Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Аватар
Заглавие: монетки и инфлация
Публикувано на: 26 Мар 2013 19:07

току-що в главата ми изникна един много ярък спомен от детството

нали се сещате точно преди да сменят парите през 1999та все още в обръщение имаше едни големи, дебели монети от по 1, 2, 5, 10 стотинки, които реално нямаха почти никаква стойност (една дъвка тогава беше 50 стотинки)

та нали с едни приятелчета, малки дечурлига на по 4-5 години тръгнахме да си събираме всичките такива парички, за да си купим - забележете - една дъвка шок - щяхме да си я разделим няколко дечица :lol:

обаче не събрахме необходимите пари в такива големи монети, събрахме някъде около 34-35 стотинки и съответно - не можехме да си купим дъвка

затова отидохме в магазина и помолихме да ни дадат "половин" дъвка, защото нямахме пари за цяла

магазинерката каза, че трябвало да говори с управителката (!) и после се върна и ни каза, че такива пари дебели повече не приемали, приемали само от новите и нямало как да ни даде и половин дъвка за нашите пари

днес ми изниква следния въпрос в главата - толкова ли зло щеше да стори тази жена, ако просто ни беше дала една дъвка? колко тъп, прост, гаден и безочлив трябва да си, че да отпратиш 3-4 дечурлига, които единствено са поискали от теб една дъвка на стойност 5 стотинки?!

а сега и за инфлацията - забелязали ли сте, че в магазините вече почти не съществуват стоки, които можеш да си купиш с една единствена монета от 5, 10 или 20 стотинки да речем? повечето от тях вече се използват само и единствено за ресто или да допълниш към цената на това, което купуваш, за да ти върнат по едри пари (примерно купуваш нещо за 2,40 , даваш 10 лв и още 40 стотинки, за да ти върнат 8)

но като цяло, тези монетки друго приложение нямат

което ме навежда на мисълта, че в близките 2-3 години искаме, не искаме, ще приемем еврото със сигурност - просто защото и цените растат стремглаво нагоре и скоро ще достигнат тези на запад

(не ме хейтвайте заради изразните средства, използвани за тази прогноза, моля ви, не уча икономика :lol: )

Все аркадаши сме...!

Профил

Аватар
Заглавие: Re: монетки и инфлация
Публикувано на: 26 Мар 2013 19:12

Изкарай го на бяла хубава хартия.
Ще го ползвам за след голяма нужда. :lol: 8)

Цитат:
моля ви, не уча икономика :lol:

Ще учиш, щото правото си право за чистач на кенефи, циганин. 8)

Профил

Горд Пролетарий
Аватар
В момента играе: Serious Sam
Публикувано на: 26 Мар 2013 19:29

Не бяха стотинки, бяха левове. Стотинките по това време нямаха стойност. Големите кръгли моенто от 1992-ра са със номинална стойност 10 лв. Едно ледено или нормално сокче от ония в чашката, бяха тогавашни 100 лв, с лика на Захари Стоянов. При съкращаването на 3 нули, след въвеждането на новия лев - съответно стана 10 ст.

Профил Skype

Аватар
Публикувано на: 26 Мар 2013 19:51

хаха тия дебелите монети много ме кефеха навремето (особено 10 лв беше баси огромната), даже си пазя такива :)

Профил Skype

Аватар
Публикувано на: 26 Мар 2013 20:37

Е ти кво мислиш че с 5 евро цента може да си купиш нещо ли ? А и няма как да не съществува монета от 1 цент, щото как ще сложиш цена 4.58 примерно? Дори и да ти се струва малоумно да има такива цени, в много стоки тези цени са неизбежни като бензина примерно, където всяка стотинка е от значение

Профил ICQ Skype

Аватар
В момента играе: опаааааа
Публикувано на: 26 Мар 2013 20:58

Аз си спомням банкнотата от 50 000 лева.Много ме кефеше :lol:

Профил Skype

Дидко Бандитко
Аватар
В момента играе: No man's sky
Публикувано на: 27 Мар 2013 00:49

Продават единични вафли "Чайка" за 14 стотинки. Можеш да си ги купиш с една монета от 10 и една от 5. Също така, винаги можеш да си вземеш единична дъвка Орбит от някоя будка за 15-20 стотинки.

[02:11:17] Алминатора: mejdu drugoto sym si mislel
[02:11:19] Алминатора: che imam leka forma
[02:11:22] Алминатора: na auizym ponqkoga :D

Профил

Горд Пролетарий
Аватар
В момента играе: Serious Sam
Публикувано на: 27 Мар 2013 01:00

Има ся едни мн яки шоколадови десертчета "For you" у наше село ги дават за 30 ст. :D

Профил Skype

Аватар
В момента играе: С пъпа на баба ти
Публикувано на: 27 Мар 2013 12:35

Не, жената не е можело да ти даде дъвка шот си тъпо келеме.

Профил

Аватар
Публикувано на: 27 Мар 2013 12:45

Алми, вие сте били поредната група циганчета/турчета, които са влязли и са искали нещо на аванта в магазина. Нормално е, че не са ви дали. Да бяхте българчета, можеше и да ви съжалят.

Профил

Аватар
В момента играе: с кьорави катерички
Публикувано на: 27 Мар 2013 14:05

http://vbox7.com/play:0eb1f429

Профил

Аватар
Публикувано на: 27 Мар 2013 15:36

deistur написа:
http://vbox7.com/play:0eb1f429

АХАХАХАХАХАХАХАХАХ!

