Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Аватар
В момента играе: World of Tanks
Metro Last Light
Заглавие: Re: For Honor
Публикувано на: 25 Юни 2015 14:01

Не разбирам много от този вид оръжия. Но правя сравнение с нещо познато за мен.

Винаги ги има тези "ръзбирачи". Ще викат непрекъснат "TIGER TANK!!!" или "ABRAMS!!!" или "ARMATA!!!"... тук таме и "LECLERC ".

Не си дават сметка как в повечето случаи няма обективно по-добро оръжие в една и съща ера и клас.
Така и с катаната. Та не е перфектният меч. НЯМА как да реже картечници. Но за времето и предназначението... може би е най-добрата.
Но не е над европейските мечове.

А това, че всичко японско било по-добро... пффф в Манчурия и Мидуей го доказаха... нали?

Профил Skype

Аватар
Публикувано на: 25 Юни 2015 14:26

Цитат:
Винаги ги има тези "ръзбирачи".
Да човек винаги има някои дето се е занимавал с нещо с което ти не си се занимавал и това е по-доре да си мълчиш вместо да се правиш на разбирач, понеже когато не си се занимавал можеш единствено да се правиш че разбираш. Покажи ми например светкавични техники за вадене на 2 хендед суор от ножницата. Просто доста повече е мислено, и пак ти казвам японците мислят повече от нас. Изпипват повече нещата.

Профил

Аватар
Metro Last Light
Публикувано на: 25 Юни 2015 14:34

Да де. Midway и Манчурия го доказват. Няма как да споря...

:roll:

Профил Skype

Аватар
Публикувано на: 25 Юни 2015 14:34

iddqd написа:
Sentry пита ме дали съм видал за спаринг сабия и ти показах, самураите не се бият с гумени мечове. За катана само сенсеите ми бяха с истински разбира се, че съм виждал, но няма особена разлика в сравнение с моя освен че реже. Все пак едно сносно яито стува над 500$ и е 1 към едно с катаната освен че се чупи при силен удар и не може да реже никога.

Аха, стигнахме до разковничето. 5 години се биеш с пръчка и тъп меч и после ми разправяш колко опит имаш в рязането на някакви неща и кое можело да реже и кое не. Това, че си си купил едно нещо или друго не те прави експерт в дадено област. И това, че 5 години се учиш да махаш с пръчка, не значи, че имаш каквато и да е компетентност за историческите качества на мечове или това как протича една битка. Отиди се скрий някъде, че си мишка с много надуто его.

Иначе мечовете за спаринг в онова видео не са играчки, а са наилонови реплики с правилна тежест и разпределение на тежестта спрямо исторически модели, като струват горе-долу колкото един читав бокен, тъй като гледам, че цените на разни неща много те влекат.

P.S. Пише се "сабя", имбецил неук!

Профил

Аватар
Публикувано на: 25 Юни 2015 14:59

Японската фехтовка е всичко друго но не и махане с пръчка. Това е системата по която са се обучавали самураите. Това не е кендо, това е кенджуцо.
Цитат:
че 5 години се учиш да махаш с пръчка, не значи, че имаш каквато и да е компетентност за историческите качества на мечове или това как протича една битка.
А какво значи това е система която не е променяна от 500 години щом съм я следвал 5 години какво може да значи. Според теб можеби самураите започват да разбират от катана след 10 година? Или можеби за да започнат да разбират е трябвало първо да помахат малко с найлонови мечове о иеее. А можеби това че ти не си се занимавал хич те прави много по-голям разбирач. Логиката ти е женска.

Профил

Аватар
Metro Last Light
Публикувано на: 25 Юни 2015 15:09

Ехх... ще се продължи с глупостта... щом искаш...

Профил Skype

Аватар
Публикувано на: 25 Юни 2015 15:16

Точно това ти казвам когато не разбираш, но въпреки това даваш акъл е неминуемно да сипеш глупости дори да си убеден в обратното.

