Автор |
Съобщение |
Gipo
|
 |
|
|
Заглавие: Re: Жилището на вашите мечти! (имотната тема) Публикувано на: 05 Окт 2018 15:30
Сега изобщо не е момент за купуване, трябва да се спука балона първо. Няма логика в София да има милион и половина необитаеми апартамента, а в същото време цените постоянно да са нагоре. Значи става въпрос за балон, няма как да продължи дълго.
___________________________________ Гипчо ( ◕ Y ◕ )
|
|
|
|
 |
The Arrow
|
 |
|
|
Заглавие: Re: Жилището на вашите мечти! (имотната тема) Публикувано на: 05 Окт 2018 16:07
Gipo написа: Сега изобщо не е момент за купуване, трябва да се спука балона първо. Няма логика в София да има милион и половина необитаеми апартамента, а в същото време цените постоянно да са нагоре. Значи става въпрос за балон, няма как да продължи дълго. Именно, надявам се в следващите две-три години да се спука...
___________________________________ тежки нокаути
|
|
|
|
 |
|
Заглавие: Re: Жилището на вашите мечти! (имотната тема) Публикувано на: 05 Окт 2018 20:48
Взех си апартамента, който искам на този етап, в ареата, която искам, преди месец. Много е яко. Не ми се чакаше балона, защото реално никой няма реална представа кога пазара ще обърне тренда. Може да е след 6 месеца или след 3 години, а наемите имат своите предимства и недостатъци, но ми беше писнало да завися от някого и да нямам "вкъщи".  Gipo написа: Сега изобщо не е момент за купуване, трябва да се спука балона първо. Няма логика в София да има милион и половина необитаеми апартамента, а в същото време цените постоянно да са нагоре. Значи става въпрос за балон, няма как да продължи дълго. Иначе това, което казваш, не е точно така. Предполагам си искал да хиперболизираш, но цифрата е доста завишена от реалната. "Балоните" не действат толкова просто и не са особено предвидими  . Също така нивата на цените на жилищата преди няколко години бяха много ниски спрямо факта, че все пак сме в ЕС и реално има корекция до полуадекватни нива. Възможно е да сме малко над реалното, но всъщност не е толкова, колкото си представят хората. Естествено, ако не му се бърза на човек, може да почака, но лаишко е да се мисли, че можеш да прогнозираш който и да е пазар с точност.
___________________________________ остарехме
|
|
|
|
 |
Liberty
|
 |
В момента играе: League of Legends
|
|
Заглавие: Re: Жилището на вашите мечти! (имотната тема) Публикувано на: 05 Окт 2018 23:04
Тъй като и аз съм от Люлин си задавам един въпрос от едно известно време насам. Само около моя блок в последните години израснаха две масивни осем етажни кооперации и до тях строят трета. По главната улица "Шабан" разделяща 9-ти и 10-ти микро-район се строят още 3-4 сгради с апартаменти. И така е на много места. Аз лично не го казвам за да хленча от "презастрояването" тъй като честно казано това бяха пустеещи буренища и квартала така ми харесва повече. Но въпроса ми е когато до 1-2 години всички тези сгради бъдат завършени, вземат си АКТ 16 и т.н. и всички тези безбройни НОВИ апартаменти се влеят на пазара на имотите, дали няма да се случи срив на цените на жилищата и наемите? Аз лично на това се надявам, защото от много време искам да си наема студио, но при тези цени на наемите няма начин.
