Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Аватар
В момента играе: League of Legends
Заглавие: Re: Междувременно, в Гърция
Публикувано на: 29 Юни 2011 22:44

Доста добра статия междудругото - поредното доказателство, че СОЦИАЛИЗМА НЕ МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО НИЩО ДОБРО, или поне не за дълго.

@wiedzmin ти искаш да не игнорирам мнението и да му отговоря, но честно дълго се колебах как да подходя. Причината е следната, нещата които ти си ги написал са стандартните глупости за картели, монополи, и колко е лош капитализЪма. Реално мога да ги чуя от всяко срещнато хипи на улицата. Нахвърлял си множество от тези ТВЪРДЕНИЯ, без обаче да си си дал труда да ги аргументираш по някакъв начин, за сметка на това ме пращаш мен сам да си ги открия. Мерси!
И така има два начина по които мога да подходя, единия е този на Ериксон, като просто ти кажа, че си тъп и заблуден и да не се занимавам повече. Така ще съм вложил същото количество усилия колкото и ти в написването на предния си пост. Другия вариант е да се захвана сериозно да ти обяснявам къде грешиш, но това би ми коствало МНОГО по-големи усилия отколкото на теб за да избълваш поста си.

И така след дълги колебания реших все пак да напиша сериозен отговор като искрено се надявам той да бъде погледнат и от останалите хора във форума, които общо взето споделят твойте възгледи, а те (хората) не са малко.

Цитат:
Следната хипотетична ситуация:фармацевтичните компании намират изключително евтин лек за рак. Същевременно разполагат със скъпо и неефективно лечение. Според общочовешките принципи трябва лекарството да стане достъпно. Ама псоред капиталистическите се прави това, което носи пари. Демек ще остане неефективното лечение, а не доброто.

Това е една доста разпространена и също толкова нелепа теория. Изпуска се факта, че нещата се развиват в силно конкурентна среда. Реално в света има изключително много научни екипи които работят за справяне с рака и други тежки заболявания. Много от изследванията се правят в институти и университети а не във фармацевтични компании. Учените които биха открили лекатство за рак/СПИН етс. биха се покрили с вечна слава и биха спечелили много пари. Следователно идеята, че лечение има, но то се крие е повече от нелепа. Защото ако една фармацевтична компания открие лекарство за рак, но го скрие, това би било крайно глупаво, тъй като е въпрос на време НЯКОЙ ДРУГ да открие същото лечение и да обере лаврите. Това е логиката на свободната пазарна икономика и тя е напълно действаща и реална. Същият е и отговорът ми за GSM-ите. Ако имаше технология, която да е евтина и безвредна, то няма никаква логика да се крие, тъй като ако ти я скриеш НЯКОЙ ДРУГ ще я лансира и ще ти измъкне бизнеса под носа.
Цитат:
...технолгиите да спрът да бъдат ограничавани от пазарната икономика.

Пазарната икономика е най-стимулиращата среда за иновации, а не обратното. Виж Америка. Някой беше казал в друга тема, че е "рай за капитализма". Еми така е. Помисли си от къде са дошли всички иновации в съвременния свят. Сегашните гиганти, Microsoft, Apple, Google, Yahoo, Facebook, и др. които завинаги промениха света в който живеем, са стартирали като гаражен бизнес в Америка. Бил Гейтс и Стив Джобс са били бедни студенти. В страните с най-силна пазарна икономика може най-лесно да се започне НОВ БИЗНЕС да се реализират НОВИ ИДЕЙ, които в последствие да се разпространят и на други места по света. За това пазарната икономик НЕ СПИРА развитието на технологиите, напротив те не биха могли да се развиват по-бързо по друг начин. Същото важи и за новите енергийни технологии на бъдещето, новите суровини, ресурси и проечее.

Цитат:
Виж техниката, колите-всичко е направено с определен, изкуствено скъсен живот-колите се движат добре по 10 години, после се развалят заради некачествени и несъществени части. За техниката важи същото.

Ти даваш ли си сметка, че в икономически развитите страни, където тези коли се произвеждат, никой не кара една кола 10 години? Техният живот не е ИЗКУСТВЕНО скъсен, просто са вложени по-евтини материали с цел намаляване на крайната цена. След като така и така ще смениш колата, GSM-a, телевизора си с по-нов модел, няма смисъл той излишно да се оскъпява, като го правят да държи 100 години. Това не само че не е ИЗКУСТВЕНО, ами напротив съвсем естествена икономическа логика е и е едно рационално ползване на ценните ресурси на планетата.

Цитат:
Със сегашните екологични проблеми и изчерпващи се суровини поселдното, от което имаме нужда, е пилеене на ресурси. Това, което е икономически изгодно не винаги е полезно за хората.
Явно с горния пример сам доказваш точно обратното.

Цитат:
Времето се променя. Също както и обществото, Този строй просто не пасва на съвременното добре информирано общество.
"Добре информираното общество" за което ти говориш, се дължи на демокрацията от една страна и на постиженията на свободния пазар от друга. То не само, че не е в разрез с пазарната икономика, но напротив от голяма полза е за нея. Информирания потребител търси по-качествени храни/условия за живот/ екологични ресурси, а пазара реагира на това търсене със съответното предлагане.