Профил

Аватар
Публикувано на: 25 Юни 2015 15:18

Не, пич, моето е логика, нормална, човешка. Твоето е някаква извънземна.

Кажи ми - обувавали ли са самураите, че западните мечове не са остри? Или неефективни? Или че на бойното поле като се срещнеш с копиеносец лесно му се сече копието? Или че всички катани са еднакво балансирани? Или че по-къс меч е предимство? Това са глупостите, които говориш и те нямат нищо общо с това какво си тренирал. И ако вярваш в тези неща, мога спокойно да ти заявя, че не си тренирал бой с меч 5 години, ами си махал с пръчка.

Профил

Аватар
Публикувано на: 25 Юни 2015 15:39

Явно сам си вярваш сега ще ти отговоря по ред.
Цитат:
Кажи ми - обувавали ли са самураите, че западните мечове не са остри?
Казвали са ми хора дето се занимават с тия рицарски точно боища в софия има група че техните мечове може да се хващат така понеже не са остри като катаната. Умишлено затъпени са, за да не режат пръстите като ги държиш, но са достатачно остри че като го засилиш да ти отреже главата. Катаната дори съвсем леко да я докоснеш с пръст ти потича кръв. https://youtu.be/gY9iedqF0z0?list=PLbBI7KujYktWis2XIJz7eJiQuv-JFLzA-&t=943
Цитат:
Или че на бойното поле като се срещнеш с копиеносец лесно му се сече копието?
Да разбира се нали за това тренираме копие срещу катана. Тренира се с много оръжия но винаги единия е с катана. Та точно това се опитах да обясна на предния явно сега трябва и на теб. Блокираш копието отстрани и същевремено това е рязане на пръчката. Това сме го тренирали и е обяснявано. Сенсеят ни беше японец от самурайски род съветник на японския посланник в българия.
Цитат:
Или че всички катани са еднакво балансирани?
Да точно за това се купува яито от япония, а не се взима катана от илиенци с която да тренриаш техниките по яиджуцо демек смъртоносни техники за вадене на сабия от канията. Взима се от япония понеже баланса е като на истинска катана а за правилната тренировка балнса е много важен. Същото важи за бокотото въпреки че дървеният меч е 2 пъти по-лек балнса му е почти като на истинска катана за това е добре да си вземеш японски, в българия се продават някви мн гадни не стават за нищо.
Цитат:
Или че по-къс меч е предимство?
И двете са предимства. Най голямото е че с този размер може да се прави яиджуцо да се вади от канията и да се напада ведната. По-дългия докато го извадиш си умрял. Друго е че е по-бърз и маневрен и има повече приложения в затворени пространства и приемрно бой между вървета в гора и тн също и в меле, не случайно римските легионери са били с супер къси мечове, не понеже не могат да си направт дълги, а понеже в мелето дългият меч е не ефективен. Също така се замисли катаните се ползват от генералите в пъврата и втората световна война, лонгсуорда не. В европа са носили сабия не някв смешен логсуор би било нелепо.

Цитат:
Това са глупостите, които говориш и те нямат нищо общо с това какво си тренирал.
Явно ти си тренирал повече. " на сън "

Профил

Аватар
Metro Last Light
Публикувано на: 25 Юни 2015 15:58

Важното, е че избягваш Мидуей и Манчурия...

Профил Skype

Аватар
Публикувано на: 25 Юни 2015 16:19

Не знам кво общо има тва с катаната и лонгсуорда. Все едно да кажа че на пърл харбър японците са нападали с катани. Но се кефа поне че в българия са сечени турци с катана.

Профил

Аватар
Публикувано на: 25 Юни 2015 16:21

iddqd написа:
Явно сам си вярваш сега ще ти отговоря по ред.
Цитат:
Кажи ми - обувавали ли са самураите, че западните мечове не са остри?
Казвали са ми хора дето се занимават с тия рицарски точно боища в софия има група че техните мечове може да се хващат така понеже не са остри като катаната. Катаната дори съвсем леко да я докоснеш с пръст ти потича кръв.