___________________________________ http://www.divinitas-crew.com Ghost reporting!
|
|
|
|
 |
Gipo
|
 |
|
|
Заглавие: Re: Жилището на вашите мечти! (имотната тема) Публикувано на: 06 Окт 2018 00:03
За блоковете до автомивката ли говориш? Колкото и да е странно, почти всички апартаменти в завършените блокове са продадени. Има няколко продадени и в строящата се част от другата страна на автомивката.
|
|
|
|
 |
denik
|
Дидко Бандитко |
 |
В момента играе: No man's sky
|
|
Заглавие: Re: Жилището на вашите мечти! (имотната тема) Публикувано на: 06 Окт 2018 10:09
bulgarinut написа: Просветете невежия какво е АКТ 16, моля? Акт 16 общо-взето е документа, който общината издава на сградата, че вече е годна за живеене и узаконена. Тъй като нали да построиш една жилищна сграда е съпътствано от милиони детайли, които трябва да са ок, на всеки етап от строежа се издава някакъв акт, който казва, че този етап вече е завършен. Имам една позната с наследени 2 апартамента на Оборище (късметлийка) в нов блок (имали са къща на това място преди), обаче от година и малко блокът стои на акт 15, защото собственикът на строежа е забегнал и имат някви разправии с общината. Блокът реално е готов, но това което бави издаването на Акт 16 са някви тъпотии като все още непрокаран ток в гаражите, площадките на етажите са на голи стени и т.н. Но вътре в апартаментите си живеят хора, макар и нелегално. Тя се оплаква, че доста фирми за ремонт не искат въобще да влязат примерно да слагат плочки у вас, щото е незаконно да обслужват апартаменти в сгради без Акт 16, но все пак се намират и някакви шанаджии, дето ще се навият да ти ремонтират апартамента срещу нужната цена. Отделно, че плащат доста висок ток (и май вода), защото общината не е издала разрешително за потребителски ток и вода и ползват такива на индустриални цени. От друга страна е по-евтино да си купиш апартамент в сграда на Акт 15, но трябва да имаш предвид рисковете, като може да се случи нещо и сградата никога да не бъде узаконена и общината да си я claim-не.
___________________________________ [02:11:17] Алминатора: mejdu drugoto sym si mislel [02:11:19] Алминатора: che imam leka forma [02:11:22] Алминатора: na auizym ponqkoga
|
|
|
|
 |
Serious Sam
|
Горд Пролетарий |
 |
В момента играе: Serious Sam
|
|
Заглавие: Re: Жилището на вашите мечти! (имотната тема) Публикувано на: 06 Окт 2018 10:16
bulgarinut написа: Просветете невежия какво е АКТ 16, моля? Акт 16 е онова дето Неризанов ще те клеца за да ти го даде.
___________________________________ ¯\_(ツ)_/ ¯
|
|
|
|
 |
Liberty
|
 |
|
|
Заглавие: Re: Жилището на вашите мечти! (имотната тема) Публикувано на: 06 Окт 2018 13:05
Gipo написа: За блоковете до автомивката ли говориш? Колкото и да е странно, почти всички апартаменти в завършените блокове са продадени. Има няколко продадени и в строящата се част от другата страна на автомивката. Точно за тях говоря и да знам, че се продават. Сестра ми наскоро си купи апартамент и те бяха в нова сграда (друг квартал), където буквално купиха последния. То иначе нямаше да се строят. Но както често пъти се случва при засилено търсене в един момент всички се хвърлят да предлагат и накрая ще се получи свръх-предлагане. Защото колкото и да нараства София като население, този процес не е неизчерпаем, а освен това имам усещането че строителството го изпреварва като темпове. BTW аз съм по-заинтересован не толкова към апартаментите, колкото към търговските площи/офиси/складови помещения предвидени в тези сгради. А ако забелязваш дори в двата нови блока до автомивката, на вторите етажи има доста незаети подобни пространства, а се чакат още.
