Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Аватар
Заглавие: 12 клас съм бе!
Публикувано на: 20 Сеп 2011 21:54

Пф.

Почнах да пиша тук, когато бях 6ти. Зимната ваканция.

Сега съм 12ти.

Needless to say, 1/3 от живота ми е минал тук.

Никога не съм предполагал, че е възможно да стигна до тук. Но ето, че съм.

Преди 6 години ми се струваше някакво необозримо далечно бъдеще да бъда 10ти клас, както повечето тогавашни съфорумци. Но ето, че бях там, че даже и го минах.

Не бих казал, че тези 6 години са минали бързо. Не бих казал, че са минали и бавно, Минаха просто по начина, по който минават 6 години.

И сега, ето ме, абитуриент.

Преди няколко години си мислех, че щом съм 12ти клас, аз все донякъде ще съм си уредил по някакъв начин нещо си там. Ще знам нещо, каквото и да е.

В крайна сметка не знам нищо :D. Абсолютно.

Естествено, запътил съм се към СУ, специалност право. Дали ще ме приемат - не знам. Какво ще стане, ако не ме приемат - не знам. Какво ме чака занапред - нямам никаква идея.

На 18 съм, но не се чувствам пораснал ни най-малко. Сигурен съм обаче, че няма да се чувствам и на 20, и на 25.

Не знам абсолютно нищо.

УжасТ. :D

Все аркадаши сме...!

Профил

Аватар
Заглавие: Re: 12 клас съм бе!
Публикувано на: 20 Сеп 2011 21:56

(Помагайте)

Все аркадаши сме...!

Профил

Дидко Бандитко
Аватар
В момента играе: No man's sky
Публикувано на: 20 Сеп 2011 22:02

izlez

Иначе и аз почнах да пиша в 6 клас, а другата седмица почвам втори курс (при по-добри обстоятелства щеше дори да е трети ама.. :lol: ). Времето лети като патка

[02:11:17] Алминатора: mejdu drugoto sym si mislel
[02:11:19] Алминатора: che imam leka forma
[02:11:22] Алминатора: na auizym ponqkoga :D

Профил

Аватар
В момента играе: Російський військовий корабель? Іди нахуй!
Публикувано на: 20 Сеп 2011 22:13

Един ден, като легнеш да умираш, пак ще е така. И ще питаш "Ама това ли беше?", "Ама аз си мислех, че досега все ще има нещо си там, което да съм уредил - защо нищо не знам?".

Нормално, куче. Единственото, което знам за живота е, че нищо не знам. Няма и да знам. Останалото са остроумия под формата на фишеци, пълни с конски лайна :D

- Алминатора

"напарфюмиран печен ебач"
- кримсънчето

Профил

Аватар
В момента играе: League of Legends
Публикувано на: 20 Сеп 2011 22:22

Не че искам да ти давам тон в живота или нещо, но напоследък се появиха доста статии за това, че всички се бутат да учат право или икономика или нещо от сорта, а в държавата тотално няма нужда от такива кадри. В момента има глад за инженери и индустрията (съществуващата и потенциалната такава) изпитва остър недостиг на квалифицирани кадри. Който сега запише да учи инженерна специалност след години ще е добре, а това с правото или икономика/маркетинг и т.н. са пълни простотии. Ако случайно ти върви математиката не се колебай ами запиши някаква техническа специалност, ако ли пък не здраве да е.

Профил ICQ

Аватар
Публикувано на: 20 Сеп 2011 22:31

Т.е. Андрей се опитва да ти каже, че ще е повече на оферта, ако станеш бачкатор на високо ниво, отколкото да се занимаваш с нещо в правната или икономическата сфера. Защото е чел статии в интернет. Аз може и да не знам много за живота, НО...

:D

- Алминатора

- кримсънчето

Профил

Публикувано на: 20 Сеп 2011 22:36

Ал, винаги етапите от живота, през които не си минал, ще ти се струват като коооооой знае какво. Естествено е, нали трябва някак да ти се пръкне в акъла да се подготвиш за тях. :lol: Не бил предполагал, какво, мислел си, че ще те пребият до смърт преди това на някоя ПЦМ сбирка? :Д

Че не се чувстваш пораснал - ми гледаш се всеки ден и не можеш да усетиш. Струва ти се, че говориш едни и същи неща и мислиш по един и същи начин, ама ако си нямаш друга работа, седни да сравняваш акъла си сега и в 6 клас, все си дръпнал напред (или назад, не знам, аз на моменти така се чувствам).

