Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Дидко Бандитко
Аватар
В момента играе: No man's sky
Заглавие: Биткойн
Публикувано на: 05 Юни 2013 18:55

Първо да ви помоля да ми лайкнете страницата у фейса, щото ми е за домашно и трябва да има лайкове :S

https://www.facebook.com/aboutbitcoin

И като цяло, аз досега не се бях интересувал и само го бях чувал като наименование на нещо си, но така напоследък попрочетох доста за биткойните и звучи интересно. Някой занимава/л ли се е? Копачи?

[02:11:17] Алминатора: mejdu drugoto sym si mislel
[02:11:19] Алминатора: che imam leka forma
[02:11:22] Алминатора: na auizym ponqkoga :D

Профил

Аватар
Заглавие: Re: Биткойн
Публикувано на: 05 Юни 2013 20:20

Ами какво да кажа, имах 3 5870-ки, избиха си парите четворно :D . После нещата замряха, останах само с една видеокарта за да си цъкам игрите с нея. По едно време далаверата пак се появи започнах да копая само с тая видеокарта. Обаче преди месец борсата където продавах биткийните нещо фейлна, затова спрях да се занимавам, но съм в готовност ако курсът стане отново добър. Сега в момента с една 5870-ка могат да се печелят около 30-на лв на месец, като се извади сметката за тока. Тези прогнози обаче не са сигурни дали ще важат за един месец, има разни фактори които променят състоянието на биткойн "бизнеса", те са най-вече трудноста на сметките и курсът на койна. Иначе непрекъснато се появяват някакви алтернативни криптовалути които за кратко са много по-изгодни от биткойна, но цената им се срива за няколко седмици и после се забряват. Аз съм копал ixcoin, iocoin, namecoin, litecoin и т.н Спомням си че по едно време далаверата при iocoin-ите беше над два пъти по-голяма отколкото при биткойните.

Някои хора спечелиха доста пари от тая работа. Тези които не спечелиха много бяха тези които не разбраха на време или тези които се страхуваха да инвестират. Мен единствено ме спря липсата на пари да инвестирам в повече хардуер, както и да поиграя малко на борсата. Преди две години, когато трудноста беше ниска, тогава се копаеха 4-5 биткойна на ден и струваха по 2 долара. Някой хора натрупаха хиляди биткойни и преди няколко месеца ги продадоха за над 150 долара. Интересно ми е какво обясняват на данъчните за бързото си забогатяване :D

п.п Интересно ми е че тук виждам такава тема :D . Въпреки че биткойните стават все по популярни, малко са са ми познатите хора които знаят за какво става дума. Иначе мисля че в тоя форум има и други хора които знаят нещо по въпроса. Виждал съм потребители с познати от тук никнеймове да пишат в темите на hwbg форума за биткойни :D .

Профил

Аватар
Публикувано на: 05 Юни 2013 21:33

Аз вчера за пръв път видях за кавко става дума, сега попрочетох това-онова, но не разбирам откъде се появяват тия алгоритми и защо някой си ще ти дава goods and services за това, че един мощен компютър (или няколко свързани) са ги решили. Кой има полза от тези решения въобще..?

Профил

Аватар
Публикувано на: 05 Юни 2013 22:32

Самия биткойн клиент свързва всички компютри които смятат. Всеки компютър смята различна част от цялата работа и после я шерва в биткойн мрежата. Когато всички шерове се съберат тогава се получава един блок. Всеки получава биткойни според валидните шерове които има за конкретния блок.
Обикновено биткойн клиента е на отделен сървър, наречен басейн. Този сървър свързва копачите и те копят за басейна и когато се изработи един блок, сървъра взема някаква такса от 4-5 процента, останалото се разпределя равномерно сред копачите. Може и да не се използва басейн, ами на собствен компютър да си инсталираш биткойн клиента и да копаеш соло, обаче при тази трудност вероятността да изкопаеш блок е много малка - ще трябва да копаеш нон-стоп в продължение на години. Биткойн клиента също служи и като виртуален портфейл където да си държиш коините. Когато има транзакция от един портфейл към друг, тя се отработва пак от копачите. Биткойн технологията може да се сравни с торентите. Копачите са като пиърите, а басейните са като тракерите.