Цитат:
Казваш, че населението на света живее по-добре-еми не. В Африка през последните 20 години обработваемата земя е намалена с 10%, хората там се държат бедни изкуствено.
Хайде пак ИЗКУСТВЕНО били държани бедни. И каква е логиката в това. Само искам да кажа, че точно в последните 20 години от страна на западни държави са положени НЕИМОВЕРНИ усилия от страна на неправителствени организации, ООН и т.н. с цел подобряване на хуманитарната обстановка в Африка. Много от парите идват от частни дарения. Причините за положението в Африка е най-вече, че африканците в културно отношение са много изостанали от съвременния свят и имат много да наваксват за да изградят страните си, така че да "живеят нормално". Решението на проблемите на африканците (подобно на Българите) се крие най-вече в тях, а не толкова във външни фактори. И само за да се върнем отново на темата, дори от гледна точка на печалбата бизнесът в своята голяма част няма интерес от бедни и неплатежоспособни региони. Тези хора реално не потребяват нищо и там пазар няма. Следователно идеята за ИЗКУСТВЕНОТО поттдържане на региони в бедност страда от липса на всякаква логика.
Що се отнася до вездесъщите кредитори, аз лично смятам, че след като си взел заем е нормално да се очкава да го върнеш.

Цитат:
И човекът не е егоист по природа, човекът е такъв, какъвто го направи средата.

Чеовекът Е егоист по природа. Дори когато прави нещо "безкористно", човекът пак не го прави наистина безкористно. Той го прави защото това го кара да се чувства добре. Което си е егоизъм. Добрата новина, е че не е нужно да бягаме от човешката природа, тя всъщност може да ни свърши чудесна работа.

Цитат:
И между другото проучи и проблемът със шистовия газ, проучи миналото и делата срещу Шеврон. И пак ми кажи, че капитализмът е добър, че американците ни мислят доброто...

За щастие съм се усведомил, но мерси за препоръката. Като оставим настрана природозащитниците, които така или иначе си хленчат за всичко, реално Шистовия газ може да даде шнас на страната ни да бъде енергийно независима с минимални рискове за околната среда.

Serious Sam написа:
Напротив, довели са до много добро, жалко че не го осъзнаваш...

Аз написа:
Кво ли разбира горкия Андрейчо, възпитаван от баща си и майка му - за злия комунизъм и готиния капитализъм.

Всъщност убежденията ми са се формирали в следствие на ежедневните примери с които се сблъсквам в реалния живот. И честно мислех да включа в поста си много неща именно от личния ми житейски опит, но така или иначе за сега отделих достатъчно време за този пост, нещо за което и в момента не съм сигурен че си заслужаваше. Ще изчакам да видя отговорите пък да видим, може би утре.

Профил ICQ

Аватар
Публикувано на: 29 Юни 2011 23:23

Недей с лошо бе, аз съвсем културно ти обясних какво мисля, ти почна с колко съм бил заблуден.
Отричаш очевидното, обаче. даваш ли си сметка каква е причината за изоставането в Африка, за етническите конфликти и проблемите? Точно колонизацията, разпределянето на територии не по естествен път, а като сфери на влияние, убийствена експоатация на труда и ресурсите. Което не е спряло, колкото и да го отричаш.
Също така и надценяваш саморегулирането на пазара и конкуренцията. В момента дребни предприемачи в САЩ няма, всички се опитват да бъдат купени от някой по-голям. Което е разбираемо, ама не бих го нарекъл конкурентна среда в истинския смисъл. В последно време виждам американското правителство като защитник на частни интереси, не на народа.
Може ли едно гаражно производство да измести сериозните фирми? Как виждаш група хора в момента да разработят технология, която да измести мобилните клетки? И ако го направят мислиш ли, че няма да им се окаже натиск? Поддържа се положение, изгодно на сериозните играчи. Странно е, че не го осъзнаваш. Като имаш много малки и ОГРОМНИ играчи, това не е конкуренцията, за която си мечтаеш.
И не ми пиши повече за момунизЪма, все едно съм привърженик. Деба.
Казваш, че природозащитниците мрънкат безсмислено...запознат ли си изобщо с технологията за добив на истов газ? В земята се излива ОГРОМНО количество водам, примесено със сектрени, опасни и вредни химикали. След това по-голямата част от тази вода не се връща и отива бог знае къде. Как може да определиш това като "вечното мрънкане" на еколозите? Ти наясно ли си, че 90% от кислорода сее получава във водата?
Но остави това, явно аз съм заблуден, заеби. Да вземем друго нещо, което каза, именно, че за богатите пазари нормалния живот на колите (и техниката) е кратък. Добре, но на земята живеят 7 милиарда човека. Не е редно за тяхна сметка да се задоволява пазарът на толкова малка група от хора. Мислиш ли, че ако САЩ се откажат от ограбването на Африка и Южна Америка ще могат да живеят по същия начин? Съмнявам се.
Малко ме учудва, че имаш абсолютна несправедливост пред очите си и я отричаш. Има много аргументи за защита на пазарната икономика, факт. Но ти буквално на черното викаш бяло, деба.

Ако искаш да видиш до какво води абсолютно свободния пазар прочети малко за началото на индустриалната революция, за експоатацията на труда, липсата на права на работниците и т.н. Ако хората си бяха стояли и възхищавали на чудесата на капитализма в момента средна класа нямаше да има и мнозинството щеше да живее в крайна бедност. Факт. Или пак ще кажеш, че те пращам сам да търсиш. Както искаш.