Не знаел абсолютно нищо - ми какво искаш да знаеш? Човек се учи, докато е жив, клише е, ама е вярно. Какво нещо си там да уредиш? Да работиш? Да живееш самостоятелно? Да си разбрал смисъла на живота ли? :lol: Ако някога добиеш чувството, че знаеш нещо и ти е достатъчно за целия ти живот, много би трябвало да се притесниш.

Айде, живей си смислено и с кеф, не се връзвай на клишета като "в училище така, а в студентския живот иначе", щото май натам биеш. Занапред те чака каквото ти си изработиш.

А за правото - има само едно право, казал перничанино. :lol: Андрей се опитва да ти каже, че когато всеки втори записва право или икономика, се получава блъскане за работни места, а с инженерна специалност ще яхнеш вълната. Но това ти си решаваш, не си искал съвет, така че млъквам.

Профил

Аватар
Публикувано на: 20 Сеп 2011 22:42

Така си е. България има нужда от инженери и хора разбиращи от техника. Разни юристи, икономисти и тем подобни с лопата да ги ринеш. Правото беше на мода в началото на 90-те. Сега най-доходоносно е да си програмист. Обаче човек трябва да учи и работи това, което го кефи.

Профил

Аватар
В момента играе: League of Legends
Публикувано на: 20 Сеп 2011 22:45

Strain написа:
Т.е. Андрей се опитва да ти каже, че ще е повече на оферта, ако станеш бачкатор на високо ниво, отколкото да се занимаваш с нещо в правната или икономическата сфера. Защото е чел статии в интернет. Аз може и да не знам много за живота, НО...

:D

Достатъчно е да кажа, че повечето ми познати се забиха да учат или икономика или право или нещо, което се влиза като не успееш да влезеш горните две, така че си прави сметката.

Профил ICQ

Аватар
Публикувано на: 20 Сеп 2011 23:13

Че в една сфера конкуренцията е по-голяма, никога не е значело липса на перспектива.

- Алминатора

- кримсънчето

Профил

Дидко Бандитко
Аватар
В момента играе: No man's sky
Публикувано на: 21 Сеп 2011 00:51

[02:11:17] Алминатора: mejdu drugoto sym si mislel
[02:11:19] Алминатора: che imam leka forma
[02:11:22] Алминатора: na auizym ponqkoga :D

Профил

Публикувано на: 21 Сеп 2011 00:55

Стига с това право :!:

Sturm написа:
къв ханс бе...

Профил

Публикувано на: 21 Сеп 2011 08:47

Аз в края на девети клас... :lol:

Профил

Аватар
В момента играе: Severance:Blade Of Darkness
Публикувано на: 21 Сеп 2011 08:50

Аз щях да запиша нещо с компютри или инженерство ама по математика едва изкарах 4 :lol:

Профил

Аватар
В момента играе: Според теб?
Публикувано на: 21 Сеп 2011 09:52

Времето винаги тече бързо, колкото и да не искаме да си го признаем. Решението винаги си е било твое, за това какво ще следва по-нататък.
Джунейд написа:

КУЛТ :!: :lol:

Профил

Аватар
В момента играе: GTA IV, Heroes 6
Публикувано на: 21 Сеп 2011 10:03

Какво очакваш да си разбрал за живота на 18? Живял ли си самостоятелно, отделно от родителите си? Ако си, може и да си видял това-онова, ако не си, то почти сигурно не знаеш почти нищо. В крайна сметка родителите ни (или поне тези, които са отговорни) скриват доста неща от живота от нас, в повечето случаи по-лошите и трудни. Едновременно с това вероятно не си бил кой знае колко свободна личност, която прави каквото си поиска, най-малкото поради финансовата зависимост от родителите (отново). Когато вече тя изчезне, ще придобиеш и усещането, че правиш това, което искаш. Разбира се, не говоря, че тогава вече ще си видял всичко, но това е един от големите моменти в живота ти, които променят много нещата. А този момент за мен дойде на 23, като те гледам как си се засилил към правото, освен ако нямаш вече връзки или изключителен късмет, за теб сигурно ще дойде и по-късно, може би доста по-късно. Но не мисля, че човек може да изпревари собственото си време - за да постигнеш някакви неща, трябва да ги искаш и преследваш, за да направиш това, в малка или голяма степен си се подготвил психически за това и си се поинтересувал как стават нещата, т.е. всичко отново става постепенно.

