Общи политически приказки

Подфорум за политически дебати.
Публикувай отговор
VALEN7INVS
Цар
Обратна връзка:

Re: Общи политически приказки

Мнение от VALEN7INVS »

The Grim Reaper написа:
The Arrow написа:
Милионер, политолог, бивш външен министър и лидер на лявата Работническа партия: това е Йонас Гар Стьоре, бъдещият премиер на Норвегия
Ебати пародията :shock:
Кое? И защо? :lol:
На човека му е абсолютно чуждо, че в някои страни хората имат възможността да изградят кариера и натрупат богатство.., а тук даже си говорим за Норвегия, не какво да е :lol:

В работата ми с норвежки субекти съм установявал че дори работници с най-посредствени професии често успяват да натрупат милион евро, за крони да не говорим. :D
QVOD·EST·SVPERIVS
EST
·SICVT
QVOD
·EST·INFERIVS
The Arrow

Мнение от The Arrow »

Смешно ми е защото тука най-големите милионери са бившите социалисти/комунисти :D

Иначе съм наясно, че на запад може да правиш добри пари от професии без образование като шофьори/електричари/строителство и други подобни.
тежки нокаути
The Arrow

Мнение от The Arrow »

32 години демокрация и капитализъм! :rockon: Бих казал, че някои неща са доста по-добре, за други неща надявам да не чакаме още 30 години да се случат.
тежки нокаути
Аватар
Liberty
В момента играе: League of Legends
Обратна връзка:

Мнение от Liberty »

Капитализма в България е недоносче. Демокрацията и тя!
http://www.divinitas-crew.com
Ghost reporting!
The Arrow

Мнение от The Arrow »

https://csis-website-prod.s3.amazonaws. ... niR5Zc1Uvh

Интересен материал, който анализира причините за руското влияние в България.
тежки нокаути
The Arrow

Мнение от The Arrow »

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=qaHLd8de6nM[/youtube]

Не мога да повярвам, че това го е казал Обама. :shock: :o
тежки нокаути
VALEN7INVS
Цар
Обратна връзка:

Мнение от VALEN7INVS »

The Arrow написа:[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=qaHLd8de6nM[/youtube]

Не мога да повярвам, че това го е казал Обама. :shock: :o
И защо :?:

Искаш да ми кажеш че е 2021 и ти на 17 ноември осъзнаваш че Барак Обама знае за какво говори :?:

Еми... добре дошъл в 2010 :arrow:
QVOD·EST·SVPERIVS
EST
·SICVT
QVOD
·EST·INFERIVS
The Arrow

Мнение от The Arrow »

https://www.168chasa.bg/article/6082612

Князе, дай мнение за държавната администрация на Холандия.
тежки нокаути
VALEN7INVS
Цар
Обратна връзка:

Мнение от VALEN7INVS »

The Arrow написа:https://www.168chasa.bg/article/6082612

Няма нищо за казване, това го говорим от години - хрантутниците са си създали държава в държавата. Подозирам че в идните 4 години ще се направи доста по въпроса. :arrow:
QVOD·EST·SVPERIVS
EST
·SICVT
QVOD
·EST·INFERIVS
The Arrow

Мнение от The Arrow »

VALEN7INVS написа:

Няма нищо за казване, това го говорим от години - хрантутниците са си създали държава в държавата. Подозирам че в идните 4 години ще се направи доста по въпроса. :arrow:
Ами а дано.

А иначе, понеже и Америка е спомената в линка,много ми е интересно как гласоподавателите на демократската партия всъщност подкрепят big government. Разбира се, значенията на този термин там и тука са коренно различни.

Иначе, в Холандия има ли неща като висене по гишета и други прилики с нас или е коренно различно?
тежки нокаути
VALEN7INVS
Цар
Обратна връзка:

Мнение от VALEN7INVS »

The Arrow написа:
VALEN7INVS написа:

Ами а дано.

А иначе, понеже и Америка е спомената в линка,много ми е интересно как гласоподавателите на демократската партия всъщност подкрепят big government. Разбира се, значенията на този термин там и тука са коренно различни.

Иначе, в Холандия има ли неща като висене по гишета и други прилики с нас или е коренно различно?
В Холандия няма гишета, абсолютно всичко е с машини или онлайн. Даже в почти всички супермаркети се самообслужваш на касата и си плащаш с телефон, също не можеш да влезеш в офис на банка и да се надяваш че някой ще ти обмени или изтегли пари на гише - пари няма. В общи линии за вече скоро 7 години мога да кажа че единствено за регистрацията на номера ми на социално осигуряване ми се наложи да отида до общината когато се преместих тук през 2015 - също тогава и трябваше да мина през офис на банка за да си отворя сметка в ABN AMRO, където и работя в момента. :arrow:
QVOD·EST·SVPERIVS
EST
·SICVT
QVOD
·EST·INFERIVS
The Arrow

Мнение от The Arrow »

А не се ли гледа на машините като загуба на работна ръка?
тежки нокаути
denik
Дидко Бандитко
В момента играе: No man's sky

Мнение от denik »

The Arrow написа:А не се ли гледа на машините като загуба на работна ръка?
Умела социална и трудова политика би трябвало да подпомогне хората да се преквалифицират. Пък и това като цяло си е част от стандартното развитие на индустриите - изчезването на определени професии и появяването на нови. Още навремето т.нар. "компютри" са били хора, които са извършвали изчисления по време на и след индустриалната революция. С изобретяването на изчислителните машини, тази професия е изчезнала и са се появили нови - обслужване на машините, програмиране и т.н. до наши дни. Реално, с изчезването си, една професия е проправила път на множество други. Един прост пример :)
Та, да, автоматизацията не е лошо нещо и не вярвам че ще стигнем до тия киберпънк антиутопии, където за хората няма да има работа, щото видиш ли, машините вършат всичко
[02:11:17] Алминатора: mejdu drugoto sym si mislel
[02:11:19] Алминатора: che imam leka forma
[02:11:22] Алминатора: na auizym ponqkoga :D
Serious Sam
Горд Пролетарий
В момента играе: Serious Sam
Обратна връзка:

