Обстоятелствата бяха следните:
Тогава в обществото много се говореше за авторски права, спиране на торентите, криминализиране на свалянето на пиратствано съдържание и прочее;
По този повод беше станало въпрос дали свалянето на mp3-ки е основание срещу някого да се възбуди наказатлено преследване;
Тъй като току-що ме бяха приели Право, аз, превъзбуден от този факт и от гледането на Suits цитирах разпоредбата на чл.9, ал. 2 от НК, която гласи:
(2) Не е престъпно деянието, което макар формално и да осъществява признаците на предвидено в закона престъпление, поради своята малозначителност не е общественоопасно или неговата обществена опасност е явно незначителна.
Като заявих, че поради тази разпоредба, свалянето на емпетройка не може да се квалифицира като престъпление, следователно никой не може да ви вкара в затвора за подобно нещо.
Тогава Морко се появи и ми каза, че съм бил само пренадъхан щото току-що са ме приели и че съдията реално можел да реши квото си иска и че аз не съм фактор.
Е, сега уча за изпит по НП и ми се ще да заявя следното становище:
Не, Морко, в крайна сметка аз съм прав; свалянето на емпетройка не съставлява престъпление именно поради своята незначителност; за да представлява значително деяние, то трябва да отговаря кумулативно на две изисквания:
- трябва да застрашава обществени отношения;
- и отрицателното въздействие върху обекта да е в степен, която оправдава използването на наказателна репресия.
В случая със свалянето на емпетройка и двете предпоставки не са изпълнени - да, даунлоуда в действителност уврежда нейния създател, но предвид средната цена за свалянето на една песен по легален начин - между 1 и 3 лева, то няма как да обоснове използването на наказателна репресия, тъй като отрицателното въздействие е в прекалено ниска степен, особено ако тръгнем да го оценяваме в пари.
Разпростренението, обаче, на емпетройки от едно лице, би било съвсем друга бира.