Трудноста зависи от това колко копачи копяат в мрежата. Тя се измерва с броя шера, необходими за изработването на един блок. В момента трябват 15605633 шера за един блок, когато аз почнах трябваха около 120000, защото имаше по-малко копачи. Така преди правех с една видеокарта почти 2 биткойна на ден, сега със същата видеокарта бих правил 0,01 биткойна на ден. Обаче тогава един биткойн беше два долара, а сега е 130 :D Понеже тези биткойни имитират истинско злато, за да се симулира дефлация размера на един блок падна от 50 биткойна на 25, след не знам колко години ще стане 12, после 8 и т.н докато всички биткойни се изкопят. Това се очаква да стане 2030 и някоя година, тогава копачите ще служат само да обработват транзакциите

Самите сметки представляват едно въртене на комбинации от хешове (поредица от символи от 0-F), когато този хеш съответства със заданието на биткойн мрежата, тогава се получава валиден шер. Това се извършва от висок клас видеокарти Radeon HD 5800, HD 6000 HD 7000. Тези на Nvidia не стават защото са многократно по-бавни в този вид сметки

А парите идват изцяло от спекулантите на борсите. Хората купуват биткойни с идеята да ги продадат после по-скъпо. Идеята е в далечното бъдеше, тоя тип валути да измести сегашните, има и хора които вярват в тая идея и затова купуват. Ако бях купил биткойни за по няколко долара вместо да купувам видеокарти с тия пари, сега можех да си продам скътаните биткойни за по 120 долара на брой и така да се получи много по-голяма печалба отколкото направих с това "копаене" :D

Профил

Дидко Бандитко
Аватар
Публикувано на: 05 Юни 2013 23:18

Ей, мерси за инфото! Доста полезно да го чуеш на по-разбираем език от човек с опит :) Добре де, а защо се използват видео карти... имам предвид такива изчесления не трябва ли да се правят от процесора на компютъра, а не от този на видео картата?

Профил

но с големо съ̀рце
Аватар
В момента играе: A dance with rogues
Публикувано на: 05 Юни 2013 23:19

vanmx написа:
...копане, басейни, злато...

Sounds like minecraft :oops:

Профил Skype

Аватар
Публикувано на: 05 Юни 2013 23:31

Доста информативно, thx.
Само не разбрах:
1. Откъде идват алгортмите, които трябва да се изчисляват?
2. Кой има ползва от готовите изчисления?

Профил

Аватар
Публикувано на: 06 Юни 2013 00:38

denik написа:
Ей, мерси за инфото! Доста полезно да го чуеш на по-разбираем език от човек с опит :) Добре де, а защо се използват видео карти... имам предвид такива изчесления не трябва ли да се правят от процесора на компютъра, а не от този на видео картата?

При този вид изчисления (SHA 256 криптиране) e важен броя на thread-овете, т.е на изчисляващите блокове в процесора. Това при PC централния процесор това са разните ядра и нишките ако поддържа Hyper Threading или подобна технология. При най-коравите процесори имаме най-много 16 ядря/нишки, докато една hd5870-ка е с 1600 изчисляващи блока (стрийм процесора). Затова примерно един Intel I5 2500к "копае" с 20Mh/s (милиона хеша в секунда), докато при HD 7950 скоростта е около 650 MH/s. Nvidia чиповете са съвсем друга архитектура и затова те са мнго по-бавни - около 120 Mh/s за GTX 680. Очаква се да започне масово производство на специализирани ASIC устройства предназначени само за биткойни, които са толкова бързи (25-200 Gh/s), че да вдигнат трудноста толкова много, че копаенето с видеокарти да стане безмислено, както е станало копаенето с процесори безмислено след появата на мощните Radeon чипове. Засега има такива устройства, но те са много малко, разни производители приемат поръчки за много пари, но и така не са доставили такива устройства, според мен всичко е фейк.

hyper1 написа:
Доста информативно, thx.
Само не разбрах:
1. Откъде идват алгортмите, които трябва да се изчисляват?
2. Кой има ползва от готовите изчисления?

1.От самата bitcoin програма. Тя е Open Source ако имаш мерак и разбираш, винаги можеш да си я дръпнеш и да видиш какъв е точно алгоритъма :D .

2. Виртуално копаене на виртуално злато... полза има за хората които го смятат за ценно и го купуват с реални пари :D Както казах повечето хора го купуват само за да го продадат после по-скъпо. Други хора вярващи в "бъдещата" валута и независимоста от банките пък си го купуват да го трупат, когато настанат светлите времена :D

http://www.youtube.com/watch?v=X_hz7TyQ_bs

Профил

Аватар
Публикувано на: 06 Юни 2013 11:01

Имаш един лайк от мене. За биткойните само бях чувал, ама сега ми стана интересно и ще видя за какво става въпрос :)

Профил Skype

Аватар
В момента играе: с пишката си
Публикувано на: 06 Юни 2013 17:19

Здравей! Пиша в темата ти за да ти кажа, че няма да получиш ляйк от мене.
Да живее България!

Профил

Шефа на Кенефа
Аватар
В момента играе: на троянска чушка
Публикувано на: 06 Юни 2013 23:52

бит коьн

Профил ICQ

Публикувано на: 08 Юни 2013 20:19

vanmx написа:
Мен единствено ме спря липсата на пари да инвестирам в повече хардуер, както и да поиграя малко на борсата.

Tova.
Trqbva6e da investiram, kogato bqha po 20 dolara, ama ne gi vzeh naseriozno i ne se zadylbo4ih. FML :/

Ina4e ako vidq o6te edna bitcoin tema, napuskam okon4atelno.

Sori za latinicata, ne znam kak da slozha kirilica na ubuntu server.

Профил

Аватар
Публикувано на: 08 Юни 2013 22:24

Звучи ми като поредната онлайн реферална пирамидка...

--Gort!Klaatu barada nikto!--

Профил ICQ

Дидко Бандитко
Аватар
Публикувано на: 09 Юни 2013 01:55

-Stormrаge- написа:
Звучи ми като поредната онлайн реферална пирамидка...

Да, ама няма нищо общо..

Профил

Аватар
В момента играе: с кьорави катерички
Публикувано на: 09 Юни 2013 14:15

ma iot de znaish sashko we :D

Профил

Публикувано на: 06 Яну 2014 20:38

Аз добиван безплатни монети на www.wincoins.eu

Профил

Горд Пролетарий
Аватар
В момента играе: Serious Sam
Публикувано на: 06 Яну 2014 20:40

Winner75643 написа:
Аз добиван безплатни монети на http://www.wincoins.eu

Апък аз спестявам с SCI. Уникален продукт! :o

Профил Skype

Аватар
Публикувано на: 06 Яну 2014 21:18

bitcoin :lol:

24 се определяш ти :stooped:

не се занимавайте с глупости. 8)

Профил WWW

Аватар
Публикувано на: 08 Яну 2014 17:06

Последния път когато писах тука, един биткойт струваше около 30 долара и една HD5870-ка го изкопаваше за 3-4 седмици.

Сега еднин биткойн струва 700 долара, но една 5870-ка ще направи 0.01 биткойн за една година, заради високата трудност от причинена от стотици пъти по-бързи ASIC устройства които яко копаят в момента .

Преди около 10 месеца продадох 10-на биткойна за 25 долара всеки. Това бяха над 300лв - направо все едно бях ударил джакпота, щото бях заебал за тия койни когато курсът се срина до 3 долара за биткойн и бях забравил за тях. Случайно се сетих за тях когато курсът скочи до 25 долара :D

Ако си ги бях запазил и сега ги бях продал за 700 долара сега щях да имам пари за една прилична кола :D Някои хора така станаха милионери

Вече копаенето на биткойн с видеокарти се обезмисли, но има алтернативни валути които се обменят за биткойни и все още има някаква печалба. В момента 5870-ката ми копае litecoin-и които обменям за биткойни и изкарвам по 5лв на ден :D

Ако имах сега 6-7 хиляди лева, щях да ги инвестирам в ASIC устройства, без капка колебание.

Профил

Аватар
Публикувано на: 08 Яну 2014 17:55

Дефлационна система не може да съществува (то не случайно вече няма златен стандарт), така че не знам кой ще е тоя, който би инвестирал в биткойни, надявайки се, че ще изместят реалните пари. Най-вероятно всеки се надява просто да ги продаде за повече пари и в един хубав момент когато идеята замре, някой който има много биткойни ще бъде прецакан :D

Профил Skype
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com