Няколко уговорки:
1. Не съм много наясно с Tron вселената. Гледал съм първия филм много отдавна...с немски дублаж (и баща ми постоянно ме прекъсваше, за да си гледа някакъв мач)...нямам много добри спомени. Ефектите е ясно, че от днешна гледна точка са смешни, но и сюжетът (немски превод на откъси от сюжета

) не ми се стори нищо особено.
Идеята, че тези персонажи са програми, не мога да я купя сериозно...затова и мисля, че терминът cyber opera е подходящ. Има някакви елементи, но подходът не е като за hardcore sci-fi.
Вторият филм го помня и пак не съм впечатлен от сюжета, но пък беше доста стилен и дизайнерски пипнат.
2. Все пак Uprising не е приключил и винаги може да се самозакопае по-дълбоко.
Tron Uprising
- Визията, фоновете и механичният дизайн ме кефят. Взаимствани са от филма, но са опростени, за да се впишат в бюджет за ТВ анимационно шоу (обаче скъпо такова).
- Керъктър дизайнът е доста странен и нереалистичен (Издължени тела, странни чела, лица и прически). Мен този карикатурен подход ме кефи, защото подчертава факта, че става дума за виртуални личности.
Много хора обаче бяха отблъснати от него.
- Анимациите. По време на битка имаме страхотна хореография и каскади с превозни средства. Внимателно замислени и представени...красиви за гледане.
Обаче в обикновените сцени лицевите анимации, жестовете, походките и пр. са семпли и дори дървени. Това не ми пречи ,защото е обичайна анимационна практика, пък и странните мимики допринасят за карикатурното излъчване, което очаквам от изкуствени персонажи, но много хора не харесаха и това.
- Историята. Uprising е prequel на Legacy.
В началото не си личи много, но по-нататък се правят няколко смислени връзки. Въобще за разлика от много други анимации по игрални филми, Uprising е доста добре вграден в оригиналния свят и спомага за разширяването му.
Самите аркове не са нищо особено (стандартни sci-fi, corporate conspiracy, authoritarian society, spy, political thriller и тийнейджърски trope-ове), но пък приключенският елемент е готин, а екшън сцените са забавни (въпреки, че не са толкова много колкото ми се иска).
Героите може и да са семпли, но бързо ти влизат под кожата - аз моментално харесах антагонистите Tesler и Pavel, както и полу-злодейката (и войнстващо тсундере) Paige.
- Играта на актьорите. Илайжа Уудс е лигав и безличен (както обикновено), но някак върши работа, като Beck.
Ланс Хенръксън прави страхотна роля, като генерал Tesler, Пол Рубенс, като Pavel, а гласът на Paige (Еманел Шрики) е най-секси нещото в западните анимации...след гласа на Грей ДеЛизли, естествено...
- Музиката. Композиторът се е постарал музиката за звучи доста близко до Legacy. Аз съм страшно доволен от мотивите и най-вече от употребата им.
- Саунд дизайнът. Перфектен (но трябва да се слуша в добър запис и на добра система иначе глъхне гадно)...с изключение на ужасните филтри, които са сложили на гласовете...но това си го има и във филмите.
Може да се каже, че съм влюбен в този сериал

.
Не е на върховното ниво на Young Justice или Legend Of Korra, но е относително скъп проект и екшън-приключенската му атмосфера ме кефи.