Глупости.
iddqd написа:
Цитат:
Или че на бойното поле като се срещнеш с копиеносец лесно му се сече копието?
Да разбира се нали за това тренираме копие срещу катана. Тренира се с много оръжия но винаги единия е с катана. Та точно това се опитах да обясна на предния явно сега трябва и на теб. Блокираш копието отстрани и същевремено това е рязане на пръчката. Това сме го тренирали и е обяснявано. Сенсеят ни беше японец от самурайски род съветник на японския посланник в българия.

Ти хубаво го описа предния си пост, ама няма да го отсечеш копието като правиш така и то няма и лесно да стане. Тоест няма "да му нарежеш копието на трески", ами ще се защитаваш и евентуално ако си късметлия може някой удар да му отсече копието.
iddqd написа:
Цитат:
Или че всички катани са еднакво балансирани?
Да точно за това се купува яито от япония, а не се взима катана от илиенци с която да тренриаш техниките по яиджуцо демек смъртоносни техники за вадене на сабия от канията. Взима се от япония понеже баланса е като на истинска катана а за правилната тренировка балнса е много важен. Същото важи за бокотото въпреки че дървеният меч е 2 пъти по-лек балнса му е почти като на истинска катана за това е добре да си вземеш японски, в българия се продават някви мн гадни не стават за нищо.

Катаните имат различни разновидности както на дължината на острието, така и на извивката(sori), което води до различен баланс. Различни училища използват различни видове катани. Да, за твоята техника ти трябва определа катана, както за определни техники в европейските бойни изкуства се изисква определен меч, но катаната като цяло не е с една универсална форма и въпреки че всички споделят общо характеристики, много от качествата им се различават в зависимост от разновидността. Много е тъжно, че не ги знаеш тези неща.
iddqd написа:
Цитат:
Или че по-къс меч е предимство?
И двете са предимства. Най голямото е че с този размер може да се прави яиджуцо да се вади от канията и да се напада ведната. По-дългия докато го извадиш си умрял. Друго е че е по-бърз и маневрен и има повече приложения в затворени пространства и приемрно бой между вървета в гора и тн също и в меле, не случайно римските легионери са били с супер къси мечове, не понеже не могат да си направт дълги, а понеже в мелето дългият меч е не ефективен. Също така се замисли катаните се ползват от генералите в пъврата и втората световна война, лонгсуорда не. В европа са носили сабия не някв смешен логсуор би било нелепо.

Дам, големите битки, в които са участвали самураи или рицари, винаги са се развивали в къща или в гора... Също втората световна война не са имали брони от метал. Наличието на саби, а не средновековни мечове показва, че при европейците има адаптация според времето, средствата и обстановката, а не са забили на едно място без желание за прогрес като японците с техните катани, които не се променят с векове. Не случайно при европейските мечове има много по-голяма вариация на формата според предназначението на меча.

iddqd написа:
Цитат:
Това са глупостите, които говориш и те нямат нищо общо с това какво си тренирал.
Явно ти си тренирал повече. " на сън "

Аз никъде не съм казал, че съм тренирал. Казах просто, че мисля, че ти си прост, че не разбираш от мечове и че имаш някакви делюзии за качествата на катаната като оръжие.

Профил

Аватар
Публикувано на: 25 Юни 2015 16:51

Цитат:
Глупости.
гениален довод

Цитат:
Ти хубаво го описа предния си пост, ама няма да го отсечеш копието като правиш така и то няма и лесно да стане. Тоест няма "да му нарежеш копието на трески", ами ще се защитаваш и евентуално ако си късметлия може някой удар да му отсече копието.

Явно имаш повече практика не само от мен, но и от учителите ми.