Профил Skype

Аватар
Публикувано на: 27 Мар 2013 22:59

След като въведоха новите пари, Turbo дъвките бяха 5 стотинки. Имаше и някакви топчести други дъвки по 3 стотинки. Парите поне имаха някаква стойност тогава 99-2004-та примерно. Сега е много зле. На мене ми даваха хартиено левче за училище и се чувствах богат.

Профил

Аватар
Публикувано на: 27 Мар 2013 23:36

Сега благодарение на ГЕРБерите сме много зле.

Профил Skype

Аватар
В момента играе: с пишката си
Публикувано на: 27 Мар 2013 23:50

С дъфки Турбо изгубих млечните си зъби, с дъфки Турбо изгубих дефствеността си.

Профил

Аватар
Публикувано на: 27 Мар 2013 23:56

Vermic написа:
Сега благодарение на ГЕРБерите сме много зле.

Еми благодарения на тях, ама какво си мислиш, че ако друга партия беше на власт щеше да сме по-добре ли? Всяка пратия когато е на власт си прави каквото си иска. Такава е реалността в България. Никой не си следва политическата идеология. Комунисти, социалисти, либерали, демократи - пълно е с всякакви политически идеологии и на социално и на икономическо ниво, много можем да си спорим коя е по-добра и защо но реалността е че в края на краищата не е важно каква партия имаме на власт, важно е ние хората да я натиснеме тая партия да работи за нас а не за собствените си интереси. Проблемът не е техен, че са неадекватни. Проблемът е наш, защото не сме ги натиснали достатъчно да вършат това което ние хората искаме.

Профил

Аватар
Публикувано на: 28 Мар 2013 08:53

Да, герб са виновни за световната криза и за това, че в България има такъв процент пенсионери, цигани и неграмотни... заради герб дъвките не са 5ст.
:lol: :lol: :lol:

Профил

Аватар
Публикувано на: 28 Мар 2013 10:49

Герб и по-точно Дянков убиха бизнеса.Благодарение на тях в България няма бизнес и работа.

Профил Skype

Аватар
Публикувано на: 28 Мар 2013 11:23

Кризата, мутрите, беззаконието убиха бизнеса. Това не са неща измислени от герб.
Работа няма, защото много фирми фалираха. Много фирми фалираха, заради кризата.
А беззаконието и мутрите са си нещо, което ни съпътства от край време. Аз не съм за герб, за никой не съм. Ама при гореспоменатите фактори, да твърдиш сляпо, че дадена партия е толкова могъща, че да повлияе толкова негативно на държавата е просто наивно :)
Запознат съм с доста фалирали бизнеси (фирми), всички те бяха жертва на кризата, а не на нещо по-различно или специфично в управлението.
Когато фирмите фалират заради кризата и оставят след себе си куп безработни, не можеш да очакваш от държавата да наема безработните или да им дава заплати...

Профил

Аватар
Публикувано на: 28 Мар 2013 15:48

Ще ти кажа какво се случи на баща ми и защо обвинявам ГЕРБерите за това.Викнаха го в НАП-Русе за да му правят ревизия на фирма затворена преди 7 години.Пък по закон пише че минат ли 5 нямат право да търсят.Баща ми обаче познава половината нап добре и пита "Защо се прави тази глупост?".Отговора беше много красив - Дянков ни кара да събираме повече пари за да пълним хазната.Ако ние не те глобим за няма нищо то ще ни уволнят и на наше място друг.Точно по това време на годината Дянков се хвалеше как е увеличил приходите в държавата.

Баща ми мина метър за това че точно когато затваря фирмата вика НАП мършите на ревизия.Дават му документ че всичко е изрядно.Няма да пиша повече само ще допълня че от Дянковите ревизии искаха документи и разни глупости които нямат право да искат и плюс това стоковите разписки не са документи по закон.

Уви нито аз нито баща ми си седим по цял ден вкъщи.Доста други бизнесмени се оплакаха от терора на речен ГЕРБ.

ГЕРБ не били мафия?
ХАХАХАХАХАХАХААХАХАХХАХАХАХАХ!
На това нещо мога да се смея цял живот!ТОЧНО ГЕРБ СА НАЙ–ГОЛЯМАТА МАФИЯ!В РУСЕ!ВАНьО ТАНОВ!Селянин по душа и прост в главата.Синовете му станаха в пъти по-богати от преди.Човека си контролира каналите на наркотици и трафик на хора.По цял ден съм на дунав мост и мога да ти кажа че работата не е била толкова зле дори и при тройната коалиция.Най-големия нарко канал на европа минава през дунав мост.Сирийци и афганистанци стотици минаха.Заловиха само тези дето не си платиха на митничарите.Цирка е пълен.

Не е нормално и това да се сложи данък на депозитите.Това е тоталната глупост.
Преди от депозит от 10 000 лева на година се вземаха 500 лева.Сега се вземат 430 и като сложиш и данъка стават 387 лева.За една година.... ако това са пари.

Драги господа Бойко Борисов е тъпак но ви прави на големи тъпаци.

И мършата Дянков.

Цялото управление на ГЕРБ беше пълен абсурд!Магистрали и терор!

Преди години аз бях голям оптимист за бъдещето на България.По време на тройната коалиция станах песимист.Когато ГЕРБ дойде на власт станах пак оптимист.Аз им повярвах..... но за кратко.Сега съм най-големия песимист и мразя ГЕРБ за това че не направи нищо да подобри България.

За 4 години - НИЩО!

Профил Skype
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com