Автор |
Съобщение |
Serious Sam
|
Горд Пролетарий |
|
В момента играе:
|
|
Заглавие: Правя тема за Железния светилник за да видя колко човека... Публикувано на: 06 Май 2012 08:30
... ще го коментират. Междувпрочем от цялата тетралогия "Преспанските Камбани" лично според мене е най-грабващата книга.
___________________________________ ¯\_(ツ)_/ ¯
|
|
|
|
|
reborn_izrod
|
|
|
|
Заглавие: Re: Правя тема за Железния светилник за да видя колко човека Публикувано на: 06 Май 2012 19:11
Ми аз нямам любима,но смятам за ужасяващ факта че има хора,които не са чели дори само първата,а са чели поне 3 книги за Уоркрафт или оная боза "Песен за огин и жупел" дето гейм ъф троунс шитнята била по нея май.Фентъзи просто съкс и туй то.
___________________________________ ОТНОВО!!!
|
|
|
|
|
Serious Sam
|
Горд Пролетарий |
|
В момента играе:
|
|
Заглавие: Re: Правя тема за Железния светилник за да видя колко човека Публикувано на: 06 Май 2012 21:26
True, true... Тъжна история, а тва е една от най-страхотните и грабващи книги които съм чел. "Илинден" ме остави със смесени чувства бтв.
|
|
|
|
|
Ред
|
|
|
|
Заглавие: Re: Правя тема за Железния светилник за да видя колко човека Публикувано на: 09 Май 2012 09:02
Не съм го чел, не знам на кого е , имам 5.60 на матурата ,няма и да го чета ,а съм чел всичките книги на Уоркрафт , българската литература е шит ,сай фай е шит , фентъзи рулз , вие сте педераси. хейт ме
|
|
Serious Sam
|
Горд Пролетарий |
|
В момента играе:
|
|
Заглавие: Re: Правя тема за Железния светилник за да видя колко човека Публикувано на: 09 Май 2012 10:16
Талев рулира, сай-фай също, фентъзи съкс, духай.
|
|
|
|
|
reborn_izrod
|
|
|
|
Заглавие: Re: Правя тема за Железния светилник за да видя колко човека Публикувано на: 09 Май 2012 12:29
Мразим секви фентъзи уроди и га видим некой елф на улицата че го строшим от кьотек!
|
|
|
|
|
Ред
|
|
|
|
Заглавие: Re: Правя тема за Железния светилник за да видя колко човека Публикувано на: 09 Май 2012 13:03
|
|
reborn_izrod
|
|
|
|
Заглавие: Re: Правя тема за Железния светилник за да видя колко човека Публикувано на: 10 Май 2012 10:26
|
|
|
|
|
AlShu
|
|
|
|
Заглавие: Re: Правя тема за Железния светилник за да видя колко човека Публикувано на: 10 Май 2012 12:49
Според мен "Камбаните" са евтина и скучна мелодрама.
Единствената причина, поради която се води класика е, че действието се развива в Македония и авторът се заиграва с елементарната псевдо-патриотична носталгия на българина по бивши територии.
И понеже на мен не ми пука, къде се развива сюжета (предпочитам Марс пред Земята), а какво се случва в него, книгата ми е безразлична.
Българските критици я уважават и са я превърнали в литературен канон предимно по политически причини. (Апропо, чували ли сте за комедийно еротичната поезия на Смирненски? Не сте, защото няма нищо политическо в нея.)
Ако търсите интересна и добре написана книга на национална тематика препоръчвам "Записки по българските въстания" . В нея Захари Стоянов описва как от прост овчар еволюира до интелигент и бунтовник. Съдържа екшън, приключения и политически трилър. Съдържа и някои неприятни истини за българите. Така и трябва - всичко на масата и геройствата, и подлостите.
