Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Аватар
В момента играе: Planetside 2
Guild Wars 2
World Of Tanks
Team Fortress 2
Заглавие: Re: Електронните четци вече и с цветни eInk екрани...
Публикувано на: 14 Фев 2012 09:35

Киндъл от тези с рекламите излиза около 100$, ако толкоз ви е притрябвал.

Профил ICQ

Аватар
В момента играе: league of lamers, the incredible machine, h3, MTG, шах... и тетрис.
Публикувано на: 14 Фев 2012 13:48

От известно време обмислям дали да си взема електронен четец, затова призовавам притежателите на такава джаджа да си споделят личния опит и да ми дадат насоки за какво да гледам. Искам нещо по-просто, не с една камара екстри, които няма да ми трябват, в крайна сметка за четене ще го ползвам. И разбира се, на по-достъпна цена.

Друго, което ме вълнува, е - екранът изморява ли очите? Защото аз да седна на компютър да чета книга не мога, и без това съм с очила, не ми се качва диоптер. Предварително благодаря за отговорите :)

Профил

Аватар
В момента играе: На стражари и апаши. И покер.
Публикувано на: 14 Фев 2012 14:52

Откакто се сдобих с Kindle чета почти 24/7. И аз съм с диоптър, не мога да чета на компютъра, но eInk екрана не изморява очите изобщо. Лек е, събира БОЛ книги и батерията държи по пичка си лелина време. Струва си, определено.

These words I write keep me from total madness.

How many of you people know you're REALLY alive ?!

Профил

Аватар
В момента играе: Російський військовий корабель? Іди нахуй!
Публикувано на: 14 Фев 2012 20:44

E Ink екранът не е LCD екран, а такъв с реално "хардуерно" мастило - в тоя смисъл, четците с такъв дисплей не натоварват очите по никакъв начин, по-различен от нормалната книга.

Най-"простият" четец е Nook Touch (99$), с който съм и аз. Най-добрият екран на пазара, тъчскрийн, страхотен интерфейс, хардуерни бутони за прелистване, най-добрият дизайн. Ако го ползваш само като устройство за четене на книги (в смисъл на най-вече пиратски, защото за разлика от Kindle-a, Nook в БГ не предлага опция да пазаруваш от книжарницата на компанията майка на устройството; това естествено не ти пречи да си купиш електронна книга по от друг сайт и след това да си я прехвърлиш на четеца), вероятно е най-добрият избор. Като устройство, без да смятаме допълнителните услуги, които Kindle-a има като продукт на амазон, Nook-ът е най-добрата джаджа за четене на книги - факт. Естествено, всеки си има предпочитанията и на практика разликата между Nook и Kindle е в детайлите, така че...

Другият AAA вариант е Kindle Touch (139$) - общо взето идентичен на Nook-a (екранът е 1 към 1), със следните разлики: интерфейсът не е толкова добър (просто е същият като на предишното поколение Kindle 3 и е пригоден за работа с бутони), няма хардуерни бутони за прелистване, не стои чак толкова естествено в ръката (но отново е безкрайно лек и ергономичен), но пък има леко импровизиран аудио плейър и по-важното: браузър. Освен това можеш да пазаруваш книги директно от амазон (това по принцип е грандиозен плюс, но в Бг, където сме бедни и пиратстваме, всъщност е яко ирелевантно), докато на Nook-a (негов vendor са Barnes&Noble - най-голямата верига книжарници в Щатите) не предлага такава опция извън САЩ.

Има и други варианти, естествено, като Kobo и Sony, но те наистина няма какво да предложат, с което да бият горните два.