И последно, че ми се спи: Казваш, че човекът е егоинст по природа и когато прави нещо безкористно пак има интерес. Е, аз не съм такъв, или поне се опитвам. По твоята логика не-човек ли съм?
ПС свободните пазари са ново явление-от 16-17в. Или 5-6 века. Не бих нарекъл нищо, появило се толкова скоро, единственият възможен политически стой, напълно подхождащ на човешката природа.
ПС2 Твоят сегашен пост беше не по-добре аргументиран от моя, не знам дали усети.

Профил

Публикувано на: 29 Юни 2011 23:40

Цитат:
Казваш, че природозащитниците мрънкат безсмислено

Има някои истини в постовете ти, но точно природозащитниците(в лицето на Грийнпийс) са безполезни. Защо ли? Ами да, има проблеми в околната среда, всеки разумен човек го знае. Но промотират ли Грийнпийс реалните проблеми с околната среда?? НЕ, бият към неща, които абсолютно не са проблемни. Само един пример-популацията на Махагон(дърво, което е рядък вид, от него се правят обаче мебели, струващи хиляди) в Перу(едно от малкото места, където расте) е сериозно застрашена. Обаче ГП си траят по въпроса, понеже са под опеката на някой, който има интерес да сече това дърво-не съм спец по биология, ама изчезването на определен биологичен вид би трябвало да е пагубно за екосистемата. Същото е например с Големия Бариерен Риф-и там чезнат маса видове, ама ГП пак си траят. А относно Африка-колонизацията беше в миналото, какво се случва сега-Мугабе и компания перат национални средства и си купуват всевъзможни луксове, а инфлацията в Зимбабве е не знам колко си хиляди процента. Геноцида в Руанда 94та, щедро подпомогнат от местни бизнесмени, непрестанните преврати на движенията за "свобода"......ми някакси няма много смисъл външни фактори да ги предизвикват, нали.

Профил Skype

Аватар
Публикувано на: 30 Юни 2011 00:07

Dexter написа:
Да ви еба майката на всички, скапани псевдо-разбирачи такива, заврете се в миша дупка и не излизайте от там, деа ваште майки дето са ви казвали, че сте баси великите деца, мърши сте и толкоз, стига сте писали километрични постове, сякаш сте ебаси разбирачите. Пу деба :x
3333

Горкия глупак няма мнение по темата ,а иска внимание. :cry: so sad...

Профил Skype

Аватар
В момента играе: GTA IV
Публикувано на: 30 Юни 2011 01:36

@wiedzmin
направо не знам как имаш нерви да му отговаряш...
@Андрей
Така, приятелю.
Първо, целия научен прогрес в момента е частен. Частни инвеститори наливат пари за частни проекти. Отворения пазар съществува, защото парите се въртят. Или харчат. Ако се измисли ЛЕК за рака приходите СПИРАТ. Парите спират да се въртят. Как сме толкова технологично напреднали, а има настинки и етц?
Относно учените, да, прав си по принцип. Но винаги има Натиск.

Това, че никой не кара една кола 10 години не е нормално. Възможно е да няма нужда да сменяш колата си. Колко е рационално ползването на ресурсите, дори няма да ти обяснявам.. Вземи в предвид континентът от пластмаса в атлантическия океан, голям колкото Тексас.
Съвременното общество, за жалост, не е добре информирано. Основният източник на информация на модерните хора са вестници и телевизия. Евентуално интернет. Всички тези източници се притежават от едни и същи хора.

Логиката да се държи Африка изкуствено бедна, както и света, бтв, е, че ако няма бедни, няма и богати. А на богатите не им е оферта да не са богати. Капиш?
Африка не е бедна, защото няма храна, или пари. Африка е бедна, защото е Африка.
Всеки ден се изхвърлят ХИЛЯДИ ТОНОВЕ храна. В африка няма как да се развият, защото добрия голям бизнес прави фабрика и взима на работа всички хора в района, тъй като НЯМА други работни места, и ги кара да работят за трохи.

Бизнесът ИМА интерес от неразвити региони, заради евтината работна ръка, която предлагат.
Човек НЕ Е егоист по природа. Човек е егоист в този свят. Стимулът на всички хора в света е да имат повече пари. За да могат да имат повече неща от другите хора, за да придадат стойност на безмисленото си роботизирано съществуване. В борбата за повече пари с времето разбираш, че понякога, за да спечелиш повече пари, трябва да преебеш другарчето. Така се става егоист. Когато на детенцето от съседния апартамент му купят Терминатор, а ти си нямаш, и завиждаш.

Сега, Андрей, представи си нещо.
Представи си че живеем в свят, в който няма държави, няма разменна монета, няма правителства, няма синдикати, депутати, министри, адвокати, прокурори, съдии, бизнесмени.
Представи си, че живеем в свят, в който всичко е безплатно. За всеки. И няма нужда никой да работи.
Представи си, че се събере информация за всички ресурси на планетата, която се подрежда в датабаза. Която датабаза разпределя земните блага ПО РАВНО между всички хора.
Храна? Автоматизирани многоетажни хидропонични ферми.
Производство? Почти цялото производство на стоки е механизирано от индустриалната революция на сам.
93% от хората днес работят в сферата на услугите. Услугите са изкуствени блага, които сме си измислили, за да се чувстваме по-добре. А и, толкова много нужда от обслужване ли имаме?
Цялата работа на света може да се извършва автоматично. Парите съществуват, за да индикират колко е РЯДКА една суровина. В днешния свят на глобализация се използват ресурсите на Цялата планета. Тоест, нищо не е рядко. Има си от всичко. Това, че от една суровина има по-малко количество означава просто, че ще се пада по по-малко количество на човек.
Ще кажеш, че ще спре технологичния прогрес. И това не е вярно. Защото когато един човек измисли нещо, което ще помага на него, то той измисля нещо, което ще помага на ВСИЧКИ хора. И няма по-голям стимул, от това.