___________________________________ Stop the bats! Stop the bats! Make them go and not come back!
|
|
|
|
|
reborn_izrod
|
|
|
|
Заглавие: Re: Правя тема за Железния светилник за да видя колко човека Публикувано на: 10 Май 2012 12:54
Ти заеби териториите,хората са важни,а факта е че там има хора с български гени,а когато е писана книгата е имало и хора с българско самосъзнание.Както сега в западните покрайнини,където българия все още граничи със себе си.Никой не ти пише книга за северна Добруджа щото там не е останал кьорав българин,пишат ти за Македония,защото там има българи.Брат не е яко да си нихилист,а от коментара ти усещам че си май точно от хората които обичат да търсят само лошото в българина.Факт е че него го има,но с нищо не сме по-лоши от чужденците,даже напротив,тука поне все още сме хора,а не чируси,които ако се извадят от изкуствено поддържаната им стерилна среда(западна Европа,Америка)ше пукнат на петата минута.Иначе да,записките съдържат някои неприятни истини,"Под игото" също,но те се отнасят по-скоро за хората като цяло отколкото за българите в частност.
|
|
|
|
|
AlShu
|
|
|
|
Заглавие: Re: Правя тема за Железния светилник за да видя колко човека Публикувано на: 11 Май 2012 10:07
___________________________________ Stop the bats! Stop the bats! Make them go and not come back!
|
|
|
|
|
reborn_izrod
|
|
|
|
Заглавие: Re: Правя тема за Железния светилник за да видя колко човека Публикувано на: 11 Май 2012 10:53
Ако требе да съм на 100% честен и за мен не бяха едни от най-приятните четива тия книжки,но същото се отнася и за "Ледоразбивачът" примерно или "История на света".Харесва ми да чета книги от които после да ми остане нещо в главата,в случая какви са били животът и порядките в Македония през възраждането.Струва ми се че точно за животът в тая наша област по това време не е писано много и човек може да остане с впечатление че там наистина нищо не се е случвало или че Македония наистина е била нещо съвсем отделно от България.Да се чете книга,която е тежка като стилистика може да е неприятно,но ако обогати общата ми култура я предпочитам пред което и да е кенефно фентъзи.Освен това съм свикнал да мисля че срещу някои произведения не се вика,защото са класики,дори да имат недостатъци.Ние сме малък народ изправен пред тежка демографска криза и доста голяма вероятност за нещо като национална смърт.Не мисля че можем да си позволим лукса да проявяваме много голямо свободомислие и да имаме твърде много и различни мнения по отношение на добрите и лошите страни на народа и държавата ни.Ти вероятно си мислиш че си доста готин като казваш че си над остарели неща като гръмкия патриотизъм и "пишман" патриотите(извинете за турцизъма)но ако погледнеш държави които по-малко са го закъсали от нас в това отношение,например щатите ще видиш че с некои дребни изключения там не си позволяват такава свободия на мисленето.Следващите няколко десетилетия ще са много критични за народа ни и в тях ще се поредели ще остане ли българска нация и държава или не.В това положение България се нуждае от всеки да и помогне да се вдигне малко поне на крака,най-вече в духовен и демографски план(не толкова в икономически)и си мисля че с непрекъснато подлагане на съмнения на всичко българско правим по-скоро точно обратното и вредим.Макар евентуално да изглеждаме като умни и готани бунтари.
|
|
|
|
|
AlShu
|
|
|
|
Заглавие: Re: Правя тема за Железния светилник за да видя колко човека Публикувано на: 11 Май 2012 17:44
|
|
|
|
|
Serious Sam
|
Горд Пролетарий |
|
В момента играе:
|
|
Заглавие: Re: Правя тема за Железния светилник за да видя колко човека Публикувано на: 11 Май 2012 19:37
@Алшу Преспанските Камбани мога да кажа че е мегамощна, ама Илинден ме остави именно с едно такова чувство каквото описваш ти, в един от постовете по-горе (изкривяване на реалността и прочее). Иначе Преспанските я започнах, чисто и просто защото Железния Светилник ме ГРАБНА. Буквално. Още си спомням с кво нежелание почнах да я чета и я прочетох за една нощ, да го е*а... Мина, не мина време почнах и Преспанските Камбани. После минах и Илинден, обаче тя ме остави със странен вкус в устата, тъй да се каже. Хич не ми хареса идеята, че българите в македония се помакедончили, защото България им обърнала гръб. Тва беше мегакух момент в книгата.
|
|
|
|
|
Tiny
|
но с големо съ̀рце |
|
В момента играе:
|
|
Заглавие: Re: Правя тема за Железния светилник за да видя колко човека Публикувано на: 13 Май 2012 10:03
На много хора не ни харесва историческата действителност =/
___________________________________ A man was hospitalized with 6 plastic horses up his ass. The doctors described his condition as stable.