Притежаването на четец е смислено само за хора, които четат активно. Купуването на e-reader не значи да спреш да си купуваш истински книги - значи просто, че значително ти улеснява четенето (и го прави по-евтино) :!:

- Алминатора

"напарфюмиран печен ебач"
- кримсънчето

Профил

Аватар
Публикувано на: 14 Фев 2012 20:59

На каквото и да се спреш, поръчвай от вън - при всички случаи излиза много по-евтино.
Познат си поръча Nook Touch през тази фирма. Доставиха му го директно до вратата за общо 210 лева или нещо от сорта. Доста по-малко от тия 340, които му искат у нас! Обирджии! :shock:

Профил

но с големо съ̀рце
Аватар
В момента играе: A dance with rogues
Публикувано на: 14 Фев 2012 21:02

Има и по-евтина версия, с която сме с диста http://goodereader.com/blog/electronic- ... omparison/
79$ е с реклами, 99$ без, ако си търсиш нещо по-евтино. Цените са единствено за американския амазон.

Профил Skype

Аватар
Публикувано на: 14 Фев 2012 21:13

НАВРЕТЕ СИ ГО В ГЪЗА

Профил

Аватар
В момента играе: dota 3
Публикувано на: 14 Фев 2012 21:17

твоя е по-секси

Профил WWW

Аватар
Публикувано на: 14 Фев 2012 21:36

Tiny написа:
Има и по-евтина версия, с която сме с диста http://goodereader.com/blog/electronic- ... omparison/
79$ е с реклами, 99$ без, ако си търсиш нещо по-евтино. Цените са единствено за американския амазон.

Можеш да го руутнеш и да разкараш рекламите, стига да ти се занимава де. :D

Профил

Аватар
Публикувано на: 14 Фев 2012 21:53

аз не разбрах как стоят нещата с пиратството и какви формати чете :D

Профил

Аватар
Публикувано на: 14 Фев 2012 22:46

->Изход<- написа:
аз не разбрах как стоят нещата с пиратството и какви формати чете :D

Kindle - txt, pdf и mobi, Nook - txt, pdf, epub. И двете устройства поддържат кирилица. Но понеже второто е базирана на андроид, може да му се добави fb2 reader, който за мен е най-добрият формат. След него бих поставил epub. Масово книгите в интернет са в epub/fb2, та притежателите на Киндъл трябва да ги конвертират в mobi чрез Calibre, примерно.

Профил

Аватар
Публикувано на: 15 Фев 2012 16:57

Форматите са тотално без значение заради Calibre. Пиратството е в цветущо състояние в момента и книги се намират лесно.

- Алминатора

- кримсънчето

Профил

Аватар
Публикувано на: 15 Фев 2012 19:32

Глупости. Различните формати си имат различни плюсове.
*.fb2, например, е с отворен код, създаден е от руснак, лек е, изпипан е за добро и правилно оформление на художествена литература, има перфектна кирилица, показва бележките под линия в края на страницата, а не в края на шибаната книга, както при *.epub. И най-големият му плюс е, че може да се компресира в fb2.zip и пак да се чете коректно от четеца.

Имам архив на всички книги от Моята Библиотека, компресирани и сортирани по автори. Размера му е 1.39gb за всичките 23 000+ произведения. Така директно си намирам избраната книга и направо я мятам на Nook-a, без да се занимавам с конвертори и прочее. Преди това беше голяма мъка с Calibre... Направо се изприщвах, докато чаках да завърши конверсията.

Профил

Аватар
Публикувано на: 15 Фев 2012 20:23

Mobi и Epub - форматите на двата най-разпространени четци на пазара - съответно ТОТАЛНО доминиращите формати за електронни книги - са на практика едно и също нещо. Разлики в оформлението липсва, а ако ги има са пренебрежими. Това с бележките под линия, дето ти го каза, е безумие и вариантът на epub и mobi файловете е в пъти по-адекватен - слагам си пръста върху индекса над думата и той директно ме препраща на нов екран към бележката под линия, а след това натискам "back"и съм отново в основния текст - две докосвания, пригледно и ясно.