Ако имаш въпроси питай, не мисля, че съм изчерпал темата, просто в момента не се сещам какво да добавя.

Хората се раждат за да творят и да играят, не да робуват на собствените си вярвания...

tl;dr - Хипария, Кеф и Изкуство!
Мир :)

Krieg

Профил ICQ Skype

Аватар
Публикувано на: 30 Юни 2011 09:16

хъхъ, брао момчета, бая запълнени постове тая страница :D

Профил

Публикувано на: 30 Юни 2011 10:05

Видрихан написа:
...

High_voltage написа:
...

Профил

Шефа на Кенефа
Аватар
В момента играе: на троянска чушка
Публикувано на: 30 Юни 2011 13:05

Andrey358 написа:
Цитат:
...технолгиите да спрът да бъдат ограничавани от пазарната икономика.

...

Добре бе, Андрейчо, виждаш едно изречение съдържащо в себе си рядък абсурд, просто пълно противоречие, се едно "водата е суха", и имаш нервите да се аргументираш. Не те разбирам, честно. :?

Ще ми се да изкоментирам всичките бесни простотии, които се изписаха тук, ама пичове, сесия е, няма как. :(

Не било нужно да се сменят колите... че нали точно заради технологичното развитие на автомобилите е общо взето задължително да се сменят колите. Статистки за пътна смъртност няма да вадя, който от вас има книжка може и да има някаква представа как се държи на пътя кола с ABS, ESP и TCS, как кола на 20 години, и какви са резултатите при удар когато имаш 8 въздушни възглавници сравнено с това да се удариш с 50 и да захапеш волана докато той ти чупи ребрата и да изхвърчиш през предния джам с мозъка по паважа. Не бъдете тъпи.

Какви нужди от обслужване имаме... Бе почти никви май, а? Аре седни утре сутрин на кенефа половин час и го обмисли, чий ше го дървиш без сектора на услугите. :lol:

И някои сте доста наивни, чак се изненадвам.

А колонизацията на Африка е ТОЧНО заради капитализма, ше знаете. Преди това никой никъде не се е колонизирал. :lol:

Дали бизнеса имал интерес, дали държавата, дали корпорациите... значение няма пичове, света се върти в една посока, и да, хората са егоисти. Преживейте го вместо да се размечтавате как ше премахнете всичката завист и алчност, щото не ви е на годините вече.

Спирам :!:

Профил ICQ

Аватар
В момента играе: GTA IV, Heroes 6
Публикувано на: 30 Юни 2011 14:35

Нека внеса малко забавен елемент в дискусията (за разведряване). Ето до какво води пазарната икономика:

Профил ICQ Skype

но с големо съ̀рце
Аватар
В момента играе: A dance with rogues
Публикувано на: 30 Юни 2011 14:43

Видрихан написа:
Сега, Андрей, представи си нещо.
Представи си че живеем в свят, в който няма държави, няма разменна монета, няма правителства, няма синдикати, депутати, министри, адвокати, прокурори, съдии, бизнесмени.
Представи си, че живеем в свят, в който всичко е безплатно. За всеки. И няма нужда никой да работи.
Представи си, че се събере информация за всички ресурси на планетата, която се подрежда в датабаза. Която датабаза разпределя земните блага ПО РАВНО между всички хора.
Храна? Автоматизирани многоетажни хидропонични ферми.
Производство? Почти цялото производство на стоки е механизирано от индустриалната революция на сам.
93% от хората днес работят в сферата на услугите. Услугите са изкуствени блага, които сме си измислили, за да се чувстваме по-добре. А и, толкова много нужда от обслужване ли имаме?
Цялата работа на света може да се извършва автоматично. Парите съществуват, за да индикират колко е РЯДКА една суровина. В днешния свят на глобализация се използват ресурсите на Цялата планета. Тоест, нищо не е рядко. Има си от всичко. Това, че от една суровина има по-малко количество означава просто, че ще се пада по по-малко количество на човек.
Ще кажеш, че ще спре технологичния прогрес. И това не е вярно. Защото когато един човек измисли нещо, което ще помага на него, то той измисля нещо, което ще помага на ВСИЧКИ хора. И няма по-голям стимул, от това.

Профил Skype

Аватар
В момента играе: GTA IV
Публикувано на: 30 Юни 2011 20:14

High_voltage написа:
Ерджан написа:
Преживейте го вместо да се размечтавате как ше премахнете всичката завист и алчност, щото не ви е на годините вече.

Не.

+1

Krieg

Профил ICQ Skype

Аватар
Публикувано на: 30 Юни 2011 21:02

+2 Винаги има нещо по-добро и всяка система може да се осъвършенства.Колкото и да спорите капитализма има и добрите и лошите страни - необходим преходен период е.От една страна са прави Ерик и Андрей ,че трябва да се научим да живеем в него ,защото по-времето на нашия живот едва ли ще се промени нещо същестевено ,но независимо от това малки стъпки трябва да се правят и да не се забравя ,че тази система не е Абсолют.