|
|
|
|
|
reborn_izrod
|
|
|
|
Заглавие: Re: Правя тема за Железния светилник за да видя колко човека Публикувано на: 13 Май 2012 13:24
@AlShu Всъщност целият ни разговор е безсмислен,щото преди доста време съм се убедил,че не мога да убедя никоя атрофирала,наркоманска,алкохолизирана,философска,бетонена кратуна в нещо правилно и полезно,дори да си говоря лице в лице с нея а камо ли по нета.Не ние или вие сме докарали държавата до сегашното и положение,но нихилизмът и безразличието на тия като теб ще я довършат.Поне направихме доста постове в темата за светилника.
|
|
|
|
|
AlShu
|
|
|
|
Заглавие: Re: Правя тема за Железния светилник за да видя колко човека Публикувано на: 14 Май 2012 11:24
|
|
|
|
|
reborn_izrod
|
|
|
|
Заглавие: Re: Правя тема за Железния светилник за да видя колко човека Публикувано на: 14 Май 2012 14:02
Само не смей сега да ги изкараш комунистите че са били като мене че ше се ядосам.За поне едно си прав,наистина комунизъма е в основата на днешните проблеми на държавата.Когато червените са дошли през 44-та тука честният патриотизъм е бил нормалната идеология за повечето хора.Но великите комунисти идват с техния всемогъщ интернационализъм и казват да си дадем Македонията и западните покрайнини на братята сърби за да са предразположени към комунистическия блок и тука по нататък да се обединим всички балкански комунистически държави в един мини-съветски съюз,присъединявайки се към Югославия.Да си патриот и националист значи да си фашист.Комунизъма не признава граници,той е интернационален.После и национализацията,колективизацията на земята и всички хубави чудесии идващи от москва.Ти бачкаш за държавата,то е общо.Не се преработвай.Не,ти се преработвай,но знай че колкото и повече да бачкаш няма да ти платим допълнително.Не е проблем ако изчезнат некви материали от службата.Нали са общи,значи не са наши.Шибания пост-комунистически манталитет е една от основните причини да сме тук където сме,затънали в помията.Човек обаче трябва да работи с това което има,а не да гледа в чуждата паница,защото тя е чужда и недостижима.Така и ние си имаме един Талев и един Вазов и не трябва от едното желание да се изкараме големите ентелектуалци да им търсиме секакви кусури.Тая национална гордост дето ше накара евентуално хората да понадигнат глава и да останат да бачкат в България трябва да се изгради около нещо и те уверявам че където и да е другаде щяха да я градят и около тези писатели,и се съмнявам че в друга държава щеха да им намират маана.Що се ние българите требе да сме широко-скроените дето да си търсят сами минусите,дори когато са почти невидими,докато чужденците се дуят и пъчат с некви фантасмагории и измишльотини?
|
|
|
|
|
AlShu
|
|
|
|
Заглавие: Re: Правя тема за Железния светилник за да видя колко човека Публикувано на: 14 Май 2012 17:18
|
|
|
|
|
reborn_izrod
|
|
|
|
Заглавие: Re: Правя тема за Железния светилник за да видя колко човека Публикувано на: 14 Май 2012 17:34
Все тая то и аз не знам от къде ми дойде тая енергия да се опитам да те убедя в нещо.Преди доста време се отказах от това,хората не слушат и мислят че знаят всичко по-добре от теб.Положението в което се намираме и отношението на повечето хора към проблемите ни,а именно не им пука са доста обезкуражаващи и в крайна сметка мисля че ще е необходимо чудо за да ни спаси.Аз не казвам следвайте ме защото това което правя със сигурност е правилно,но казвам не вървете по пътя по който сте тръгнали защото той със сигурност е грешен.Уморих се да се заяждаме на дребно и ти благодаря че за пореден път ми доказа че няма смисъл убеждавам хората в разни правилни работи,когато повечето от тях няма да се съгласят с мен само за да не са съгласни с мен.
"имаме един Талев и един Вазов" е израз ако не ти стана ясно.Просто така се казва с идеята че нямаме безкраен запас от национални светини та да подлагаме на съмнение някои от тях,ма се тая.
|
|
|
|
|
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|