Цитат:
Катаните имат различни разновидности както на дължината на острието, така и на извивката(sori), което води до различен баланс. Различни училища използват различни видове катани. Да, за твоята техника ти трябва определа катана, както за определни техники в европейските бойни изкуства се изисква определен меч, но катаната като цяло не е с една универсална форма и въпреки че всички споделят общо характеристики, много от качествата им се различават в зависимост от разновидността. Много е тъжно, че не ги знаеш тези неща.
Катани има различни, но са с различни имена Иначе в зависимост от ръста на човека и катаната е добре да варира като дължина, но баланса трябва да е същия.

Цитат:
Дам, големите битки, в които са участвали самураи или рицари, винаги са се развивали в къща или в гора...
Независимо каде са се развивали едно оръжие което може да се ползва както на полето така и в къщя или гора е много по-практично. Но не случайно се обучават с още 5 оръжия поне.

Цитат:
. Наличието на саби, а не средновековни мечове показва, че при европейците има адаптация според времето, средствата и обстановката, а не са забили на едно място без желание за прогрес като японците с техните катани, които не се променят с векове. Не случайно при европейските мечове има много по-голяма вариация на формата според предназначението на меча.
На мен по-скоро това ми показва, че са осъзнали колко малоумни са били и са сменили не преактичните оръжия с по-практични. Мечовете са останали в миналото, сабиите са дошли на мода като по-практични по-къси лесни за носене и за използване. Катаната обаче не е меч а сабия и точно за това е останала. Точно това и е предимството че тя е универсалното оръжие. рицарския меч може да е имал пратическа стоиност да млатиш като с чук по брони, но катаната може да се ползва както от бронирани така и от не бронирани бойци. Точно за това катаната е основното оръжие на самурая, не набгината, не иарито дългото копие, не десетките им други оръжия. Всяко от тях си е ималко своите предимства, приемрно на празно поле японското копие което е 3 метра има голямо предимства, нагината също понеже е дълга, но те не са универсални оръжия. Просто това оръжие е балансирано. Точно за това са клали турци в българия с катана, а не с лонгсуорд. Просто явно е доста по-адекватно в различни ситуации.

Профил

Аватар
Metro Last Light
Публикувано на: 25 Юни 2015 16:56

iddqd написа:
Не знам кво общо има тва с катаната и лонгсуорда. Все едно да кажа че на пърл харбър японците са нападали с катани. Но се кефа поне че в българия са сечени турци с катана.

хммм

iddqd написа:
Просто доста повече е мислено, и пак ти казвам японците мислят повече от нас. Изпипват повече нещата.

Милят повече? ОК...
Затова така яко ядат пердах. И то технологичен...
Егати изпипването...

Това си е моето истинско мнение де:

"Не си дават сметка как в повечето случаи няма обективно по-добро оръжие в една и съща ера и клас.
Така и с катаната. Та не е перфектният меч. НЯМА как да реже картечници. Но за времето и предназначението... може би е най-добрата.
Но не е над европейските мечове."

Профил Skype

Аватар
Публикувано на: 25 Юни 2015 17:09

Е защитавайте си излезлия от употреба рицарски меч. Излизял от употреба не напразно. Но единствения който има някакакъв практичечски опит тук явно съм аз. :rockon: Аз лично не бих бил на ваше място, без опит да казвам кое как става. Едно е да гледаш клипчета и да прочетеш нещо друго е да го изпиташ на практика и после да решиш въз основа на опита си кое как е.
Преимно при Sentry личи си че се е интересувал по темата, но липсата му на практически опит го прави глупак, понеже когато няма опит човек е склонен да преиема всичко което чете или чуе и дори да го интерпретира по собствен начин въз основа на своят собствен мироглед, който както казахме е лишен от практическа стйност. В крайна сметка дори да прочете или чуе нещо вярно Sentry прави изводи от това което чува или вижда и после говори или пише. Само дето тези изводи досто често не съответстват с реалността понеже те са получено от въображението му, което се е развинтило от мнного гледане на клипчета и игране на игри. Пак ти казвам практиката е най добрия учител.