___________________________________ http://www.divinitas-crew.com Ghost reporting!
|
|
|
|
 |
Der Meister
|
 |
|
|
Заглавие: Re: Жилището на вашите мечти! (имотната тема) Публикувано на: 07 Окт 2018 13:23
denik написа: Имам една позната с наследени 2 апартамента на Оборище (късметлийка) в нов блок (имали са къща на това място преди), обаче от година и малко блокът стои на акт 15, защото собственикът на строежа е забегнал и имат някви разправии с общината. Блокът реално е готов, но това което бави издаването на Акт 16 са някви тъпотии като все още непрокаран ток в гаражите, площадките на етажите са на голи стени и т.н. Но вътре в апартаментите си живеят хора, макар и нелегално. Тя се оплаква, че доста фирми за ремонт не искат въобще да влязат примерно да слагат плочки у вас, щото е незаконно да обслужват апартаменти в сгради без Акт 16, но все пак се намират и някакви шанаджии, дето ще се навият да ти ремонтират апартамента срещу нужната цена. Отделно, че плащат доста висок ток (и май вода), защото общината не е издала разрешително за потребителски ток и вода и ползват такива на индустриални цени. Абсолютно същата история и с един приятел! Я, Гипо е ънблокнал Андрей 
|
|
|
|
 |
Liberty
|
 |
|
|
Заглавие: Re: Жилището на вашите мечти! (имотната тема) Публикувано на: 05 Фев 2019 15:12
Експертите горе-долу предвиждат това което казах преди няколко месеца в тази тема. Насищането на нови жилищни сгради е много вероятно в бъдеще да доведе до срив в цената на жилищата. https://www.investor.bg/analizi/113/a/a ... ign=footer
|
|
|
|
 |
Gipo
|
 |
|
|
Заглавие: Re: Жилището на вашите мечти! (имотната тема) Публикувано на: 05 Фев 2019 20:29
Liberty написа: BTW аз съм по-заинтересован не толкова към апартаментите, колкото към търговските площи/офиси/складови помещения предвидени в тези сгради. А ако забелязваш дори в двата нови блока до автомивката, на вторите етажи има доста незаети подобни пространства, а се чакат още. хахах да, офисите седят, защото строителя е направил входовете им отзад. А пък подстъпа за коли и пешеходци, който трябваше да направи по-лесно достигането на тия офиси го направиха на магазин  . От 3 месеца кипи трансформация на офисите, която цели да ги превърне в апартаменти за под наем  . Поне 3 от офисите ще станат на апартаменти.
|
|
|
|
 |
denik
|
Дидко Бандитко |
 |
В момента играе: No man's sky
|
|
Заглавие: Re: Жилището на вашите мечти! (имотната тема) Публикувано на: 24 Ное 2019 12:19
Аз почвам лека-полека да се ориентирам към мисълта да си взема жилище в София. Цените продължават да са високи, но пък лихвите са бомба в момента. Тъй като ще разчитам изцяло на кредит, това ме устройва (щото и да паднат цените на жилищата, тогава лихвите ще се качат, така че все хуй) Проблемът ми е психологически-финансов - от мисълта да поема 30-годишна отговорност да изкарвам х на брой пари и ми призлява 
___________________________________ [02:11:17] Алминатора: mejdu drugoto sym si mislel [02:11:19] Алминатора: che imam leka forma [02:11:22] Алминатора: na auizym ponqkoga
|
|
|
|
 |
Serious Sam
|
Горд Пролетарий |
 |
В момента играе: Serious Sam
|
|
Заглавие: Re: Жилището на вашите мечти! (имотната тема) Публикувано на: 24 Ное 2019 13:18
Императора написа: Serious Sam написа: bulgarinut написа: Просветете невежия какво е АКТ 16, моля? Акт 16 е онова дето Неризанов ще те клеца за да ти го даде. Разбрах тази препратка! бтв това реална случка от филма ли беше, или просто образно казано? Реална случка от филма.
___________________________________ ¯\_(ツ)_/ ¯
|
|
|
|
 |
Omega-x
|
Супер Марио или Смърт |
 |
|
|
Заглавие: Re: Жилището на вашите мечти! (имотната тема) Публикувано на: 24 Ное 2019 21:46
denik написа: Аз почвам лека-полека да се ориентирам към мисълта да си взема жилище в София. Цените продължават да са високи, но пък лихвите са бомба в момента. Тъй като ще разчитам изцяло на кредит, това ме устройва (щото и да паднат цените на жилищата, тогава лихвите ще се качат, така че все хуй) Проблемът ми е психологически-финансов - от мисълта да поема 30-годишна отговорност да изкарвам х на брой пари и ми призлява  Само две забележки: Пак ще ти трябват между 10 и 20% от цялата сума като първоначална вноска, които не са малко. Но ако си го набиеш с потребителски за първоначалната, плюс ипотечния ще ти трябва мн як гръб. Другото е че ти няма да го изплащаш 30 години. И финансовото състояние ще ти се подобри, и предоговоряния ще имаш, повече от 12-15 години ме съмнява да плащаш. Плюс че винаги по средата можеш да го пре-продадеш нататък по веригата. И се замисли, всички пари които си дал за квартири от както си в София колко % са от 1 апартамент 