Профил Skype

Аватар
В момента играе: League of Legends
Публикувано на: 30 Юни 2011 22:30

Moчета гледайте сега тука имам чувството, че нещата много се мешат. В един момент говорим за икономически модел в следващия момент говорим за политика. Вярно е че нещата са преплетени, но Вие в случая приписвате на пазарната икономика грехове, които далеч не са произлезли от нея. Колонизацията е една тема. СССР и Китай също имат много грехове пък видимо не са били капиталисти по онова време. Политическите грехове на дадени държави, които са се възползвали от това че са били велики по онова време, няма нищо общо с пазарната икономика още повече пък днес. Между другото само да вметна, че въпросните африкански страни били доста по-добре, като колонии отколкото след като англичаните си тръгват.

И отново да вметна за тези които се интересуват от история препоръчвам книгата "Мао The Unknown story" на авторите Jung Chang и Jon Halliday. Книгата е може би най-сериозния исторически труд за живота на Мао Тзе Тунг.

И все пак да се върнем на въпроса:

Цитат:
Мислиш ли, че ако САЩ се откажат от ограбването на Африка и Южна Америка ще могат да живеят по същия начин? Съмнявам се.

Точно ми обясни как сащ "ограбват" тези нещастни страни. САЩ съвсем биха си били ОК и без тях. Всеобщо възприето схващане сред хората с леви възгледи е, че богатите държави като САЩ например, са богати щото един вид цоцат от по-бедните. Дори да го правят това би било 0,0000001% от брутния им вътрешен продукт. Както казах и по рано, страни като САЩ НЯМАТ интерес от беднотията. Беднотията означава липса на пазар. И да има евтина ръка и има хора които се възползват, но това е следствие, а не причина. Южна Америка и Африка имат чисто и просто да извървят много дълъг път на развитие, докато достигнат политически до някаква стабилност, законност и цивилизованост, която да е основа за някакво икономическо развитие. В края на краищата преди 60 години и азицатците са били супер бедни нали? Но в момента се развиват. Попитайте се защо е така и как не са се намерили зли корпорации да ги спрат тях ИЗКУСТВЕНО.

И друго за да не цитирам целия пост: wiedzmin ти така разъждаваш все едно има една единствена фирма на планетата дето ги държи тия GSM клетки и се занимава с телекомуникация. Има натиск и той е все по-осезаем СРЕЩУ клетъчните телефони, непрекъснато четем колко са вредни. Смятам, че ако някой разполагаше с алтернативна технология, която да е РЕАЛНО приложима, щеше да влезе в действие. И между другото не виждам защо трябва да е безплатна и да не се печелят пари от нея, това някак си остана не достатъчно добре обяснено.

Цитат:
Ако искаш да видиш до какво води абсолютно свободния пазар прочети малко за началото на индустриалната революция, за експоатацията на труда, липсата на права на работниците и т.н. Ако хората си бяха стояли и възхищавали на чудесата на капитализма в момента средна класа нямаше да има и мнозинството щеше да живее в крайна бедност. Факт. Или пак ще кажеш, че те пращам сам да търсиш. Както искаш.

Така е нещата се развиват, аз не съм против това. Бил съм в САЩ знам, какво им е трудовото законодателство и там за разлика от тук то се спазва. Спазването на законите отнове е политически проблем. Спазването на правата на работниците е задължително, но от там нататък всеки завой в ляво е чисто и просто дърпане назад и опит за ИЗКУСТВЕНО преразпределение на благата, което не води до нищо добро. В крайна сметка темата е за Гърция. По-типичен и очеизбоден пример от това здраве му кажи.
Също така смятам, че Ериксон достатъчно добре го каза няма смисъл да се повтаряме, така че спирам. Все още имам доста неща за споделяне :) но няма да е тази вечер.

Профил ICQ

Аватар
В момента играе: Fallout: New Vegas
Публикувано на: 01 Юли 2011 00:35

Три неща: специализация, сделкови разходи и недостатъци в начина на мислене на човека.
Нуждата от премахване на проблеми, свързани с тези три неща, е причината светът да изглежда по този начин днес.

1. Специализация - тук няма какво толкова да се обяснява. Един човек не може да е едновременно произвежда храна, коли, да постригва, да програмира, да говори няколко езика, да оперира с копирна машина и още сто неща. Дори да може да извършва всички тези неща, то той няма времето и уменията да ги прави всичките. Съответно всеки в едно общество трябва да се специализира в нещо и да търгува своя труд за този на другите. Земеделецът произвежда храна, печели пари от тези, които не могат да отглеждат растения ефективно и после с парите ходи и си купува кола, постригва се, плаща на програмист, който да му направи софтуер за автоматично напояване на растенията, плаща на адвокат и на секретарката му, за да копират на ксерокса жалби срещу съседът по земя, който си пуска кравите да пасат в нивата на нашия земеделец и т.н. Съответно изброените хора, с които земеделецът си има вземане даване, после ходят и си купуват зеленчуци (за по простичко от земеделеца).