Профил

Аватар
Metro Last Light
Публикувано на: 25 Юни 2015 17:22

Същата логика, която войниците използват.*

Ако слушаш ветераните от западния фронт те ще ти кажат, че всеки Panzer IV е бил Тигър или Пантера.

Като им кажеш, че инженерите са прегледали всичко след битката и си е било точно 4ка... викат ти, че нищо не знаеш...

За щастие не са ги слушали напълно.

BTW, Катаната не е в употреба... не те знам в кой век си, но вече има огнестрелни оръжия...

*С тази разлика, че те имат боен опит.

Профил Skype

Аватар
Публикувано на: 25 Юни 2015 17:31

iddqd написа:
Цитат:
Глупости.
гениален довод

Kато говориш глупости какво да ти кажа?

iddqd написа:
Цитат:

Явно имаш повече практика не само от мен, но и от учителите ми.
Или просто не си разбрал какво са ти обяснявали...

iddqd написа:
Цитат:
Катани има различни, но са с различни имена Иначе в зависимост от ръста на човека и катаната е добре да варира като дължина, но баланса трябва да е същия.

iddqd написа:
Цитат:
Дам, големите битки, в които са участвали самураи или рицари, винаги са се развивали в къща или в гора...
Независимо каде са се развивали едно оръжие което може да се ползва както на полето така и в къщя или гора е много по-практично. Но не случайно се обучават с още 5 оръжия поне.
По-практично - да. По-добро в това, което прави - не. Оръжията се специализират според целта си.
iddqd написа:
Цитат:
. Наличието на саби, а не средновековни мечове показва, че при европейците има адаптация според времето, средствата и обстановката, а не са забили на едно място без желание за прогрес като японците с техните катани, които не се променят с векове. Не случайно при европейските мечове има много по-голяма вариация на формата според предназначението на меча.
На мен по-скоро това ми показва, че са осъзнали колко малоумни са били и са сменили не преактичните оръжия с по-практични. Мечовете са останали в миналото, сабиите са дошли на мода като по-практични по-къси лесни за носене и за използване. Катаната обаче не е меч а сабия и точно за това е останала. Точно това и е предимството че тя е универсалното оръжие. рицарския меч може да е имал пратическа стоиност да млатиш като с чук по брони, но катаната може да се ползва както от бронирани така и от не бронирани бойци. Точно за това катаната е основното оръжие на самурая, не набгината, не иарито дългото копие, не десетките им други оръжия. Всяко от тях си е ималко своите предимства, приемрно на празно поле японското копие което е 3 метра има голямо предимства, нагината също понеже е дълга, но те не са универсални оръжия. Просто това оръжие е балансирано. Точно за това са клали турци в българия с катана, а не с лонгсуорд. Просто явно е доста по-адекватно в различни ситуации.
Първо сабята е вид меч. Катаната е вид меч. Longsword-а е вид меч. Рапирата е вид меч. Шашката е вид меч. Има една приказка - "правилния инструмент за правилната работа", не е българска, но е вярна. Longsword-ът е специализиран инструмент за бой срещу човек в броня, като има много техники, за постигане на целта. При тази ситуация катаната би била много по-неефективна от него. Естествено, че като спрат да се използват броните спира и използването на longsword-ове. При бой без броня се развиват различни оръжия - появява се по-добър гард на ръката, отличават се мечове, които са специализирани за сеч или за промушване, за разлика от предишните, които се използват и за двете по равно, дори има мечове, които специално се използват за отсичане на краката на кон. Ако си говорим за бойно поле с броня - longsword-ът превъхожда катаната по дължина и по възможността си да се провре през дупките в бронята. Ако си говорим за дуел без броня - рапирата е много по-добра, отново заради дължината си и гарда и въпреки че няма да ти отсече ръката, ще те остави с дупки на някои много неприятни места.