___________________________________ <3Bandaids don't fix bullet holes<3 Taytay.
|
|
|
|
 |
Маце Борко
|
 |
В момента играе: Російський військовий корабель? Іди нахуй!
|
|
Заглавие: Re: Жилището на вашите мечти! (имотната тема) Публикувано на: 25 Ное 2019 09:35
Изтегляне на потребителски кредит с цел да направиш първата вноска по жилището на изплащане бе, бавен.
___________________________________ "Моридина, който по принцип е човек интелигентен с богата обща култура, но в същността си е комплексиран простак..." - Алминатора
"напарфюмиран печен ебач" - кримсънчето
|
|
|
|
 |
Маце Борко
|
 |
|
|
Заглавие: Re: Жилището на вашите мечти! (имотната тема) Публикувано на: 25 Ное 2019 21:09
Потребителските кредити не се отпускат само в суми за кафе и цигари до края на месеца. На повечето банки таванът им за потребителски е около 70 хиляди. Не знаеш какво е Акт 16, нито какво е потребителски кредит. Да започна да мисля с два хода назад като комуникирам с теб, а? Ама иначе в /pol зад монитора много ги разбираш нещата 
___________________________________ "Моридина, който по принцип е човек интелигентен с богата обща култура, но в същността си е комплексиран простак..." - Алминатора
|
|
|
|
 |
Маце Борко
|
 |
|
|
Заглавие: Re: Жилището на вашите мечти! (имотната тема) Публикувано на: 26 Ное 2019 12:16
Някак естествено е като виден форумен разбирач да ни school-неш и за това след всичко останало. Че и с намигаща емотикона. Абе Волтажче бе 
|
|
|
|
 |
ToxicZ
|
 |
|
|
Заглавие: Re: Жилището на вашите мечти! (имотната тема) Публикувано на: 26 Ное 2019 21:24
Роби на капитализма, задайте си въпроса - как по време на лошия социализъм вашите родители са успели да си вземат жилища без кредит, а сега вие сте обикновени безимотни наематели или изплащащи до живот някаква невзрачна панелка, дето утре може да рухне. 
|
|
|
|
 |
Liberty
|
 |
|
|
Заглавие: Re: Жилището на вашите мечти! (имотната тема) Публикувано на: 27 Ное 2019 00:57
Toxic N1 написа: Роби на капитализма, задайте си въпроса - как по време на лошия социализъм вашите родители са успели да си вземат жилища без кредит, а сега вие сте обикновени безимотни наематели или изплащащи до живот някаква невзрачна панелка, дето утре може да рухне.  Искаш ли да ти обясня как през социализма дядо ми е живял с цялото си семейство в една стая и е делял обща баня и кухня с още две други семейства. Мога да ти обясня и какво му е коствало да се сдобие с панелка, ама е дълга история.
|
|
|
|
 |
ToxicZ
|
 |
|
|
Заглавие: Re: Жилището на вашите мечти! (имотната тема) Публикувано на: 27 Ное 2019 08:50
Liberty написа: Искаш ли да ти обясня как през социализма дядо ми е живял с цялото си семейство в една стая и е делял обща баня и кухня с още две други семейства. Мога да ти обясня и какво му е коствало да се сдобие с панелка, ама е дълга история. Не знам за твоя дядо. Моя е построил 3 къщи на 3-те си деца. И не, не е имал нищо общо с БКП/БЗНС/ДС/АБПКФ.
|
|
|
|
 |
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|