Освен това, извинявай са, ма къв е тоя формат, дето ми го даваш - кой четец го чете изобщо? Руутнат Нук, дафък? Кой пуска книги в тоя формат? Хората тук питат ориентировъчно за какво става дума: надали някой ще си вземе четец, различен от Kindle или Nook. Аз им казвам, че форматите не трябва да са им определящи в избора на устройството, щото на практика двата формата са идентични и съществуват само от маркетингови съображения, а конвертирането от единия в другия става изключително елементарно и бързо - по максимум 3-4 секунди на книга.

- Алминатора

- кримсънчето

Профил

Аватар
В момента играе: На стражари и апаши. И покер.
Публикувано на: 15 Фев 2012 23:49

И те боли фара.

These words I write keep me from total madness.

How many of you people know you're REALLY alive ?!

Профил

Аватар
Публикувано на: 16 Фев 2012 00:39

Ми да, именно :D

- Алминатора

- кримсънчето

Профил

Аватар
Публикувано на: 16 Фев 2012 00:58

Тотално доминиращи... аха.
Относно бележките под линия - нямам четец с тъч скрийн, но дори и да имах, предпочитам да видя бележката там, където си и е мястото - в края на страницата, вместо да си слагам пръста където и да било. Не знам как можеш да кажеш, че варианта с препратка към бележката е по-адекватен. Това е извратено.

Всяка една книга в Моята Библиотека се качва във fb2, epub, txt и sfb. Mobi? fb2 e вторият най-популярен ebook формат след epub/mobi. Поддържа се от всяка една платформа, все пак не всеки разполага с e-book reader.

Аз също не казвам, че форматите са определящ фактор, това е последното нещо, което ще гледам при избора на устройство. Просто казвах, че за мен това е най-читавият формат от останалите. Всеки да си ползва каквото му е кеф.
Колкото до Calibre - е, по-тромав конвертор от него няма. Не знам колко големи книги конвертираш, но 3-4 секунди е абсурд, то само самата програма се пуска за толкова. Да не ползваш SSD?

Профил

Аватар
Публикувано на: 16 Фев 2012 02:32

Цитат:
Всяка една книга в Моята Библиотека се качва във fb2, epub, txt и sfb. Mobi? fb2 e вторият най-популярен ebook формат след epub/mobi. Поддържа се от всяка една платформа, все пак не всеки разполага с e-book reader.

Изхода пита каква е ситуацията с форматите не за да му разясниш по принцип какви формати съществуват, пичът пита каква е ситуацията с форматите при електронните четци, както услужливо подсказва и заглавието на темата. А аз за рийдър, който поддържа fb2 не се сещам. Та в тоя смисъл - да, при електронните четци на практика съществуват само mobi и ePub, имат си баш тотъл доминейшън. Btw, ето шот от книги в epub формат, които имат перфектно форматиране:

Spoiler for :

А за препратките мога да кажа така, защото за разлика от теб, съм опитал и двата варианта. И не, не ползвам SSD, с нормален HDD съм. Но недоумявам защо ти се струва толкова проблемно да заредиш 100 книги в Calibre, да ги пуснеш да се конвертират, да идеш до кухнята за едно кафе и като се върнеш десет минути по-късно, те да те чакат готови. Това да не е някаква процедура, която извършваш по 20 пъти на ден? И какво значи тормаво конвертиране на книги бе, братче, тя книгата даже да е блъскана с илюстрации и графични изображения, пак е абсурд да е над 5мб - пет мегабайтов файл програмата го минава като месомелачка за някакви секунди. В смисъл, аре сети се какво е да конверираш музика или не дай си боже видео и пак се оплачи от книгите :shock:

- Алминатора

- кримсънчето

Профил

Аватар
Публикувано на: 16 Фев 2012 14:55

Ок, ок, прав си за всичко. Не ми се спори.

Профил

Аватар
Публикувано на: 16 Фев 2012 15:18

Аз не толкова споря с теб, колкото гледам нещата да са наистина ясни за хората, които се интересуват.

- Алминатора

- кримсънчето

Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com