@ Кирилицата
Оф, спрете да бъдете толкова първосигнални. Ти видя думичката "късмет" и веднага реши, че според нас единствения начин е да седим и да си бараме мъдете и да очакваме да ни сполети "манна небесна". Еми не е тъй.
Прочети още веднъж поста му, замисли се какво се случва около теб и помисли малко повече.
В живота на всеки човек рано или късно се появява "златната възжможност". Просто трябва да се усетиш и да не я пропилееш. Вярно, можеш да притежаваш качества, с които сам да предизвикаш тази възможност, но въобще не отписвай липсата/наличието на късмет. Именно късмета и доброто стечение на обстоятелствата биха могли да са трамплин за кариерата или живота ти.
Относно планирането. Пак гледаш в двете крайности. "ден за ден или пет години напред". Не можеш да си позволиш нито едното, нито другото. Трябва да си гъвкав, да усещаш накъде духа вятъра и да вземаш правилните решения. Разбира се, хубаво е да мислиш в перспектива, но в днешния динамичен свят, в който живеем, да си поставяш конкретни цели за петилетки си е чист автогол.
Относно въпроса на Монката - всеки има различно разбиране за това какво е да си успял. В крайна сметка, моите приятели и познати, които смятам за успели според моите критерии, мога само да се радвам за тях и "благородно" да им завиждам, стремейки се и мотивирайки се да постигна това, което и те
@ Мите
Примерно, за мен сега е по-важно да създавам спомени, да пътувам в чужбина, да участвам в различни проекти, да работя по усъвърешнстването и изучаването си.
Всяко едно от тези неща изисква кинтаж. И аз много бих искал да правя тези неща, но при положение, че имам да плащам наем, сметки и (в моя случай не, но за много други хора - да) някакво изплащане я на телефон, я на лаптоп, я на пц, и не мога да си представя как бих могъл да си ги покривам, да живея спокойно и на всичкото време да отделям пари и време, за да пътувам примерно.
Другото - това малко е взаимно свързано с темата за късмета и възможностите. Но ми се струва, че черната реалност е, че ако не излезеш от университета с работа (дори и ниско в стълбицата, но с перспектива за кариерно развитие), а се отдадеш на други по-приятни занимания, то после ще се появи отново този финансов проблем. Наживял си се, станал си мъж за женене (айде да е 25-30), а тепърва ще прохождаш в професионалния си живот.
Разбира се, ако в твоя пост имаш предвид магистратура и Еразъм, тогава съм напълно на твоето мнение
И малко офтопик, но винаги съм се чудил разни хора дето са се отдали на пътешествия... как по дяволите си ги финансират О.о
За известен период работих на добра работа с добра заплата, през което време посетих сестра ми на гости в Уелс. Еми тая екскурзия после ми излезе през носа финансово
![[Rolling Eyes] :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif)