EcTeTa написа:Ако наистина представлява проблем за теб Ернестин ще ти го обясня.Има толкова много информация , която ти самия също приемаш априори за вярна и то само на основанието , че всички други също я приемат за вярна , като например всички глупости които учим в училище.
Ако наистина ти представлява проблем да схванеш разликата между научна и религиозна мисъл, ще ти я обясня - науката работи с метод, чрез който твърденията й могат да бъдат проверени; религията разчита на сляпа вяра в догмите и никога не променя мнението си. Едното е информирано мнение, а другото - не. Всички "глупости", които астрономите например откриват за естеството на вселената не са въпрос на мнение, те са доказуеми факти, и биват използвани навсякъде в ежедневието ни. Айнщайновата относителност ни позволява да синхронизираме атомните часовници на GPS сателитите, от което GPS трасьори и Google maps (и не само) се възползват всеки ден; разбирането на различните типове лъчения в космоса се използва например в ядреномагнитния резонанс, и тъй нататък, и тъй нататък. Отново - тези открития не са въпрос на мнение, те са демонстрируемо верни и водят до забележими промени към по-добро в ежедневието ни. Твърдението, че всички хора са произлезли от една двойка преди 6 хиляди години е доказуемо грешно. Както и твърденията за потопа. И практически всичко в "Битие", "Изход" и т.н.
Алтернативно, всяко едно твърдение на биолозите, химиците или археолозите може да бъде проверено (и се проверява най-внимателно в peer-reviewed журналите, понеже всеки иска да хване колегата си в грешка) и потвърдено или отхвърлено. В религията такъв механизъм за проверка няма - там просто те уверяват, че "като умреш, ще видиш". И това го правят хора, които не са умирали, и самите те няма как да са уверени.
Мисълта ми е да не слагаш знак за равенство между моето знание и твоето незнание. 200 години научна мисъл, експерименти и болезнено внимателно проверявани хипотези не са равни с произволните мисловни пърдежи на някоя секта.
Точно така, продължавай да вадиш цитати от Стария Завет...
И друг път съм казвал, че написаното там не се отнася към езичниците (т.е. всички, освен израилските племена), но кой да прочете. А и точно затова има Нов Завет - за да поправи грешките на Стария.
Две несъгласия имам с това.
Първо, както ти писах по-горе (надявах се да избегна този ти аргумент като му отговоря предварително, но явно си ме игнорирал), в Новия Завет изрично се казва, че старозаветният закон няма да бъде променян. Исус нито отменя някой от старите закони, нито добавя нови, справедливи закони - срещу заробването например, срещу мъченията, срещу дискриминацията на жените...
Само с едно изречение Библията можеше да промени цялата история на западния свят, като се замислиш. Статистически общества, в които на жените са дадени политически и трудови права наравно с мъжете, имат по-висока степен на лична свобода и удовлетвореност, по-добра продуктивност, по-висока образованост и по-добро материално благосъстояние. Освобождението на жените само по себе си изстрелва една социална група напред в развитието й. Исус не споменава нищо подобно. Вместо това е зает да... проклина смокинови дървета (да, има го в Библията). Къде е мъдростта, питам отново?
Второ, ти каза, че библията е доста мъдра книга, а отричайки Стария Завет, отричаш около 75% от нея. Забравяш ли, че 10-те заповеди са в Стария Завет - и те ли отпадат?
Освен това
няма значение дали правилата важат днес или не. Важното е, че ако Библията описва реални събития, то Бог (а той е непреходен и непроменлив, помниш ли?), реално е давал на хората указания, които неизмеримо влошават живота им. Никой нормален човек не би дал подобни заръки на поданиците си, камо ли всезнаещ, любящ бог. "Моята борба" на Хитлер е по-човечно написана книга, как можеш изобщо да твърдиш, че подобен сборник с варварски текстове е "боговдъхновен" или "мъдър"?
Жертвоприношения е имало - да. Но Исус е последното такова, практиката след това я няма, защото Той е окончателната и единствената необходима жертва.
Идентична ситуация - що за бог изисква жертвоприношения, за да прости някому? Защо е искал животински жертвоприношения на първо място - що за механизъм за изкупление е това? Защо ще иска мъчението и смъртта на невинен? Идеята, че греховете на един човек могат да бъдат прехвърлени на друг, или че могат да се предават на неродените му деца, е варварска и абсурдна.
Интересно ми е кой е живял преди 65+ млн. години, за да докаже, че динозаври са живеели по това време. Интересно ми е как маймуните са се превърнали в хора, след като в цялата история на човечеството дотук не е известно някоя маймуна да е започнала да се превръща в човек.
Стигнах до тук и се наложи да спра. Брат, това е биология от 8-ми клас, недей се излага.
http://www.youtube.com/watch?v=wh0F4FBLJRE
Това е било обяснявано толкова много пъти, че ме е срам да пиша повече по темата. Виж клипчето, обяснено е като за деца. Показваш фундаментално неразбиране на това как протича еволюцията, пич.
