Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Аватар
В момента играе: Російський військовий корабель? Іди нахуй!
Заглавие: Windows 8 Consumer Preview
Публикувано на: 01 Мар 2012 18:23

Вече официално сме в отворен бета тест на Win8. В момента я свалям и до час се надявам да я изпробвам. The Verge са направили един доста готин hands on: http://www.theverge.com/2012/2/29/2832640/windows-8-consumer-preview-pictures-video

Това, което мога да кажа засега е следното - Win8 се опитва да бъде обединяващ фактор за PC-та и таблети. И това е както най-силното и предимство, така и най-голямата и слабост, защото:

1) новият Metro интерфейс е страхотен за устройства с тъчскрийн, но
2) на компютър с мишка и клавиатура не е точно така; освен това
3) интеграцията между типичния windows интерфейс, който е почти едно към едно с този на Win7 минус Start бутона и Metro интерфейса на практика е... нулева.

Така се получава ситуация, в която с таблета си щракаш из app-овете в Metro Style интерфейс и изведнъж ти се налага да скочиш в съвсем различната desktop среда, за да свършиш нещо друго. Или пък работиш в десктоп среда и отваряш някакъв музикален файл да речем, който те праща по подразбиране директно в Metro интерфейса, защото плейъра е интегриран в него. И това всъщност е наистина кофти заради следното:

- чисто визуално Metro и Aero визиите са абсолютно несъвместими
- в Metro не можеш да регулираш големината на отворения прозорец, там всичко е максимизирано и в най-добрия случай я има опцията да отвориш две апликации едновременно, като едната заема 1/3, а другата съответно 2/3 от екрана; мултитаскинга на Metro e тотално в гъза
- и сега тука пълния абсурд: IE, например, си има Metro версия:

и класическа desktop версия:

Двете са абсолютно различни програми - нямат общи буукмаркове, обща история и т.н. Не знам точно за колко още приложения ще важи тая двойственост, обаче майката си ебава такава тенденция.

В заключение преди да съм я пробвал - от всичко видяно оставам с впечатлението, че за таблети Win8 ще бъде тотален удар, но като операционна система за персонални компютри няма да бъде толкова харесана заради липсата на абсолютно хомогенна връзка между безкрайно кежуъл Metro средата и desktop интерфейса, които по необходимост на PC трябва да се използват заедно. И това защото Metro на практика заменя Start бутона - т.е. представлява едно голямо поле с апликации и бърз достъп до съдържанието на системата, но не и наистина удобна среда, в която power user-ите да се чувстват комфортно.

- Алминатора

"напарфюмиран печен ебач"
- кримсънчето

Профил

Заглавие: Re: Windows 8 Consumer Preview
Публикувано на: 01 Мар 2012 18:54

Microsoft :live: евалата, много ми допада, направо си умирам от кеф.. инсталира се за 5мин, зарежда/изключва се/върви много мазно(донякъде заради анимациите) и по-бързо от 7мицата, идеята със старт менюто както и целия метро интерфейс апликации и всичко е супер... нямам намерение да се връщам към 7мицата, направо ще карам с тази до финалната версия.

ЕДИТ: Това на ПЦ и лаптоп, таблет не'ам.

Профил Skype

Аватар
Заглавие: Re: Windows 8 Consumer Preview
Публикувано на: 02 Мар 2012 03:51

Някой на виртуална машина тествал ли го е или надграждате върху седмак... Щото още една операционна ще ми дойде малко в повече ...
накачулил съм XP, 7 и Kubuntu в мултибуутинг тука...

Иначе наистина прословутия метро интерфейс май няма голяма полза за PC освен може би ако се обвърже с Кинект контролер или няква производна... продължавам да си мисля че един ден подобни контролери ще бъдат масова ако не и задължителна периферия, както днес са мишката и клавиатурата примерно...

--Gort!Klaatu barada nikto!--

Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com