Профил

Аватар
Публикувано на: 25 Юни 2015 19:16

Цитат:
Или просто не си разбрал какво са ти обяснявали...
Явно ти по-добре си разбрал какво са ми обснили на мен, въпреки че не си го чул.
това че едно острие е по-извито баланса.
Цитат:
По-практично - да. По-добро в това, което прави - не. Оръжията се специализират според целта си.
Точно за това основното оръжие е катаната, понеже може да се ползва почти в сякакви ситуации. Но се обучаваш с всякакви други оръжия за да можеш да им ползваш предимствата ако ти се отдаде възможност. Просто не е практично да носиш нагината или 3 метрово копие някаде кадето има пречки. Не спучайно спартанските мечове са били супер къси. Тук прсото е намерен баланса нито е мн къс, нито неудобно дълаг. Дължината е точно изчислена за да можеш да изстреляо острието от ножницата когато те нападнат ненадейно. Аз лично съм тренирал яиджутцо с по-дълга и с по-къса катана и мога да ти кажа че да извадиш с спецялни техники по-дълго оръжие е доста по рисковано. Първо може изобщо да не го извадиш. Второ понеже е по-дълго може преирмно ако се опиташ да направиш това https://youtu.be/on98wYpoovU?t=668 да си отрежеш собствената ръка. Не случайно първите 7 години се тренира с тъпа сабия за да не се осакатиш.

Цитат:
Longsword-ът е специализиран инструмент за бой срещу човек в броня, като има много техники, за постигане на целта.
Само дето дървения прът с кука на края май се оказа по-добър от дългия меч :) Рапирата добре боде, но ако не уцели в смъртоносна точка има шанса другия да те разцепи. Сенеяй Нагаси казваше че нагласата в кенджуцо когато нападаш е "Ако ми среже кожата, ще му срежа мускулите, ако ми среже мускул ще му срежа кокалите. Катаната е такъв тип оръжие. За лонгсуорда виж този клип изглежда ми правдоподобен https://www.youtube.com/watch?v=xyztjyKml3I тоя си хвърли меч и започна да налага тупаници. Явно му се стори по-ефективно срещу брониран опонент. Това е най-реалистичната рицарска битка в нета която видях и виж защо е по-добра катаната. Та тия рицари не са разчитали на този меч както се вижда с тупаници по лесно пребиваш такъв рицар. Аре пробвай срещу подвижен самурай с катана да си метнеш твоето оръжие и да напрнеш с тупаници хаха. Е сега като гледах това клипче и разбрах защо катаната е толкоз по-добро оръжие. Ми понеже тези рицари са били супер дървени и не са можели да използват декстирити. За кво им е хубаво сръчно оръжие при условие че се млатят като каруцари. Да им там некво железо да се блускат пък то и без тва с тупаници по-лесно става. Иначе като ги гледам разбирам защо в България са би биели с кука закачена на дълъг прът.

Профил

Аватар
Публикувано на: 25 Юни 2015 19:36

Това с "Ако ми среже кожата..." е най-тъпото нещо, което съм чувал. Никой не влиза в битка с прибрано оръжие. Ако те изненадат - кел файда от яйдото. Ако искаш да изненадаш някой - ок, има си своите приложения, но като цяло е самоубийствено. За рицарите и оръжията им е ясно, че нямаш представа за какво говориш.

Профил

Аватар
Публикувано на: 25 Юни 2015 19:51

Цитат:
Никой не влиза в битка с прибрано оръжие.
Никой няма да те чака да си извадиш оръжието. Ако може да те убие преди да си го извадил толкоз по-зле за теб. На клипчето с рицарите се видя колко им трябва меч. Една крива гега по-добра работа ще им свърши.
Цитат:
Това с "Ако ми среже кожата..." е най-тъпото нещо, което съм чувал.

Тъпо е понеже никога не си се бил. Ако мислиш че е тъпо може да си нарпавиш един за да разбереш какво е боен дух. Явно е че не знаеш.

Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com