Мнение от Serious Sam »

Най-вероятно ще минем през такъв етап. :D
¯\_(ツ)_/ ¯
vanmx

Мнение от vanmx »

Една сериозна криза с горивата и енергията като цяло и за няколко години ставаме като амишите :D
Аватар
Liberty
Обратна връзка:

Мнение от Liberty »

VALEN7INVS написа:също не можеш да влезеш в офис на банка и да се надяваш че някой ще ти обмени или изтегли пари на гише - пари няма.
Кофти. Кеша е свобода. Горното е равнозначно на загуба на свобода.
The Arrow написа:А не се ли гледа на машините като загуба на работна ръка?
Проблема е в намирането на работна ръка не в загубата на работни места. Аз лично предпочитам този вариант пред масовата емиграция.
Ghost reporting!
The Arrow

Мнение от The Arrow »

Liberty написа:
VALEN7INVS написа:също не можеш да влезеш в офис на банка и да се надяваш че някой ще ти обмени или изтегли пари на гише - пари няма.
Аз нямам проблем с дигиталните плащания, даже ми е супер удобно, но не бих искал да имаме cashless бъдеще.
тежки нокаути
VALEN7INVS
Цар
Обратна връзка:

Мнение от VALEN7INVS »

Liberty написа:
Е кеша си съществува и това което казвам е, че няма гише на което можеш да отидеш и да ти дадат пари на ръка. Всеки офис си има банкомати за вкарване и теглене на пари. Аз също намирам някои характеристики на парите в брой за неизменна част от финансовата ни свобода, но доколкото съм запознат със самата технология и нагласите на ЕЦБ във връзка с имплементирането ѝ, всъщност е напълно осъществимо да се създаде дигитален еквивалент който да запази поверителността на кеша като същевременно гарантира по-доброто запазване на стойността на парите в обръщение. На практика е невъзможно да се постигне такъв прецизен контрол над инфлацията с физически носител, а и в крайна сметка поне според моето скромно мнение колкото по-малко влияние остане в ръцете на комерсиалните банки, толкова по-добре. Все пак Европейската централна банка и съответните национални централни банки нямат комерсиален интерес от финансовата ни информация, та ако предлагат дигитална валута с поверителност базирана на т. нар. zero-knowledge протокол ми се струва доста добра алтернатива на това да държиш пари на пачки по петстотачки. :D
The Arrow написа:
Liberty написа:
Аз нямам проблем с дигиталните плащания, даже ми е супер удобно, но не бих искал да имаме cashless бъдеще.
Не знам какво спокойствие ти дава притежанието на въпросните банкноти честно казано - гаранциите че притежаваш активи на съответната стойност са от все същата инстанция, централната банка. Реално ако има носител, който да може да гарантира много по-добър контрол върху инфлацията чрез дигиталното издаване на точно толкова единици колкото е необходимо, поне според мен би бил предпоставка за много по-драстична промяна в благосъстоянието на всички ни, отколкото вкопчването в някакъв хартиен носител само защото по-добре съхранява илюзията че имаш някакъв контрол над финансите си. :D
QVOD·EST·SVPERIVS
EST
·SICVT
QVOD
·EST·INFERIVS
The Arrow

Мнение от The Arrow »

Би ми било интересно да ти чуя мнението за или против евро зоната тъй като си на ти с финансите и от перспективата на живеещ в страна-член на еврозоната.

Защото едни от страните с най-високи стандарти в Европа, като Холандия (или както там се казва сега), са в еврозоната. От друга страна, държави които също се водят най-висок стандарт (скандинавските) не са в еврозоната и пак се справят много добре. Също и сравнително добри държави като Англия, примерно, не са приели еврото.

От друга страна, държави-членове на зоната като Гърция, Испания, Италия и още няколко сякаш не се справят толкова добре въпреки членството си. Какво мислиш за това?
тежки нокаути
Аватар
Liberty
Обратна връзка:

Мнение от Liberty »

VALEN7INVS написа:всъщност е напълно осъществимо да се създаде дигитален еквивалент който да запази поверителността на кеша като същевременно гарантира по-доброто запазване на стойността на парите в обръщение. На практика е невъзможно да се постигне такъв прецизен контрол над инфлацията с физически носител
Възможно е въпроса е до колко има интерес от такова нещо. Защото за мен е видно, че цялата работа с драпането за без-кешово общество се прави чисто и просто с цел по-голям контрол. Аз лично съм скептичен към анонимните-електронни плащания, така че бих искал да видя как това се прилага на практика.

Що се отнася до инфлацията, причината е и винаги е била една и съща и тя е увеличаването на паричното предлагане. Което пък винаги се е случвало поради невъзможността на правителствата да си балансират бюджетите. Т.е. не виждам как дигиталните пари могат да бъдат с нещо по-добри от хартиените в това отношение, освен че могат да се "създават" дори още по-лесно. Инфлацията е скрит данък, който всички ние плащаме под формата на обезценяване на парите ни. Разликата в тази стойност са нещата които държавата е платила с тези нови пари.
Ghost reporting!
Публикувай отговор