2. Сделкови разходи - както стана ясно от точка 1., хората не могат да правят ефективно всичко, от което имат нужда и затова се налага да търгуват своите умения (всъщност търгуват своето време за това на другите, но да не задълбочаваме нещата) за тези на другите. Търговията се осъществява чрез сключването на сделки. Може би не сте се замисляли, но една сделка може да доведе до страшно много разходи.
В древността е било лесно да отидеш до съседа и да изтъргуваш малко кожи срещу няколко кила домати примерно. Това е сравнително лесна сделка, която се осъществява без почти никакви разходи, тъй като и двамата съседи по пещера имат интерес да търгуват поради точка 1. За да отидеш обаче на 100 км до някой, който отглежда най-добрите коне примерно, първо, че трябва да извървиш страшно много разстояние и второ по пътя може да те набият и да ти вземат стоките. Може и този, с който искаш да търгуваш да те набие и да ти вземе стоката, без да плати нищо и могат да ти се случат още куп неприятни неща, които общо взето са си разходи и риск. За да се избегнат тези неща има два варианта: а) кротуваш си и си търгуваш само със съседа; б) основаваш обществена структура (племе, клан, царство, държава), която освен да произвежда, може и да ти пази интересите вътрешно(посредством вътрешни правила/закони) и външно (чрез дипломация или военни действия). По този начин можеш по-спокойно да се отдалечиш на 100 км и да търгуваш с онзи с конете по договорени между твоята и неговата обществена структура условия. А пък и ще се замисли дали да те пречука и да ти вземе стоката без да плаща, знаейки че зад тебе стои някаква група от хора, готови да му отмъстят за това. Та принципно така се е глобализирал пазарът.

След този увод стигаме до разликата между икономика и политика. Обясних го възможно най-елементарно, защото някои хора, които са писали в тази тема хабер си нямат от тези неща. Та, икономикаата се занимава с разпределянето на ресурсите по оптимален начин, докато политиката позволява това да се случва на глобално ниво, намалявайки риска и разходите по сключването на една сделка. Това става със закони. Ако преди си можел да търгуваш само със съседа по пещера, то сега можеш да си поръчаш стоки от друг континент и те да ти излязат по-евтино от тези на съседа, защото тези на другия континент са по-добри и ефикасни от него. И рискът нещо да се случи е изключително малък, заради международни спогодби и т.н. Прибавяме и информационните технологии (компютри, телефони, телевизия и т.н.) Те не случайно се наричат информационни. Някой беше споменал, че хората не били добре информирани. По-добре информирани не знам дали могат да бъдат. Това че някое правителство крие, че се секат дървета съвсем не означава, че хората не са информирани. Информираността от икономическа гледна точка значи да можеш във всеки момент да провериш колко струват картофите в Германия примерно. След това да можеш да провериш колко струва транспорта им и да си изчислиш дали ще ти излезе по-изгодно да ги вземеш оттам, от Гърция или да си ги отгледаш сам. Повече информация не знам как може да се даде. Оттам нататък действат международни спогодби, които принуждават едната фирма да си плати, а другата да достави стоката. Полицията на двете държави я пази по пътя от кражби и допълнително намалява риска (в действителност нещата не са точно такива заради точка три). По-нататък пак държавата със закон задължава дребния купувач да си плати стоката. Ако тя се занимава само с това, тогава имаме пазарна икономика. По мое мнение това е най-добрия вариант. Ако обаче държавата започне да ти казва какво точно и откъде точно да си го купиш, тогава е много лошо - потъпква ти се правото на избор, по дяволите. Може да искам да си купя домати от Македония, а не от Холандия примерно. Откъде накъде държавата ще ме спира да го правя това? Откъде накъде ще ми казва и държавата колко точно ми се полага? Заради това демокрацията е по-добрия вариант. Пазарната икономика по мое мнение трябва да я има навсякъде по света, за да не може някой некадърник да ми продава скапани продукти на високи цени и аз да съм принуден да си ги купя от него, вместо да си поръчам по-добро качество на по-добра цена от някой на другия край на света. Когато някой не произвежда добра стока или иска да лапа прекалено много пари с малко усилия, пазарът трябва да го наказва, а политиката трябва да дава на пазара тази възможност.
Относно оптималната употреба на суровините - това е работа на технологиите и иновациите. Но тези неща не стават изведнъж. Въпреки това, те се случват именно поради пазарната икономика, тъй като тя наказва изоставащите и поощрява добрите.
В тази връзка - смешно е да се твърди, че една кола трябва да може да се кара 100 години. По-добре да се рециклира след 20 години и от нея да се направи нова - по-добра.

3. По тази точка няма да обяснявам много. Общо взето тя пречи на оптималното развитие на човечеството, към което го придвижват първите две неща. Може би съществуват хора, които не са егоисти, но 99.9999% от хората са такива. Отделно повечето хора по природа винаги искат повече, отколкото имат. Оттам вече се стига до разните монополи, олигополи, картели и политически режими, които не позволяват да съществува идеална пазарна икономика. Тези недостатъци са и предпоставката за възникването на социална политика - ако няма държава, която да мисли, планира и спестява заради нас, едва ли ще доживяваме и до 40 години.

Не засягам темата за околната среда, тъй като тя ми е крайно безинтересна. Може климатът и въздухът да са се влошили и да има какви ли не болести, но не съм чул средната възраст, до която хората доживяват да е намаляла.

Относно Африка - слабички са там и по трите точки. Съмнявам се, че ако не се е осъществила колонизацията, са щели да прокопсат много от икономическа и политическа гледна точка. Тези хора очевидно трябва да се превъзпитат и образоват ако искат да водят що годе нормален живот.