Колкото до това какво ще учиш, бих казал, че някой хубаво намекна, че в момента да си програмист е доста доходоносно, и вероятно ще остане такова, но истината е, че IT пазарът вече се пренасити от кадри и започват жестоки пресявки относно наеманите кандидати. Трябва да си добър, а не посредствен, за да имаш шанс за нещо повече, а това е само началото. Естествено, това важи и за всяка друга сфера, но не напълно, понеже точно в IT сектора допреди само 3-4 години се наемаше куцо и сакато и тогава наистина беше оферта да си "програмист". Но в момента не ти го препоръчвам, понеже когато ти станеш 3-4 курс, когато повечето хора започват работа, или дори завършиш и едва тогава започнеш да си търсиш работа, то пазарът ще е още повече залят от кадри - уча и в някаква степен преподавам във ФМИ на СУ и знам колко народ излиза от този факултет ежегодно и знам колко от него не става за нищо.
Поради същата причина, ако ти се занимава със споменатите инженерни специалности, които действително се търсят в момента (май), ти препоръчвам да се поинтересуваш дали няма скоро и там да се получи така. Понеже в момента те се търсят, но ти ще завършиш това нещо след още 5-6 години (понеже там се учи и за магистър, т.е. 5-6 години следване), може и този пазар да е залят от хора, които малко по-рано от теб са си казали, че "ще има глад за инженери".
Правото и икономиката като че ли винаги са били пренаситени и там пазарът на труд е много, много жесток! Докато аз ходих на стаж за програмист в трети курс, за който ми плащаха 500лв. на месец (преди 2 години е това), то моя връстничка правистка, която е с доста добри оценки и бих казал, наистина умна, в момента се чудеше къде да си намери стаж, като за него, естествено, нямаше да ѝ се плаща. Имам приятел във Варна, завършил тази година вече и магистратура Финанси, който от три години не може да си намери работа в този сектор. Може би не е най-добрият финансист на света, но все пак говорим за човек, който е завършил вече.
Изводът е, че каквото и да учиш, се иска много труд и стремеж, за да успееш и няма "магическа" специалност, която сама по себе си да ти гарантира професионална реализация. Понякога наистина може "да хванеш вълната", но истината е, че трябва да се целиш в следващата вълна, а не в тази, която е в момента - все пак ще завършиш най-рано след 5 години, когато тя най-вероятно ще е отминала! Ако можеш да прогнозираш каква ще е следващата вълна на голямо търсене на специалисти, захвани се с нея. Но истината е, че малко хора могат да прогнозират подобно нещо.

Профил ICQ Skype

Eroguro Lolies FTW!
Аватар
В момента играе: しんじまえ、でぶぶす!~
Публикувано на: 21 Сеп 2011 11:08

Но истината е, че малко хора могат да прогнозират подобно нещо.

^ true dat, може мн яко да се закопаеш :lol:

Serious Sam написа:
Бих ебал японка с кеф... Но с къса подстрижка... Нито дибидюс, нито джунглясала...

Цитат:
iskam nqkoq bipolqrna s koqto da ne znam dali 6te se sybudq 6toto mi duha ili mi e otrqzala huq

Профил WWW

Аватар
Публикувано на: 21 Сеп 2011 14:49

Специалността, която си си избрал е тотално обречена в България и в момента, представям си докато дойде време да се дипломираш. А по аватара и подписа ти съдя, че си почитател на циганско-турската култура и раса и за по-лесно ти препоръчвам да прекъснеш 12-ти клас и да почнеш работа на някой турски строеж/канал

Профил

Публикувано на: 21 Сеп 2011 18:00

Индустрията в България е почти никаква, но факт е, че немалко фирми търсят инженери. Ако не-може човек в чужбина да се пробва, техническия има някакво реноме, предлагат даже и двуезични програми. Относно икономиката-плюса там е, че можеш да работиш доста неща, понеже доста аспекти от живота ни са свързани именно с икономиката. Всички(включително и аз) искаме да станеме CEO-та, но това не става изведнъж, нали?

Бтв: природните науки също са много перспективни, за жалост пак не в България....

Профил Skype

Аватар
В момента играе: опаааааа
Публикувано на: 21 Сеп 2011 18:23

Материала е некачествен!Държавата е абдикирала!

Профил Skype
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com