Ще вметна само, че описваните процеси на разклоняване отнемат геологически периоди от време, от порядъка на 5-10 милиона години. Хората имат култура от едва десетина хиляди години и писана история от около 3-4 хиляди. Няма как да наблюдаваш промяна, пич. Това е все едно да питаш щом съвременният английски е произлязъл от латинския, защо английският не се е променил през последните два дни.
И като чета си добре запознат с науката - предполагам знаеш, че Земята трябва да бъде в точно определена орбита, за да съществува живот на нея, знаеш, че трябва и Слънцето да произвежда еди колко си частици, за да има живот и въобще Слънчева система. Хайде, докажи ми с научни сведения как е възникнало всичко това и се е наредило в абсолютен ред.
Отново елементарно, това се знае от доста време насам.
Земята изглежда привилегирована, "специално поставена" тук, понеже ние сме тук, за да я видим. В слънчевата система има още 7 планети, които НЕ СА в подходящата за живот зона... и там няма живот, който да забележи това.
В нашата галактика има горе-долу 100 милиарда звездни системи, а във видимата вселена - около 400 милиарда галактики. Направи си математиката и сметни в колко планети съществуват, които не са в "златната зона" и следователно там е невъзможно да се зароди живот. И ако от тези стотици милиарди планети дори една единствена е в "златната зона" и там се зароди живот, обитателите й ще си мислят, че планетата им е била специално поставена там... игнорирайки (както правиш ти) останалите стотици милиарди планети, където живот няма. Замисли се, що за сътворение е това, в което от 400 000 000 000 галактики с по 100 000 000 000 звезди във всяка от тях, повечето от тях (немислимо голямо мнозинство) са не само негодни за живот, но и никой никога няма да ги види, камо ли да стъпи на тях, понеже огромната част от вселената е напълно необитаема. Това е прахосничество, хаос и липса на координация в космически мащаби. Дори самата Земя, поставена в "съвършен баланс" е осеяна с вулкани, сеизмично активни зони, пустини и ледници, нестабилен климат... 75% от повърхността й е вода, което прави човешкия живот невъзможен там.
Докажи ми как Земята от една разкъсвана от всевъзможни природни бедствия (както пише в книгите) се е превърнала в това, което е днес.
Да, не можеш.
Мога. Елементарна геология е. Този път дори няма да си правя труда да обяснявам, наистина те моля да го проучиш сам. Дори статията в Wikipedia ще ти свърши работа на това ниво - ако наистина искаш да знаеш как е станало, отдели й известно време:
http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Earth
Ако искаш да знаеш КАК знаем, провери списъка с референции отдолу - повечето посочват книги с много подробни изследвания и публикации в peer-reviewed научни журнали, ще ти се изясни методиката на изследванията, които са довели до конкретните изводи.
доводи за Бог - че не си чувствал присъствието Му и радост в гърдите от това, че не си чувал да се молят хора, кръстени от Святия Дух, че не са оздравявали хора пред очите ти... защото всичко това за теб няма стойност и не можеш да го осмислиш
Много ясно, че няма стойност.
Осъзнаваш ли обаче защо няма стойност?
Защото имаме много ясно обяснение какво представляват тези неща, и в тях няма нищо свръхестествено.
Знаем например как ракът може да мине в спонтанна ремисия по случайност - случва се с хора, които не са християни и дори нямат и зачатък на религиозност. Твърде често не се случва и с искрени вярващи, които отчаяно се молят за спасение. Знаем, че се случва случайно, и че няма връзка с религията ти. Това, че ти си видял някакви неща може да го имаш за чудо, именно понеже имаш твърде ограничен поглед върху картината; ако отидеш в Индия или в някоя мюсюлманска държава, ще видиш същите произволни, хаотични "чудеса" да се случват през цялото време. После ще прочетеш някоя статистика (има и такива изследвания), която показва, че молитвите или религиозността не увеличават шанса за успешно възстановяване след операция.
Но ако наистина вярваш, че такива оздравявания не са случайност, а Божие чудо, замисли се:
Защо никога, нито веднъж в историята на човечеството, Бог не е излекувал човек с ампутиран крак?
Знаем като факт, че отрязани крайници не могат да регенерират. Ако това се случи пред очите на лекар или на телевизионен екип, това би било чудо. Ракът, който минава в спонтанна ремисия в един случай, а убива 17-годишно момиче в друг, не е чудо.
"Усещането в гърдите" съм го чувствал много пъти. Веднъж е било в църква (да, и аз съм ходил като малък), но после е било на политически митинг на нео-наци политическа партия, било е на концерт на един много любим мой музикант в Париж, било е с момиче, което е значело много за мен, или когато съм свирил от сърце с приятели в три през нощта, преди да се разделим за половин година.
Това усещане на екстаз, на себенадхвърляща любов и на свързаност с хората около теб, дали ще слушате проповед, вдъхновяваща реч или страхотно романтична песен - това усещане е напълно човешко и няма нищо общо със светия дух. Хора го изпитват по целия свят, по време на религиозни ритуали във всяка една религия, и по време на напълно светски събития. Усещането е прекрасно и няма нищо общо с религия и с божества - това са твоите собствени емоции, извиращи от самия теб. Не ги приписвай на някакви несъществуващи духове.