Профил

Аватар
В момента играе: The Second Encounter HD....
Публикувано на: 01 Юли 2011 11:07

...хмм...значи едните аргументи са общо взето "They're poor because they're niggers"...
Да живее Америккка!

Хората са егоисти
САЩ е държава
от хора с най-силно глобално влияние

->

САЩ са егоисти с глобално влияние...и неоспорима военна мощ също...

А егоистите не са най-честните хора нали...Ето ви елементарна логика :D

А колкото до Азия...Запада не я изцоцва както Африка и Централна/Южна Америка защото никога не са я изнасилили...нали в смисъл колонизирали...поне източната част...Централната вече я подхванаха след като червените се опитаха :D

Една глобална сила (или еквивалента на такава) да съществува напълно самостоятелно и да осъществява честен,справедлив и напълно законен, културен,търговски и какъвто и да е обмен с другите държави, е просто един въображаем модел....Никога не е било така и в скоро време едва ли ще стане....все пак..консуматора трябва да се храни, а ако може за без пари(защото е по-лесно и защото има най-големите дългове на планетата, в конкретния случай($ 14,350,121,839,097. 033 and counting...)) ще е супер

Профил

Аватар
Публикувано на: 01 Юли 2011 17:43

@THE KING OF TIME това е ясно, никъде не съм казал добра дума за грийнпийс, те просто залъгват глада на хората за протести в защита на природата и си затварят очите за истинските проблеми. Често дори ги задълбочават.
Пример: ДДТ. Не знам дали сте наясно колко хора в Африка умират от малария. Еми да ви кажа:20% от децата в Африка умират от малария, 250 милиона човека боледуват всяка година. Не знам дали си давате сметка какво значи ВСЯКО ПЕТО ДЕТЕ да умира в толкова ранна възраст. И ми говорите, че тези хора трябвало да се превъзпитат, че проблемът бил техен. И цялата работа може да се реши страшно лесно, както се е решила в Европа: с ДДТ. В Европа и САЩ маларията е изчезнала напълно точно защото е пръскано с него навсякъде. После, след като хората се отървават от проблема, го забраняват и в момента никой не може да го позлва, дори да иска. Вместо това им искат по 15$ (не знам дали иматеп редстава колко много пари са това там) за МРЕЖИ за комари. Не им ги раздават безплатно. И нищетата се задълбочава. Лесно е като живееш в що-годе богато общество да говориш как всичко е тяхна вина и какво им куцало. Ама да отричаш вината на колонизаторите е просто смешно.
Една държава, в която 20% от децата умират от малария, повечето не достигат пълнолетие, не могат да си позволяват лекарства заради абсурдно високите им цени, забраняват им да си произвеждат свои (за вътрешно позлване) заради патентите, трябва да плаща кредити с огромни лихви и т.н. да защитава интересите си. Напротив, подобно на БЪлгария разни компании като Шеврон подкупват правителството за жълти стотинки и после правят каквото си искат. Но във вашата капиталистичесака утопия това го няма, тя има малко общо с действителноста.
Андрей, направо не мога да повярвам на това, че вярваш, че Великите сили нямат изгода да ограбват Африка. Ебаси. Викаш, че бедните държави били лоши пазари. Еми те вече пазар имат, а ограбеното и то може да се продава.
Това, което е икономически изгодно все по-рядко е изгодно на хората. Трябва промяна. Щом има необходимите ресурси защо да се ограничаваме, защо да живеем по-лошо и да бъдем управлявани от олигарси? Вземете Американската парийна система:тя е толкова свободна, олкото пазара им. Да, на теория всеки може да направи партия, също както може всеки да основе фирма. Но каква е вероятността да спечели партия, различно от най-големите 2? Мога да ви кажа, че ако се появи трета партия, то тя се поглъща от някоя от двете, също както малките фирми ги поглъщат по-големите. Ако това не се получи ги дискредитират чрез медиите, упражняват им политически натиск. Методи има. Как може да вярвате, че в една декократична система ще се задържат САМО 2 партии за няколко века? Това са двете лица на една и съща монета, все хора, зщаитаващи частни интереси.
@Head_HunteR доста слабо. Не те интересуват екологичните глупости? Щото в лицето ти са хвърляни само тъпи стереотипни образи на идиоти, които и те не знаят за какво се борят. Истината е, че има ОГРОМНИ екологични проблеми в момента, нямащи (естествено) нищо общо с глупавите теории за глобално затопляне и т.н. Добивът на шистов газ прави земята, от която е добит негодна, замърсява подземните води и другите водни басейни до неузнаваемост. Не знам дали си даваш сметка, че това ще се прави в България и че после ти ще я пиеш тая вода. Точно защото толковам лади хора се правят на непукисти нямаше протест срещи договора с Шеврон, нямаше и протест за загробващия икономиката ни и заробващ ни Евро+ (който ако ми кажете, че е съставен и подсписан с мисълта за доброто на България направо спирам да споря с вас).
За колите, дето трябвало да се сменят псотояноо-вие наистина ли смятате, че е нормално няколко процента от населението на света да може да си купуъва нова кола всяка година, докато 2 милиарда (около 1/3) от населението е застрашено да умре от глад? Щото това става за тяхна сметка. Скоро ще става и за сметка на България, защото никой няма изгода да сме силна и развита страна. Нас ни позлват да изхвърлят и горят опасни вещества и боеприпаси. За друго не служим в момента.

