi тупалка с елементи на детективски пъзел.
За какво го прочетох - графиката е хубава, героите са приятни, а сюжетът разиграва изтъркани sci-fi и приключенски trope-ове по оригинален начин.
Мангата е приключена в 19 тома.
MÄR - фентъзи комедийна тупалка.
За какво го прочетох - сладурска графика, сладурски герои, добре разиграни битки, сюжетът те дърпа и е забавен дори в главите "предвидени за тренировка" на главните герои.
Мангата е приключена в 15 тома.
Mahoraba - сладурска slice of life комедийка с много приятна графика.
Yotsuba - като горното
Yokohama Kaidashi Kikou - като горното, но на sci-fi тематика. Уникалното в него е, че е рядък представител на жанра "тих апокалипсис". Светът бавно се обезлюдява и деиндустриализира. Но това не е представено в мрачни и зловещи краски, а през погледа на една безобидна и благодушна андроидка, собственичка на кафене.
Мангата е приключена в 14 тома.