В крайна сметка целта на парите не е ли да премахне проблемът за храната, здравето и оцеляването, за да може човек да се развива? Еми в момента има достатъчно ресурс това да стане за всички хора. Не казвам да се подарява нищо на никого, просто на всички да се даде равен шанс. Защото случващото се в момента не е естественото състояние на никого.
Човекът е такъв, какъвто го направи средата. Преди 15 000 години човекът е бил дивак. Ако едно дете, родено тогава, се сложи в сегашната среда, то щеше да се адаптира напълно нормално. Разликата е огромна. За това е и глупаво да се говори за човешката природа. Нормално е в сегашното общество да преобладават егоисти. Но това не е необходимо.

Профил

Аватар
Публикувано на: 01 Юли 2011 18:33

Ще профанизирам малко поредицата, но ако имах повече излишни пари просто щях да отида в Атина и една седмица да троша заедно със стачкуващите всичко което ми се появи пред очите. И не защото ще имам някакви социални искания, а само защото съм в Гърция.

На 100 човека 1 с 1 око ? Верни съюзници в Балканската война ? Чакайте и аз малко да ви сипя ! :flack:

P.S: Имам и 1001 лични причини.

Cradle Of Filth - Nymphetamine
Pain - End Of The Line
Dimmu Borgir - Gateways
Tiamat - Brighter Than The Sun
Santa Hates You - Rocket Heart

Профил

Аватар
В момента играе: Fallout: New Vegas
Публикувано на: 02 Юли 2011 09:19

High_voltage написа:

Колонизаторите разполагаха с африканските територии в продължение на век и половина. И какво направиха? Завариха мир, оставиха хаос.

Доста ме издразни това, че много добре умееш да оправдаваш позицията си, обаче не се задоволяваш само с това, и накрая решаваш, че просто трябва да плеснеш някакво скандално твърдение, с което да се направиш на зъл и мачкащ.

и, бтв, това @ всички, които го твърдят: това да казваш, че Африка не се краде, и че Западните сили са загрижени за населението й, е най-долната демагогия. просто n/c

Прави си, не съм се обосновал. Специално за теб ще го направя, макар че твоите обосновки куцат страшно много. Вече не си спомням в кой точно клас в училище се учеше за периода, в който Африка е била колонизирана от великите сили, ама изглежда само в този клас не си бягал от часовете. За да анализираш състоянието на една държава, а още повече - на един континент, не можеш да разглеждаш само 3-4 века от неговата история. Та нека започнем от по-рано.

Държавите, с които Африка е известна в древността са: Египет, Картаген и Нубия. Какво е общото между тях? Всичките са в Северна Африка - съответно имат допир с развитите европейски и азиатски държави. Египет, който е бил най-развитата африканска държава е бил на практика изолиран от останалата Африка чаради пустините, които са го обграждали. Не е тайна, че египтяните са получили от азиатците доста първобитни изобретения като колелото например и след тоава са ги доразвили. В крайна сметка, колкото и да са били развити, са загубили от европейската цивилизация. Картаген - основан от финикийски заселници. Извършва търговия предимно в Средиземно море. Отново допир с европейската цивилизация. Води войни с нея и ги губи. Нубия - предимно контакт с Египет. Завладяна от същата държава. Какво ни говори това? Най-развитите африкански държави в древността са били тези, които са имали контакт с държави от нашия континент и в крайна сметка пак са били по-слаби.
Да прескочим направо към твоите колонизатори - европейците, тъй като останалите племена в Африка не са стигнали до писменост, с която да оставят сведения за себе си. Когато те пристигат в Африка не знам дали заварват мир, обаче заварват някакви племенни структури и малки неустойчиви като организация държавици. От възхода на Египет до колонизирането от европейските сили са успели да се организират в племенца и дребни държавички? Добро постижение...
В днешно време - от 50-те години до 2009 населението на Африка се е учетворило. Това какво ти говори? (няма аз да ти обяснявам).
В Африка раждаемостт е страшно висока. Да, умират и много новородени. На хората там трябва да им се помогне с образование и превъзпитание. Защото я си представи, че съществува ваксина против малария и СПИН. И какво - западните страни са длъжни само да лекуват хората там, без да изискват от тях да се превъзпитат и образоват, с което ще постигнат по-добро ниво на живот? Има една страна, в която това става - едни необразовани хора чакат държавата да ги лекува и да им дава храна, ток и вода без обаче да ходят на училище и без да се мъчат да си сдържат манталитета и културните навици. Ако не се сещаш коя е - живееш в нея.

Профил

Аватар
Публикувано на: 02 Юли 2011 09:37

Ти пък ако си мислиш, че им подаряват лекарства и им дават помощ даром си бая далеч от истината. Прочети моя пост на миналта страница.
Ако не виждаш границите в Африка са чертани от събрали се около една карта колониалисти, разпределящи ги по икономически принцип. Което, естевено, води до конфликти от всякакъв характер.

Профил

Аватар
В момента играе: RL - worst game ever.
Публикувано на: 02 Юли 2011 11:46

В тази тема: псевдо интелектуалци се опитват да опростят и решат едни от най-големите въпроси на нашето време, замеряйки се с цитати от икономика/политология/философия за 10 клас.

Хайде и аз.

Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com